نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

10.22059/jap.2025.385108.623814

چکیده

هدف: استفاده از پروبیوتیک‌ها و گیاهان دارویی به عنوان محرک رشد و جایگزین آنتی بیوتیک‌ها در جیره جوجه‌های گوشتی منجر به جلوگیری از رشد باکتری‌های مضر روده از جمله کلی فرم‌ها، افزایش مقاومت در برابر عوامل بیماری‌زا، سنتز آنتی‌اکسیدان‌ها و آنتی باکتریال‌ها، تحریک ایمنی موضعی، بهبود عملکرد سیستم ایمنی می شود. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر افزودن پودر خولنجان و پروبیوتیک ها بر عملکرد رشد، ویژگی‌های لاشه، جمعیت سلول های خونی، جمعیت باکتری‌های سکوم و مورفولوژی بافت ایلئوم بلدرچین ژاپنی در شرایط تنش گرمایی انجام شد.

روش پژوهش: در مطالعه‌ی حاضر تاثیر افزودن پودر خولنجان و پروبیوتیک در جیره بر عملکرد رشد، ویژگی‎های لاشه، سلول‌های خونی، جمعیت باکتری‌های روده کور و مورفولوژی ایلئوم بلدرچین ژاپنی در شرایط تنش گرمایی با استفاده از 480 قطعه جوجه بلدرچین یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 20 واحد آزمایشی با شش تیمار و چهار تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد (بدون پودر خولنجان و پروبیوتیک، تغذیه با جیره پایه)؛ 2- جیره پایه به همراه 50 میلی‌گرم پودر خولنجان ؛ 3- جیره پایه به همراه 100 میلی‌گرم پودر خولنجان ؛ 4- جیره پایه به همراه 50 میلی‌گرم پودرخولنجان + 2/0گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک لاکتوفید؛ 5- جیره پایه به همراه 100 میلی‌گرم پودر خولنجان + 2/0گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک لاکتوفید؛ 6- جیره پایه به همراه 2/0گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک لاکتوفید بود. صفات عملکردی (افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک) جوجه‌های بلدرچین در کل دوره آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. ویژگی‌های لاشه، سلول‌های خونی، جمعیت باکتر‌ی‌های روده کور و مورفولوژی ایلئوم مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: استفاده از پودر خولنجان و پروبیوتیک باعث بهبود خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک در شرایط تنش گرمایی شد. بازده لاشه در جوجه‌هایی که پودر خولنجان+پروبیوتیک دریافت کردند بیشتر بود (05/0>P). مقدار هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت و مقدار لنفوسیت‌ها در بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره‌های حاوی پودر خولنجان و پروبیوتیک کمتر از گروه شاهد در شرایط تنش گرمایی بود (05/0>P). جمعیت باکتری‌های اسیدلاکتیک روده کور پرندگانی که با جیره حاوی پودر خولنجان و پروبیوتیک تغذیه شدند، بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). در شرایط تنش گرمایی جمعیت کل باکتری و جمعیت کلی‌فرم روده کور در تیمار شاهد نسبت به سایر گروه‌های آزمایشی بالاتر بود. ارتفاع پرز، ضخامت کریپت و ارتفاع پرز به عمق کریپت بافت ایلئوم در پرندگان تغذیه شده با 50 میلی‌گرم پودر خولنجان+ 2/0گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک نسبت به تیمار شاهد در شرایط تنش گرمایی بالاتر بود (05/0>P)؛ در حالی که بیشترین عمق کریپت در پرندگان تغذیه شده با تیمار شاهد مشاهده شد. فراسنجه‌های قطر کریپت، ضخامت لایه عضلانی داخلی و ضخامت لایه عضلانی خارجی بافت ایلئوم در شرایط تنش گرمایی تحت تاثیر هیچ کدوم از تیمارهای آزمایش قرار نگرفت.

نتیجه‌گیری: براساس نتایج این پژوهش، استفاده از سطح 50 میلی‌گرم پودر خولنجان + 2/0گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک لاکتوفید در شرایط تنش گرمایی باعث بهبود بازده لاشه، جمعیت باکتری‌های روده کور، سلول‌های خونی و مورفولوژی ایلئوم بلدرچین ژاپنی شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of adding Galangal (Alpinia Officinarum) powder and probiotics on carcass characteristics, blood cell population, caecal bacteria population and ileum morphology tissue of Japanese quail under heat stress conditions

نویسندگان [English]

  • Maryam Mahmoodinejad 1
  • Bahram Shohreh 2
  • Zarbakht Ansari Pirsaraei 3
  • Soheil Yousefi 4

1 Ph.D. Student, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

2 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

3 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

4 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

چکیده [English]

Objective: The use of probiotics and medicinal plants as growth stimulants and alternatives to antibiotics in broiler diets helps prevent the growth of harmful intestinal bacterial, including coliforms, enhances resistance to pathogens, promotes the synthesis of antioxidants and antibacterials, stimulates local immunity, and improves immune system function. Therefore, this study aimed to investigate the effect of adding sea galangal (Alpinia officinarum) powder and probiotics on growth performance, carcass characteristics, blood cell population, caecal bacterial population, and ileum tissue morphology of Japanese quail under heat stress conditions

Materials and Methods: The experiment was conducted using 480 quail chicks in a completely randomized design with 24 experimental units, six treatments, and four replications. Experimental treatments included: 1. Control (basic diet without galangal powder or probiotics); 2. Basic diet with 50 mg of galangal powder; 3. Basic diet with 100 mg of galangal powder; 4. Basic diet with 50 mg of galangal powder + 0.2 g/kg lactofeed probiotic; 5. Basic diet with 100 mg of galangal powder + 0.2 g/kg lactofeed probiotic; 6. Basic diet with 0.2 g/kg lactofeed probiotic only. Performance traits (weight gain, feed intake, and feed conversion ratio) of quail chicks were evaluated at 10, 20, and 35 days of age and over the whole period. Carcass parameters, blood cell populations, caecal bacterial populations, and ileum tissue morphology were also assessed.

Results: The use of galangal powder and probiotics significantly improved feed intake and feed conversion ratio under heat stress conditions. Carcass yield was higher in quail that received galangal powder + probiotics (P<0.05). The heterophil level and heterophil-to-lymphocyte ratio and lymphocytes count in quail fed diets containing galangal powder and probiotics were lower than in the control group under heat stress conditions (P<0.05). The population of lactic acid bacteria in the cecum of birds fed diets containing galangal powder and probiotics was higher than in other treatments (P<0.05). Under heat stress conditions, the total bacterial population and the population of cecum coliforms were higher in the control treatment than in other experimental groups. Villus height, crypt thickness, and the villus height-to-crypt depth ratio in the ileum tissue were higher in birds fed 50 mg of galangal powder + 0.2 g/kg probiotic than in the control treatment under heat stress conditions (P<0.05); while the highest crypt depth was observed in birds fed the control treatment. The parameters of crypt diameter, inner muscle layer thickness, and outer muscle layer thickness of ileum tissue under heat stress conditions were not affected by any of the experimental treatments.

Conclusions: In conclusion, adding 50 mg of sea galangal powder + 0.2 g/kg lactofeed probiotics to the basal diet under heat stress conditions significantly improved carcass yield, bursa of Fabricius development, caecal bacterial population, blood cell counts, and ileum tissue morphology in Japanese quail

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • galangal
  • heat stress
  • probiotic
  • quail