دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320The accuracy of genomic breeding value for production trait in Iranian Holstein Dairy Cattle using parametric and non-parametric methodsمقایسه دقت برآورد ارزش اصلاحی ژنومی برای صفات تولید در گاوهای هلشتاین ایران با روشهای پارامتری و ناپارامتری1115535410.22059/jap.2016.55354FAیحییمحمدیدانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران0000-0001-8994-8743محمد مهدیشریعتیاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانسعیدزره داراناستاد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانمحمدرزم کبیراستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کردستان، ایرانمحمدباقرصیادنژادمرکز اصلاح نژآد و بهبود تولیدات دامی کشورمحمدباقرزندیمرکز اصلاح نژآد و بهبود تولیدات دامی کشورJournal Article20150822<strong>Genomic Selection (GS) is a tool for prediction of breeding values for quantitative traits. For a successful application of GS, accuracy of predicted genomic breeding value (GEBV) is a key issue to consider. Here we investigated the accuracy of GEBV in 345 genotyped Iranian Holstein cattle. The study was performed on milk, fat, protein yield and somatic cell count. Four methods G-BLUP, Bayes B, Reproducing kernel Hilbert Spaces (RKHS) and Neural Networks (NN) were used to predict genomic breeding values and their accuracies. The GEBV accuracies varied between 0.39 for somatic cell count to 0.73 for fat yield. Bayes B gave the highest accuracies among methods. Bayes B and non- parametric methods tended to produce inflated predictions (slope of the regression of GBV on EBV greater than 1). However, in all traits, lower estimates of MSE were obtained using G- BLUP. Bayes B regression model are of interest for future applications of genomic selection in this population, but further improvements are needed to reduce deflation of their predictions.</strong><strong>انتخاب ژنومی ابزاری جدید برای برآورد ارزشهای اصلاحی صفات کمّی با استفاده از نشانگرهای مولکولی است. معیار کارایی انتخاب ژنومی، دقت پیشبینی ارزشهای اصلاحی ژنومی است. در تحقیق حاضر، دقت پیشبینی ژنومی روشهای پارامتری و ناپارامتری در 345 گاو هلشتاین محاسبه شد. صفات مطالعهشده مقدار شیر، میزان چربی، میزان پروتئین، و سلولهای سوماتیک شیر بود. دو روش پارامتری بهترین پیشبینی نااریب خطی ژنومیک (GBLUP) و بیز B و دو روش ناپارامتری فضای هیلبرت با هستۀ بازآفرین (RKHS) و شبکههای عصبی (NN) برای برآورد تأثیرات نشانگرها و پیشبینی و دقت ارزشهای اصلاحی ژنومی استفاده شد. دقت پیشبینی ژنومی در دامنۀ 39/0 (برای سلولهای سوماتیک) تا 73/0 (برای تولید چربی) محاسبه شد. بیز B و دو روش ناپارامتری در مقایسه با روش GBLUP دچار کوچککردن بیشتر پیشبینیها شده بودند (منحنی ضریب رگرسیون ارزش اصلاحی ژنومی بر ارزش اصلاحی کلاسیک بیشتر از یک بهدست آمد). درمقایسه با همۀ روشها دقت بیز B بیشتر شد. میانگین مربعات خطای پیشبینی برای روش GBLUP به نسبت دیگر روشها برای صفات مطالعهشده کمتر برآورد شد. مدل رگرسیون بیز B برای انتخاب ژنومی در این جمعیت مطلوب بود، ولی برای بهبود دقت با این روش نیاز به کاهش آبرفتگی پیشبینی در این روش است.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Promoter analysis of effective genes in negative energy balance in dairy cowsتجزیه و تحلیل پروموتر ژنهای مؤثر در تعادل منفی انرژی در گاوهای شیری13265607210.22059/jap.2016.56072FAزهرهمزدوریکارشناس ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایرانمحمدرضابختیاری زادهاستادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران0000-0001-5336-6987Journal Article20150715<strong>This study was done to gain insights into transcriptional regulation of negative energy balance (NEB) assoctiated genes. Overexpressed genes in NEB were identified using microarray and RNA-seq data and promoter analysis of these overexpressed genes was applied to identify novel transcription factors. Moreever, STRING database was used to construct a regulatory network of identified transcription factors. The results of the gene expression analysis revealed that eight genes in severe NEB are more frequent and significant (P<0.05) in comparison to the mild NEB. Promoter analysis showed that promoters of overexpressed genes are enriched in putative binding sites for 19 transcription factors. This group included known NEB-associated transcription factor (NF-κB), and a number of transcription factors (such as SP1, ZBP89, NFI, Zf9, MYC, ZBTB7A, FOXF2 and KLF6) that had not been previously reported to be associated with NEB. Based on the present results, 18 new effective candidate trsnacription factors introduced in this study can provide new information to gain a better understanding of the regulatory network involved in NEB.</strong><strong>این تحقیق بهمنظور درک بهتر سازوکارهای تنظیمی بیان ژنهای مربوط به تعادل منفی انرژی انجام شد. ژنهای با بیان بالا در تعادل منفی انرژی با استفاده از دادههای ریزآرایه و RNA-seq شناسایی و توالیهای پروموتری آنها برای شناسایی فاکتورهای رونویسی جدید در ارتباط با این مراحل تجزیه و تحلیل شدند. افزون بر این، از پایگاه اطلاعاتی STRING برای ترسیم شبکۀ ژنی مرتبط با فاکتورهای رونویسی شناساییشده در تعادل منفی انرژی استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل بیان ژنها نشان داد که هشت ژن بیان بالا و معنادار در مقایسه تعادل منفی انرژی شدید نسبت به خفیف دارند (05/0< P). درنتیجۀ تجزیه و تحلیل پروموتری این ژنها، 19 فاکتور رونویسی شناسایی شد. این مجموعه مشتمل بر یک فاکتور رونویسی (NF-κB) با نقش تأییدشده در تعادل منفی انرژی و فاکتورهای رونویسی جدید همچون SP1، ZBP89، NFI، Zf9، MYC، ZBTB7A، FOXF2، و KLF6، که نقش تنظیمی آنها در تعادل منفی انرژی گزارش نشده، است. براساس نتایج، 18 فاکتور رونویسی کاندید جدید معرفیشده در این مطالعه میتوانند اطلاعات جدیدی را در درک بهتر شبکۀ تنظیمی مؤثر در تعادل منفی انرژی فراهم کنند.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320The comparison between two nutrition models, NRC (2001) and CNCPS V.6.1, in estimating nutritional requirements of fresh cowsمقایسه دو نرمافزار جیرهنویسی NRC (2001) و CNCPS (نسخه 1/6) در برآورد نیازهای تغذیهای گاوهای تازهزا27385481210.22059/jap.2016.54812FAحمیدامانلواستاد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایرانهادیشفیعیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایرانطاهرهامیرآبادی فراهانیدانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران0000-0001-5433-1946فرشیدخیریاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایراننجمهاسلامیان فارسونیدانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایرانJournal Article20150215<strong>In order to compare the precision of predictions of NRC (2001) and CNCPS models, 17 Holstein fresh cows were assigned in a randomized complete block design to a balanced diet with NRC (2001) and CNCPS software. The predicted DMI, energy allowable milk and protein allowable milk by both models were compared with observed values. The precision of the predictions of models was evaluated by calculation of R<sup>2</sup>, mean bias and root mean square prediction error (RMSPE). Both models predicted DMI lower than the observed values (P<0.01). The mean bias, RMSPE and R<sup>2</sup> were 2.22, 2.84 and 0.48 for NRC (2001) and 3.18, 3.99 and 0.52 for CNCPS, respectively and CNCPS predicted the DMI 20 percent lower than the observed value. The observed milk production was 29.78 kg/d. predicted energy allowable milk by NRC (2001) and CNCPS were 25.68 and 22.32 kg/d, respectively. Predicted protein allowable milk with NRC (2001) and CNCPS were 25.80 and 28.37 kg/d, respectively and NRC (2001) predicted the milk production 14 percent lower than observed value. Given the importance of DMI in fresh cows seems NRC (2001) has more precision compared to CNCPS for estimating nutritional requirements.