نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ابران
3 دانشیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باعنر کرمان، کرمان، ایران.
4 دانشیار،گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
5 دانشجوی دکتری،گروه علوم دامی، دانشکده کشاوزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
چکیده
اثر سطوح مختلف عصاره هیدروالکلی موسیر در مقایسه با آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول، بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی با استفاده از 200 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308، با پنج تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه بدون افزودنی (تیمارشاهد)، جیره پایه حاوی عصاره هیدروالکلی موسیر (150، 300 و 450 میلیلیتر در کیلوگرم جیره) و آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول (500 میلیگرم در کیلوگرم جیره) بودند. در کل دوره پرورش، جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 450 میلیلیتر در کیلوگرم عصاره موسیر افزایش وزن بیشتری از پرندگان شاهد داشتند (0/05>P). اثر تیمارهای آزمایشی بر خصوصیات لاشه معنیدار نبود. میزان مالون دیآلدئید عضله ران جوجههای تغذیه شده با سطوح مختلف عصاره موسیر کمتر از گروه شاهد بود (0/05>P). ظرفیت نگهداری آب و افت خونابه گوشت در جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 450 میلیلیتر در کیلوگرم عصاره موسیر به ترتیب بیشتر و کمتر از پرندگان دریافت کننده آنتی بیوتیک بود (0/05>P). تیتر آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفند در جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 450 میلیلیتر در کیلوگرم عصاره موسیر بیشتر از پرندگان شاهد و یا دریافت کننده آنتیبیوتیک بود (0/05>P). بر اساس نتایج پژوهش حاضر، استفاده از 450 میلیلیتر در کیلوگرم جیره عصاره موسیر، عملکرد، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی را بهبود میبخشد و میتواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای آنتیبیوتیکهای محرک رشد استفاده شود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of hydroalcoholic extract of Allium Hirtifolium and flavophospholipol performance, meat quality, and immunological responses of broiler chickens
نویسندگان [English]
- Mahsa Rasa Ezadi 1
- Mohamad Salarmoini 2
- Mohsen Afsharmanesh 3
- Hadi Tavakoli 4
- Mohammad khajeh Bami 5
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
3 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
4 Department of Avian Medicine School, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
5 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
چکیده [English]
Effect of different levels of hydroalcoholic extract of Allium hirtifolium and flavophospholipol antibiotic on growth performance, carcass characteristics, meat quality, and immune responses was studied using 200 day-old chickens, Ross 308 broilers with five treatments, four replicates and 10 chickens per each replicate with completely randomized design. The experimental treatments were included basal diet with
no additives (control group), and the basal diet containing hydroalcoholic extract of Allium hirtifolium (150, 300, 450 ml/kg diet) and flavophospholipol antibiotic (500 mg/kg diet). During the experimental period, birds fed with diet containing 450 ml/kg Allium hirtifolium extract had a higher weight gain than control birds (P<0.05). The effect of treatments on carcass characteristics was not significant. The
malondialdehyde value of legs muscles in birds fed with different levels of Allium hirtifolium extract was lower than the control group (p<0.05). The meat water holding capacity and drip loss in chickens fed with diet containing 450 ml per kg of Allium hirtifolium extract were higher and lower than birds receiving antibiotic respectively (p<0.05). The antibody titer against sheep red blood cells in chickens fed with
diet containing 450 ml per kg diet of Allium hirtifolium extract was higher than control birds or birds receiving antibiotic (p<0.05). According to the results of the present experiment, using 450 ml/kg diet of Allium hirtifolium extract could improve performance, meat quality and immune responses of broiler chickens, and can be used as a good replacement for antibiotic growth promoters.
کلیدواژهها [English]
- Antibiotic
- Antibody titer
- Extract of Allium hirtifolium
- Meat quality
- performance
2. Azwanida NN (2015) A review on the extraction methods use in medicinal plants, principle, strength and limitation. Med Aromat Plants, 4(196): 2167-0412.
3. Bahrami M and Shariatmadari MA (2010) Effect of dietary extract of Tymuse Vulgarise and Mentha Piperita and vitamin E supplementation on immune response of laying hen in heat strees and content of peroxideation egg during storage. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 27(2): 326-337.
