Document Type : Research Paper

Authors

1 MSc, Department of Animal Science, Islamic Azad University, Maragheh Branch, Iran

2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Islamic Azad University, Maragheh Branch, Iran

Abstract

This experiment was conducted to investigate the effects of using different levels of thyme (Thymus
vulgaris L.) medicinal plant and multi enzyme (Kemine) on performance and blood biochemical
parameters of Japanese quails with 240 laying bird (6 up to 12 weeks) as a 2*2 factorial include two
levels of thyme (0 and 0.75 percent) and 2 levels of Kemine enzyme (0 and 0.05 percent) in four
treatments, 4 replicates and 15 laying quails in each replicate in a completely randomized design.
Interaction between thyme and enzyme did not have any significant effects on egg production
performance. Whereas egg weight in birds who consume thyme, was high (P<0.05) and amounts of blood
uric acid and eggshell thickness in birds who received enzyme and thyme in diets, increased (P<0.05).
The overall results indicated that using enzyme and thyme in Japanese quails diets can be have positive
effects on egg weight and eggshell thickness.

Keywords

1 . جادری ن.، نوبخت ع. و مهمان‌نواز ی. (1390) بررسی اثرهای استفاده از گیاهان دارویی مرزه، کاکوتی و گزنه و مخلوط‌های مختلف آنها بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ، فراسنجه‌های خونی و ایمنی مرغ‌های تخم‌گذار. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 27(1): 24-11.
2 . چهره‌ای آ.، نوبخت ع. و شهیر م. ح. (1390) اثرات سطوح مختلف مکمل گیاهی بیوهربال (حاوی اسانس‌های آویشن و سیر) بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار. دامپزشکی (پژوهش و سازندگی). 90: 65-58.
3 . صمصام شریعت س. ه. (1383) گزیده‌ گیاهان دارویی. چاپ اول، انتشارات مانی، صص 30-9.
4 . فرخوی م.، سیگارودی ت. و نیک­نفس ف. (1373) راهنمای کامل پرورش طیور (ترجمه). چاپ دوم، انتشارات کوثر. صص 266-150.
5 . نجفی پ.، ترکی م. و مدرسی م. (1387) بررسی تأثیر افزودن روغن‌های اسانسی آویشن، دارچین و میخک به جیره‌های غذایی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی، مجموعه مقالات اولین همایش ملی فن­آوری‌های نوین در کشاورزی و منابع طبیعی، صص.‌ 1587-1581.
6 . نظیفی س (1376) هماتولوژی و بیوشیمی بالینی پرندگان. انتشارات دانشگاه شیراز. صص. 290-173.
7 . نوبخت ع. و اقدم شهریار ح. (1389) اثرات گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد، صفات لاشه و متابولیت‌های خون در جوجه‌های گوشتی. علوم دامی. 3: 63-51.
8 . نوبخت ع. و مهمان­نواز ی. (1389) بررسی اثرات استفاده از گیاهان دارویی نعناع، پونه و آویشن بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ، فراسنجه‌‌های خونی و ایمنی خون مرغ‌های تخم­گذار. علوم دامی ایران. 41(2): 136-129.
9 . نوبخت ع. (1390) اثرات جایگزینی ذرت با گندم با استفاده از آنزیم سافیزیم بر عملکرد و بعضی از صفات کیفی تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار. پژوهش و سازندگی. 89: 40-33.
10 . نوبخت ع.، مهینی ف. و خدایی ص. (1391)‌ بررسی اثر استفاده از آنزیم‌های تجاری بر عملکرد و کیفیت لاشه‌ جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره‌های بر پایه‌ گندم و جو. پژوهش‌های علوم دامی ایران. 4(1): 38-32.
 
11 . Alçiçek A, Bozkurt M and Çabuk M (2003) The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 33: 89-94.
12 . AOAC(2002) Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Washington DC.
13 . Arjomand M, Nobakht A, Pishchang J, Mehmannavaz Y and Chekaniazar S (2011) Evaluation the effects of using of probiotic and pennyroyal medicinal plant on performance of laying hens. Applied Environmental and Biological Science. 1(8): 164-167.
14 . Choct M and Annison G (1990) Anti-nutritive activity of wheat pentosans in broiler diets. British Poultry Science. 30: 821-834.
15 . Enberg RM, Hedemann MS, Leser TD and Jensen BB (2000) Effect of zinc bacitracin and salinomycin on intestinal microflora and performance of broilers. Poultry Science. 79: 1311-1319.
16 . Ghasemi R, Zarei M and Torki M (2010) Adding medicinal herbs including Garlic (Allium sativum and Thyme (Thymus vulgaris) to diet of laying hens on evaluating productive performance and egg quality characteriatics. American Journal of Animal and Veterinary Science. 5: 151-154.
17 . Herandez F, Madrir J and Garcia V (2004) Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-174.
18 . Knudsen KE (2001) The nutritional significant of dietary fiber analysis. Animal Feed Science and Technology. 90: 3-20.
19 . Lee KW, Everts H and Beyen AC (2003). Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Applied Poultry Research. 12: 394-399.
20 . National Research Council (NRC) (1994) Nutrient requirements of poultry. 9th rev. National Academy Press. Washington. DC.
21 . Newall CA, Anderson LA and Phillipson JD (1996) Herbal Medicines: A Guide for Health-Care. Professionals. London: The Pharmaceutical Press.
22 . Nobakht A and Moghaddam M (2012) The effects of using different levels of lemon balm medicinal plant on performance, egg traits, blood biochemical parameters and immunity cells of laying hens. African Journal of Agriculture Research. (11): 1682-1686.
23. Nobakht A, Nobakht M and Safamehr AR (2012) The effects of using different levels of Savory medicinal plant on growth performance, carcass traits, immune cells and blood biochemical parameters of broilers. African Journal of Agriculture research. 7(10): 1456-1461.
24. Nobakht A, Solimanzadeh S and Pishjangh J (2011) Effects of varying levels of Nettle, Pennyroyal medicinal plants and enzyme on performance and egg traits of laying hens. Global Veterinaria. 7(5): 491-496.
25. Preston CM, Mccraken KJ and Bedford MR (2001) Effect of wheat content, fat source and enzyme supplementation on diet metabolizability and broiler performance. British Poultry Science. 42: 625-632.
26. SAS Institute (2005) SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute  Inc., Cary, NC.
27. Shahryar HA, Gholipoor V, Ebrahimnezhad Y and Monirifa H (2011) Comparison of the effects of thyme and oregano on egg quality in laying Japanese quail. Basic and Applied Science Research. 1(11): 2061-2068.
28. Tayer M, Nobakht A and Pishjangh J (2012) Effects of different levels of green grape (Vitis vinifera) leaves on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. Applied Basic Science. 3(1): 103-111.