تأثیر مکمل گوآنیدینواستیک اسید و بتائین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، کیفیت گوشت و هورمون‌های تیروئیدی در جوجه‌های گوشتی تحت تنش سرمایی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی - دانشگاه رازی - کرمانشاه

2 گروه علوم دامی، داشگاه رازی کرمانشاه

3 هیات علمی

چکیده

در این آزمایش تاثیر مکمل گوآنیدینواستیک اسید و بتائین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های کیفی گوشت و هورمون‌های تیروئیدی جوجه‌های گوشتی کاب تحت تنش سرمایی، بررسی شد. این آزمایش با تعداد 384 قطعه جوجه نر گوشتی یک روزه در قالب آزمایش فاکتوریل 2×2 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و هشت تکرار در سالن پرورش مرغ گوشتی دانشگاه رازی کرمانشاه در بهار سال 1393 انجام شد. جیره‌های آزمایشی شامل جیره شاهد، جیره شاهد + 1200 میلی گرم در کیلوگرم گوآنیدینواستیک اسید، جیره شاهد + 600 میلی گرم در کیلوگرم بتائین و جیره شاهد به همراه هردو ترکیب با مقادیرذکرشده، بودند. تنش سرمایی با کاهش دما و ثابت نگه داشتن آن در محدوده 15-12 درجه سانتیگراد از روز 21 تا پایان دوره اعمال شد. جیره‌های آزمایشی تاثیر معنی‌داری بر عملکرد، صفات لاشه، سطح گلیکوژن کبدی و هورمون‌های تیروئیدی نداشتند، اما میزان تولید گوشت سینه در جوجه‌های دریافت کننده گوآنیدینواستیک اسید در مقایسه با گروه شاهد بیشتر بود. استفاده از مکمل گوآنیدینواستیک اسید و بتائین در جیره غذایی باعث افزایش شاخص‌های L* وa* رنگ گوشت شدند. بتائین بطورمعنی‌داری درصد چربی گوشت سینه را کاهش داد. مقادیر pH گوشت طی گذشت زمان، روند کاهشی نشان داد. افزودن بتائین به جیره، باعث افزایش معنی‌دار pH در مقایسه با گروه شاهد شد. بطور کلی نتایج تحقیق حاضر حاکی از تاثیر مثبت گوآنیدینواستیک اسید بر درصد نسبی گوشت سینه، اثر کاهشی بتائین بر میزان چربی گوشت سینه و تأثیر مثبت این دو ترکیب بر رنگ گوشت جوجه‌های گوشتی سویه کاب بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of dietary supplemental guanidinoacetic acid and betaine on performance, carcass characteristics, meat quality and thyroids hormone of broilers subjected to cold stress

نویسندگان [English]

  • Masomeh Nasiroleslami 1
  • Mehran Torki 2
  • Alireza Abdolmohammadi 3
1 Animal Science Department, Agriculture Faculty, College of Agriculture and Natural Resources, Imam Avenue, Kermanshah, Iran
2 Animal Science Department, Razi University
3 Razi University
چکیده [English]

This study was conducted to determine the effects of dietary supplemental guanidinoacetic acid and betaine on performance, carcass characteristics, meat quality and thyroid hormones of broilers subjected to cold stress. Based on a 2×2 factorial arrangement, 384 day-old male broiler chicks (Cobb) were randomly distributed between four experimental diets (with eight replicates) included basal diet (as control) and the basal diet supplemented with 1200 mg/kg guanidinoacetic acid; 600 mg/kg betaine and 1200 mg/kg guanidinoacetic acid + 600 mg/kg betaine. This trial was performed at the Animal Farm of Razi University (March 2015). In order to create cold stress, on 21th day all birds were subjected to a low temperature (12-15°C), which was remained constant until the end of the experiment. There was no significant effect of experimental diets on the chick’s performance, carcass characteristics, thyroid hormones and liver glycogen levels. Increased breast meat was observed in birds fed the guanidinoacetic acid-included diet. Significant increased L* and a* of meat color were detected in birds fed diets supplemented with guanidinoacetic acid and betaine. Decreased crud fat percentage of breast meat was detected in birds fed the betaine-included diet. The meat pH decreased by time. Increased meat pH was observed in birds fed the betaine-included diet. In conclusion, improved yield and decreased crud fat percentage of breast meat were observed in birds fed the guanidinoacetic acid- and betaine-included diets, respectively. Color indices of broiler breast meat was improved by diet supplementation with guanidinoacetic acid and betaine.

