بررسی عملکرد و پاسخ سیستم ایمنی جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه گندم و جو حاوی سطوح مختلف مکمل ویتامینی

نویسندگان

1 دانش¬آموخته کارشناسی ارشد، گروه تغذیه طیور، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

2 دانشیار، گروه تغذیه طیور، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

3 استاد، گروه تغذیه طیور، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مکمل ویتامینی بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه گندم و جو، از سن 29 تا 42 روزگی بر روی بستر انجام گرفت. در سن 29 روزگی، تعداد 288 قطعه جوجه نر سویه راس 308 به 16 گروه 18 قطعه ای با چهار تیمار و چهار تکرار تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار یک جیره فاقد مکمل ویتامینی، تیمار دو جیره حاوی 33/33 درصد مکمل ویتامینی، تیمار سه جیره حاوی 66/66 درصد مکمل ویتامینی و تیمار چهار جیره حاوی 100 درصد مکمل ویتامینی (تیمار شاهد) بود. در سنین 35 و 42 روزگی، مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه هر یک از تکرارها اندازه گیری شد و سپس ضریب تبدیل غذایی محاسبه گردید. در این دو مقطع زمانی، از هر تکرار دو پرنده کشتار و سپس وزن لاشه، بورس فابرسیوس و طحال اندازه گیری شد و سیستم ایمنی براساس شاخص های SRBC،IgG و IgM در سن 42 روزگی آزمون شد. نتایج نشان داد که پرنده های تغذیه شده با جیره های حاوی سطوح مختلف ویتامینی طی دوره پایانی تفاوت معنی داری از نظر صفات عملکردی نداشت و تفاوتی از نظر شاخص های سیستم ایمنی مشاهده نشد. به نظر می رسد امکان حذف مکمل ویتامینی طی دوره پایانی پرورش جوجه های گوشتی وجود داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of vitamin premix during finisher period on performance and immunocompetence of chicks fed wheat and barley based diet

نویسندگان [English]

  • Majid Alahyari Shahrasb 1
  • Hossein Moravvej 2
  • Mahmoud Shivazad 3
چکیده [English]

This experiment was conducted to evaluate the effects of reduction or removal of dietary vitamin premix during finisher period (29-42 days of ages) on performance and immunocompetence of broiler chicks fed wheat and barley based diet. A total of 288 male broiler chicks (Ross 308) were allocated to four treatment groups, with four replicates per treatment group and 18 birds per replicate pen at 29 day of age. The dietary treatments were: T1) the basal diet with no vitamin premix, T2) the basal diet 33.33 percent vitamin premix, T3) the basal diet 66.66 percent vitamin premix and T4) the basal diet 100 percent vitamin premix. Feed intake and weight gain were measured at 35 and 42 days of ages and feed conversion ratio was calculated. At 35 and 42 days of age, after slaughtered and determine carcass weight and the organs bursa of fabricius and spleen weights and immunocompetence was evaluated at 42 day of age, based on SRBC, IgG and IgM titers. Results showed that different levels of vitamin premix did not impair performance and immunocompetence response during the final period of broilers (29-42d). In conclusion, it is possible to remove vitamin premix from finisher diets.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Barley
  • broiler
  • immunocompetence
  • Vitamin premix
  • Wheat
1 . لیسوناس. و جیدی سامرز (1385) تغذیه مرغ اسکات. (ترجمه) ج. پوررضا، ق. صادقی و م. مهری. چاپ دوم، انتشارات ارکا ندانش. شماره 688. اصفهان. 
 
2 . Arshami J, Hosseini S and Torshizi ME (2010) Immunomodulatory effects of graded copper and zinc on SRBC titer and lymphoid organs in broiler chicks. Animal and Veterinary Advances 9(11): 1510-1514.
3 . Ang CY, Jung HC, Benoff FH and Charles OW (1984) Effect of feeding three levels of riboflavin, niacin and vitamin B6 to male chickens on the nutmeat composition of broiler breast meat. Food Science 44: 590-592.
4 . Association of Official Analytical Chemists (2000) Official methods of analysis of AOAC International. 17th edn. AOAC Int., Gaithersburg, MD.
5 . Aviagen (2007) Ross Broiler (308) Management Manual. Aviagen Ltd., New Bridge, Scotland.
6 . Christmas RB, Harms RH and Sloani DR (1995) The absence of vitamins and trace minerals and broiler performance. Applied Poultry Research 4(4): 407-410.
7 . Coelho MB and Mcnaughhton JL (1995) Effect of composite vitamin supplementation on broilers. Applied Poultry Research 4(3): 219-299.
8 . Deyhim F and Teeter RG (1993) Dietary vitamin and/or trace mineral premix effects on performance, humeral mediated immunity and carcass composition of broilers during thermo neutral and high ambient temperature distress. Applied Poultry Research 2: 347-355.
9 . Duncan DB (1995) Multiple rang and multiple F tests. Biometrics 11(1): 1-42.
10 . Giorgio S, Marina S, Guo J, Raffaella F and McCabe
S (2002) Regulatory effects of novel neurotrophin-1/B cell-stimulating factor-3 (Cardiotrophin-Like Cytokine) on B cell function. Immunology 168(11): 5690-5698.
11 . Harms RH and Nelson DS (1992) A lack of response to panto thnic acid supplementation to acorn-soy beandiet. Poultry Science 71: 1952-1955.
12 . Isakov N, Feldmann M and Segel S (2005) The mechanism of modulation of humeral immune responses after injection of mice with SRBC. Immunology 128: 969-975.
13 . Khajali F, Asadi Khoshoei E and Zamani Moghaddam AK (2006) Effect of vitamin and trace mineral withdrawal from finisher diets on growth performance and immunocompetence of broiler chickens. British Poultry Science 47(2): 159-162.
14 . Maiorka A, Laurentiz AC, Santin E, Araujo LF and Macari M (2002) Dietary vitamin or mineral mix removal during the finisher period on broiler chicken performance. Applied Poultry Research 11(2): 121-126.
15 . McDowell LR (2000) Vitamins in animal and human nutrition. Lowa state Universitypress. Pp. 5-15.
16 . Nutrient Requirements of Poultry (1994) 9th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
17 . Patel PK, Edwerds III HM and Baker DH (1997) Removal of vitamin and trace mineral supplements from broiler finisher diets. Applied Poultry Research 6(2): 191-198.
 18 . SAS (2002) SAS/STAT Users Guide. (Release 9.1) SAS Inst., Cary, NC.
19 . Skinner JT, Waldroup AM and Waldroup PW (1992) Effect of removal mineral supplements from grower and finisher diets on live performance and carcass composition of Broilers. Applied Poultry Research 1: 280-286.