دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421A study on inbreeding coefficient trend of lamb and parents and its effect on wool weight of Iran Black sheep in Animal Breeding Station of Abbas Abadبررسی روند تغییرات ضریب همخونی بره و والدین و اثر آن بر وزن پشم گوسفندان ایرانبلک مرکز اصلاح نژاد دام شمال شرق کشور195222510.22059/jap.2014.52225FAقاسممتقی نیاکارشناس ارشد گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی، بیرجندـایرانهمایونفرهنگ فراستاد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجندـایران0000-0001-6615-8853محسناحمدی شاهرختکارشناس ارشد گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی، بیرجندـایرانعبدالاحدشادپروردانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشتـایرانمجیدجعفریکارشناس ایستگاه اصلاح نژاد عباس آباد، سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، مشهدـایرانJournal Article20120421<strong>Effects of lamb and parents coefficient of inbreeding (CI) on wool weight were studied using 10,868 wool records belonging to 3,244 Iran Black lambs (1,633 males and 1,611 females) representing 96 rams and 995 ewes collected during 1983-2006 from Animal Breeding Station of Abbas Abad. Year and month of shearing, CI of lamb and dam, sex and birth type had significant affect on wool weight Among 3,244 pedigree animals, 3,005 heads (92.6 percent) were found to be inbred. Mean and standard deviation of CI of lamb, sire and dam in whole population were 8.1±6.1, 6.5±6.1 and 5.3±5.8 percent, respectively. The corresponding figures in inbred population were 9.0±5.7, 7.0±6.1 and 5.7±5.8 percent, respectively. Minimum and maximum CI of lamb was 0 and 36.4 percent, respectively. Increase of CI by one percent was accompanied with a decrease of 26.9 g (quadruplet male), 4.8 g (twin female), 4.3 g (triple female) and 13.1 g (quadruplet female) in wool weight. A decrease of 1.4 g in wool weight of lamb was observed as the CI of dam was increased by one percent. Statistically significant annual change trend were estimated to be 0.2±0.02 percent and 0.1±0.02 percent for whole and inbred populations, respectively. A controlled mating is needed to reduce deleterious effects of inbreeding.</strong><strong>اثر ضریب همخونی بره و والدین بر وزن پشم با استفاده از 10868 رکورد وزن پشم مربوط به 3244 رأس برۀ ایرانبلک (1633 نر و 1611 ماده) حاصل از 96 قوچ و 995 میش جمعآوریشده طی سالهای 1362 تا 1385 در مرکز اصلاح نژاد دام شمال شرق کشور (ایستگاه عباسآباد، واقع در در کیلومتر 25 سرخسـمشهد) بررسی شد. اثر سال و ماه پشمچینی، ضریب همخونی بره و مادر، جنس، و تیپ تولد بره بر وزن پشم معنیدار بود. 6/92 درصد حیوانات موجود در شجره، همخون بودند. میانگین و انحراف معیار ضریب همخونی بره، پدر، و مادر در کل جمعیت بهترتیب 1/6±1/8 و 1/6±5/6 و 8/5±3/5 و در جمعیت همخون 7/5±0/9 و 1/6±0/7 و 8/5±7/5 درصد بود. حداقل و حداکثر ضریب همخونی بره بهترتیب صفر و 4/36 درصد بود. افزایش هر یک درصد ضریب همخونی بره، سبب کاهش وزن پشم به مقدار 9/26 و 8/4 و 3/4 و 1/13 گرم در برههای نر چهارقلو، مادۀ دوقلو، مادۀ سهقلو، و مادۀ چهارقلو شد. با افزایش هر یک درصد ضریب همخونی مادر، وزن پشم برهها به میزان 4/1 گرم کاهش یافت. روند تغییرات سالانۀ ضریب همخونی برای کل حیوانات و حیوانات همخون بهترتیب 02/0±2/0 و 02/0±1/0 درصد و معنیدار بود. برای کاهش تأثیرات زیانبار همخونی، لازم است برنامۀ تلاقی کنترلشده درنظر گرفته شود.