نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه زابل، دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی

2 دانشیار، دانشگاه زابل، تخصص: تغذیه طیور/افزودنی ها/ مایکوتوکسین ها

3 دانشگاه زابل - تخصص: ‌تغذیه طیور

چکیده

این آزمایش به‌منظور بررسی اثر کنجاله گلرنگ حاوی مکمل­های میکروبی و آنزیمی بر عملکرد، کیفیت گوشت و ایمنی همورال بلدرچین ژاپنی انجام شد. تعداد 300 قطعه بلدرچین ژاپنی هفت­روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی به پنج تیمار،چهار تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا (شاهد)،
2) جیره حاوی 20 درصد کنجاله گلرنگ، 3) جیره حاوی 20 درصد کنجاله گلرنگ تخمیرشده، 4) جیره حاوی 20 درصد کنجاله گلرنگ+ پروبیوتیک کلسپورین
® به‌میزان 50 میلی­گرم در کیلوگرم خوراک و 5) جیره حاوی 20 درصد کنجاله گلرنگ+ آنزیم اندوپاور® به‌مقدار 125 میلی­گرم در کیلوگرم خوراک بودند. نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از تیمارهای حاوی کنجاله گلرنگ تخمیر شده، پروبیوتیک کلسپورین و آنزیم در مقایسه با تیمار شاهد سبب بهبود افزایش وزن و مصرف خوراک جوجه­ها شدند (05/0P<). ضریب تبدیل خوراک گروه شاهد و بلدرچین­های دریافت‌کننده جیره­های حاوی کنجاله گلرنگ تخمیرشده و کنجاله گلرنگ+ آنزیم اندوپاور® از سایر گروه­های آزمایشی کمتر بود (05/0P<).پرندگان تغذیهشده با کنجاله گلرنگ افت ناشی از پخت گوشت کمتری داشتند (05/0P<). ظرفیت نگهداری آب گوشت و نیز عیار پادتن تولیدشده علیه گلبول قرمز گوسفندی در تیمار دریافت‌کننده کنجاله گلرنگ تخمیرشده نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (05/0P<).با توجه به اثرات مثبت تغذیه با کنجاله گلرنگ تخمیر شده و حاوی مکمل­های پروبیوتیک و آنزیم بر عملکرد، کیفیت گوشت و سیستم ایمنی بلدرچین ژاپنی می­توان از این منبع پروتئینی قابل دسترس و ارزان در جیره بلدرچین استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Safflower Meal Containing Microbial and Enzyme Supplementations on Performance, Meat Quality and Humoral Immunity of Japanese Quail

نویسندگان [English]

  • Sharifeh Ghavidel Heydari 1
  • Farzad Bagherzadeh Kasmani 2
  • Mehran Mehri 3

1 Dept. of Animal Science, University of Zabol

2 Department of Animal Sciences, University of Zabol

3 University of Zabol

چکیده [English]

This experiment was conducted to assess the effect of safflower meal (SFM) containing microbial and enzyme supplementations on performance, meat quality and humoral immunity of Japanese quail. A total of 300 seven-days-old Japanese quails were assigned in a completely randomized design to five treatments, four replications and 15 chicks in each replication. The experimental treatments included 1) a corn and soybean meal based diet (control) 2) diet containing 20% SFM 3) diet containing 20% Fermented SFM 4) diet containing 20% SFM + Calsporin® probiotic at a rate of 50 mg/kg feed and 5) diet containing 20% SFM+ Endo-Power® enzyme to the amount of 125 mg/kg feed. The results of this study showed that the use of fermented SFM, Calsporin® probiotic and enzyme treatments improved weight gain and feed intake of chicks when compared to control group (P<0.05). The feed conversion ratio for the chicks in control group and quails receiving diets containing fermented SFM and SFM+ Endo-Power® enzyme was lower than that of other experimental groups (P<0.05). Birds fed with SFM had lower meat cooking loss (P<0.05). The meat water holding capacity and also antibody titer against sheep red blood cell (SRBC) were higher in treatment receiving fermented SFM when compared to control group (P<0.05). According to the positive effects of nutrition with fermented SFM and containing probiotic and enzyme supplements on performance, meat quality and immunity system of Japanese quail, this accessible and inexpensive source of protein could be used in quail diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bacillus subtilis
  • enzyme
  • Fermentation
  • Japanese quail
  • Saccharomyces cerevisiae

1.      آلیاری ه و شکاری ف (1379) دانه­های روغنی، زراعت و فیزیولوژی. چاپ اول، انتشارات عمیدی، تبریز.

2.      سیفی ک، کریمی ترشیزی م ا و رحیمی ش (1391) بررسی کارایی روش­ها و الگوهای مختلف مصرف پروبیوتیک بر کیفیت لاشه و میزان اکسیداسیون چربی و پروتئین گوشت بلدرچین ژاپنی. نشریه پژوهش­های علوم دامی. 22 (4): 79-69.

3.      ملکیان م و حسن آبادی ا (1390) تأثیر سطوح مختلف دانه کامل گلرنگ بر عملکرد جوجه­های گوشتی از سن 21 تا 42 روزگی. نشریه پژوهش‌های علوم دامی ایران. 3 (1): 8-1.

