1 . ایلا ن و شیوازاد م (1386) مقایسه ارزش غذایی جو بدون پوشینه با جو معمولی (پوشینهدار) در تغذیه خروسهای بالغ لگهورن. علوم کشاورزی. 13(1): 220-211.
2 . پیلهور م، آرشامی ج گلیان ا و باسامی م ر (1389) اثر منابع و مقادیر گوناگون اسید چرب 3-n بر سیستم ایمنی و تولیدمثلی نیمچههای تخمگذار. چهارمین کنگره علوم دامی ایران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران . صص. 3931-3928.
3 . حسینی س، فروزان فر م و پایهدار ا (1392) تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه خرفه بر غلظت سرمی استروژن، پروژسترون، پرولاکتین و گنادوتروپینها در موشهای صحرایی مادۀ بالغ. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد. 15(5): 21-12.
4 . زرقی ح، گلیان ا و کرمانشاهی ح (1393) تأثیر عصاره رزماری بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخممرغ مرغهای تخمگذار. ششمین کنگره علوم دامی ایران، تبریز.
5 . شلایی م و حسینی س م (1393) تأثیر سطوح گوناگون بذر خرفه بر فراسنجههای خونی، مینرالهای پلاسما، آنزیمهای کبدی و برخی خصوصیات تخممرغ در مرغهای تخمگذار. تحقیقات تولیدات دامی. 3(3): 55-45.
6 . قربانی م ر، بوجارپور م، میاحی م، فیاضی ج، فاطمی طباطبایی س ر و طباطبایی س ص (1392) تأثیر گیاه خرفه بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی. مجله دامپزشکی ایران. 9(4): 97-88.
7 . قشلاق علیایی م، جانمحمدی ح، تقیزاده ا و رأفت س ع (1390) تأثیر پودر ضایعات کشتارگاهی طیور بر عملکرد، کیفیت تخممرغ و متابولیتهای خونی مرغهای تخمگذار تجارتی در اواسط دورۀ تخمگذاری. پژوهشهای علوم دامی. 21(1): 42-29.
8 . مدرسی م و پورناجی ن (1390) اثر عصاره هیدروالکلی سیاهدانه (Nigella sativa) بر فاکتورهای تولیدمثل جنس ماده در موش کوچک آزمایشگاهی (Balb/c). مجله علوم پزشکی شهرکرد. 13(6): 70-63.
9 . نوبخت ع، آتشزمزم ا و مظلوم ف (1391) اثرات استفاده از سطوح گوناگون پودر و عصاره آویشن شیرازی بر عملکرد، کیفیت تخممرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغهای تخمگذار. دانش و پژوهش علوم دامی. 11: 69-57.
10 . Abd El-Aziz HA, Sobhy MH, Ahmed KA, Abd El hameed AK, Rahman ZA and Hassan WA (2014) Chemical and remedial effects of purslane (portulaca oleracea) plant. Life Science. 11. 31-42.
11 . AOAC (1995) Association of official analytical chemists. Official methods of AOAC International (16th Edn.). Virgiinia. USA. Pp. 1147.
12 . Aydin R and Dogan I (2010) Fatty acid profile and cholesterol content of egg yolk from chickens fed diets supplemented with purslane (Portulaca oleracea L.). Journal of Science Food and Agriculture. 90: 1759-1763.
13 . Begli HE, Zerehdaran S, Hassani S, Abbasi MA and Khan Ahmadi AR (2010) Heritability, genetic and phenotypic correlations of egg quality traits in Iranian native fowl. British Poultry Science. 51: 740-744.
14 . Ezekwe MO, Nyoka QE, Besong SA and Igbokwe PE (2011) Dietary supplements of freezr-dried purslane leaves lower serum cholesterol in growing pigs. Research Journal of Animal Science. 5(3): 27-33.
15 . Ghorbani MR, Bojarpour M, Mayahi M, Fayazi J, Fatemi Tabatabaei R and Tabatabaei S (2013) Effect of Purslane (Portula caoleracea L.) on blood lipid concentration and antioxidant status of broiler chickens. Online Journal of Veterinary Research. 17: 54-63.
16 . Guo Y, Chen S, Xia Z and Yuan J (2004) Effects of different types of polyunsaturated fatty acids on immune function and PGE 2 synthesis by peripheral blood leukocytes of laying hens. Animal Feed Science and Technology. 116: 249-258.
17 . Hume ME (2011) Historic perspective: Prebiotics, probiotics and other alternatives to antibiotics. Poultry Science. 90: 2663-2669.
18 . Lillehoj HS, Kim DK, Bravo DM and Lee SH (2011) Effects of dietary plant-derived phytonutrients on the genome-wide profiles and coccidiosis resistance in the broiler chickens. Proceedings of the International Symposium on Animal Genomics for Animal Health. 5(Suppl. 4): S34.
19 . Lim YY and Quah EPL (2007) Antioxidant properties of different cultivars of Portulacaoleracea. Food Chemistry. 103: 734-740.
20 . Mcnab JM and Fisher C (1982) Modified assay for true and apparent metabolisable energy based on tube feeding. British Poultry Science. 29:697-707.
21 . Nobakht A (2014) The effects of different levels of Portulaca oleracea, medicinal plant, on performance, egg quality, blood biochemical and immunity parameters of mature laying hens. Iranin Journal of Applied Animal Science. 4: 393-397.
22 . NRC (1994) Nutrient Requirements of poultry. National Academy Press, Washington, DC.
23 . Sibbald IR (1986) The TME system of feed evaluation: methodology, feed composition data and bibliography: Technical Bulletin 1986-4E, Research Branch, Agriculture, Canada.
24 . Suresh D and Srinivasan K (2007) Studies on the in vitro absorption of spice principles–curcumin, capsaicin and piperine in rat intestines. Food Chemistry and Toxicology. 45: 1437-1442.
25 . Yaghobfar A and Boldaji F (2002) Influence of level of feed input and procedure on metabolisable energy and endogenous energy loss (EEL) with adult cockerels.British Poultry Science. 43: 696-704.
26 . Zotte AD, Tomasello F and Andrighetto I (2005) The dietary inclusion of portulaca oleracea to the dite of laying hens increases the n-3 fatty acids content and reduces the cholesterol content in the egg yolk, Italian. Journal of Animal Science. 4(Suppl. 3): 157-159.