نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه رازی

2 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

4 دانشگاه مسی، نیوزیلند

10.22059/jap.2025.383395.623805

چکیده

هدف: این آزمایش به منظور بررسی تاثیر منابع فسفر و آنزیم فیتاز بر عملکرد تولید، کیفیت تخم‌مرغ و تعیین ضرایب قابلیت هضم فسفر در مونو و دی‌کلسیم فسفات و پودر گوشت و استخوان در مرغ‌های تخمگذار انجام شد.

روش پژوهش: از تعداد 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه لوهمن (LSL-lite) در قالب آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه منبع فسفر ( پودر گوشت و استخوان، مونو کلسیم فسفات و دی‌کلسیم فسفات) و دو سطح آنزیم( بدون آنزیم، با 400 واحد آنزیم فیتاز در کیلوگرم جیره)، بر پایه طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، هشت تکرار و شش مرغ در هر تکرار از سن 50 تا 62 هفتگی استفاده شد. قابلیت هضم ظاهری و حقیقی ایلئومی و ابقاء ظاهری فسفر با استفاده از جیره‌های نیمه خالص بر پایه ذرت اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: ضرایب قابلیت هضم حقیقی ایلئومی فسفر در دی و مونو‌کلسیم فسفات و پودر گوشت و استخوان، به ترتیب 0/44، 4/43 و 7/40 درصد در مرغ‌های تخمگذار در سن 62 هفتگی بود و این ضرایب در جیره‌های دارای مونو- و دی‌کلسیم فسفات بیشتر از پودر گوشت و استخوان بود و افزودن آنزیم فیتاز قابلیت هضم فسفر را افزایش داد (05/0P <). اثرات متقابل منبع فسفر و آنزیم فیتاز بر تولید، وزن و توده تخم و همچنین مصرف خوراک معنی‌دار بود (05/0P < ) به طوری که درصد تولید تخم در مرغ‌های تغذیه شده با دی‌کلسیم فسفات حاوی فیتاز و پودر گوشت و استخوان حاوی فیتاز ، بیشتر از مرغ‌های تغذیه شده با جیره حاوی دی‌کلسیم فسفات و مونو کلسیم فسفات حاوی آنزیم فیتاز بود (05/0P <). افزودن فیتاز به جیره حاوی دی‌کلسیم فسفات، تولید و وزن تخم مرغ را افزایش داد(05/0P <). نسبت به سایر گروه‌ها، مرغ‌های تغذیه شده با جیره دارای مونوکلسیم فسفات با و بدون آنزیم فیتاز بیشترین مصرف خوراک را داشتند (05/0P <). نسبت به سایر گروه‌ها، وزن تخم در مرغ‌های تغذیه شده با جیره دارای مونوکلسیم فسفات مشاهده شد (05/0P <). توده تخم مرغ تولیدی در پرندگان تغذیه شده با مونو کلسیم فسفات و دی‌کلسیم فسفات به همراه آنزیم فیتاز، کمتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0P <). در مقایسه با جیره بدون آنزیم فیتاز، افزودن آنزیم فیتاز و در مقایسه با پودر گوشت و استخوان، گنجاندن مونو و دی‌کلسیم فسفات در جیره، رنگ زرده را بهبود بخشیدند (05/0P <).

نتیجه‌گیری: به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از دی‌کلسیم فسفات و مونو کلسیم فسفات در جیره‌های مرغ‌های تخمگذار بهتر از پودر گوشت و استخوان می‌باشد و آنزیم فیتاز بر قابلیت هضم فسفر و تولید تخم مرغ در جیره‌های دارای دی‌کلسیم فسفات و پودر گوشت و استخوان تاثیرگذارتر بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Inorganic and Organic Sources of Phosphorous and Phytase Enzyme on Performance, Egg Quality and True and Apparent Ileal Digestibility of Phosphorous of Laying Hens

نویسندگان [English]

  • Abdollah Heydar Shaker Al-Mousavi 1
  • Soudabeh Moradi 2
  • Mehran Torki 2
  • Ali Khatibjoo 3
  • Reza Abdollahi 4

1 Department of Animal Science, Razi University

2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah-Iran

3 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran

4 Massey University, New Zealand

چکیده [English]

Objective: Phosphorus (P) is an essential nutrient for nearly all forms of life. In poultry, P is involved in physiological and metabolic pathways including skeleton mineralization, energy metabolism, and nucleic acid synthesis. Most P in plant-derived feed ingredients used in poultry and swine diets is organic P which is bound to phytate. Poultry possess efective phytase activity that can liberate inorganic P from phytate, but they cannot efciently utilize P in plant-based feedstuffs due to the poor solubility of phytate in the gastrointestinal tract. For this reason, inorganic phosphates are widely used in poultry diets to meet the P requirements of animals. The ileal digestibility and retention of P in inorganic phosphates should be accurately determined because the application of inaccurate utilization values in mixed diets may lead to economic loss and environmental pollution. This experiment was conducted to determine the effect of phosphorus source and phytase enzyme on performance, egg quality, and measurement of P digestibility in mono and dicalcium phosphate and meat and bone meal in commercial laying hens.

Method: A total of 288 lohmann laying hens (LSL-Lite) was used in a completely randomized design with 3×2 factorial arrangements with 6 treatments, 8 replicates and 6 birds in each from 50 to 62 wk of age. Experimental treatments included: three sources of P including mono- and di calcium phosphate (MCP and DCP) and meat and bone meal (MBM) with and without phytase enzyme (400 FTU/kg). Apparent and true ileal digestibility of P (AIDP and TIDP) and total tract P digestibity (TTDP) were determined using semi purified corn based-diets.

Results: True ileal digestibility coefficients of P in MCP, DCP and MBM were 43.4, 44.0, and 40.7 % respectively, in laying hens at 62 weeks of age, and the AIDP, and TIDP of MCP and DCP was greater than that of MBM. AIDP and TIDP for DCP and MCP were greter than that of MBM, and phytase supplementation increased P digestibility (P < 0.05), however, TTDP in 62-week-old laying hens in MBM was numerically higher than those of DCP and MCP. The interaction of P source and phytase on egg production, egg weight, egg mass and feed intake were significant. The greatest percentage of egg production was observed in hens fed with DCP plus phytase and MBM plus phytase, which was significantly more than those of DCP and MCP plus phytase treatments (P < 0.05). Inclusion of phytase into DCP containing-diet resulted in a significant improvement in egg production rate and egg weight (P < 0.05). As compared to other groups, the greatest feed intake was observed in the birds fed MCP without and with phytase inclusion (P < 0.01). The best egg weight was observed in birds fed MCP, which was significantly different from those of DCP and MBM diets (P < 0.05). The egg mass in birds fed MCP and DCP with phytase was lower than that of the rest of the treatments (P < 0.05). Phytase supplementation compared to diet without phytase and using DCP and MCP compared to MBM improved yolk color (P < 0.05).

Conclusions: Inconclusion, using DCP and MCP was more effective than MBM and phytase inclusion has impact on P digestibility and egg production in DCP and MBM containing-diets.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Laying hen
  • Meat and Bone meal
  • Dicalcium phosphate
  • Monocalcium phosphate
  • Ileal digestibility