</strong>https://jap.ut.ac.ir/article_52225_8a7d7b046510ec40ecb06bd371a6ff3c.pdfدانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421The effect of replacing of alfalfa by artichoke hay on nutrient digestibility, performance and carcass characteristics of Lori-Bakhtiari lambsتأثیر جایگزینی یونجه با علوفه کنگرفرنگی بر گوارش پذیری، عملکرد و خصوصیات لاشه بره های پرواری لری ـ بختیاری11205222610.22059/jap.2014.52226FAمهدیدهقانی سانیجکارشناس ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهراناحمدافضلزادهدانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانکامرانرضایزدیدانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم زراعی و دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران0000-0003-3262-5841محمدعلینوروزیاناستادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانJournal Article20131106<strong>The effect of replacing alfalfa by artichoke hay on nutrient digestibility, gas production parameters, performance and carcass characteristics of Lori-Bakhtiari lambs was studied. The lambs in control group received diet containing 30 percent alfalfa, 15 percent barley straw and 55 percent concentrate and in test group alfalfa hay was replaced with artichoke hay, completely. Dry matter intake was higher for test group lambs (P<0.05), but average daily gain and feed conversion ratio were not differed between experimental groups. Gas production rate was not differed between groups, but b fraction was higher for test group (P<0.05). Replacing alfalfa by artichoke caused to increasing digestibility of dry matter and organic matter (P<0.05). However, control diet had higher digestibility of crude protein and NDF (P<0.05). After slaughter, there were no significant differences between groups in carcass characteristics and percentage of internal organs. Results of this study showed that artichoke hay could be replaced with alfalfa hay in finishing lambs diet.</strong><strong>تأثیر جایگزینی یونجه با علوفۀ کنگرفرنگی بر گوارشپذیری، فراسنجههای تولید گاز جیرههای آزمایشی، عملکرد، و خصوصیات لاشۀ برههای مادۀ لریـبختیاری در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار و هفت تکرار بررسی شد. برههای گروه شاهد، جیرهای حاوی 30 درصد یونجه، 15 درصد کاه جو، و 55 درصد مواد متراکم دریافت کردند و در جیرۀ برههای تیمار آزمایشی، علوفۀ کنگر بهطور کامل جایگزین یونجه شد. مصرف خوراک جیرۀ حاوی علوفۀ کنگر بیشتر بود (05/0>P) ولی اختلاف در میزان افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذا بین تیمارها معنیدار نبود. نرخ تولید گاز بین تیمارهای آزمایشی معنیدار نبود، اما تولید گاز از بخش دیرتخمیر در جیرۀ حاوی کنگر بیشتر بود (05/0P<). گوارشپذیری مادۀ خشک و مادۀ آلی جیرۀ حاوی علوفۀ کنگر از جیرۀ حاوی یونجه بیشتر بود (05/0P<)، در حالیکه گوارشپذیری پروتئین و فیبر نامحلول در شویندۀ خنثی در جیرۀ حاوی یونجه بیشتر از جیرۀ حاوی کنگر به دست آمد (05/0P<). اثر جیرههای آزمایشی بر فراسنجههای لاشه و وزن نسبی اندامهای داخلی معنیدار نبود. براساس نتایج این تحقیق میتوان از علوفۀ کنگر در جیرۀ برههای پرواری استفاده کرد.</strong>https://jap.ut.ac.ir/article_52226_515858327fb02b517c799a1ef27272bc.pdfدانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421Effect of supplementing broiler diets with SAF-Mannan prebioticon intestinal microfloraand performanceاثر افزودن پریبیوتیک سافمانان به جیره بر فلور میکروبی روده و عملکرد جوجه های گوشتی21295222710.22059/jap.2014.52227FAمحمدروستایی علی مهردانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلانمرضیهغمگسارکارشناس ارشد،گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلانمحمودحقیقیان رودسریاستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلانJournal Article20140130<strong>Experiment was conducted to evaluate the effect of SAF-Mannan on productive performance and intestinal microflora by 180 day-old chicks. At six d, Chicks were divided to five groups (treatments) and each group