</strong><strong>بهمنظور مقایسۀ دقت پیشبینیهای دو مدل NRC (2001) وCNCPS ، 17 رأس گاو تازهزای هلشتاین در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به یک جیرۀ متوازنشده با نرمافزارهای NRC (2001) وCNCPS اختصاص یافتند. مقادیر پیشبینیشدۀ مادۀ خشک مصرفی، تولید شیر قابل حصول با توجه به انرژی و پروتئین جیره، توسط دو مدل با مقادیر مشاهدهشده مقایسه شدند. دقت پیشبینیهای دو مدل با محاسبۀ ضریب تبیین (R<sup>2</sup>)، اریب میانگین (Mean bias)، و ریشۀ میانگین مربعات خطای پیشبینیشده (RMSPE) ارزیابی شدند. هر دو مدل بهطور معنیداری مادۀ خشک مصرفی را کمتر از مقدار مشاهدهشده پیشبینی کردند (01/0< P). اریب میانگین و RMSPE و R<sup>2</sup> برای NRC (2001) به ترتیب 22/2، 84/2، و 48/0 و برایCNCPS به ترتیب 18/3، 99/3، و 52/0 بود و مدل CNCPS مادۀ خشک مصرفی را 20درصد کمتر از حد واقع پیشبینی کرد. تولید شیر مشاهدهشده 78/29 کیلوگرم در روز بود. تولید شیر پیشبینیشده با توجه به انرژی جیره با نرمافزارهای NRC (2001) وCNCPS به ترتیب 68/25 و 32/22 کیلوگرم در روز بود. تولید شیر پیشبینیشده با پروتئین جیره با نرمافزارهای NRC (2001) و CNCPS به ترتیب 80/25 و 37/28 کیلوگرم در روز بود و مدلNRC (2001) تولید شیر را 14درصد کمتر از حد واقع پیشبینی کرد. باتوجه به اهمیت خوراک مصرفی در گاوهای تازهزا بهنظر میرسدNRC (2001) در مقایسه باCNCPS در برآورد نیازهای تغذیهای دقت بیشتری دارد.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320The investigation of digestion and fermentation of diets containing different parts of Subabul tree (Leucaena leucocephala)بررسی هضم و تخمیر جیرههای حاوی بخشهای متفاوت درخت سوبابل39495427110.22059/jap.2016.54271FAشهیننسیمی اصفهانیکارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمرتضیچاجیدانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان0000-0002-9336-4094طاهرهمحمدآبادیاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمحمدبوجارپوراستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانJournal Article20150220<strong>The digestibility and fermentation parameters of the diets containing leaf, pod and seed of the Subabul tree in sheep was determined by using two steps digestion and gas production (GP) methods. The experimental diets consisted of 0.0 (control), 25, 50, 75 and 100 percent of the leaf, pod and seed of the Subabul tree that were replaced with alfalfa in diets of sheep. Diets containing 50 percent seed of the Subabul had higher GP compared to the control diet (P<0.05). The highest true digestibility of organic matter in Subabul leaf was belonged to diet contains 100 percent leaf. The diet contain 100 percent had the highest partitioning factor (PF) and microbial biomass efficiency (P<0.05) compared to other levels of the Subabul pod. The digestibility of DM, NDF and ADF of diets contain the pod of the Subabul tree for all levels were less than control (P<0.05). There are no significant differences between digestibilities of NDF and ADF of diets contain up to 75 percent the leaf of the Subabul tree and others diets. Digestibility of DM, NDF and ADF was more than control diet (P<0.05) by increasing the amount of the seed of the Subabul tree in the diets (75 and 100 percent of the seed of the Subabul). According to the results, the leaf and seed of the Subabul can be replaced up to 100 percent with alfalfa in the diets of sheep without any negative effect on fermentation and digestion. The nutritional value of sheep diets can be improved by replacing the alfallfa with Subabul tree seeds.</strong><strong>قابلیت هضم و فراسنجههای تخمیری جیرههای حاوی برگ، غلاف، و دانۀ درخت سوبابل (با نام علمی <em>Leucaena leucocephala</em>) در گوسفند با روشهای هضم دومرحلهای و تولید گاز تعیین شد. جیرههای آزمایشی شامل صفر (شاهد)، 25، 50، 75، و 100درصد برگ، غلاف، و دانۀ سوبابل بودند که جایگزین علوفۀ یونجه در جیرۀ گوسفندان شدند. در مقایسه با جیرۀ شاهد، جیرۀ حاوی 50درصد دانۀ سوبابل تولید گاز بیشتری داشت (05/0>P). در بین جیرههای حاوی برگ سوبابل بیشترین مقدار مادۀ آلی واقعاً هضمشده مربوط به سطح 100درصد برگ سوبابل بود. سطح 100درصد جایگزینی با یونجه در مقایسه با سایر مقادیر جایگزینی غلاف، بیشترین عامل تفکیککننده و بازده تولید تودۀ میکروبی را داشت (05/0>P). قابلیت هضم مادۀ خشک، الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی و اسیدی جیرههای حاوی غلاف در همۀ سطوح، کمتر از جیرۀ شاهد بود (05/0>P). قابلیت هضم الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی و اسیدی در جیرههای حاوی برگ سوبابل تا سطح 75درصد جایگزینی برگ سوبابل با یونجه تفاوتی با شاهد و با یکدیگر نداشتند. با افزایش مقدار دانۀ سوبابل در جیره قابلیت هضم مادۀ خشک، الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی و اسیدی از جیرۀ شاهد بیشتر بود، بهطوریکه اختلاف برای سطوح 75 و 100درصد دانۀ سوبابل معنیدار بود (05/0>P). براساس نتایج تحقیق حاضر، برگ و دانۀ سوبابل را میتوان بدون وجود اثر منفی بر هضم و تخمیر تا 100درصد جایگزین یونجه کرد. استفاده از دانۀ سوبابل بهصورت جایگزین با یونجه در جیرۀ گوسفندان میتواند ارزش غذایی جیره را افزایش دهد.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Effect of physical form of diet on performance of fattening Holstein male calvesتأثیر شکل فیزیکی جیره غذایی بر عملکرد گوسالههای نر پرواری هلشتاین51605432810.22059/jap.2016.54328FAحسنفضائلیاستاد، بخش پژوهشهای تغذیۀ دام و طیور، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران0000-0002-2380-7611علیرضاآقاشاهیدانشیار، بخش پژوهشهای تغذیۀ دام و طیور، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایرانعبدالرضاتیموریمربی پژوهشیار، بخش پژوهشهای مدیریت پرورش دام، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایرانمحمدخاکیمربی پژوهشیار، بخش پژوهشهای مدیریت پرورش دام، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایرانJournal Article20150224<strong>In order to study the effect of dietary physical form on the fattening performance of Holstein male calves, an experiment was conducted in Animal Science Research Institute of Iran in 2011. The experimental diets were formulated and prepared with two physical forms including total mixed ration (TMR) and densified complete feed block (DCFB). In a completely randomized block design, with two treatments and four blocks (initial weight of the animals), 24 Holstein male calves were fed with either of the TMR or DCFB rations. During a five month feeding trial, the animals fed ad-libitum where feed intake, body weight gain and feed conversion ratio were recorded. The average feed intake were 8.1 and 8.4 kg for TMR and DCFB that were significantly (P<0.05) different between the treatments. The initial body weights were respectively 226 and 221 kg for the animals received TMR and DCFB, but the final weights were 361 and 373 kg, respectively that was higher (P<0.05) for the animals received DCFB. The average daily gain were 901 and 1016 g for TMR and DCFB respectively, which were significantly different (P<0.05) between the treatments. Feed conversion ratio were 9.0 and 8.3 for TMR and DCFB respectively that was significantly (P<0.05) lower in DCFB treatment. It is concluded that utilization of complete feed block improved feed intake, body weight gain and feed conversion ratio in fattening calves.