نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاهـایران
2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاهـایران
3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدانـایران
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیرات سطوح متفاوت گیاه کاسنی و مس بر عملکرد و کلسترول زرده در مرغهای تخمگذار انجام شد. تعداد 324 قطعه مرغ تخمگذار سویههای لاین w-36از 38 تا 50 هفتگی در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با نه تیمار، سه تکرار، و 12 قطعه در هر تکرار بهمدت 12 هفته بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، چهار سطح سولفات مس (150، 200، 250، و 300 میلیگرم در کیلوگرم جیرۀ غذایی) و چهار سطح کاسنی (15، 20، 25، و 30 درصد جیرۀ غذایی) بود. نتایج نشان داد که میانگین کلسترول سرم و زردۀ تخممرغ در تیمارهای مس و کاسنی از تیمار شاهد کمتر بود (05/0P<). در تیمار 300 میلیگرم مس، کلسترول سرم و زردۀ تخممرغ کمتر بود (05/0P<)، ولی وزن تخممرغ و درصد تولید در مقایسه با شاهد کمتر و ضریب تبدیل غذا بیشتر بود (05/0P<). درصد تولید در تیمار 25 و 30 درصد کاسنی در مقایسه با تیمار شاهد کمتر بود (05/0P<). در تیمارهای سطوح گوناگون کاسنی، رنگ زرده در مقایسه با تیمار شاهد و مس بیشتر بود (05/0P<). باتوجه به نتایج تحقیق حاضر، مقادیر 150 میلیگرم مس در کیلوگرم جیره یا 15 درصد کاسنی در جیره برای کاهش کلسترول زردۀ تخممرغ توجیهپذیر است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Effect of different levels of copper and cichorium intybus on egg yolk cholesterol content and performance of laying hens
نویسندگان [English]
- Mohammad Vahid Kimiaeitalab 1
- Shahab Ghazi 2
- Sara Mirzaie Goudarzi 3
1 Postgraduate of Master Science, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran
3 Assistant professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
چکیده [English]
This experiment was conducted to investigate the effects of various levels of cichorium intybus and
copper on performance and egg yolk cholesterol. Total of 324 layer hens (Hy-Line W-36) were used in a
randomized complete blocks with nine treatments, three replications of 12 birds in each from 38 to 50
weeks of age. Experimental diets include control, four levels of copper (150, 200, 250 and 300 mg/kg)
and four levels of cichorium intybus (15, 20, 25 and 30 percent of diet). Different levels of cichorium
intybus and copper significantly decreased serum and yolk cholesterol than control. The level of 300
mg/kg copper significantly reduced serum and yolk cholesterol but significantly decreased egg weight,
egg production and increased feed conversion ratio compared to control. Levels of 25 and 30 percent of
cichorium intybus significantly decreased egg production than control treatment. Yolk color improved by
different levels of cichorium intybus than control and copper levels. In conclusion, the best result for
lower yolk cholesterol were achieved by those laying hens fed a diet with 150 mg/kg copper of diet or 15
percent of cichorium intybus.
کلیدواژهها [English]
- cichorium intybus
- Copper
- Laying Hen
- performance
- yolk cholesterol