4.      Bedford MR (2009) The use of NSPases for improving efficiency of nutrient extraction from corn for poultry. Poultry Bulletin. 11: 91-114.

5.      Cheema M, Qureshi M and Havenstein G (2003) A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science. 82: 1519-1529.

6.      Christensen HR, Frokiaer H and Pestka JJ (2002) Lactobacilli differentially modulate expression of cytokines and maturation surface markers in murine dendritic cells. Journal of Immunology. 168: 171-178.

7.      Costa CC, Goulart DF, Figueiredo CF, Oliveira S and Silva JHV (2008) Economic and environmental impact of using exogenous enzymes on poultry feeding. International Journal of Poultry Science. 7: 311-314.

8.      Crouch AN, Grimes JL, Ferket PR and Thomas LN (1997) Enzyme supplementation to enhance wheat utilization in starter diets for broilers and turkeys. Journal of Applied Poultry Research. 6: 147-154.

9.      Feng J, Liu X, Xu ZR, Lu YP and Liu YY (2007) The effect of Aspergillus oryzae fermented soybean meal on growth performance, digestibility of dietary components and activities of intestinal enzymes in weaned piglets.Animal Feed Science and Technology. 134: 295-303.

10.   Joy AD and Samuel JJ (1997) Effect of probiotic supplementation on the performance of broilers. Journal of Veterinary and Animal Science. 28: 10-14.

11.   Kabir SML, Rahman MM and Rahman MB (2005) Potentiation of probiotics in promoting microbiological meat quality of broilers. Journal of Bangladesh Agricultural Science. and Technology. 2: 93-96.

 

12.   Kapila S and Vibhasinha PR (2006) Antioxidative and hypocholesterolemic effect of Lactobacillus casei spp casei (biodefensive properties of Lactobacilli). Indian Journal of Medical Sciences. 60: 361-370.

13.   Karaoglu M and Durdag H (2005) The influence of dietary probiotic (Saccharomyces cerevisiae) supplementation and different slaughter age on the performance, slaughter and carcass properties of broilers. International Journal of Poultry Science. 4: 309-316.

14.   Kocher A, Choct MD, Morrisroe L and Broz Y (2001) Effect of enzyme supplementation on the replacement value of canola meal for soybean meal in broiler diets. Australian Journal of Agricultural Research. 52: 447-452.

15.   Kuzmicy DD and Kohler GO (1968) Safflower meal utilization as a protein source for broiler rations. Poultry Science. 47: 1266-1270.

16.   Martin SA, Nisbet BJ and Dean RG (1989) Influence of a commercial yeast supplement on the in vitro ruminal fermentation. Nutrition Reproduction International. 40: 395-403.

17.   Mehri M, Sabaghi V and Bagherzadeh-Kasmani F (2015) Mentha piperita (peppermint) in growing Japanese quails’ diet: Serum biochemistry, meat quality, humoral immunity. Animal Feed Science and Technology 206: 57-66.

18.   Niba AT, Beal Jd, Kudi AC and Brooks PH (2009) Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. African Journal of Biotechnology. 8: 1758-1767.

19.   National Research Council (1994) Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised Edition, National Academy Press, Washington, DC.

20.   Panda AK, Reddy MR and Ramarao SV (2000) Effect of dietary supplementation of probiotic on performance and immune response of layers in decline phase of production. Indian Journal of Poultry Science 35: 102-104.

21.   Panda AK, Reddy MR, Rao SVR, Raju MVLN and Praharaj NK (1999) Effect of dietary inclusion of probiotic on growth, carcass traits and immune response in broilers. Indian Journal of Poultry Science 34: 343-346.

22.   SAS (2004) SAS User’s Guide: Statistics. 9.1 Edition. SAS Institute Inc. Cary, NC.

23.   Scott TA, Swift ML and Bedford MR (1997) Influence of feed milling, enzyme supplementation and nutrient regimen on broiler chick performance. Journal of Applied Poultry Research.6: 391-398.

24.   Song YS, Frias J, Martinez-Villaluenga C, Vidal-Valdeverde C and de Mejia EG (2008) Immunoreactivity reduction of soybean meal by fermentation, effect on amino acid composition and antigenicity of commercial soy products. Food Chemistry. 108: 571-581.

25.   Taibipour K and Kermanshahi H (2004) Effect of levels of tallow and NSP degrading enzyme supplements on nutrient efficiency of broiler chickens. Proceedings of the Annual Conference of the British Society of Animal Science 273: 5-7. University of York, UK.

26.   Warris P D (2000) Meat science. An introductory text. New York: CABI Publishing. Inc.

27.   Xu F, Li ZLM, Xu JP, Qian K, Zhang ZD and Liang ZY (2011) Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serum parameters in ducks. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 24: 678-684.

28.   Zhang AW, Lee BD, Lee SK, Lee KW, An GH, Song KB and Lee CH (2005) Effects of yeast (Saccharomyces cerevisiae) cell components on growth performance, meat quality, and ileal mucosa development of broiler chicks. Poultry Science. 84: 1015-1021.

29.   Zou XT, Qiao XJ and Xu ZR (2006) Effect of β-mannanase (Hemicell®) on growth performance and immunity of broiler. Poultry Science. 85: 2176-2179.