</strong><strong>بهمنظور بررسی اثر شکل فیزیکی جیره بر عملکرد پرواری گوسالههای نر هلشتاین، آزمایشی در مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور در سال 1390 انجام گرفت. جیرۀ غذایی به دو صورت مخلوط کامل (شاهد) و مخلوط فشردهشده به شکل بلوک (آزمایشی) تهیه شد و در طرحی آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با دو تیمار و چهار بلوک (وزن زندۀ دامها)، بهمدت پنج ماه در تغذیۀ گوسالههای نر هلشتاین آزمایش شد. در طول دورۀ آزمایش، گوسالهها در حد اشتها تغذیه شدند و میزان مادۀ خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه، و ضریب تبدیل غذا تعیین شد. میانگین مادۀ خشک مصرفی درطول دورۀ آزمایش برای جیرۀ شاهد 1/8 و جیرۀ آزمایشی 4/8 کیلوگرم بود (05/0P<). میانگین وزن اولیۀ گوسالههای هر دو تیمار مشابه و به ترتیب 226 و 221 کیلوگرم و در پایان دورۀ آزمایش به ترتیب 361 و 373 کیلوگرم بود (05/0P<). میانگین افزایش وزن روزانۀ گوسالههای دریافتکنندۀ جیرۀ شاهد 901 و گوسالههای دریافتکنندۀ جیرۀ آزمایشی 1016 گرم بود (05/0P<). ضریب تبدیل غذا در گروه شاهد 0/9 و گوسالههای جیرۀ آزمایشی 3/8 بود (05/0P<). نتایج نشان داد که استفاده از جیرۀ غذایی بهصورت مخلوط کامل فشردهشده، سبب بهبود افزایش وزن، مصرف مادۀ خشک، و ضریب تبدیل غذا در گوساله پرواری میشود.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Effects of thyroxin in ovo injection and post hatch arginine feed supplementation on performance and cold tolerance acquisition in broilersتأثیرات تزریق داخل تخممرغی هورمون تیروکسین و استفاده از مکمل آرژنین در جیره غذایی بر عملکرد و مقاومت جوجه های گوشتی به سرما61735501710.22059/jap.2016.55017FAامیدافسریاندانشجوی دکتری تغذیۀ طیور، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجانمحمد حسینشهیردانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجانهوشنگلطف الهیاناستادیار، بخش تغذیه و فیزیولوژی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرجعبداللهحسینیاستادیار، بخش تغذیه و فیزیولوژی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرجناصرموسویاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین، ورامینامیراخلاقیدانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیرازJournal Article20150504<strong>Two experiments were conducted to evaluate the effects of thyroxin <em>in ovo</em> injection and post hatch arginine feed supplementation on performance and cold tolerance acquisition in broilers. In experiment 1, a total of 2400 hatchings eggs were randomly assigned to four treatments: Positive controls (intact or pricked with a needle), Negative control (intact egg), injected with distilled water and injected with thyroxin. In experiment 2, a total of 240 day old male broiler chicks from the intact and injected with thyroxin treatment groups were assigned in a 2 × 2 factorial trial based on completely randomized design, with two level of injection (non-injection or injected with 65ng of thyroxin) and two type of diet (without Arginine or 5 kg/ton Arginine). In order to induce ascites in chicks, all of the chicks were exposed to 15°C from 14 to 42 d of age. The results showed that the second grade chicks and yolk sac weight were decreased (P<0.05) in thyroxine by <em>in ovo</em> injection. Ascites mortality rate, packed cell volume percent and red blood cell count were decreased (P<0.05) by thyroxine injection and arginine supplementation. In conclusion, these results show that <em>in ovo</em> injection of thyroxin and arginine feed supplementation improves the performance during exposure to cold environments.</strong><strong>تأثیر تزریق داخل تخممرغی هورمون تیروکسین و استفاده از مکمل آرژنین در جیرۀ غذایی بر عملکرد و مقاومت جوجههای گوشتی به سرما، در دو آزمایش بررسی شد. در آزمایش اول، 2400 عدد تخممرغ بارور آرین بهطور تصادفی بین چهار گروه آزمایشی، کنترل مثبت (فرو بردن سوزن به داخل تخممرغ)، کنترل منفی (عدم تزریق)، تزریق آب مقطر، و تزریق هورمون تیروکسین تقسیم شد. در آزمایش دوم پس از خروج جوجهها از تخم، 240 قطعه جوجۀ نر گوشتی از تیمارهای کنترل مثبت و تزریق هورمون تیروکسین، انتخاب و در قالب طرح پایۀ کاملاً تصادفی و به روش فاکتوریل 2×2 با دو سطح تزریق (عدم تزریق و تزریق 65 نانوگرم هورمون تیروکسین) و دو جیره (بدون مکمل آرژنین و افزودن 5 کیلوگرم آرژنین در تن خوراک) مطالعه شدند. برای القای آسیت، تمام جوجهها از 14روزگی تا پایان دورۀ پرورش در دمای 15 درجۀ سانتیگراد قرار گرفتند. تزریق داخل تخممرغی هورمون تیروکسین، تعداد جوجۀ درجۀ دو و وزن کیسۀ زرده را در مقایسه با گروه شاهد، بهطور معنیدار کاهش داد (05/0P<). تزریق هورمون تیروکسین و استفاده از آرژنین در جیرۀ غذایی درصد تلفات ناشی از آسیت، درصد هماتوکریت، و تعداد گلبول قرمز را بهطور معنیداری کاهش داد (05/0P<). براساس نتایج تحقیق حاضر، تزریق داخل تخممرغی هورمون تیروکسین و استفاده از آرژنین در جیرۀ غذایی، عملکرد پرنده را به هنگام مواجهه با محیطهای سرد بهبود میبخشد. </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Effect of soybean isoflavones on growth performance, blood parameters and mineralization of tibia bone in broiler chickensاثر ایزوفلاونهای سویا بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی و معدنی شدن استخوان درشتنی جوجههای گوشتی75835446710.22059/jap.2016.54467FAاکبرشیرعلی نژادکارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایرانمیرداریوششکوریاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایرانسیده اعظمخاتمیکارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایرانJournal Article20150512<strong>This study was conducted to investigate the effect of dietary soy isoflavones (ISFs) on growth performance, blood parameters and tibia Ca and P content of broiler chickens. A total of 240 as-hatched day-old Ross 308 chicks were used in a completely randomize design with four treatments (0 (control), 25, 50 and 100 mg/kg of ISF), three replicates and 20 birds per each replicate for a period of 42 days. Using ISF in the diet without any effect on feed intake improved the chicken’s weight gain and feed conversion ratio (P<0.05). Diet containing 50 and 100 mg ISF/kg had no effect on tibia ash content, but increased tibia Ca and P contents (P<0.05). pH value of gizzard and cecal digesta were decreased by adding ISF to diet (P<0.05). The sera concentrations of total cholesterol, triglyceride, LDL- and VLDL-cholesterol decreased in birds fed on diets containing ISF (P<0.05), whereas the concentration of HDL-cholesterol increased (P<0.05). Addition 50 and 100 mg/kg of ISF to diet increased the gross profit per chicken and cost of diet, respectively (P<0.05). According to the findings, supplementation of 50 mg ISF/kg of broiler diet is recommended.</strong><strong>این تحقیق با هدف بررسی تأثیر ایزوفلاونهای سویا بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی، و محتوی کلسیم و فسفر استخوان درشتنی جوجههای گوشتی اجرا شد. تعداد 240 قطعه جوجۀ یکروزه سویۀ راس 308 در قالب طرحی کاملاً تصادفی به چهار تیمار (شامل سطوح صفر (شاهد)، 25، 50، و 100 میلیگرم در کیلوگرم ایزوفلاون) و سه تکرار (20 قطعه در هر تکرار) طی یک دورۀ 42روزه اختصاص یافتند. استفاده از ایزوفلاون در همۀ سطوح، بدون تأثیر معنیدار بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجهها را در دورۀ پرورش بهبود بخشید (05/0>P). مصرف سطوح 50 و 100 میلیگرم ایزوفلاون در کیلوگرم جیره بدون تأثیر بر درصد خاکستر استخوان درشتنی، موجب افزایش درصد کلسیم و فسفر این استخوان شد (05/0>P). pH شیرابۀ گوارشی سنگدان و سکوم در اثر مصرف ایزوفلاون کاهش یافت (05/0>P). با افزودن ایزوفلاون به جیرۀ غلظت کلسترول کل، تریگلیسرید، کلسترول LDL، و VLDL سرم خون جوجهها کاهش (05/0>P) ولی غلظت کلسترول HDL افزایش یافت (05/0>P). استفاده از 100 میلیگرم ایزوفلاون موجب افزایش قیمت جیرۀ مصرفی (05/0>P) و مصرف 50 میلیگرم آن افزایش سود ناخالص را بهازای هر قطعه جوجه موجب شد (05/0>P). باتوجه به یافتههای پژوهش حاضر، استفاده از سطح 50 میلیگرم در کیلوگرم ایزوفلاون سویا در جیرۀ جوجههای گوشتی توصیه میشود.