نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای تخصصی رشته تغذیه طیور گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

3 استادیار، گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایران

4 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

5 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه اراک، اراک، ایران

چکیده

هدف از این آزمایش، بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه چویر  (Ferulago angulata L.) به عنوان جایگزینی برای افزودنی‌های خوراکی رایج بر عملکرد و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و هماتولوژی خون جوجه‌های گوشتی سویه راس 308 بود. از 450 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و پنج تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه فاقد مواد افزودنی (شاهد)، جیره پایه حاوی آنتی‌بیوتیک سالینومایسین (500 میلی‌گرم در کیلوگرم)؛ پروبیوتیک پریمالاک® (سطح توصیه شده)؛ مخلوط ویتامین و مواد معدنی (200 میلی‌‌گرم در کیلوگرم ویتامین‌های E و C و 0/3 میلی‌گرم در کیلوگرم سلنیوم) و عصاره گیاه چویر در سطوح 200 و 400 میلی‌گرم در کیلوگرم بودند. در کل دوره پرورش، پرندگانی که با جیره‌های حاوی افزودنی‌ها تغذیه شدند افزایش وزن و ضریب تبدیل بهتری در مقایسه با پرندگان شاهد داشتند (p<0/05). درصد هیدروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجه هایی که با جیره های حاوی افزودنی های مورد آزمایش ( به استثنای تیمار حاوی 200 میلی گرم در کیلوگرم عصاره چویر) تغذیه شدند کاهش یافت (p<0/05). براساس نتایج این تحقیق، عصاره گیاه چویر بخصوص در سطح 400 میلی گرم در کیلوگرم جیره میتواند به عنوان جایگزین مناسبی برای افزودنی های تجاری مورد استفاده در جیره در جهت بهبود عملکرد رشد و فراسنجه های هماتولوژی و بیوشیمی خون جوجه های گوشتی استقفاده شود. 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of hydroalcoholic extract of Ferulago angulata and common feed additives on performance and some blood biochemical traits of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • zahra nooreh 1
  • kamran Taherpour 2
  • Mohammad Akbari Gharaei 3
  • Hassan Shizadi 4
  • Hossein Ali Ghasemi 5

1 Ph.D. student of poultry nutrition Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam

2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam university, Ilam, Iran

3 Department of Animal science, Faculty of Agriculture, Ilam University

4 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran

5 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, 38156-8-8349 Arak, Iran.

چکیده [English]

