نویسندگان
1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
2 کارشناس ارشد، جهاد کشاورزی کنگاور، کرمانشاه
3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
چکیده
تعداد 15 رأس گاو هلشتاین زایش اول از گله ای با میانگین وزن (57±) 554 کیلوگرم، به صورت تصادفی جدا و با استفاده از طرح کاملاً تصادفی برای آزمون اثرات سطوح صفر، هفت و 14 درصد گاودانه در ماده خشک جیره در جایگزینی با کنجاله سویا و جو به سه گروه تقسیم شدند. میزان ماده خشک، خاکستر، پروتئین خام، چربی خام، عصاره عاری از ازت و الیاف خام آن به ترتیب 90/93، 95/5، 80/22، 02/3، 00/63 و 23/5 درصد و تجزیه پذیری مؤثر پروتئین خام و ماده خشک آن به ترتیب 8/74 و 6/70 درصد برآورد شد. میانگین ماده خشک مصرفی، میانگین درصد قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام در گاوهای تمایر 14 درصد گاودانه معنی دار بود (05/0 >P). مقدار تولید شیر خام و نسبت کیلوگرم شیر تولیدی به کیلوگرم ماده خشک مصرفی، در گاوهای تیمار 14 درصد بیشتر بود (05/0 >P). تفاوت غلظت ازت اوره ای خون گاوهای جیره شاهد و گاوهای دو جیره حاوی معنی دار بود (05/0 >P). نتایج نشان داد دانه گاودانه به عنوان مکمل پروتئینی برای جایگزین شده با کنجاله تا میزان 14 درصد در جیره گاوهای شیرده قابل استفاده است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Degradability and Nutritional value of Vicia ervilia seed on Holstein dairy cow performance
نویسندگان [English]
- Mohammad Mehdi Moeini 1
- Mojgan Azari Torbat 2
- hamid Amanlou 3
1
2
3
چکیده [English]
15 Holstein cows (1st lactation, 554 ± 57 Kg) randomly divided into three groups. Cows fed Vicia ervilia seed at the rate of 0%, 7% and 14%, DM of dietary, which replaced with Soya been meal and barely. Vicia ervilia (VE) contain approximately: 93.93% DM, 22.8% CP, 5.95% Ash, 3.02% EE, 63% NFE, 5.23% CF, 15.01% NDF and 6.13% ADF. The effective ruminal degradability of CP and DM of VE amounted to 74.76% and 70.57% respectively. Milk production increased in 14% group compared with control (P< 0.05). The values of urea nitrogen in treated cows were significantly increased (P< 0.05). The result of this study indicated that the Vicia ervilia can be used as a protein source replaced with Soya been at the 14% level in dairy cows ration during lactation period after partition.
کلیدواژهها [English]
- chemical composition
- Dairy cow
- Degradability
- nutritional value
- Vicia ervilia seed