نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- حسن روحانی پور 1
- کاظم یوسفی کلاریکلائی 2
- سید داود شریفی 3
- سید عبدالله حسینی 4
- حسین یوسفی کلاریکلائی 5
1 گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه hasanrohanipoor74@ut.ac.ir
2 نویسنده مسئول، بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: k.yusefi@areeo.ac.ir
3 گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: sdsharifi@ut.ac.ir
4 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. رایانامه: hosseini1355@areeo.ac.ir
5 مدیر فارم مجتمع پرورش و اصلاح نژاد مرغ لاین آرین بابلکنار، بابل، ایران. رایانامه: hyussefi@yahoo.com
چکیده
هدف: بهینهسازی بین تعادل مصرف و میزان هزینه انرژی قابل متابولیسم برای فرمولاسیون جیره جوجههای گوشتی و سطوح سایر مواد مغذی برای تبدیل مؤثر خوراک به توده عضلانی اساسی است. جوجه گوشتی آرین، یکی از نژادهای گوشتی است که اصالت آن به کشور ایران بر میگردد و با توجه به اینکه چندین دهه از ورود لاین آرین به کشور ایران میگذرد، انجام آزمایشهای مستمر تغذیهای برای تخمین دقیقتر نیاز آنها در زمینه بهبود رشد، ضریب تبدیل خوراک، راندمان لاشه و افزایش حجم عضلانی با افزایش تراکم مواد مغذی مانند اسیدهای آمینه ضروری است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی تأثیر سطوح انرژی و اسیدآمینه جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی جوجههای گوشتی آرین بود.
روش پژوهش: تأثیر سـطوح انرژی و اسیدآمینه جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی جوجههای گوشتی آرین با 720 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و 24 پرنده در هر تکرار بهمدت 42 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1-جیره شاهد (سطح انرژی و اسید آمینه در کل دوره پرورش مطابق با راهنما سویه گوشتی آرین)، 2- جیره با انرژی کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره، 3- جیره با انرژی و اسیدآمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره، 4- جیره با انرژی کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی، 5- جیره با انرژی و اسیدآمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی، 6- جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی بودند.
یافتهها: افزایش وزن روزانه پرندگانی که در دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی تغذیه شده بودند، نسبت به جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره و جوجههای تغذیه شده با جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی افزایش یافت (05/0>P). پرندگانی که جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی دریافت کرده بودند سطح گلوکز خون بیشتر و لیپوپروتئین با چگالی پایین کمتری نسبت به پرندگانی که جیره شاهد را دریافت کردند، داشتند (05/0>P). وزن نسبی سینه و شاخص تولید پرندگانی که در دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی تغذیه شده بودند نسبت به پرندگانی که جیره شاهد و جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره دریافت کرده بودند، بیشتر بود (05/0>P).
نتیجهگیری: محاسبات اقتصادی طرح نشان داد که میتوان از مزیت استفاده از سطوح انرژی و اسید آمینه در جیره جوجههای گوشتی آرین استفاده کرد. بهطور کلی، استفاده از جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی سبب بهبود عملکرد در کل دوره پرورش و افزایش سودآوری خواهد شد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of dietary energy and amino acid levels on growth performance and nutrient digestibility of Arian broilers
نویسندگان [English]
- Hasan Rouhanipour 1
- Kazem Yussefi Kelarikolaei 2
- seyed davood sharifi 3
- Seyyed Abdollah Hosseini 4
- Hussein Yussefi Kelarikolaei 5
1 Department of Animal and Poultry Sciences, Faculty of Agricultural Technology, University of Tehran, Pakdasht, Iran. E-mail: hasanrohanipoor74@ut.ac.ir
2 Corresponding Author, Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran. E-mail: k.yusefi@areeo.ac.ir
3 Department of Animal and Poultry Sciences, Faculty of Agricultural Technology, University of Tehran, Pakdasht, Iran. E-mail: sdsharifi@ut.ac.ir
4 Department of Nutrition and Physiology, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran. E-mail: hosseini1355@areeo.ac.ir
5 Manager of Babolkenar pure line complex, Babol, Iran. E-mail: hyussefi@yahoo.com
چکیده [English]
Objective: Optimizing the balance between metabolizable energy (ME) intake and expenditure is essential for broiler diet formulation and levels of other dietary nutrients for efficient conversion of feed into muscle mass. The Arian broiler is one of the meat breeds that originated in Iran and given that several decades have passed since the Arian line entered in the Iran; it is necessary to conduct continuous nutritional experiments to more accurately estimate their requirements in terms of improving growth, feed conversion ratio (FCR), carcass efficiency and increasing muscle mass by increasing the density of nutrients such as amino acids (AA). Therefore, the objective of this study was to investigate the effects of dietary energy and AA levels on growth performance and nutrient digestibility of Arian broilers.
Materials and Methods: The effects of dietary energy and AA levels on growth performance and nutrient digestibility of Arian broiler chickens was investigated with a total of 720 one-day old broiler chicks in a completely randomized design with six treatments, five replicates and 24 birds per each for 42 days. The experimental treatments included T1:control diet (energy and amino acid levels throughout the breeding period accordance with the guidelines for the Arian broiler strain), T2:diet with less energy level during the starter and grower periods and then according to the Arian requairements guide until the end of the period, T3:diet with less energy and amino acid levels during the starter and grower periods and then according to the guide until the end of the period, T4:diet with less energy level during the starter and grower periods and then higher amino acid levels in the finisher period, T5:diet with less energy and amino acid levels in the starter and grower periods and then higher amino acid levels in the finisher period, T6:starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period.
Results: The daily weight gain of birds fed T6 increased compared to T3 and T5 (P<0.05). Birds that received T6 had a higher glucose level and lower low-density lipoprotein, compared to the birds that received the control diet (P<0.05). The relative breast weight and production index of birds that were fed T6 increased compared to the birds that fed T1 and T3 (P<0.05).
Conclusion: The economic calculations of the design showed that it is possible to use the advantage of the energy and amino acid levels in the diet of Arian broilers. Overall, feeding a starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period which had positive effects on growth performance and economic indicators in Arian broilers, is recommended.
کلیدواژهها [English]
- Arian broiler
- Blood Serum Metabolites
- Daily weight gain
- Economic Indicators