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Performance, ascites susceptibility and economic yield of broilers under intermittent mash-pellet feeding programعملکرد، حساسیت به آسیت و بازده اقتصادی در جوجههای گوشتی تحت تأثیر برنامه خوراکدهی متناوب آردی - حبه85945476910.22059/jap.2016.54769FAعلیرضاعموئیان خاوهکارشناس ارشد، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانمحمد امیرکریمی ترشیزیاستادیار، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران0000-0002-8141-4904فریدشریعتمداریاستاد، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایرانJournal Article20141202<strong>Effect of intermittent mash-pellet feeding programs on broilers performance, ascites susceptibility and economic yield was studied using 480 broilers in six treatments and five replicates of 16 chicks per pen were used in a completely randomized design. Treatments including: 1. Mash feed, 2. Heated-mash feed, 3. Mash feed in starter and grower and pellet feed in finisher, 4. Mash feed in starter and pellet feed in grower and finisher, 5. Pellet feed, 6. Grinded-pellet feed. Pellet feeding increased the feed intake and body weight gain and improved the feed conversion ratio, although the ascites susceptibility increased (P<0.01). Mash feeds decreased the body weight gain and increased the feed conversion ratio (P<0.01). Feeding pellet in finisher resulted in the same feed conversion ratio with feeding pellet for whole period or grower and finisher periods, however feed conversion ratio in pellet fed birds was better than mash fed birds (P<0.01). Feeding pellet for whole period is necessary to obtain maximum feed intake and body weight gain. Feeding mash feed in the first four weeks or whole period reduced the ascites susceptibility (P<0.01). The ascites susceptibility increased by increase in pellet feeding length (P<0.01). Feeding pellet diets reduced the feed cost for a kg live weight production and the increased gross profit compared to mash diets (P<0.05). In order to use the benefits of pellet feed and avoid high mortality rates and ascites susceptibility, it is recommended to start with mash feed and fed pellet in growing and finisher periods.</strong><strong>تأثیر شش نوع برنامۀ خوراکدهی متناوب آردیـحبه بر عملکرد و حساسیت به آسیت با استفاده از 480 قطعه جوجۀ گوشتی در پنج تکرار و 16 پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارها شامل 1. جیرۀ آردی، 2. جیرۀ آردی حرارتدیده، 3. جیرۀ آردی در دورههای آغازی و رشد و در ادامۀ جیرۀ حبه، 4. جیرۀ آردی در دورۀ آغازی و در ادامۀ جیرۀ حبه، 5. جیرۀ حبه، و 6. جیرۀ حبۀ آردشده است. تغذیۀ جیرۀ حبه در کل دورۀ پرورش، مصرف خوراک و وزن را افزایش داد و موجب بهبود ضریب تبدیل شد، اما حساسیت به آسیت افزایش یافت (01/0>P). جیرههای آردی در تمام دورۀ پرورش کمترین افزایش وزن و نامناسبترین ضریب تبدیل غذایی را ایجاد کردند (01/0>P). مصرف جیرۀ حبه در دورۀ پایانی با مصرف حبه در کل دوره و یا دورههای رشد و پایانی، ضریب تبدیل مشابه و مناسبتر از جیرههای آردی داشت (01/0>P). مصرف جیرههای آردی در چهار هفتۀ ابتدایی یا در کل دوره، حساسیت به آسیت را بهطور معنیداری کاهش داد و با افزایش طول دورۀ تغذیه از جیرۀ حبه این شاخص افزایش داشت (01/0>P). در گروههای دریافتکنندۀ جیرۀ حبه کمترین هزینۀ خوراک برای تولید یک کیلوگرم وزن زنده و بالاترین سود ناخالص بهدست آمد (05/0>P). بهمنظور استفاده از مزایای جیرۀ حبه و اجتناب از بروز تلفات زیاد و کاهش حساسیت به آسیت تغذیۀ جیرۀ آردی در دورۀ آغازی و استفاده از خوراک حبه در ادامه توصیه میشود. </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320The impact of Acidifier in the diet of broiler chickens grown in high stocking densities on growth performance, immune system and blood metabolitesتأثیر اسیدیکننده در جیره جوجههای گوشتی پرورشیافته در تراکمهای زیاد بر عملکرد رشد، سیستم ایمنی و متابولیتهای خونی951065714710.22059/jap.2016.57147FAمحمد حسینپالیزداراستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، چالوسـایرانمحمد رضاپورعلمیاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، چالوسـایرانحمیدرضامحمدیان تبریزیاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، چالوسـایرانزهراسپهرکارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، چالوسـایرانJournal Article20150523<strong>Effect of GLOBACID<sup>®</sup> acidifier in different stocking densities on performance and blood metabolites was examined using 576 one-day broiler chickens Ross 308 in a completely randomized design with 6 treatments and four replications for each treatment through a (3 × 2) factorial arrangement with three levels of stocking densities (14, 16 and 18 chicks per square meter) and two levels of GLOBACID<sup>®</sup> acidifier (zero and one kg per each ton of feed). The lowest feed intake was seen in 18 stoking density treatment which fed one kg of acidifier in the ration and this treatment was significantly different with other treatments (P<0.05). Feed intake was significantly lower in broilers which received acidifier compared with others that did not receive acidifier (P<0.05). Increasing the density from 14 to 18 birds per square meter increased feed conversion ratio (P<0.01). Birds that received acidifier had lower feed conversion ratio than others (P<0.05). Feeding diets containing acidifier lead to a reduction in glucose and antibody titers against SRBC and an increase in cholesterol and triglyceride in broilers blood plasma (P<0.05). The interaction between stocking densities and acidifier on body weight and blood metabolites was not significant. Therefore, using acidifiers in high stocking densities have some advantageous in broiler performance.</strong><strong>اثر اسیدیکنندۀ گلوباسید در تراکمهای متفاوت بر عملکرد و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی با استفاده از 576 قطعه جوجۀ گوشتی یکروزه سویۀ تجاری راس 308 در آزمایشی فاکتوریل 2×3 با سه سطح تراکم (14، 16، و 18 پرنده در هر مترمربع) و اسیدیکننده (سطوح صفر و یک کیلوگرم در تن جیره) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار بررسی شد. کمترین مصرف غذا در تیمار با تراکم 18 و مصرف یک کیلوگرم اسیدیکننده مشاهده شد که تفاوت آماری معنیداری با دیگر تیمارها داشت (05/0P<). مصرف غذا در جوجههای دریافتکنندۀ اسیدیکننده بهطور معنیداری کمتر از پرندگانی بود که اسیدیکننده مصرف نکردند (05/0P<). افزایش تراکم از 14 به 16 و 18 قطعه در هر مترمربع سبب افزایش ضریب تبدیل غذایی شد (001/0P<). پرندگانی که با جیرۀ حاوی اسیدیکنندۀ گلوباسید تغذیه شدند، ضریب تبدیل غذایی کمتری داشتند (05/0P<). تغذیۀ جیرههای حاوی اسیدیکننده سبب کاهش گلوکز و تیتر آنتیبادی در پاسخ به گلبولهای قرمز خون گوسفند و همچنین سبب افزایش کلسترول و تریگلیسرید پلاسمای خون در جوجهها شد (001/0P<). اثر متقابل تراکم و اسیدیکننده بر وزن بدن و متابولیتهای خونی جوجههای گوشتی نیز معنیدار نبود. بنابراین در تراکمهای زیاد نیز میتوان از تأثیرات مفید اسیدیکنندهها سود برد.