کلیدواژه‌ها [English]

  • betaine
  • broiler
  • Cold stress
  • Guanidiniacetic acid
  • meat color
  1. افشاری جویباری ح، فرحناکی ع (1388) امکان استفاده از نرم افزار فتوشاپ برای اندازه گیری رنگ مواد غذایی: بررسی تغییرات رنگ خرمای مضافتی بم در طی رساندن مصنوعی. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی ایران 46- 37 :(1) 5
  2. Attia YA, Hassan RA, Shehatta MH and Abdel-hady SB (2005) Growth, carcass quality and serum constituents of slow growing chicks as affected by Betaine to diets containing 2. Different levels of methionine. International Journal of Poultry Science 4:856-865.
  3. Dadgar S, Lee ES, Leer TLV, Burlinguette N, Classen HL, Crowe TG and Shand PJ (2010) Effect of microclimate temperature during transportation of broiler chickens on quality of the pectoralis major muscle.  Poultry Science 89:1033–1041.
  4. Esteve-Garcia E and Mack S (2000) The effect of DL-methionine and betaine on growth performance and carcass characteristics in broilers. Animal Feed Science and Technology 87: 85-93
  5. Han SY, Lee JI, Joo ST and Park GB (2009) Effects of Dietary Glycine Betaine on Growth and Pork Quality of Finishing Pigs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 22(5): 706 - 711
  6. Huang CQ, Xu ZR, Han XY and Li WF (2006) Changes in hormones, Growth factor and lipid metabolism in finishing pigs fed betaine. Livestock Science 105: 78-85.
  7. Huang QC, Xu ZR, Han XY and Li WF (2008) Effect of dietary betaine supplementation on lipogenic enzyme activities and fatty acid synthase mRNA expression in finishing pigs. Animal Feed Science and Technology 140:365-375.
  8. Ipek A and Sahan U (2006) Effects of Cold Stress on Broiler Performance and Ascites Susceptibility. Asian- Ausralasian Journal of Animal Sciences 19(5): 734- 738
  9. Khalafalla FA, Fatma HMA, Zahran DA and Mosa AMMA (2011) Influence of Feed Additives in Quality of Broiler Carcasses. Journal of World's Poultry Research 2(3): 40-47.
  10. Klasing KC, Adler KL, Remus JC and Calvert CC (2002) Dietary betaína increases intraepithelial lymphocytes in the duodenum of coccidian-infected chicks and increases functional properties of phagocytes. Journal of Nutrition 132(8):2274-2282
  11. Kristensen L and Purslow PP (2001) The effect of ageing on the water-holding capacity of pork: role of cytoskeletal proteins. Meat Science 58:17-23.
  12. Maghoul MA, Nassiri Moghadam H, Kermanshahi H, Danesh Mesgaran M (2009) The effect of different levels of coline and betaine on broilers performance and carcass characteristics. Journal of animal and veterinary advances 8(1):125-128.   
  13. McDevitt RM, Mack S and Wallis IR (2000) Can betaine partially replace or enhance the effect of methionine by improving broiler growth and carcass characteristics? British Poultry Science 41:473-480.
  14. Meister A (1965) Biochemistry of the amino acids. 2nd Ed. Acad. Press, New York. pp. 94, 636-684, and 757-768.
  15. Michiels J, Maertens L, Buyse J, Lemme A, Rademacher M, Dierick NA and De Smet S (2012) Supplementation of guanidinoacetic acid to broiler diets: Effects on performance, carcass characteristics, meat quality, and energy metabolism. Poultry Science 91:402–412.
  16. Olivo R, Soares AL, Ida EI and Shimokomaki M (2001) Dietary vitamin E inhibits poultry PSE and improves meat functional properties. Journal of Food Biochemistry 25: 271-283.
  17. Ringel J, Lemme A, Redshaw MS, and Damme K (2008b). The effects of supplemental guanidino acetic acid as a precursor of creatine in vegetable broiler diets on performance and carcass parameters.  Poultry Science 87(Suppl. 1):72. (Abst.).
  18. SAS Institute (2009) SAS Users Guide. Version 9.1 reviews. SAS Institute Inc, Cary, NC.
  19. Saunderson CL and Mackinlay J (1990) Changes in body weight, composition and hepatic enzyme activities in response to dietary methionine, betaine, and choline levels in growing chicks. British Poultry Science 31: 339-349.
  20. Sun H, Yang WR, Yang ZB, Wang Y, Jiang SZ and Zhang GG (2008) Effects of betaine supplementation to methionine deficient diet on growth performance and carcass characteristics of broilers. American Journal of Animal and Veterinary Sciences 3: 78–84.
  21. Vanloon LJC, Murphy R, Oosterlaar AM, Cameron-Smith D, Hargreaves M, Wagenmakers AJM and Snow R (2004) Creatine supplementation increases glycogen storage but not GLUT-4 expression in human skeletal muscle. Clinical Science 106: 99–106
  22. Wallis IR (1999) Dietary supplements of methionine increase breast meat yield and decrease abdominal fat in growing broiler chickens. Australian Journal of Experimental Agriculture 39:131-141.
  23. Wang LS, Shi BM, Shan AS, Zhang YY (2012) Effects of Guanidinoacetic acid on growth performance, meat quality and antioxidation in growing- finishing pigs. Journal of animal and veterinary advances 11(5): 631-636.
  24. Wariss PD (2000) Chapter 5: postmortem changes in muscle and its conversion to meat. Pages 100–102 in Meat Science: An Introductory Text. CABI, New York.
  25. Zhan XA, Li JX, Xu ZR and Zhao RQ (2006) Effects of methionine and betaine supplementation on growth performance, carcass composition and metabolism of lipids in male broilers. British Poultry Science 47:576-580.