The objective of this experiment was to investigate the effect of hydroalcoholic extract of Ferulago angulata (FA) as a substitute for common feed additive on performance and blood biochemical and hematological parameters of Ross 308 broilers. A total of 450 one-day-old male broiler chickens were used in a completely randomized design with six treatments and five replicates per treatment. The experimental treatments consisted of the basal diet with no additives (control); the basal diet containing Salinomycine antibiotic (500 mg/kg); Primalak® probiotic (recommended level), vitamin and mineral mixture (200 mg/kg of E and C vitamins and 0.3 mg/kg of selenium) and hydroalcoholic extract of FA at the levels of 200 and 400 mg/kg. During the entire experimental period, the birds fed diets with additives had better body weight gain and feed conversion ratio compared with the control birds (P<0.05). Feeding broiler chickens with experimental diets, except for the diet containing antibiotic, resulted in decreased concentrations of serum triglyceride and cholesterol compared with the control diet (P<0.05). The heterophil percentage and the heterophil to lymphocyte ratio decreased in the birds fed diets with evaluated additives, except for treatment containing 200 mg/kg of FA extract (P<0.05). Based on the results of this study, the FA extract, especially at the level of 400 mg/kg of diet, could be used as a suitable substitute for commercial dietary feed additives to improve growth performance and blood hematological and biochemical parameters of broilers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • feed additives
  • Ferulago angulata extract
  • performance
  • physiological responses
1. محیطی اصل م و قناعت پرست رشتی م (1394) تأثیر ویتامین های Eو C و نوع روغن جیره بر عملکردو فراسنجه های سرم جوجه های گوشتی. تولیدات دامی. (17)2: 233- 223.
2. Amirghofran Z, Malek-Hosseini S, Golmoghaddam H, Kalantar F and Shabani M (2011) Inhibition of nitric oxide production and proinflammatory cytokines by several medicinal plants. Iranian Journal of Immunology. 8: 159- 169.
3. Aviagen (2007) Ross Broiler Management Manual. Nutrition Specification. Aviagen Ltd., Newbridge, Midlothian EH28 8SZ, Scotland, UK.
4. Azeke M and EvetcEkpo K (2009) Egg yolk cholesterol lowering effects of garlic and tea. Journal of Medicinal Plant Research. 3: 1113- 1117.
5. Bohlouli S and Sadeghi E (2016) Growth performance and haematological and immunological indices of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings supplemented with dietary Ferulago angulata (Schlecht) Boiss. Acta Veterinaria Brunensis. 85: 231-238.
6. Chen JY, Latshaw JD, Lee HO and Min DB (1998) α- Tocopherol content and oxidative stability of egg yolk as related to dietary α- tocopherol. Journal of Food Science. 63: 919- 922.
7. Dibaji SM, Seidavi A and Asadpour L (2012) Effect of dietary inclusion of the symbiotic Biomin® IMBO on broilers some blood metabolites. Research Opinions in Animal and Veterinary Science. 2: 10-13.
8. Ellis AE (1990) Lysozyme assays. In: Stolen JS, Fletcher TC, Anderson DP, Roberson BS and van Muiswinkel WB (Eds.), Techniques in fish immunology. SOS Publications, New Jersey, USA. pp. 101-113.
9. Elson CE and Qureshi AA (1995) Coupling the cholesterol- and tumor-suppressive actions of palm oil to the impact of its minor constituents on 3-hydroxy-3-ethylglutaryl coenzyme A reductase activity. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 52: 205-208.
10. Friedewald WT, Levy RI and Fredrickson DS (1972) Estimation of concentration of lowdensity lipoprotein cholesterol in plasma without use of the ultra-centrifuge. Clinical Chemistry. 18: 449-502.
11. Ghasemi HA and Taherpour K (2013) Comparative effects of probiotic, prebiotic and synbiotic supplements on performance, jejunal morphology, serum lipid profile and antibody response of broiler chicks. Journal of Livestock Science and Technologies. 1: 20-27.
12. Govahi R, Ghalamkari G, Toghyani M, Eghbal Saied S, Mohammadrezaei M, Shahryari M and Dehghani Abari A (2013) Effect of Ferulago angulata sub. carduchorum on total serum antioxidant activity and some of the humoral immune responses in broiler chicks. Journal of Herbal Medicine. 4: 119-126.
13. Jugl-Chizzola M, Spergser J, Schilcher F, Novak J, Bucher A and Gabler C (2005) Effects of Thymus vulgaris L. as feed additive in piglets and against haemolytic E. coli in vitro. Berlin und Munchener Tierarztliche Wochenschrift. 118: 495-501.
14. Leslie H and Frank CH (1989) Practical Immunology. 3th edition, Blackwell Scientific, London, p. 23.
15. Machin M, Simoyi MF, Blemings KP and Klandorf H (2004) Increased dietary protein elevates plasma uric acid and is associated with decreased oxidative stress in rapidly-growing broilers. Comparative Biochemistry and Physiology. 137: 383-390.
16. Nosrati M, avandel FJ, Camacho LM, Khusro A, Cipriano M, Seidavi A and Salem AZM (2017) The effects of antibiotic, probiotic, organic acid, vitamin C, and Echinacea purpurea extract on performance, carcass characteristics, blood chemistry, microbiota, and immunity of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research. 26: 295-306.
17. Payn RL and Southern LL (2005) Changes in glutathione peroxidase and tissue selenium concentrations of broiler after consuming a diet adequate in selenium. Journal of Poultry Science. 84: 1268-1276.
18. Rostami F, Ghasemi HA and Taherpour K (2015) Effect of Scrophularia striata and Ferulago angulata, as alternatives to Virginiamycin, on growth performance, intestinal microbial population, immune response, and blood constituents of broiler chickens. Poultry Science. 94: 2202-2209.
19. Sahin K, Sahin N and Yaralioglu S (2002) Effects of vitamin C and vitamin E on lipid peroxidation, blood serum metabolites, and mineral concentrations of laying hens reared at high ambient temperature. Biological Trace Element Research. 85: 35-45.
20. SAS Institute (2004). SAS/STAT User’s Guide: Statistics. Version 9.1 ed. SAS Inst., Inc., Cary, NC.
21. Sodeifian G and Ansari K (2011) Optimization of Ferulago angulata oil extraction with supercritical carbon dioxide. Journal Supercritical Fluids. 57: 38-43.
22. Taran M, Ghasempour HR and Shirinpour E (2010) Antimicrobial activity of essential oils of Ferulago angulata subsp. Carduchorum. Jundishapur Journal of Microbiology. 3: 10- 14.
23. Tiihonen K, Kettunen H, Bento MHL, Saarinen M, Lahtinen S and Ouwehand AC (2010) The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. British Poultry Science. 51: 381-392.
24. Trusheva B, Trunkova D and Bankova V (2007) Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chemistry Central Journal. 1: 1-4.
25. Windisch W, Schedle K, Plitzner P and Kroismayr A (2008) Use of phytogenic products as feed additives for swine andpoultry. Journal of Animal Science. 86: E140-E148.