was split into three replicates which included 12 birds. Amounts of 0.3 mg/Kg lincomycin premix, 0 (control), 0.5 (A<sub>0.5</sub>) and 1 (S<sub>1</sub>) g/Kg SAF-Mannan for total period were added to diet of the first four treatments and also 0.25and 0.75 g/Kg SAF-Mannan for starter and grower, respectively were added to diets of the fifth treatment (S<sub>0.25-0.75</sub>). Poupulation of E. coli and lactobacillus of ileal samples were assayed at 18, 28 and 38 d of age. The results showed that birds fed on SAF-Manan diets had lower feed conversion ratio compared to control group (P<0.05). At 18 and 28 d, the E. coli count in the al content of SAF-Manan treatments was lower than controland lincomycin treatment (P<0.05). At 28 d, lactobacillus count in ileal content of birds fed on dietd containing 1 g SAF-Manan was higher compared to other treatments (P<0.05). It could be conclude that addition of 0.5 g/Kg SAF-Manan to broiler diet improve weight gain and feed conversion ratio probably, by modifying of intestinal microflora.</strong><strong>آزمایش بهمنظور بررسی اثر سافمانان بر عملکرد تولیدی و فلور میکروبی روده با استفاده از 180 قطعه جوجۀ گوشتی یکروزه انجام شد. در روز ششم جوجهها به پنچ گروه (تیمار)، و هر گروه به سه زیرگروه (تکرار) 12 قطعهای تقسیم شدند. مقدار 3/0 گرم در کیلوگرم پریمکس لینکومایسین، صفر (شاهد)، 5/0 (S<sub>0.5</sub>)، و یک (S<sub>1</sub>) گرم در کیلوگرم سافمانان برای کل دوره به جیرۀ چهار تیمار اول و همچنین سافمانان به مقدار 75/0 گرم در کیلوگرم برای دورۀ آغازین و 25/0 گرم در کیلوگرم برای دورۀ رشد به جیرۀ غذایی تیمار پنجم (S<sub>0.75-0.25</sub>) اضافه شد. جمعیت باکتریهای اشریشیاکلی و لاکتوباسیلوس در محتویات انتهای ایلئوم پرندگان، در روزهای 18، 28، و 38 بررسی شد. نتایج نشان داد پرندگانی که از جیرههای حاوی سافمانان تغذیه کردند، ضریب تبدیل بهتری در مقایسه با پرندگان شاهد داشتند (05/0P<). در روز 18 و 28، جمعیت اشریشیاکلی در محتویات ایلئوم پرندگانی که در جیرۀ خود سافمانان دریافت کردند، کمتر از پرندگان گروه شاهد و تیمار آنتیبیوتیک بود (05/0P<). در روز 28، جمعیت لاکتوباسیلوسها در محتویات ایلئوم پرندگانی که یک گرم سافمانان در جیره دریافت کردند، از پرندگان سایر تیمارها بیشتر بود (05/0P<). با توجه به نتایج تحقیق حاضر، افزودن 5/0 گرم بر کیلوگرم سافمانان به جیرۀ جوجههای گوشتی احتمالاً ازطریق بهبود جمعیت میکروبی روده، افزایش وزن روزانه، و ضریب تبدیل، خوراک را بهبود میبخشد.</strong>https://jap.ut.ac.ir/article_52227_b128f34b21a26cdf79d839f90dbf6b12.pdfدانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421Investigation of in vitro digestibility and fermentation of diets containing of diferent parts of Siris (Albizia lebbeck )بررسی هضم پذیری و تخمیر جیره های حاوی بخشهای گوناگون درخت برهان (Albizia lebbeck) در شرایط آزمایشگاهی31415222810.22059/jap.2014.52228FAزینبیوسفیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ملاثانیـایرانطاهرهمحمدآبادیاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ملاثانیـایرانمرتضیچاجیاستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ملاثانیـایران0000-0002-9336-4094محمدبوجارپوراستادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ملاثانیـایرانJournal Article20131231<strong>This experiment was conducted to investigate the digestibility and fermentation parameters of diets containing flower, pod with seed and leaf of <em>siris</em> in sheep by two-step digestion and gas production methods. The experimental diets were including zero, 25, 50, 75 and 100 percent of <em>Siris</em> flower, pod and leaf. The result showed that gas production potential of diet containing 50 percent leaf was greater than other