نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران ، ایران.
3 استادیار، گروه علوم دامی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ، ایران.
چکیده
بهمنظور بررسی اثر گلیسیریزیک اسید بر میزان پراکسیداسیون لیپیدی و فراسنجه های حیاتی اسپرم گاو نژاد هلشتاین پس از فرایند انجماد- ذوب ، از چهار راس گاو بالغ نژاد هلشتاین، دو بار در هفته بهکمک مهبل مصنوعی نمونههای اسپرم جمعآوری شد. برای از بین بردن اثرات فردی دامها، انزال-ها به نسبتهای مساوی با هم مخلوط شدند. نمونههای منی بهصورت مساوی به چهار گروه (8 تکرار) تقسیم شدند. مقادیر صفر (شاهد)، 20، 30 و 40 میلیگرم بر میلیلیتر گلیسیریزیک اسید به همراه رقیق کننده بر پایه سیترات- زرده تخم به نمونههای منی اضافه شد. نمونههای منی پس از طی مراحل سردسازی و تعادل، بهمدت 30 روز در داخل تانک ازت نگهداری شدند. پس از فرایند ذوب، میزان مالوندیآلدئید در نمونههای اسپرم توسط روش الایزا سنجش شد. همچنین، یکپارچگی غشا، میزان تحرک و درصد اسپرمهای زنده مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل آماری توسط آزمونهای واریانس یکطرفه و تعقیبی توکی انجام شد (0/05>p). با توجه به نتایج، یکپارچگی غشا، میزان تحرک و درصد اسپرمهای زنده در نمونههای اسپرم تحت تیمار با غلظتهای 20، 30 و 40 میلیگرم بر میلیلیتر گلیسیریزیک اسید در مقایسه با گروه شاهد بهصورت وابسته به دوز بهطور معنیداری افزایش و میزان مالوندیآلدئید بهصورت وابسته به دوز بهطور معنیداری کاهش یافت (0/05>p). بنابراین، استفاده از گلیسیریزیک اسید در رقیق کننده مایع منی گاو موجب بهبود فراسنجه های حیاتی اسپرم و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در اسپرم پس از فرایند انجماد- ذوب میشود
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of glycyrrhizic acid on lipid peroxidation and vital parameters of Holstein bull sperm after freeze-thawing process
نویسندگان [English]
- toktam sadat Vafa 1
- heshmat Sepehri moghadam 2
- Mozhdeh Emadi 2
- Alireza Hasani Bafarani 3
1 member of scientific board, Payam noor Uni.
2 Scientific member of Animal Science, Department of Agriculture, , Payame Noor University, Tehran, Iran
3 مدیر مطالعات و تدوین برنامه درسی
چکیده [English]
To examine the effect of glycyrrhizic acid on lipid peroxidation and vital parameters of Holstein bull sperm after freeze-thawing process, semen samples were collected from four mature Holstein bulls twice a week using artificial vagina. Ejaculates were pooled in order to eliminate the individual effects of bull. Semen samples were divided into four equal groups (8 reps) including Zero (control), 20, 30 and 40 mg/ml of glycyrrhizic acid along with diluents based on egg yolk-citrate. Following cooling and equilibration stage, semen samples were stored in nitrogen tank for 30 days. After thawing procedure, level of malondialdehyde in sperm samples were measured by ELISA. Also, membrane integrity, motility and viability of sperm were examined. Statistical analysis was carried out using one-way ANOVA and post-hoc Tukey tests (p<0.05). According to the results, membrane integrity, motility and viability of sperm samples treated with concentration of 20, 30 and 40 mg/ml glycyrrhizic acid dose dependent manner significantly increased and level of malondialdehyde dose dependent manner significantly decreased ccompared to control groups (p<0.05). Therefore, use of glycyrrhizic acid in bull semen diluent can improve sperm vital parameters and decreases lipid peroxidation of sperm after freeze-thawing process.
کلیدواژهها [English]
- Freeze-Thaw
- Glycyrrhizic acid
- Holstein cow
- Lipid Peroxidation
- Sperm
2. Asadpour R, Jafari R and Tayefi-Nasrabadi H (2012) The effect of antioxidant supplementation in semen extenders on semen quality and lipid peroxidation of chilled bull spermatozoa. Iranian Journal of Veterinary Research, 13(3): 246-249.
3. Al-Daraji HJ (2013) Effect of diluent supplementation with liquorice extract on quality and storage ability of roosters' semen during liquid storage. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2(3): 878-889.
4. Ashrafi I, Kohram H and Tayefi-Nasrabadi H (2013) Antioxidant effects of bovine serum
albumin on kinetics, microscopic and oxidative characters of cryopreserved bull spermatozoa. Spanish Journal of Agricultural Research, 11(3): 695-701.