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Determination nutritional value of Purslane powder and evaluation of its effects in diet on laying hens performanceتعیین ارزش غذایی پودر گیاه خرفه و بررسی تأثیر سطوح آن در جیره بر عملکرد مرغهای تخمگذار1071185714810.22059/jap.2016.57148FAمحمدرضاجمالیدانشجوی کارشناسی ارشد تغذیۀ دام، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانیـایرانمحمدرضاقربانیاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانیـایران0000-0001-7244-3319احمدطاطاراستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانیـایرانسمیهسالاریاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانیـایران0000-0003-2202-2633مرتضیچاجیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانیـایران0000-0002-9336-4094Journal Article20150427<strong>Two experiments were conducted to evaluate the nutritional value of Purslane powder and its effects on performance, egg quality and reproductive system parameters of laying hens. One hundred and twenty laying hens (Leghorn, Hy-Line W-36) were used in a completely randomized design with four treatments and five replicates. Hens received diet supplemented with different levels of Purslane powder (0, 1, 2 and 3 percent) for 8 weeks. The results of these expriments showed that gross energy, crude protein, ether extract and crude fiber contents of Purslane samples were 2921.67 (Kcal/Kg DM), 22.28 (percent), 3.99 (percent) and 9.47 (percent) of DM, respectively. The AME and TME values of Purslane powder were 1864.70 and 1956.08 Kcal/Kg DM, respectively. Performance parameters of the laying hens were not affected by inclusion different levels of dietary Purslane powder in the diet. Shell strength, shell thickness, egg yolk color, ovary and oviduct weights, the number of large yellow follicles and the weight of largest follicle showed significant increase (P< 0.05) in treatments containing Purslane as compared to control group. According results of this experiment, use of Purslane powder in laying hens diet can improve quantitative traits of eggs and reproductive parameters. Therefore, Purslane powder can be used in the diets of laying hens at three percent.</strong><strong>ارزش غذایی پودر گیاه خرفه و تأثیر آن بر عملکرد، صفات کمی و کیفی تخممرغ، و فراسنجههای تولیدمثلی مرغهای تخمگذار، در دو آزمایش جداگانه بررسی شد. از 120 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن (هایلاین W-36) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار برای بررسی اثر گیاه خرفه بر عملکرد تخمگذاری استفاده شد. مرغها بهمدت هشت هفته جیرههای حاوی سطوح گوناگون پودر گیاه خرفه (صفر، یک، دو، و سهدرصد) را دریافت کردند. میزان انرژی خام، پروتئین خام، چربی خام، و فیبر خام نمونههای خرفه به ترتیب 67/2921 کیلوکالری بر کیلوگرم مادۀ خشک، 28/22درصد، 99/3درصد، و 47/9درصد مادۀ خشک بود. انرژی قابل سوختوساز ظاهری و حقیقی خرفه به ترتیب 70/1864 و 08/1956 کیلوکالری بر کیلوگرم مادۀ خشک بود. سطوح پودر گیاه خرفه در جیره اثری بر عملکرد مرغهای تخمگذار نداشت. استحکام پوسته، ضخامت پوسته، رنگ زردۀ تخممرغ، وزن تخمدان، وزن اویداکت، تعداد فولیکول زرد بزرگ، و وزن بزرگترین فولیکول در مرغهای تغذیهشده با پودر گیاه خرفه به نسبت پرندگان شاهد بیشتر بود (05/0>P). براساس نتایج تحقیق حاضر، استفاده از پودر گیاه خرفه در جیرههای تخمگذار، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای تولیدمثلی را بهبود میبخشد. بنابراین میتوان پودر گیاه خرفه را تا سطح سهدرصد در تغذیۀ مرغهای تخمگذار استفاده کرد.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Effect of Mentha piperita and Melissa officinalis powder on performance and digestibility of fat and protein of broilers subjected to heat stressاثر پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه بر عملکرد و قابلیت هضم پروتئین و چربی در جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی1191285474810.22059/jap.2016.54748FAزهراامیری قنات سامانکارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایرانامید علیاسماعیلی پوراستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایرانروح الهمیرمحمودیاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایرانمژگانمظهریاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران0000-0001-7719-2707Journal Article20140518<strong>This study was conducted to investigate the effect of <em>Mentha piperita</em> (PP) and <em>Melissa officinalis</em> (MP)powder on performance, apparent digestibility of fat and protein and blood parametersof broiler chicks subjected to heat stress. 200-day-old male Ross broiler chicks <em>were assigned </em>to a completely randomized design with five dietary treatments and four replicates. The experimental treatments were: 1. Control group (diet without feed additive), 2. Diet supplemented with 0.5 percent PP, 3. Diet supplemented with 1 percent PP, 4. Diet supplemented with 0.2 percent MP and 5. Group supplemented with 0.4 percent MP. The experimental diets were offered to the chicks from 25 to 42 day of age. During the experiment, the birds were kept at 34°C ± 2 for 8 hours (9.00 to 17.00). The diets supplemented by <em>Mentha piperita</em> and <em>Melissa officinalis</em> powder had not significant effect on feed intake, but higher body weight gain (BWG) and lower feed conversion ratio (FCR) observed in the birds fed diet supplemented with one percent of PP. Apparent digestibility of dry matter and crude fat were not affected by the dietary treatments, but the digestibility of protein was increased (P<0.05) in birds fed on diet supplemented with one percent of PP. Dietaryinclusion of PP and MP had no effect on blood parameters. It could be concluded that addition of PP at the level of one percent of broilers diets during heat stress, improve protein digestibility and growth performance.</strong><strong>تأثیر پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه بر عملکرد، قابلیت هضم ظاهری، و فاکتورهای خونی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 200 قطعه جوجۀ گوشتی نر یکروزه سویۀ رأس با پنج تیمار و چهار تکرار بررسی شد. تیمارها شامل: 1. جیرۀ پایه بدون مادۀ افزودنی، 2. جیرۀ پایه + 5/0 درصد نعناعفلفلی، 3. جیرۀ پایه + یکدرصد نعناعفلفلی، 4. جیرۀ پایه + 2/0درصد بادرنجبویه، و 5. جیرۀ پایه + 4/0درصد بادرنجبویه بودند. جوجهها تا 25روزگی با جیرۀ یکسان تغذیه شدند. از 25روزگی جوجهها روزانه هشتساعت در دمای 2 ± 34 درجۀ سانتیگراد قرار گرفتند. اثر سطوح پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه بر مصرف خوراک معنیدار نبود، اما پرندگانی که جیرههای حاوی این دو ترکیب را مصرف کردند، افزایش وزن روزانۀ بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند (05/0>P). بیشترین افزایش وزن روزانه و بهترین ضریب تبدیل در جوجههای تغذیهشده با یکدرصد نعناعفلفلی مشاهده شد. قابلیت هضم ظاهری مادۀ خشک و چربی تحتتأثیر تیمارها قرار نگرفت، اما قابلیت هضم پروتئین در پرندگان تغذیهشده با یکدرصد نعناعفلفلی بیشتر از پرندگان گروه شاهد بود (05/0>P). صفات بیوشیمیایی خون تحتتأثیر سطوح گوناگون پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه قرار نگرفت. براساس نتایج حاصل، مصرف پودر نعناعفلفلی به میزان یکدرصد جیره در شرایط تنش گرمایی، قابلیت هضم پروتئین را افزایش میدهد و عملکرد رشد جوجههای گوشتی را بهبود می بخشد.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320The effect of lemon pulp and organic acids on performance, intestinal morphology and blood parameters of broilersاثر تفاله لیموترش و افزودن اسیدهای آلی بر عملکرد، مورفولوژی روده و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی1291405517410.22059/jap.2016.55174FAیوسفگل محمدیکارشناس ارشد علوم دامی گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغهـایرانعلینوبختاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغهـایرانJournal Article20150416<strong>For determination the effect of lemon pulp levels and organic acid premix (globacid) on performance, carcass traits,immune system, biochemical parameters and intestinal morphology of broilers, 288 Ross broilers were used in 3×2 factorial arrangement with three levels of lemon pulp (0, 1.5 and 3 percent) and two levels of globacid (0 and 0.1 percent) in a completely randomized design with six treatments, four replicates and 12 birds per each replicate from 10 to 42 days of age. Feeding birds with diets cantaining lemon pulp and organic acid premix increased the amount of weight gain and final live weight (P<0.05). Lemon pulp and organic acid had not effect on carcass traits, whereas the thigh percentage increased in bidrs