5. Cheng JH (2016) Lipid Oxidation in Meat. Journal of Nutrition and Food Sciences, 6(6): 492.
6. Ebrahimi R, Zamani Z and Kashi A and Jabbari A (2008) Comparison of Fatty Acids, Mineral Elements of 17 Iranian Shallot Landraces (Allium hirtifolium Boiss.). Food Science and Technology, 5(1): 61-80 .(In Persian)
7. Faraji A, Alizadeh M, Pirsa S and Almasi H (2018). Optimizing Production of Persian Shallot Essential Oil Emulsion Loaded with Omega 3 Fatty Acids by Nano Polyaniline-Fiber/Gas Chromatography Iranian Journal of Biosystem Engineering, 49(3): 459-476. (In Persian)
8. Goo D, Kim JH, Park GH, Reyes D, Badillo J and Kil DY (2019) Effect of Heat Stress and Stocking Density on Growth Performance, Breast Meat Quality, and Intestinal Barrier Function in Broiler Chickens. Animals, 9(3): 107.
9. Hoseinyan Bilondi S, Hoseini S, Dabagh Kakhki J and Naghus M (2013) The effects of selenium, vitamin E and garlic powder on performance, immune system and carcass fat of broilers. Journal of Livestock Research, 1(4): 39-46. (In Persian)
10. Huff-Lonergan E and Lonergan SM (2005) Mechanisms of water-holding capacity of meat: The role of postmortem biochemical and structural changes. Meat Science, 71(1): 194-204.
11. Khajeh Bami, M, Afsharmanesh, M and Ebrahimnejad, H (2019) Effect of Dietary Bacillus coagulans and Different Forms of Zinc on Performance, Intestinal Microbiota, Carcass and Meat Quality of Broiler Chickens. Probiotics and Antimicrobial Proteins.
12. Khalaji S, Zaghari M, Hatami KH, Hedari- Dastjerdi S, Lotfi L and Nazarian H (2011) Black cumin seeds, Artemisia leaves (Artemisia sieberi), and Camellia L. plant extract as phytogenic products in broiler diets and their effects on performance, blood constituents, immunity, and cecal microbial population. Poultry Science, 90: 2500-2510.
13. Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Frehner M, Losa R and Beynen AC (2003) Effects of dietaryessential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44(3): 450-457.
14. Pezeshk S, Rezaei M and Hosseini H (2010) Antibacterial and antioxidant activities of shallot extract (Allium ascalonicum) on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during chilled (4±1°C)
storage, Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology, 6(2): 11-19.
15. Saki AA, Nasseri Harcini R, Rahmatnegad E and Salary J (2012) Herbal additives and organic acid as antibiotic alternative in broiler chickens diets for organic production. African Journal of Biotechnology, 11(8): 2139-2145.
16. SAS (2004) SAS User’s Guide: Statistics. 9.1 Edition. SAS Institute Inc. Cary, NC.
17. Sco TC, Spallholz JE, Yun HK and Kim SW (2008) Selenium-enriched garlic and cabbage dietary selenium source for broilers. Journal of Medicinal Food, 11(4): 687-690.
18. Tony MA, Mohamed SH, El-Sissi AF and Abdel Razek AH (2015) Efficacy of Allicin Supplementation on Zootechnical Performance and Immunological Parameters of Broiler Chickens. World's Poultry Science Association.
19. Vase-Khavari K, Mortezavi SH, Rasouli B, Khusro A, Salem AZ and Seidavi A (2019) The effect of three tropical medicinal plants and superzist probiotic on growth performance, carcass characteristics, blood constitutes, immune response, and gut microflora of broiler. Tropical Animal Health and Production, 51(1): 33-42.
20. Wegmann TG and Smithies O (1966) A simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion, 6(1): 67-73.
21. Wood JD and Enser M (1997) Factors influencing fatty acids in meat and the role of
antioxidants in improving meat quality. British journal of Nutrition, 78(1): 49-60.
22. Yanishlieva NV, Marinova EM, Gordon MH and Reneva VG (1999) Antioxidant activity and mechanism of action thymol and carvacrol intwo lipid systems. Food Chemistry, 64(1): 59-66.