treatments (P<0.05). Gas production rate of diet containing 75 percent flower showed significant increase compared with the other diets (P<0.05). Partitioning factor, microbial biomass, biomass efficiency were the greatest for diets containing 100 percent leaf and different levels of pod (P<0.05). Dry matter digestibility of diets including different levels of <em>siris</em> leaf, 50 percent <em>siris</em> flower and 25 percent <em>siris</em> pod and neutral detergent fiber digestibility of diets including different levels of <em>siris</em> flower and 25 percent <em>Siris</em> pod were higher compared to control diet (P<0.05). The lowest concentration of ammonia nitrogen was belonged to diets containing 100 percent leaf and pod of <em>Siris</em> (P<0.05). It could be concluded that <em>Siris</em> leaf, flower and pod with seed of <em>siris</em> can be used instaed of alfalfa in sheep diet and increase digestibility and diet ruminal fermentation.</strong><strong>این آزمایش بهمنظور بررسی هضمپذیری و فراسنجههای تخمیر جیرههای حاوی برگ، غلاف با دانه، و گل درخت برهان در گوسفند با روشهای هضم دومرحلهای و تولید گاز انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل سطوح صفر، 25، 50، 75، و 100 درصد برگ، غلاف، و گل برهان بودند. نتایج نشان داد بیشترین قابلیت تولید گاز مربوط به جیرۀ حاوی 50 درصد برگ بود (05/0P<). نرخ تولید گاز در جیرۀ حاوی 75 درصد گل از سایر جیرهها بیشتر بود (05/0P<). عامل پارتیشنینگ، تولید تودۀ میکروبی، و بازده تودۀ میکروبی در جیرۀ حاوی 100 درصد برگ و سطوح متفاوت غلاف بالاترین بود (05/0P<). قابلیت هضم مادۀ خشک در جیرههای حاوی سطوح مختلف برگ، 50 درصد گل، و 25 درصد غلاف برهان، و قابلیت هضم الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی در جیرههای حاوی سطوح مختلف گل و 25 درصد غلاف برهان در مقایسه با جیرۀ شاهد بالاتر بود (05/0P<). کمترین غلظت نیتروژن آمونیاکی مربوط به جیرههای حاوی 100 درصد برگ و غلاف با دانۀ برهان بود (05/0P<). براساس این نتایج، میتوان از برگ، گل، و غلاف با دانۀ برهان به جای یونجه در جیرۀ گوسفند استفاده کردد و هضمپذیری و تخمیر شکمبهای جیره را افزایش داد.</strong>https://jap.ut.ac.ir/article_52228_f3e529a13c0acc94f563544c38893745.pdfدانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421Isolation and purification of spermathogonial stem cells from adult goat testisجداسازی و خالص کردن سلولهای بنیادی پرتوان تولیدکننده اسپرماتوگونی از بافت بیضه بز بالغ43515222910.22059/jap.2014.52229FAعلیرضاحسنی بافرانیدانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانسیدضیاالدینمیرحسینیاستاد گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانفریدحیدریاستادیار گروه زیستفناوری دامی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری، تهران، ایرانJournal Article20140311<strong>The Spermatogonial Stem Cells (SSCs) are founder of spermatogenesis and they are the only stem cells that can transmit genetic materials to offspring’s. This research was conducted to achieving a reliable origin of SSCs from the goat testicular tissues according to a four steps procedure; a) Collection and preparing testicular tissues, b) Two enzymatic digestions, c) Using mesh and cell suspension and d) Culture the isolated SSCs on goat embryonic fibroblasts. ِDistinct markers of pluripotency such as NANOG, SOX2and OCT4 were expressed in the isolated SSCs and also in these cells, nonspecific alkaline phosphatase test was positive. These cells used for co-culturing with GEF for several passages without differentiation or changing the shape. It was also found out that by using DMSO, these cells can be held in -70°C for one month. The result showed that the used procedure was efficient and the cells not only can express distinct markers of pluripotency but also can be culture and proliferate for long period of time without differentiations.