fed on diet containing lemon pulp (P<0.05). Using three percent lemon pulp and lemon pulp with organic acid premix increased cripts depth of jejenum (P<0.05). Dietary lemon pulp and organic acids had not significant effects on immune level and biochemical parameters. It could be concluded that using lemon pulp up to 3 and 0.1 percent organicof acid improve performance, carcass traits and intestinal morphology of broiler chicks</strong><strong>بهمنظور تعیین اثر سطوح تفالۀ لیموترش و اسیدهای آلی بر عملکرد، صفات لاشه، مورفولوژی روده، سطح ایمنی، و فراسنجههای بیوشیمیایی خون از 288 قطعه جوجۀ گوشتی سویۀ راسـ308، در آزمایشی فاکتوریل 2×3 با سه سطح تفالۀ لیمو (صفر، 5/1، و سهدرصد جیره)، دو سطح گلوباسید (صفر و 1/0درصد جیره) در قالب طرح کاملاً تصادفی شش تیمار، چهار تکرار، و 12 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. تغذیۀ پرندگان با جیرههای حاوی تفالۀ لیموترش و مکمل اسیدهای آلی مصرف خوراک، میزان افزایش وزن و وزن زنده را افزایش داد (05/0>P). تغذیۀ پرندگان با تفالۀ لیموترش و اسیدهای آلی بهتنهایی بر صفات لاشۀ جوجهها تأثیر نداشت، در حالیکه در ترکیب آنها درصد ران افزایش یافت (05/0>P). استفاده از سهدرصد تفالۀ لیموترش و نیز ترکیب لیموترش و مکمل اسیدهای آلی عمق کریپت را در ژژنوم افزایش داد (05/0>P). تغذیۀ پرندگان با جیرههای حاوی تفالۀ لیموترش و مکمل اسیدهای آلی تأثیرات معنیداری بر سطح ایمنی و فراسنجههای بیوشیمیایی خون نداشت. بهطور کلی، استفاده از تفالۀ لیموترش تا سهدرصد در جیره بههمراه 1/0درصد مخلوط اسیدهای آلی موجب بهبود عملکرد، صفات لاشه، و مورفولوژی رودۀ جوجههای گوشتی میشود. </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Dietary effects of cinnamon, turmeric and carnation powders on performance, morphological changes of intestine and blood serum oxidation status of broilersتأثیر پودر دارچین، زردچوبه و میخک در جیره بر عملکرد، تغییرات ریختشناسی روده و وضعیت اکسیداسیون سرم خون جوجههای گوشتی1411505523510.22059/jap.2016.55235FAعلی محمدسلیمیاندانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان - ایرانسیدعلیتبعیدیاناستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهانـایرانحسینایراندوستاستادیار، گروه علوم دامی، موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی جهاد کشاورزی (مرکز اصفهان)، اصفهان - ایران0000-0003-1193-6798Journal Article20150504<strong>To investigate the effect of cinnamon, turmeric and carnation powders on growth performance, carcass characteristics, morphological and pH changes of intestine and blood serum oxidation status in broilers, 450 unsexed Ross 308 day-old broiler chicks were randomly allotted in a completely randomized design with six treatments, five replicates and 15 birds per each replicate, for 42 days. The broilers were fed either a basal diet (without feed additive as control) or basal diet supplemented with 3 g/kg of cinnamon, turmeric and carnation powders and 0.6 g/kg of their mixture (2 g/kg of each) as well as 0.5 g/kg of flavophospholipol. Feed intake, weight gain and FCR as well as carcass characteristics were not affected by experimental diets. The jejunal villi height to crypt depth ratio was turned out to be significantly higher in the diet containing the mixture of cinnamon, turmeric and carnation than those of control, flavophospholipol and cinnamon diets (P<0.05). In addition, the feed additives appeared to reduce the pH of duodenal digesta compared to the control (P<0.05). Moreover, blood serum MDA of chickens fed basal diet and diet containing carnation was significantly higher than the other experimental diets (P<0.05). In conclusion, turmeric powder alone or in combination with cinnamon and carnation can be considered as an appropriate alternative to antibiotics in broiler diets, and used for improving the pH and morphological traits of intestine as well as blood serum oxidative stability.</strong><strong>بهمنظور بررسی تأثیر پودر دارچین، زردچوبه، و میخک در جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه، تغییرات ریختشناسی و pH روده، و وضعیت اکسیداسیون سرم خون، آزمایشی با استفاده از 450 قطعه جوجۀ گوشتی یکروزه (هر دو جنس) سویۀ راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار، و 15 قطعه جوجه در هر تکرار بهمدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد (فاقد هرگونه افزودنی) و جیرههای حاوی سه گرم در کیلوگرم از پودرهای دارچین، زردچوبه، و میخک، جیرۀ حاوی مخلوط آنها (از هرکدام به میزان دو گرم در کیلوگرم)، و جیرۀ حاوی فلاوفسفولیپول (5/0 گرم در هر کیلوگرم) بود. مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل، و خصوصیات لاشۀ جوجههای گوشتی تحتتأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نسبت طول پرز به عمق کریپت ناحیۀ ژژنوم در جوجههای تغذیهشده با جیرۀ حاوی مخلوط دارچین، زردچوبه، و میخک بیشتر از پرندگان تیمارهای شاهد، فلاوفسفولیپول، و دارچین بود (05/0>P). مصرف افزودنیهای خوراکی باعث کاهش pH محتویات دوازدهه در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0P<). غلظت مالوندیآلدئید سرم خون جوجههای تغذیهشده با جیرۀ شاهد و جیرۀ حاوی میخک بیشتر از پرندگان سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0P<). بهطور کلی، استفاده از پودر زردچوبه بهصورت تنها و یا مخلوط با پودر دارچین و میخک، میتواند جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیکها و همچنین برای اصلاح pH محتویات دوازدهه، پایداری اکسیداتیو سرم خون، و صفات مورفولوژیک ژژنوم جوجههای گوشتی باشد. </strong><br /><strong> </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Effect of anise seed (Pimpinella anisum L.) on performance, immune system, antioxidant activity and blood estrogen level in broiler chickensتأثیر دانۀ آنیسون (Pimpinella anisum L.) بر عملکرد، سیستم ایمنی، فعالیت آنتیاکسیدانی و غلظت استروژن خون جوجههای گوشتی1511605459710.22059/jap.2016.54597FAالههرضائیکارشناس ارشد فیزیولوژی دام، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایرانصالحطباطبائی وکیلیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایرانخلیلمیرزادهاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایرانسمیهسالاریاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران0000-0003-2202-2633مهدیزارعیدانشیار گروه بهداشت و مواد غذایی، دانشکدۀ دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایرانJournal Article20150518<strong>This study was carried out to evaluate the effect of different levels of anise seed on the performance, immune system, antioxidant activity and blood estrogen level of broiler chicks. A total of 192 day -old Ross 308 broilers were trained for 42 days in a completely randomized design with four treatments, four replicates and 12 birds per each replicate. Treatments were included the levels of zero (control(, 0.3, 0.6 and 0.9 percent of anise seed in diet. SRBC was injected at day 28 and blood samples were collected from chickens at days 35 and 42 of rearing. Dietary anise supplementation had no positive effect on feed intake and weight gain of broilers. In starter period, the chicks fed by 0.3 percent of anise seed, had the least feed conversion ratio (P<0.05). However, anise seed levels had no positive effects on feed conversion ratio in grower and total rearing period. Anise seed caused the higher antibody titer against SRBC in day 35 of rearing (P<0.05). The cellular immunity did not improve by anise seed levels in broilers. The 0.3 percent of anise seed, caused the higher total antioxidant capacity of blood plasma than control chicks (P<0.05). The blood serum estrogen level was reduced in 0.3 and 0.6 percent, but increased in 0.9 percent of anise seed (P<0.05). Generally, however the anise seed dose not improves performance traits and cellular immunity of broilers, but increse the primary humeral immunity and total antioxidant capacity of chicken.