نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی ایران، کرج

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی تأثیر جایگزین کردن سیلاژ ذرت با سطوح مختلف سیلاژ علوفه آرتیچوک (سیب زمینی ترشی) بر مصرف خوراک، گوارش‌پذیری جیره و تولید پروتئین میکروبی، با استفاده از 20 رأس گوسفند نر شال با میانگین وزن زنده 3/2±3/65 کیلوگرم انجام شد. چهار جیره با انرژی و پروتئین برابر با نسبت علوفه به کنسانتره 64 به 36 تهیه شد که در آنها سیلاژ علوفه آرتیچوک با نسبت‌های مختلف صفر، 180، 360 و 540 گرم در کیلوگرم ماده خشک جایگزین سیلاژ ذرت گردید. جیره‌ها به چهار گروه دام آزمایشی برای مدت 31 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی تغذیه شد. ماده خشک مصرفی و گوارش‌پذیری ماده خشک در گوسفندان مصرف‌کننده جیره فاقد سیلاژ آرتیچوک (شاهد) به‌ترتیب برابر 2139 گرم در روز و 699 گرم در کیلوگرم و در جیره حاوی 540 گرم سیلاژ علوفه آرتیچوک به ترتیب 2095 گرم در روز و 697 گرم در کیلوگرم بود. جایگزین نمودن سیلاژ آرتیچوک به جای سیلاژ ذرت تأثیری بر مصرف روزانه ماده خشک و مواد مغذی جیره نداشت. گوارش‌پذیری مواد مغذی تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. با جایگزین کردن سیلاژ آرتیچوک به جای سیلاژ ذرت، تغییر معنی‌داری در تولید پروتئین میکروبی مشاهده نشد. با توجه به نتایج حاصل، جایگزینی سیلاژ ذرت توسط سیلاژ علوفه آرتیچوک تا سطح 540 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره گوسفند، تأثیر منفی بر مصرف خوراک روزانه و گوارش‌پذیری ندارد. بنابراین می‌توان از بخش هوایی علوفه آرتیچوک به صورت یک سیلاژ در تغذیه گوسفند استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of feeding Jerusalem artichoke fodder silage on feed intake, digestibility and microbial protein synthesis in sheep

نویسنده [English]

  • nader papi

Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Animal Science Research Institute of Iran

چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the effects of dietary substitution of different levels of Maize silage (MS) with Jerusalem artichoke aerials part silage (JAAPS) on feed intake, digestibility and microbial protein syntheses in twenty Chall male sheep (live body weight of 65.3±2.3 kg). Four iso-energetics and iso-nitrogenus diets (forage-to-concentrate ratios; 64:36) were formulated in which MS was replaced by different levels (0, 180, 360, or 540 g/kg dietary DM) of JAAPS. The diets were fed to four experimental animals groups in a completely randomized design for a 31-days period. Dry matter intake and dry matter digestibility were 2139 and 699 in control diet and 2095 g/day and 697 g/kg DM in diet contains 540 g/kg DM JAAPS respectively. The replacement of MS by JAAPS did not affect dry matter intake and nutrients intake. Digestibility of dietary nutrients was not affected by experimental diets. By replacing the JAAPS instead of MS, there was no significant statistical change in the microbial protein synthesis. It is concluded that the partial substitution of MS for JAAPS, up to 540 g/kg DM, in diet of sheep has no adverse effect on feed intake and diet digestibility. So the Jerusalem artichoke aerial parts could be used as a silage in sheep diets.

کلیدواژه‌ها [English]

