نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. رایانامه: hashemi.pa@razi.ac.ir
2 نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. رایانامه: taherabadi.le@razi.ac.ir
3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. رایانامه: Kafilzadeh@razi.ac.ir
چکیده
مقدمه: سیلوکردن یکی از روشهای نگهداری گیاهان علوفهای جهت تغذیه دام میباشد. استفاده از منابع کربوهیدراتی در تهیه سیلاژ میتواند از طریق افزایش غلظت اسید لاکتیک سبب بهبود کیفیت تخمیر بیهوازی گردد. میزان پایداری هوازی سیلاژ پس از قرارگرفتن در معرض هوا یکی از پارامترهای کیفی سیلاژ است. باکتریهای اسید لاکتیک تخمیرکننده ناهمگن بهمنظور افزایش پایداری هوازی در تهیه سیلاژ استفاده میشوند. با اینوجود، هیچ اطلاعاتی در مورداستفاده باکتری لاکتوباسیلوس فرمنتوم، بهعنوان یک باکتری اسیدلاکتیک تخمیرکننده ناهمگن بر پایداری هوازی سیلاژ علف نپیر با یا بدون استفاده از منابع کربوهیدراتی در دست نیست.
هدف از مطالعه: این پژوهش بهمنظور بررسی اثر لاکتوباسیلوس فرمنتوم 92069 و ملاس بر خصوصیات تخمیر، پایداری هوازی و قابلیت هضم آزمایشگاهی سیلاژ علف نپیر بهعنوان یک منبع علوفه جدید (معرفیشده برای اولین بار) در کشور انجام شد.
مواد و روشها: علف نپیر در اردیبهشتماه 1400 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کشت شد. جهت تهیه سیلاژ، علوفه برداشتشده پس از خردشدن با نسبتهای صفر، سه و شش درصد ملاس با یا بدون دوزهای صفر، cfu106×1 و cfu 106 ×2 لاکتوباسیلوس فرمنتوم بهازای هر گرم وزن علوفه تازه تلقیح و سپس در سیلوهای آزمایشگاهی با چهار تکرار ذخیره شد. پس از 90 روز سیلوکردن، ترکیب شیمیایی و محصولات تخمیر سیلاژها مانند اسید لاکتیک، اسید بوتیریک، اسید استیک، نیتروژن آمونیاکی و قابلیت هضم تعیین شد. جمعیت قارچی سیلاژها شامل مخمر و کپک نیز تعیین شد. طی فرایند تخمیر هوازی، پایداری هوازی، تغییرات pH و جمعیت قارچ نیز اندازهگیری شد.
نتایج و بحث: افزایش سطح ملاس با افزایش ماده خشک و کربوهیدارتهای محلول سیلاژ همراه بود. کمترین مقادیرpH (90/3 تا 97/3) با تولید بیشتر غلظت اسید لاکتیک (9/47 تا 3/53 گرم در کیلوگرم ماده خشک) در سیلاژهای تهیهشده با سطح بالای ملاس با یا بدون تلقیحکننده باکتریایی مشاهده شد. افزودن لاکتوباسیلوس فرمنتوم سبب افزایش تولید اسید استیک در سیلاژها شد اما، تأثیری در پایداری هوازی سیلاژها نداشت. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی و همچنین، انرژی قابل متابولیسم سیلاژهای حاوی ملاس با یا بدون تلقیحکننده باکتریایی بالاتر بود.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سیلاژ علف نپیر بدون افزودنیها از کیفیت مناسبی برخوردار بود. با اینحال، استفاده از ملاس منجر به بهبود تخمیر بیهوازی و قابلیت هضم شد. پایداری هوازی سیلاژ علف نپیر باوجود افزایش اسید استیک با افزودن لاکتوباسیلوس فرمنتوم تا cfu 106×2 تحت تأثیر قرار نگرفت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of different levels of molasses and Lactobacillus fermentum on fermentation quality, aerobic stability and in vitro digestibility of Napier grass silage
نویسندگان [English]
- Parvaneh Hashemi 1
- Leila Taherabadi 2
- Farokh Kafilzadeh 3
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran. E-mail: hashemi.pa@razi.ac.ir
2 Corresponding Author, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran. E-mail: taherabadi.le@razi.ac.ir
3 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran. E-mail: Kafilzadeh@razi.ac.ir
چکیده [English]
Objective: Ensilage is one of the methods of preserving forage plants for livestock feeding. The use of carbohydrate sources in silage preparation can improve the quality of anaerobic fermentation by increasing the concentration of lactic acid. Aerobic stability of silage after exposure to air is one of the quality parameters of silages. Heterofermentative lactic acid bacteria are among the additives that have been used to improve the aerobic stability of silages. However, there is no information on the use of the Lactobacillus fermentum on the aerobic stability of Napier grass silage with or without the use of carbohydrate sources. Therefore, this research was conducted to study the effect of Lactobacillus fermentum 92069 and molasses on fermentation properties, aerobic stability and in vitro digestibility of Napier grass silage as a new forage source (introduced for the first time) in the country.
Methods: Napier grass was cultivated in the research farm of the Faculty of Agriculture, Razi University on May 2021. To prepare silage, the forage was harvested, chopped and treated with 0, 3 or 6 percent molasses with or without 0, 1× 106 cfu or 2×106 cfu of Lactobacillus Fermentum 92069 per gram of fresh forage and then ensiled in laboratory silos with four replicates. After 90 days of ensiling, the chemical composition and fermentation products of the silages such as lactic acid, butyric acid, acetic acid, ammonia nitrogen and in vitro digestibility were determined. The fungal population of the silages including yeast and mold was also determined. During the aerobic fermentation process, aerobic stability of the silages and changes in pH and the population of fungal in the silages were also measured.
Results: Increasing the level of molasses was associated with an increase in dry matter and soluble carbohydrates in silage. The lowest pH values (3.90 to 3.97) with higher production of lactic acid concentration (47.9 to 53.3 g/kg dry matter) were observed in silages containing the high level of molasses with or without bacterial inoculant. The addition of Lactobacillus fermentum increased acetic acid production, but had no effect on the aerobic stability of the silage. There was no difference in the fungi population of silages among treatments. Dry matter and organic matter digestibility, as well as metabolizable energy, were higher in silages containing molasses with or without bacterial inoculants.
Conclusion: The results of the present study showed that Napier grass silage without additives was of good quality. However, the use of molasses resulted in improved anaerobic fermentation and digestibility. The aerobic stability of Napier grass silages in spite of an increase in acetic acid was not affected by the addition of the Lactobacillus fermentum up to 2 ×106 cfu/ g fresh forage.
کلیدواژهها [English]
- Aerobic stability
- Bacterial additive
- Fermentation quality
- Napier grass
- Silage