Document Type : Research Paper

Authors

1 Assistant Professor, Department of Nutrition, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran

2 M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Azad university of Varamin, Varamin, Iran

3 Research Worker, Department of Nutrition, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran

Abstract

This study was conducted to evaluate the share of cost factors affecting on final cost of broiler live weight per kilogram in Tehran province. Data were collected through questionnaires. Farms were divided to three cost ranges: less than 35,000, between 35,000 to 40,000, and over 40000 Rails based on production cost per kg of live weight. In this study, water and additives, staff, vaccines, transportation, laboratory, chicks, feed, insurance, letter, personal cost and fuel were investigated.Share of cost-effective price per kilogram of broilers by using a multi-criteria decision analysis were determined. Performance parameters, including body weight and feed conversion ratio were not different among three groups (P>0.05). Water and additives, staff, vaccines and fuel were the factors that influenced the difference among the three groups, so they made a significant difference in final live weight cost. Insurance and feed had the lowest effects on final price. The group with over 40000 Rails cost for kg of live weight production had less productivity of cost factors. In conclusion, in order to reduce production costs in poultry farms should consider the entire costs factor. For example, the food and insurance costs are the highest and lowest total cost of production that had a minor role in the creation of a difference between different groups of broiler cost in this study.

Keywords

1 . آمار معاونت امور دام، (1389)، انتشارات معاونت امور دام، طرح و برنامه.
2. چیذری، ا ح، (1380)، بررسی اقتصادی عوامل تولید در واحدهای تولید مرغ گوشتی در شهرستان ساوجبلاغ، پژوهش و سازندگی. 51: 22-25.
3. حسینی، س ع، زاغری م، لطف‌‌الهیان ه، شیوازاد م، و مروج ح، (1390)، تعیین سطح مناسب متیونین مرغ‌های مادر با استفاده از روش اقتصادی حداکثرسازی سود و تصمیم‌‌گیری بر مبنای پاسخ‌های چندگانه، علوم دامی ایران. 42(4): 329-333.
4. مؤمنی، م، (1385)، مباحث نوین تحقیق در عملیات، انتشارات دانشگاه تهران.
5. نیک‌‌نسب، ح، (1377)، بررسی بهره‌وری و تخصیص بهینۀ عوامل تولید مرغ گوشتی در شهرستان ساوجبلاغ، پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس.
6. یزدانی، س، و دشتی، ق، (1375). بهره‌وری عوامل تولید در صنعت طیور، مجموعه مقالات اولین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران (جلد اول)، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان.
7. عباس‏پور، ی، (1381)، بررسی وضعیت گوسفندان پرواری در استان ایلام، گزارش نهایی پروژۀ تحقیقاتی، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج.
8. رضازاده، ر، (1382)، ارزیابی شاخص‌های عملکردی در واحدهای پرورش دان استان خراسان، گزارش نهایی پروژۀ تحقیقاتی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی. ص. 28.
 
9. Meimandipour A, Hosseini SA, Lotfolahian H, Hosseini J, Hosseini H and Sadeghipanah H (2012) Multiattribute decision-making: use of scoring methods to compare the performance of laying hen fed with different levels of yeast. Italian Journal of Animal Science. 11: 82-86.
10. Hosseini A, Mahdavi A, Lotfollahian H, MohitiAsli M, Rezapourian E, Meimandipour A and Alemi F (2012) Determination of energy equivalent value of natuzyme -p in corn and soybean based diet by multiattribut decision making. The 1st Internathional Conference on Animal Nutrition and Environment. Thailand.