نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت - ایران
2 دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت - ایران
3 دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت – ایران
چکیده
این آزمایش به منظور تعیین اثرات آنزیمهای تجاری ناتافوس و سافیزیم در جیرههای غذایی حاوی سبوس برنج بر عملکرد جوجههای گوشتی با استفاده از 200 قطعه جوجه از هیبرید تجاری رأس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار آزمایشی و چهار تکرار انجام شد. پنج جیره آزمایشی شامل جیره بر پایه ذرت و سویا (شاهد)، جیره حاوی سبوس برنج، جیره حاوی سبوس برنج + آنزیم ناتافوس، جیره حاوی سبوس برنج + آنزیم سافیزیم و جیره حاوی سبوس برنج + ناتافوس + سافیزیم بود. مقدار سبوس برنج در جیرهها در دورههای آغازین، رشد و پایانی بهترتیب 15، 20 و 25 درصد بود. نتایج نشان داد که جیرههای حاوی سبوس برنج و آنزیم نسبت به جیره حاوی سبوس و بدون آنزیم به مقدار کمتری مصرف شدند (05/0P<). افزودن آنزیم به جیرههای حاوی سبوس برنج، میزان افزایش وزن و ارتفاع پرزهای روده را افزایش داد (05/0P<). نتایج نشان داد که افزودن آنزیم ناتافوس یا سافیزیم به جیرههای حاوی 15، 20 و 25 درصد سبوس برنج، به ترتیب در دورههای آغازین، رشد و پایانی و همچنین کل دوره بر عملکرد جوجههای گوشتی اثر مثبت دارد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Natafous and Safizyme in rice bran based rations of broilers
نویسندگان [English]
- M. A. Alamian 1
- A. A. Khadem 2
- S. D. Sharifi 3
1 - M.Sc. Student, Department of Animal and Poultry Science, College of Aburayhan, University of Tehran, Pakdasht - Iran
2 Associate Professor, Department of Animal and Poultry Science, College of Aburayhan, University of Tehran, Pakdasht -
3 Associate Professor, Department of Animal and Poultry Science, College of Aburayhan, University of Tehran, Pakdasht - Iran
چکیده [English]
The effects of phytase and glycosidase supplementation to diets containing rice bran on broiler performance were investigated by using 200 day old (308 Ross) broiler chicks in a completely randomized design with five treatments and four replicates. The five dietary treatments were as: corn-soybean meal based diet; diet containing rice bran; diet containing rice bran supplemented with Natafous; diet containing rice bran supplemented with Safizyme, and diet containing rice bran supplemented with Natafous and Safizyme. The dietary levels of rice bran were 15, 20 and 25 percent for the starting, growing and finishing diets, respectively. Birds fed on rice bran + enzyme added diets consumed less feed (P< 0.05) than those fed on unsupplemented rice bran contained diets. The enzyme addition to rice bran containing diets improved the villi length and weight gain of birds at different rearing periods (P< 0.05). In conclusion, results showed that the Natafous or Safizyme supplementation in diets could improve the performance of broiler chicks when rice bran was used at a level of 15, 20 and 25 percent in starter, grower and finisher diets, respectively.
کلیدواژهها [English]
- broiler
- Intestinal morphology
- Natafous
- performance
- rice bran
- Safizyme
and Sands JS (2006) Influence of an Escherichia coli-Derived phytase on Nutrient utilization in Broiler starter fed diets containing varying concentrations of phytic Acid. Poultry Science. 85: 82-89.
Effects of phytase supplementation of phosphorus-adequate, lysinedeficient, wheat-based diets on growth performance of weaned pigs. Australian Journal of Agriculture Research. 54: 323-330.
Effect of enzyme supplementation on performance Nutrient Digestibility, Gastrointestinal morphology, and volatile fatty Acid profiles in the hindgut of Broilers fed wheat-based Diets. Poultry Science. 84: 875-881.
fed wheat-based diets containing adequate level of phosphorous. British Poultry Science. 45: 76-84.
83: 1868-1875.