</strong><strong>بهمنظور بررسی اثر سطوح گوناگون دانۀ آنیسون بر عملکرد، سیستم ایمنی، فعالیت آنتیاکسیدانی، و غلظت استروژن خون جوجههای گوشتی، تعداد 192 قطعه جوجۀ یکروزۀ سویۀ رأس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار، و 12 مشاهده در هر تکرار بهمدت 42 روز پرورش یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر (شاهد)، 3/0، 6/0، و 9/0 درصد دانۀ آنیسون در جیره بودند. در 28روزگی تزریق گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) به جوجهها انجام شد و در روزهای 35 و 42 پرورش خونگیری برای بررسی عیار آنتیبادی علیه SRBC به عمل آمد. سطوح دانۀ آنیسون باعث بهبود مقدار مصرف خوراک و افزایش وزن جوجههای گوشتی نشدند. در دورۀ آغازین، کمترین ضریب تبدیل خوراک جوجههای گوشتی در تیمار 3/0درصد دانۀ آنیسون مشاهده شد (05/0>P)، ولی در دورههای رشد و کل دورۀ پرورش، سطوح دانۀ آنیسون تأثیر مثبتی بر ضریب تبدیل خوراک نداشت. دانۀ آنیسون باعث افزایش عیار آنتیبادی علیه SRBC جوجهها در 35روزگی شد (05/0>P). سطوح دانۀ آنیسون موجب بهبود ایمنی سلولی در جوجهها نشد. تیمار 3/0درصد دانۀ آنیسون باعث افزایش قدرت آنتیاکسیدانی تام پلاسمای جوجهها در مقایسه با پرندگان گروه شاهد شد (05/0>P). میزان استروژن سرم خون جوجهها در سطوح 3/0 و 6/0درصد دانۀ آنیسون کاهش داشت، اما در سطح 9/0درصد آن افزایش یافت (05/0>P). بهطورکلی، افزودن دانۀ آنیسون به جیرۀ جوجههای گوشتی هرچند باعث بهبود عملکرد و پاسخ ایمنی سلولی جوجههای گوشتی نشد، موجب افزایش پاسخ ایمنی هومورال اولیه و توان آنتیاکسیدانی تام خون جوجهها شد.</strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320The effect of silver nanoparticles coated on clinoptilolite on performance, liver enzymes and blood lipid concentrations of broiler chickensاثر نانوذرات نقره پوشش دادهشده بر کلینوپتیلولیت بر صفات عملکردی، آنزیمهای کبدی و غلظت لیپیدهای خون جوجههای گوشتی1611715484910.22059/jap.2016.54849FAمینااسماعیلیدانشجوی کارشناسی ارشد گروه فیزیولوژی دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانسید رضاهاشمیاستادیار گروه فیزیولوژی دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانداریوشداودیاستادیار بخش تحقیقات نانوتکنولوژی، پژوهشکدۀ بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج، ایرانیوسفجعفری آهنگریاستاد گروه فیزیولوژی دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانسعیدحسنیدانشیار گروه ژنتیک و اصلاح نژاد دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایراننیلوفربلندیدانشجوی کارشناسی ارشد گروه فیزیولوژی دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایراناکرمشبانیدانشجوی دکتری گروه تغذیۀ دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانJournal Article20150423<strong>This experiment was conducted to evaluate the effect of silver nanoparticles coated on clinoptilolite on performance traits, liver enzymes and blood lipid concentrations to use 375 Cobb 500 broiler chickens in completely randomized design with five treatments and five replicates and 15 birds to each replicate. The use of silver nanoparticles coated on clinoptilolite improved feed conversion ratio compared with the control treatment (P<0.05). Dietary treatments had no significant effect on the feed intakes and weight gain (P>0.05). The use of silver nanoparticles coated on clinoptilolite decreased alkaline phosphatase and alanine amino transferase level in serum (P<0.05). Silver nanoparticles coated on clinoptilolite be can decreased cholesterol, triglycerides, low density lipoprotein, very low density lipoprotein concentration and increased high density lipoprotein concentration in broiler chickens (P>0.05). In conclusion, the results of this study showed that silver nanoparticles coated on clinoptilolite can be considered as a growth and health promoters as well as according to the results of liver function enzymes and blood lipids prevent liver damages during rearing period in broiler chickens.</strong><strong>بهمنظور بررسی اثر نانوذرات نقرۀ پوششدادهشده بر کلینوپتیلولیت بر صفات عملکردی، آنزیمهای کبدی، و غلظت لیپیدهای خون با استفاده از 375 قطعه جوجۀ گوشتی سویۀ تجاری کاب 500، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، پنج تکرار، و 15 پرنده در هر تکرار انجام شد. استفاده از نانوذرات نقرۀ پوششدادهشده بر کلینوپتیلولیت سبب بهبود ضریب تبدیل در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0>P)، درحالیکه تأثیر معنیداری بر افزایش وزن و خوراک جوجههای گوشتی ندارد. استفادۀ نانوذرات نقرۀ پوششدادهشده بر کلینوپتیلولیت سبب کاهش غلظت آنزیمهای آلانینآمینوترانسفراز و آلکالینفسفاتاز شد (05/0>P). نانوذرات نقرۀ پوششدادهشده بر کلینوپتیلولیت غلظت کلسترول، تریگلیسرید،LDL ، و VLDL را کاهش و غلظت HDL خون جوجههای گوشتی افزایش داد (05/0>P). براساس نتایج، نانوذرات نقرۀ پوششدادهشده بر کلینوپتیلولیت میتواند بهعنوان محرک رشد و سلامت مورد توجه قرار گیرد. همچنین باتوجه به نتایج حاصل از بررسی آنزیمهای کبدی و لیپیدهای خون از صدمات کبدی در دورۀ پرورش جلوگیری کند. </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Effect of zinc nano-complex on bull semen quality and pregnancy outcomeتأثیر نانوذرات روی بر کیفیت اسپرم و بازده آبستنی در گاو1731815459810.22059/jap.2016.54598FAپریسایزدان شناسکارشناس ارشد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهرانـایرانرعناجهان بینکارشناس ارشد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهرانـایرانعبداللهمحمدی سنگ چشمهاستادیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشتـایرانمهدیامین افشاراستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهرانـایرانحسینواثقی دودراندانشجوی دکتری فیزیولوژی دام، دانشکده
کشاورزی، دانشگاه تبریزحمیدورناصریدکتری تخصصی، شرکت نهادههای دامی جاهد، تهرانـایرانمحمدچمنیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهرانـایرانمحمدحسننظرانکارشناس، شرکت صدور احرار شرق، تهرانـایرانJournal Article20141122<strong>This study aimed to investigate the effect of different concentration of zinc nano-complex on bull spermatozoa quality and pregnancy outcome after freeze-thawing process. Ejaculates were collected from four Holstein bulls, twice a week during four weeks. Semen samples diluted with Bioxcell extender containing zero (Control), 10<sup>-6</sup>, 10<sup>-5</sup>, 10<sup>-4</sup>, 10<sup>-3</sup> and 10<sup>-2</sup> M of zinc nano-complex. The samples were then freezed-thawed after 72 hours. Motility of sperm was analyzed using computer assisted sperm analysis. The highest and lowest concentrations of zinc nano-complex along with control group were analyzed for the DNA fragmentation, malondialdehyde (MDA) concentration, mitochondrial activity, and pregnancy outcomes. The proportion of the total and progressive motile spermatozoa and the percentage of spermatozoa with fragmented DNA were not different among the groups. However, the groups containing 10<sup>-6</sup> and 10<sup>-2</sup> M zinc nano-complex had a lower level of MDA concentration and higher activity of mitochondria. Moreover, the pregnancy outcome was not affected by the treatment with zinc nano-complex. In conclusion, our data revealed that supplementation of bull semen Bioxcell extender with zinc nano-complex can decrease the level of MDA and improve mitochondrial activity, although such an improvement was not reflected in results of fertility rates. </strong><strong>هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر غلظتهای متفاوت نانوذرات روی، بر شاخصهای کیفی منی پس از فرایند انجمادـیخگشایی و بازده آبستنی در گاو بود. از چهار گاو نر هلشتاین بهمدت چهار هفته و هر هفته دو نوبت اسپرمگیری شد. نمونههای منی پس از اضافهکردن مقادیر