</strong><strong>سلولهای بینادی اسپرماتوگونی بنیانگذار و نقطۀ شروع اسپرماتوژنز هستند و تنها سلولهای بنیادی در بدن بهشمار میآیند که میتوانند اطلاعات ژنتیکی را از والدین به نتاج منتقل کنند. این تحقیق بهمنظور بررسی روش دسترسی به منبع قابل اطمینانی از این نوع سلولها از بافت بیضۀ بز، در طی چهار مرحلۀ جمعآوری و آمادهسازی بافت بیضه، هضم آنزیمی بافت، عبور سلولها از صافی سلولی، و کاشت سلولهای بینادی اسپرماتوگونی روی فیبروبلاست انجام شد. نشانگرهای ژنی خاص پرتوانی چون (NANOG)Homeobox transcription factor، (SOX2) Sex determining region Y-box 2، و (OCT4)Octamer-binding transcription factor 4 در سلولهای پرتوان جداشده از بیضۀ بز بیان شدند. تست نشانگرهای پروتئینی مانند واکنش آلکالین فسفاتاز در این سلولها مثبت بود. این سلولها در شرایط کشت همزمان با سلولهای فیبروبلاستی جنینی بز، برای چندین پاساژ بدون وقوع تمایز یا تغییر شکل، تکثیر شدند. افزون بر آن این سلولها قابلیت نگهداری در دمای 70- سانتیگراد را بهمدت یک ماه با استفاده از دیمتیلسولفواکساید (DMSO) داشتند. نتایج نشان داد که روش بهکارگرفتهشده برای جداسازی و تکثیر این سلولها از بافت بیضۀ بز مناسب است و سلولهای حاصل افزون بر توانایی بیان ژنهای پرتوان میتوانند برای مدتی طولانی و در مقادیر قابل قبول و بدون تمایز در محیط کشت تکثیر شوند.</strong>https://jap.ut.ac.ir/article_52229_125d663699831fc6b5295ca537f713c5.pdfدانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421Effect of administration of Savory (Satureja Khuzistanica) essential oil in drinking water on performance and antioxidative potential of thigh meat in broiler chickenتأثیر اسانس مرزه خوزستانی در آب آشامیدنی بر عملکرد و پتانسیل آنتیاکسیداتیو گوشت ران در جوجه های گوشتی53625223010.22059/jap.2014.52230FAشهنازابراهیمی نژادکارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآبادـایرانحشمت الهخسروی نیادانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آبادـایرانمسعودعلیرضاییاستادیار، گروه علوم پایه، دانشکدۀ دامپزشکی، دانشگاه لرستان، خرمآبادـایرانJournal Article20131228<strong>This study was carried out to investigate the effect ofadministration of <em>Satureja khuzistanica</em> essential oil (SkEO) in drinking water on performance, lipid oxidation, activity of antioxidative enzymes and cholesterol content of thigh meat using 720 one-day-old Ross 308 broiler chicks. The SkEO was added into drinking water at zero (control-), 200, 300, 400 and 500 mg/L along with a treatment consisting polysorbate-80 (control+) at 500 mg/L. Inclusion of SkEO in drinking water significantly decreased water intake and improved production efficiency index of the birds during days one to 42 of age (P<0.05). The concentration of thiobarbitoric acid reactive substances in thigh meat was significantly decreased by SkEO-treated water (P<0.05). Addition of SkEO into drinking water significantly decreased superoxide dismutase as well as glutathione peroxidase activity in raw thigh meat of the birds (P<0.05). Catalase activity was not influenced by SkEO-added water (P>0.05). Lipid content and cholesterol level in thigh meat was significantly decreased in the birds received 500 and 200 to 400 mg/L SkEO through drinking, respectively (P<0.05). It could be concluded that administration of <em>Satureja khuzistanica</em> essential oils into drinking water at minimum 200 mg/L promoted meat lipid stability. Cholesterol levels of thigh meat decreased by SkEO at 200 to 500 mg/L.