تأثیر استفاده از آنزیم ناتوزایم در جیره های حاوی گندم و کنجاله کلزا بر عملکرد جوجه های گوشتی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناس ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

2 استادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

3 دانشیار پژوهشی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج

4 دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر مکمل آنزیمی ناتوزایم پلاس در جیره های حاوی گندم و کنجاله کلزا بر عملکرد و دستگاه گوارش جوجه های گوشتی، با استفاده از 336 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری آربراکرز در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار انجام شد. جیره های آزمایشی عبارت بودند از: 1 - جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا (شاهد)، 2 - جیره حاوی 30 درصد گندم و 3 - جیره حاوی 30 درصد گندم و 10 درصد کنجاله کلزا که با افزودن ناتوزایم به مقدار 350 گرم در تن در مجموع شش تیمار منظور شد. در دوره آغازین و کل دوره افزودن آنزیم به جیره حاوی گندم و کنجاله کلزا، مقدار خوراک مصرفی، میزان افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی را بهبود داد (01/0 >P). استفاده از ناتوزایم پلاس در جیره های حاوی گندم و گندم + کنجاله کلزا، وزن نسبی اندام های گوارشی را نسبت به جیره های مشابه بدون آنزیم به طور معنی داری کاهش داد (05/0 >P). نتایج حاصل از این آزمایش، بیان گر تأثیر مثبت ناتوزایم پلاس بر عملکرد جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های حاوی گندم و کنجاله کلزا به ویژه در دوره آغازین می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Natuzyme plus in diets containing wheat and canola meal on broiler performance

نویسندگان [English]

  • Golestan Golestani Milanloo 1
  • seyed davood sharifi 2
  • Akbar Yaghoub far 3
  • Ali akbar Khadem 4
چکیده [English]

This study was carried out to investigate the effects of Natuzyme Plus (a multi enzyme) in diets containing wheat and canola meal on broiler performance. A total of 336 day-old Arbor Acres broiler chicks were used in a completely randomized design with six treatments and four replicates. Experimental diets were: 1 . Diet based on corn-soybean meal (control), 2 . Diet containing 30 precent wheat and 3 . Diet containing 30 percent wheat + 10 percent canola meal, which Natozyme was added (350 g/ton) to these diets to make diets containing enzyme (totally six treatments). Adding enzyme to diet containing wheat and canola meal increased significantly feed intake, weight gain and feed conversion ratio (FCR) at starter and overall rearing period (P< 0.01). Use of Natuzyme Plus in diet containing wheat and canola meal reduced significantly the relative weight of digestive organs in compared of same diets without enzyme. The results of this study indicate that the performance of broiler chickens fed the diets containing wheat and canola meal could be improve by supplementing with Natuzyme plus preparations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • broiler
  • Canola meal
  • Natuzyme Plus
  • performance
  • Wheat
1 - احمدیان، ف. و جعفری خورشیدی ک (1388) راهنمای استفاده از کنجاله کلزا در تغذیه حیوانات، طیور و آبزیان. چاپ اول. انتشارات نقش­گستران بهار. تهران.
2 - ادیب مرادی م (1387) تأثیر سطوح مختلف کنجاله کلزا بر ریخت شناسی غده تیروئید جوجه­های گوشتی. تحقیقات دامپزشکی 63(5): 309-305. 
 
3 . Annison G (1991) Relationship between the levels of soluble non-starch polysaccharides and the apparent metabolizable energy of wheat assayed in broiler chickens. Agriculture and Food Chemistry 39: 1252-1256.
4 . Brenes A, Smith M, Guenter W and Marguardt RR (1993) Effect of enzyme supplementation on the performance and digestive tract size of broiler chickens fed wheat and barley based diets. Poultry Science 72: 1731-1739.
5 . Costa CC, Goulart DF, Figueiredo CFS, Oliveira and Silva JHV (2008) Economic and environmental impact of using exogenous enzymes on poultry feeding. International Journal of Poultry Science 7(4): 311-314.
6 . Nadeem MA, Anjum MI, Khan AG and Azim A (2005) Effect of dietary supplementing of non-starch polysaccharide degrading enzymes on growth performance of broiler chicks. Pakistan Journal of Veterinary 25(4): 183-188.
7 . Nassar AR and Arscott GH (1986) Canola meal for broiler and the effects of a dietary supplement of iodinated casein on performance and thyroid status. Nutrition Report International 34: 791-799.
8 . National Research Council (1994) Nutrient requirement of poultry. 9th review edition. National Academy Press. Washington. D.C.
9 . Oluyinka AO and Olayiwola A (2008) Whole body nutrient accretion, growth performance and total tract nutrient retention responses of broilers to supplementation of Xylanase and Phytase individualy or in combination in wheat- soybeen meal based diets. Poultry Science 45: 192-198.
10 . Pettersson D and Aman P (1989) Enzyme supplementation of poultry diet containing rye and wheat. Nutrition 62: 139-149.
11 . Ravindran V (2003) Influence of phytase and xylanase, individuallyor in combination, on performance, apparent metabolisable energy, digestive tract measurements and gut morphology in broilers fed wheat basediets containing adequate level of phosphorus. Proceedings of Australian Poultry Science Symposium 15: 1-7.
12 . Selle PH, Walker AR, Bryden WL (2003) Total and phytate-phosphorus contents and phytase activity of Australian-sourced feed ingredients for pigs and poultry. Australian Journal of Experimental Agriculture 45: 475-479.
13 . Slominski BA and Campbell LD (1990) Non-starch polysaccharides of low-glucosinolate rapeseed (canola) meal: quantification, digestibility in poultry and potential benefit of dietary enzyme supplementation. Science and Food Agriculture 53: 175-184.
14 . Steenfeldt S, Mullertz A and Jensen JF (1998) Enzyme supplementation of wheat-based diets for broilers. Effect on growth performance and intestinal viscosity. Animal Feed Science and Technology 75: 27-43.
 15 . Yuben BV and Ravindran WU (2004) Influence of whole wheat inclusion and xylanase supplementation on the performance, digestive tract measurements and carcass characteristics of broiler chickens. Animal Feed Science and Technology 116: 129-139.
16 . Zijlstra RT, Shaoyan Li and Patience JF (2007)
Effect of Enzymes in Wheat and Canola Meal Diets. Chinese Culture Net Source: International Pig Network Time.