صفر (شاهد)، <sup>6-</sup>10، <sup>5-</sup>10، <sup>4-</sup>10، <sup>3-</sup>10، و <sup>2-</sup>10 مولار نانوذرات روی به رقیقکنندۀ بایوکسل، منجمد و پس از 72 ساعت یخگشایی شدند. میزان تحرک اسپرم با نرمافزارCASA ارزیابی شد. بیشترین و کمترین غلظتهای روی بههمراه گروه شاهد برای مطالعۀ میزان تکهتکهشدن DNA، میزان مالوندیآلدئید، میزان فعالیت میتوکندریایی، و بازده آبستنی ارزیابی شدند. تفاوت میزان حرکت کل و حرکت پیشروندۀ اﺳﭙﺮم و میزان تکهتکهشدن DNA اسپرمها بین تیمارهای آزمایشی معنیدار نبود. با این حال، روی در سطوح <sup>2-</sup>10 و <sup> 6-</sup>10 مولار غلظت مالون دیآلدئید منی را در مقایسه با گروه شاهد کاهش و فعالیت میتوکندریایی را افزایش داد. درصد آبستنی با اضافهکردن نانوذرات روی تغییری نکرد. نتایج نشان داد که افزودن نانوذرات روی به رقیقکنندۀ اسپرم گاو سبب کاهش میزان تولید مالوندیآلدئید و افزایش فعالیت میتوکندری میشود ولی بر بهبود نرخ آبستنی تأثیری ندارد. </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Evaluating the effects of guanidinoacetic acid supplement on rooster spermatozoa freezabilityارزیابی اثر تغذیه افزودنی گوانیدینواستیکاسید بر انجمادپذیری اسپرماتوزوای خروس1831905510610.22059/jap.2016.55106FAمحمدامیننمازی زادگانکارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایرانملکشاکریاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایرانمهدیژندیاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران0000-0003-2886-9747مجتبیزاغریدانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایرانرامینشهابیکارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایرانJournal Article20150505<strong>The aim of the current study was to evaluate the effects of the guanidinoacetic acid (GAA) supplement on the semen freezability of broiler breeder roosters. Experiments were performed with twenty Ross commercial strain broiler breeder roosters in four treatments and five repeats in a complete randomized design. Roosters were fed a diet containing 0% (control), 0.06%, 0.12% and 0.18% GAA supplement for eight weeks. Semen samples were collected weekly by abdominal massage. In order to equilibrate the temperature, semen samples were diluted with an extender and placed inside the refrigerator at 5 ° C. Samples were then packed into straws, exposed to nitrogen vapor and finally moved into liquid nitrogen containers. After freezing-thawing, the total and progressive motility, viability, morphology and membrane integrity of spermatozoa were assessed. The mean of total motility at the 0.12% and 0.18% levels were significantly higher than that of other groups (P</strong><strong>بهمنظور ارزیابی اثر افزودن گوانیدینواستیکاسید در جیرۀ غذایی خروس بر شاخصهای انجمادپذیری اسپرماتوزوآ، آزمایشی با 20 قطعه خروس گلۀ مادر گوشتی سویۀ تجاری راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار در هشت هفته انجام شد. خروسها با جیرههای حاوی سطوح صفر (شاهد)، 06/0، 12/0، و 18/0درصد از مکمل گوانیدینواستیکاسید تغذیه شدند. اسپرمگیری هفتگی و به روش مالش شکمی انجام شد. پس از افزودن نمونههای منی به رقیقکننده، برای تعادل دمایی در دمای پنج درجۀ سانتیگراد قرار داده شدند. سپس نمونههای حاوی منی به داخل نیهای انجماد منتقل شدند و در معرض بخار ازت قرار گرفتند، و بعد در ازت مایع ذخیره شدند. پس از فرایند انجماد و یخگشایی اسپرماتوزوآ، فراسنجههای جنبایی کل، جنبایی پیشرونده، زندهمانی، ریختشناسی، و یکپارچگی غشا اندازهگیری و مقایسه شد. میانگین جنبایی کل در سطح 12/0 و 18/0درصد، در مقایسه با سایر سطوح بیشتر بود (05/0>P). همچنین در میانگین جنبایی پیشرونده، تمامی تیمارها اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشتند و در سطح 12/0 و 18/0درصد، به نسبت سایر سطوح بیشتر بود (05/0>P). تفاوتی در فراسنجههای زندهمانی، ریخت شناسی، و یکپارچگی غشای اسپرماتوزوآ مشاهده نشد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که افزودن گوانیدینواستیکاسید در جیرۀ خروسها در تأمین انرژی اسپرماتوزوآ تأثیرگذار است و باعث بهبود فراسنجههای جنبایی اسپرماتوزوآ پس از فرایند انجماد و یخگشایی میشود. </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320The effect of glycogenic diets complemented with different poly unsaturated fatty acids on reproductive performance in eweتأثیر جیرههای گلوکوژنیک مکمل شده با اسیدهای چرب غیراشباع متفاوت بر عملکرد تولیدمثلی در میش1912005463010.22059/jap.2016.54630FAحامدکرمانی موخردکتری گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهرانآرمینتوحیدیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران0000-0002-3288-1709سعیدزین الدینیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهرانحمیدکهراماستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهرانJournal Article20150330<strong>The aim of this study was to evaluate the effect of glycogenic diets supplemented with different poly unsaturated fatty acids on reproductive performance of Iran Black ewes in two different managing programs. Ewes were allocated in two different groups; group A (n = 75) and group B (n = 25). Ewes from group A were stopped from suckling followed by introducing to the rams on days 80 and 90, respectively. Melatonin implant was laid under the skins ear of these ewes 40 days before introducing them to the rams. Animals from group A were divided into three groups (25 ewes/sub-group) and were fed by high starch diets supplemented with saturated fatty acids (control diet), extruded linseed (omega 3 diet), and full fat soybean (omega 6 diet). Ewes from group B were stopped from suckling on day 120, introduced to the rams on day 180 after parturition and fed as described for the control diet. Data for the rates of Estrus cycle, ovulation, lambing and twining were recorded for each group. The weight of lambs was measured at the birth time of birth, and also at 3 and 4 months of age. The lambing and twining rates were higher in omega 3 and omega 6 diets as compared with the control diet and group B. Animals in group B indicated a higher lamb weight at 3 and 4 months of age compared to all treatments in group A. In conclusion, data from current study suggested that using management program of group A along with feeding omega 3 and 6 could improve the reproductive performance of Iran Black ewes. </strong><strong>هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی اثر جیرههای گلوکوژنیک مکملشده با اسیدهای چرب غیراشباع متفاوت بر فراسنجههای تولیدمثلی میش نژاد ایرانبلک در دو برنامۀ مدیریتی بود. میشها در دو گروه الف (75 رأس) و ب (25 رأس) قرار گرفتند. میشهای گروه الف در روزهای 80 و 90 بعد زایش به ترتیب قطع شیر و قوچاندازی شدند. 40 روز قبل از قوچاندازی زیر پوست گوش میشها ایمپلنت ملاتونین قرار داده شد. 75 میش گروه الف در سه گروه 25تایی جدا نگهداری و به ترتیب از جیرههای گلوکوژنیک مکملشده با چربی اشباع (جیرۀ شاهد)، دانۀ کتان اکسترودشده (جیرۀ امگا 3)، یا دانۀ سویای برشتهشده (جیرۀ امگا 6) تغذیه شدند. میشهای گروه ب به ترتیب در روزهای 120 و 180 قطع شیر و قوچاندازی شده و از جیرۀ گروه شاهد تغذیه شدند (بهعنوان گروه مدیریت سنتی). نرخ فحلی، تخمکریزی، برهزایی، و چندقلوزایی در تیمارهای گوناگون آزمایش شمارش و ثبت شد. وزن برهها در زمان زایش، سه، و چهارماهگی اندازهگیری شد. نرخ برهزایی و چندقلوزایی در تیمارهای امگا 3 و امگا 6 بهصورت معنیداری بیشتر از تیمار شاهد و گروه ب بود. میانگین وزن بره در سه و چهارماهگی در گروه ب بهطور معنیداری بیشتر از همۀ تیمارهای گروه الف بود. بنابراین استفاده از برنامۀ مدیریتی گروه الف همراه با تغذیۀ اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 میتواند سبب بهبود عملکرد فراسنجههای تولیدمثلی میشها شود. </strong>دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677618120160320Abstractsچکیده های انگلیسی1185790410.22059/jap.2016.57904FAJournal Article20160703