  • digestibility
  • Feed intake
  • Jerusalem artichoke silage
  • Microbial protein
  • sheep
1.     پاپی ن (1394) پتانسیل استفاده از علوفه آرتیچوک به‌صورت خشک و سیلو شده در تغذیه دام. رساله دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
2.     فضائلی ح، عرب نصرت آبادی م، کرکودی ک و میرهادی س ا (1388) بررسی ارزش غذایی سطوح مختلف علوفه سیب‌زمینی ترشی (Helianthus tuberosus) و یونجه با روش‌های برون‌تنی و درون‌تنی (گوسفند). علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، سال سیزدهم، 48: 163-173.
3.     AOAC (1998) Official Methods of Analysis of AOAC International, 16th ed. 4th rev. AOAC International, Arlington, VA, USA.
4.     Baumont R (1996) Palatability and feeding behavior in ruminants: A review. Annales De Zootechnie. 45: 385-400.
5.      Bingöl NT, Karsli MA and Akça İ (2010) The effects of molasses and formic acid addition into Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) green mass in silage quality and digestibility [Yerelması (Helianthus tuberosus L.) hasılına katılan melas ve formik asit katkısının silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri: In Turkish]. YYU Veteriner Fakultesi Dergisi. 21(1): 11-14. (English abstract)
 6.     Broderick GA, Huhtanen P, Ahvenjärvi S, Reynal, SM and Shingfield KJ (2010) Quantifying ruminal N metabolism using the omasal sampling technique in cattle–A meta-analysis. Journal of Dairy Science. 93: 3216-3230.
7.     Chapoutot P, Heuzé V, Tran G, Bastianelli D and Lebas F (2015) Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus). Feedipedia, a programme by INRA, CIRAD, AFZ and FAO. http://www.feedipedia.org/node/544. Last updated on May-11-2015, 14: 33.
8.     Chen XB and JM Gomes (1992) Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives–an overview of the technical details. International feed resources unit, Rowett Research Institute, Bucksburn Aberdeen AB2 9SB, UK.
9.     Givens DI, Owen E, Axford RFE and Omed HM (2000) Forage Evaluation in Ruminant Nutrition, 1st ed. pp. 480. CABI Publishing, Wallingford, UK.
10.   Hay RKM and Offer NW (1992) Helianthus tuberosus as an alternative forage crop for cool maritime regions: A preliminary study of the yield and nutritional quality of shoot tissues from perennial stands. Journal of the Science of Food and Agriculture. 60(2): 213-221.
11.   Kaiser AG, Piltz JW, Burns HM and Griffiths NW (2004) Successful silage, 2nd ed. Dairy Australia and NSW Dept. of Primary Industries, New South Wales, Australia.
12.   Karsli MA and Bingöl NT (2009) The determination of planting density on herbage yield and silage quality of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) green mass. [Dikim Sıklığının Yerelmasının (Helianthus tuberosus L.) Hasıl Verimi ve Silaj Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi: In Turkish]. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi (Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Kafkas). 15(4): 581-586. (English abstract by CABI)
13.   Kaya S and Caliskan ME (2010) Effects of molasses and ground wheat additions on the quality of groundnut, sweet potato, and Jerusalem artichoke tops silages. African Journal of Agricultural Research. 5(9): 829-833.
14.   Kays SJ and Nottingham SF (2008) Biology and chemistry of Jerusalem artichoke: Helianthus tuberosus L. CRC Press, Taylor & Francis Group, New York, USA.
15.   Kernan JA and Coxworth EC (1981) New crop residues and forages for western Canada: assessment of feeding value in vitro and response to ammonia treatment. Animal Feed Science and Technology. 6: 257-271.
16.   Lindgren E (1980) Estimation of energy losses in methane and urine by ruminants. A review. Report 47: pp. 51. Department of Animal Nutrition, Swedish University of Agricultural Sciences, Ultuna, Uppsala, Sweden.
17.   McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JF, Morgan CA, Sinclair LA and Wilkinson RG (2011) Animal Nutrition, 7th ed. Prentice Hall, Essex, UK.
18.   Mertens DR (2002) Gravimetric determination of amylase-treated neutral detergent fiber in feeds using refluxing in beakers or crucibles: Collaborative study. Journal of AOAC International. 85: 1217-1240.
19.   O’Connor JD, Sniffen CJ, Fox DG and Chalupa W (1993) A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: IV. Predicting amino acid efficiency. Journal of Animal Science. 71: 1298-1311.
20.   Oba M and Allen MS (2003) Effects of diet fermentability on efficiency of microbial nitrogen production in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 86: 195-207.
21.   Papi N, Kafilzadeh F and Fazaeli H (2017) Effects of incremental substitution of maize silage with Jerusalem artichoke silage on performance of fat-tailed lambs.Small Ruminant Research. 147: 56-62.
22.   Pimsean W, Jogloy S, Suriharn B, Kesmala T, Pensuk V and Patanothai A (2010) Genotype by environment (G×E) interactions for yield components of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.). Asian Journal of Plant Science. 9: 11-19.
23.   Russell JB and Dombrowski DB (1980) Effect of pH on the efficiency of growth by pure cultures of rumen bacteria in continuous culture. Applied and Environmental Microbiology. 39: 604-610.
24.    Stanacev V and Vik D (2002) The feed sugar minimum as a precondition of good quality silage. Acta Agriculturae Serbica. VII(13): 41-48.