نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

2 استادیار بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

3 استاد گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

4 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

5 مدیر فارم مجتمع پرورش و اصلاح نژاد مرغ لاین آرین بابلکنار، بابل، ایران

10.22059/jap.2025.384168.623806

چکیده

هدف: بهینه‌سازی بین تعادل مصرف و میزان هزینه انرژی قابل متابولیسم برای فرمولاسیون جیره جوجه‌های گوشتی و سطوح سایر مواد مغذی برای تبدیل موثر خوراک به توده عضلانی اساسی است. جوجه گوشتی آرین، یکی از نژادهای گوشتی است که اصالت آن به کشور ایران بر می‌گردد و با توجه به اینکه چندین دهه از ورود لاین آرین به کشور ایران می‌گذرد، انجام آزمایشات مستمر تغذیه‌ای برای تخمین دقیق‌تر نیاز آنها در زمینه بهبود رشد، ضریب تبدیل خوراک، راندمان لاشه و افزایش حجم عضلانی با افزایش تراکم مواد مغذی مانند اسیدهای آمینه ضروری است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سـطوح انرژی و اسیدآمینه جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی جوجه‌های گوشتی آرین بود.

روش پژوهش: تاثیر سـطوح انرژی و اسیدآمینه جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی جوجه‌های گوشتی آرین با 720 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و 24 پرنده در هر تکرار به مدت 42 روز بررسی شد. جیره‌های آزمایش شامل: 1-جیره شاهد (سطح انرژی و اسید آمینه در کل دوره پرورش مطابق با راهنما سویه گوشتی آرین)، 2- جیره با انرژی کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره، 3- جیره با انرژی و اسیدآمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره، 4- جیره با انرژی کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی، 5- جیره با انرژی و اسیدآمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی، 6- جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی بودند.

یافته‌ها: افزایش وزن روزانه پرندگانی که در دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی تغذیه شده بودند، نسبت به جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره و جوجه‌های تغذیه شده با جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی افزایش یافت (05/0>P). پرندگانی که جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی دریافت کرده بودند سطح گلوکز خون بیشتر و لیپوپروتئین با چگالی پایین کمتری نسبت به پرندگانی که جیره شاهد را دریافت کردند، داشتند (05/0>P). وزن نسبی سینه و شاخص تولید پرندگانی که در دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی تغذیه شده بودند نسبت به پرندگانی که جیره شاهد و جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره دریافت کرده بودند، بیشتر بود (05/0>P).

نتیجه‌گیری: محاسبات اقتصادی طرح نشان داد که می‌توان از مزیت استفاده از سطوح انرژی و اسید آمینه در جیره جوجه‌های گوشتی آرین استفاده کرد. به طور کلی، استفاده از جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی سبب بهبود عملکرد در کل دوره‌ پرورش و افزایش سودآوری خواهد شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of energy levels and dietary amino acid on growth performance and nutrient digestibility of Arian broilers

نویسندگان [English]

  • Hasan Rouhanipour 1
  • Kazem Yussefi Kelarikolaei 2
  • seyed davood sharifi 3
  • Seyyed Abdollah Hosseini 4
  • Hussein Yussefi Kelarikolaei 5

1 Master's degree, Department of Animal and Poultry Sciences, Aburaihan Campus, University of Tehran, Pakdasht, Iran.

2 Assistant Professor of Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran

3 Professor, Department of Animal and Poultry Sciences, Aburaihan Campus, University of Tehran, Pakdasht, Iran.

4 Assistant professor, Department of Nutrition and Physiology, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran.

5 Manager of Babolkenar pure line complex, Babol, Iran.

چکیده [English]

Objective: Optimizing the balance between ME intake and expenditure is fundamental to the formulation of broiler chicken diets and levels of other dietary nutrients for efficient conversion of feed into muscle mass. Arian broiler is one of the meat strains that originated in Iran and considering that several decades have passed since the arrival of Arian line in the Iran country, It is necessary to carry out continuous nutritional experiments to more accurately meet the requirement of them with regard to optimizing growth, FCR, carcass efficiency and increasing tissue by increasing the density of nutrients such as AA. Therefore, the objective of this study was to investigate the effects of energy levels and dietary amino acid on growth performance and nutrient digestibility of Arian broilers.

Materials and Methods: The effects of energy levels and dietary amino acid on growth performance and nutrient digestibility in Arian broiler chickens with a total of 720 Arian strain day old broiler chicks were used in a completely randomized design with 6 treatments, 5 replicates and 24 birds per each for 42 days. The diets of experimental included T1:basal diet (energy and amino acid levels according to the Arian requairements guide), T2:diet with less energy level during the starter and grower periods and then according to the Arian requairements guide until the end of the period, T3:diet with less energy and amino acid levels during the starter and grower periods and then according to the guide until the end of the period, T4:diet with less energy level during the starter and grower periods and then higher amino acid levels in the finisher period, T5:diet with less energy and amino acid levels in the starter and grower periods and then higher amino acid levels in the finisher period, T6:starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period.

Results and Discussion: The daily weight gain of birds fed starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period increased compared to the diet with less energy and amino acid levels during the starter and grower periods and then according to the guide and diet with less energy and amino acid levels in the starter and grower periods and then higher amino acid levels in the finisher period (P<0.05). Birds that received a starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period had a higher glucose level and lower low-density lipoprotein, compared to the birds that received the basal diet (P<0.05). The relative breast weight and production index of birds that were fed with starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period increased, compared to the birds that received the basal diet and diet with less energy and amino acid levels during the starter and grower periods and then according to the guide until the end of the period (P<0.05).

Conclusion: The economic calculations of the design showed that it is possible to use the advantage of using energy levels and dietary amino acid in ration of Arian broilers. Overall, the feeding a starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period had positive effects on growth performance and economic indicators in Arian broilers are recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Daily weight gain
  • Arian broiler
  • Economic Indicators
  • Blood Serum Metabolites