نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

3 دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران

4 استادیار، گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران

چکیده

برای بررسی اثر دو سطح چربی (سه و شش درصد) و سه نوع افزودنی (بدون افزودنی، فلاوومایسین و پروتکسین) بر عملکرد و صفات بیوشیمیایی خون از 288 قطعه جوجه یک روزه نر سویه تجاری راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل (3 × 2) در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. پرندگان به طور تصادفی در شش تیمار و با چهار تکرار و 12 پرنده در هر تکرار توزیع شدند. نتایج نشان داد که مصرف خوراک و افزایش وزن جوجه های تیمار حاوی چربی + فلاوومایسین بیشتر از جوجه های تیمارهای حاوی چربی + پروتکسین بود (P< 0.05). غلظت کلسترول، HDL و LDL سرم خون جوجه هایی که با جیره حاوی شش درصد چربی تغذیه شدند، بیشتر بود و غلظت HDL و LDL و کلسترول جوجه هایی که پروتکسین دریافت نمودند، کمترین مقدار بود (P< 0.05). نتایج نشان داد که استفاده از پروتکسین در جیره های حاوی چربی سبب کاهش مصرف خوراک و میزان افزایش وزن جوجه های گوشتی شده و کاهش رشد با افزایش سطح چربی در جیره شدیدتر می شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effects of different levels of fat and additives (antibiotic and probiotic) on blood biochemical properties and performance of broilers

نویسندگان [English]

  • Seyed Davoud Sharifi 1
  • Ehsan Tavazoei 2
  • Ali Akbar Khadem 3
  • Abbas Barin 4

1

2

3

4

چکیده [English]

In this study, the effect of different levels of fat with antibiotics and probiotics on blood biochemical traits and performance of broiler chicks was investigated. In a factorial experiment, 288 Day-old Ross broiler chicks treated with two level of fat (3 and 6 percent) and three additives (Flavomycin, Protexin and none-additive). The birds were allocated randomly in six treatments with four replicates and 12 birds per replicat. Results showed that the chicks fed on diets containing 3 percent of fat + Flavomycin had higher feed intake and body weight gain compared to birds fed with fat + Protexin (P< 0.05). The concentration of cholesterol, HDL and LDL in serum of birds of 6% fat was more than of those fed diets with 3% fat. Birds fed diets containing protexin had lowest cholesterol, HDL and LDL (P< 0.05). It was concluded that supplementing the rations containing fat with probiotics decrease feed intake and body weight gain in broilers chicks and their performance decrease by increasing fat in diets.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antibiotic
  • broiler
  • fat
  • Probiotic
1 . کریمی، ک. (1383) تأثیر سطوح پروبیوتیک بر  چربی­ها و گلبول­های خون جوجه­های گوشتی. پژوهش و سازندگی شماره 62: 40-6.
 
2 . Ali ML, Miah AG, Salma U and Chowdhury RP (2001( Effect of soybean oil on finisher period of broiler at hot weather in Bangladesh. J. Biol. Sci. 8: 714-716.   
3 .  Anderson DB (2002) Intestinal microbes: when does normality change into a health and performance insult? The elanco global enteritis symposium (July 9-11), Greenfield, Indiana USA.
4 . Denli M, Okan F and Celik K (2003) Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic plementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pak. J. Nut., 2(2): 89-91.
5 . Eyssen H and DeSomer P (1963) Effect of antibiotics on growth and nutrient absorption of chicks. Poult. Sci. 42: 1373-1379.
6 . Isolauri E, Suitias Y, Kankaanpaa P and Salmienen S (2001) Probiotics: Effects on immunity. Am. J. Clin. Nut. 73: 444S-450S.
7 . Kannan D, Viswanathan K and Mohan B (2007) The effect of feeding virginiamycin and lactobacillus sporogenes on broiler production performance characters. Tamilnadu. J. Vet & Anim. Sci. 3(2): 106-108.
8 . Leeson S and Summers JD (2001) Scott's Nutrition of the Chicken. 4th edition. University Book. Guelph, Canada.
9 . Miles RD, Butcher GD, Henry PR and Littell RC (2006) Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth parameters, and quantitative morphology. Poult. Sci. 85: 476–485.
 10 . Mutus R, Kocabag NA, Acar M, Eren N and Gezen SS (2006) The effect of dietary probiotic supplementation on tibia bone characteristics and strength in broilers. Poult. Sci. 85: 1621-1625.
11 . Panda AK, Reddy MR, Rama Rao SV, Raju MVL and Paraharaji D (2000) Growth, characteristics, immune competence and response to Esherichia Coli of broiler fed diets with various level of proiotic. Arch. fur Gefl. 64: 152-156.
12 . Pesti GM, Bakalli RI, Qiao M and Sterling KGA (2002) Comparison of eight grades of fat as broiler feed ingredients. Poult. Sci. 81: 382-390.
13 . Tabeidian A, Sadeghi GH and Pourreza J (2005) Effect of dietary protein levels and soybean oil supplementation on broiler performance. Int. J. Poult. Sci. 4: 799-803.
14 . Vieira SL, Viola ES, Berres J, Olmos AR, Conde ORA and Almeida JG (2006) Performance of broilers fed increased levels energy in the pre-starter diet and on subsequent feeding programs having with acidulated soybean soapstock supplementation. Braz. J. Poult. Sci. 8: 55-61.
 15 . Zulkifli N, Abdullahi N, Azrin M, and Ho YW (2000) Growth performance and immune response of two commercial broiler strains fed diets containing Lactobacillus cultures and oxytetracycline under heat stress conditions. Brit. Poult. Sci. 41: 593–597.