5. Chatterjee S and Gagnon C (2001) Production of reactive oxygen species by spermatozoa undergoing cooling, freezing, and thawing. Molecular Reproduction and Development, 59(4): 451-458.
process. Animal Sciences Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 28(108): 101-112.
7. Farhadi F, Towhidi A and Shakeri M (2015) The effect of adding different levels of zinc sulfate to semen diluent on quality of frozenthawed sperm in bull. Iranian Journal of Animal Science, 45(4): 335-342.
8. Fu Y, Chen J, Li Y, Zheng Y and Li P (2013) Antioxidant and anti-inflammatory activities of six flavonoids separated from licorice. Food Chemistry, 141(2): 1063-1071.
9. Glasauer A and Chandel NS (2014) Targeting antioxidants for cancer therapy. Biochemical Pharmacology. 92(1): 90-101.
10. Lucio CF, Regazzi FM, Silva LCG, Angrimani DSR, Nichi M and Vannucchi CI (2016) Oxidative stress at different stages of two-step semen cryopreservation procedures in dogs. Theriogenology, 85(9): 1568-1575.
11. Mahdi AK (2010) Effects of Licorice Extract on Sperm Motility of Chilled Stored Ram Semen. Ibn Al-Haitham Journal for Pure and Applied Science, 23(1): 34-40.
12. Malekinejad H, Mirzakhani N, Razi M, Cheraghi H, Alizadeh A and Dardmeh F (2011) Protectiveeffects of melatonin and Glycyrrhiza glabra extract on ochratoxin A-induced damages on testes in mature rats. Human & Experimental Toxicology, 30(2): 110-123.
13. Malek-Mohammadi R, Roghani M and Salami M (2015) The effect of aqueous extracts of Melissa officinalis on the oxidative stress indices in the midbrain tissue. Feyz, 19(1): 8-14.
14. Malo C, Gil L, Cano R, Martínez F and Galé I (2011) Antioxidant effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) on boar epididymalspermatozoa during cryopreservation. Theriogenology, 75(9): 1735-1741.
15. Mocé E and Vicente JS (2009) Rabbit sperm cryopreservation: A review. Animal Reproduction Science, 110(1-2): 1-24.
16. Mohammadian T, Khodaei Motlagh M and Zare Shahneh A (2016) The effect of using different levels of royal jelly in semen extender on some quality and quantity parameters of Mahabadi goat semen. Iranian Journal of Animal Science, 46(4): 457-463.
17. Mostek A, Dietrich MA, Słowińska M and Ciereszko A (2017) Cryopreservation of bull semen is associated with carbonylation of sperm proteins. Theriogenology, 92: 95-102.
18. Osipova VP, Berberova NT, Gazzaeva RA and Kudryavtsev KV (2016) Application of new phenolic antioxidants for cryopreservation of sturgeon sperm. Cryobiology, 72(2): 112-118.
19. Sadeghipanah H, Naijian HR and Masoudi R (2015) Evaluation of antioxidant effects of butylated hydroxytoluene in the soybean lecithin based extender on frozen-thawed semen quality in Markhoz goat. Iranian Veterinary Journal, 11(2): 77-126.
20. Shahbazzadeh R, Daghigh-Kia H, Moghaddam G, Dehghan G, Hosseinkhani A and Ashrafi I (2015) Effect of different levels of Satureja sahendica alcoholic extract on the quality of freeze-thawed Holstein bull spermatozoa. Animal Science Researches (Agricultural Sciences), 25(1): 13-24.
21. Shin S, Jang JY, Choi B, Baek IJ, Yon JM, Hwang BY and et al (2008) Licorice extract does not impair the male reproductive function of rats. Experimental Animals, 57(1): 11-7.
22. Tung NH, Shoyama Y, Wada M and Tanaka H (2015) Two activators of in vitro fertilization in mice from licorice. Biochemical and Biophysical Research Communications, 467(2):447-450.
23. Tsao SM and Yin MC (2017) Retraction of "Antioxidative and Antiinflammatory Activities of Asiatic Acid, Glycyrrhizic Acid, and Oleanolic Acid in Human Bronchial Epithelial Cells". Journal of Agricultural and Food Chemistry, 65(15): 3251.
24. Vilela CG, Marquez JM, Graham JK and Barfield JP (2017) Cryopreservation of bison epididymal sperm: A strategy for improving post-thaw quality when collecting sperm in field conditions. Theriogenology, 89: 155-161.
25. Wang C, Jin Y and Jin Y (2016) Promoting effect of licorice extract on spermatogonial proliferation and spermatocytes differentiation of neonatal mice in vitro. In Vitro Cellular & Developmental Biology, 52(2): 149-155.