حسین دقیق کیا؛ فاطمه زارع قلعه جیق؛ ابوذر نجفی؛ حسین واثقی دودران
چکیده
تأثیر سطوح مختلف عصاره اتانولی گیاه زغال اخته در بهبود کیفیت منی قوچ طی فرآیند انجماد - یخگشایی بررسی شد. در این مطالعه از 5 قوچ، 2 بار در هفته به کمک واژن مصنوعی اسپرمگیری شد. بهمنظور از بین بردن اثرات فردی، نمونههای منی گرفته شده با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره زغال اخته (صفر، 100، 150، 200 میکرولیتر در میلیلیتر) به رقیقکننده ...
بیشتر
تأثیر سطوح مختلف عصاره اتانولی گیاه زغال اخته در بهبود کیفیت منی قوچ طی فرآیند انجماد - یخگشایی بررسی شد. در این مطالعه از 5 قوچ، 2 بار در هفته به کمک واژن مصنوعی اسپرمگیری شد. بهمنظور از بین بردن اثرات فردی، نمونههای منی گرفته شده با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره زغال اخته (صفر، 100، 150، 200 میکرولیتر در میلیلیتر) به رقیقکننده بر پایه تریس افزوده شد. نمونههای منی پس از سردسازی و انجماد تا زمان ارزیابی در داخل ازت مایع نگهداری شدند. بعد از یخگشایی، پارامترهای تحرک توسط سیستم آنالیز اتوماتیک اسپرم (CASA)، زندهمانی با استفاده از رنگآمیزی ائوزین - نیگروزین، یکپارچگی غشاء با استفاده از محلول هیپواسموتیک، سنجش اسپرمهای غیرنرمال توسط محلول هانکوک و پراکسیداسیون لیپیدها با اندازهگیری غلظت مالوندیآلدهید ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که افزودن 150 میکرولیتر از عصاره زغال اخته سبب بهبود معنیدار پارامترهای اسپرم نسبت به گروه شاهد بعد از فرایند انجماد – یخگشایی شد (05/0>P). باتوجه به نتایج تحقیق حاضر، میتوان از عصاره زغال اخته به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی، با کارایی بالا، ارزان و در دسترس در رقیقکنندههای اسپرم قوچ استفاده نمود.