</strong><strong>این آزمایش به منظور بررسی تأثیر افزودن اسانس مرزه خوزستانی به آب آشامیدنی بر اکسیداسیون لیپیدها، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و میزان کلسترول در گوشت خام ران جوجه گوشتی پس از شش ماه نگهداری در دمای بین 60- تا 80- درجه سلسیوس انجام شد. اسانس مرزه خوزستانی در پنج سطح صفر، 200، 300، 400 و 500 میلی گرم در لیتر و امولسیفایر پلی سوربات-80 به میزان 500 میلی گرم در لیتر تا سن 42 روزگی به آب آشامیدنی جوجه اضافه شد. افزودن اسانس مرزه به آب آشامیدنی جوجه میزان مواد واکنش دهنده با تیوباربیتوریک اسید در گوشت ران را به طور معنی داری کاهش داد (P</strong>https://jap.ut.ac.ir/article_52230_883b1ff087c3f410eb67657f21de7bf7.pdfدانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421Effects of Artemisia sieberi essential oil on performance and some of blood parameters in
broiler chickensبررسی تأثیر اسانس درمنه دشتی (Artemisia sieberi) بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی63735223110.22059/jap.2014.52231FAفرزانهرحیمی نیتدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانشکوفهغضنفریاستادیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران0000-0001-9366-089Xسید داودشریفیدانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشکاه تهران0000-0002-4129-7600Journal Article20140311<strong>This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of <em>Artemisia Sieberi</em> oil (zero, 100, 200 and 300 mg/kg) and antibiotic on performance and blood parameters in broiler chicken. 200 day-old broiler chickens (Ross 308) were allocated to five treatments, four replications with a completely randomized design. In total period, broilers were fed dietary <em>Artemisia Sieberi</em> oil at level of 300 mg/kg had higher weight gain than other experimental treatments (P<0.05). Control treatment had worse feed conversion ratio compared with broilers were fed dietary <em>Artemisia Sieberi</em> oil at levels of 100 and 300 mg/kg (P<0.05). The level of 100 mg/kg of dietary<em> Artemisia </em><em>Sieberi</em> oil significantly increased the white blood cell value compared with other treatments (P<0.05). Red blood cell value significantly increased at levels of 100 and 300 mg/kg of dietary<em> Artemisia </em><em>Sieberi</em> oils compared with other treatments (P<0.05). In this study, dietary<em> Artemisia </em><em>Sieberi</em> oil at levels of 300 mg/kg improve broiler performance and can be considered as an alternative to antibiotic growth promoter.</strong><strong>در این آزمایش، تأثیرات سطوح گوناگون اسانس درمنۀ دشتی (صفر، 100، 200، و 300 میلیگرم بر کیلوگرم جیره) و آنتیبیوتیک بر عملکرد و برخی فراسنجههای خونی در جوجه های گوشتی با استفاده از 200 قطعه جوجۀ یکروزه رأس 308 در یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار بررسی شد. در کل دوره، پرندگانی که جیرۀ حاوی 300 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس درمنۀ دشتی دریافت کردند، افزایش وزن بیشتری در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی داشتند (05/0P<). نامناسبترین ضریب تبدیل متعلق به پرندگان شاهد بود و از این نظر، تفاوت معنیداری با پرندگان تغذیهشده با جیرههای حاوی 100 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس درمنۀ دشتی داشتند (05/0P<). تعداد گلبولهای سفید در پرندگانی که با جیرۀ حاوی 100 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس درمنۀ دشتی تغدیه شدند، در مقایسه با سایر پرندگان بالاتر بود (05/0P<). پرندگان تغذیهشده با جیره های حاوی 100 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس درمنۀ دشتی، گلبولهای قرمز بیشتری در مقایسه با سایر پرندگان داشتند (05/0P<). در این تحقیق، افزودن اسانس درمنۀ دشتی بهمیزان 300 میلیگرم بر کیلوگرم به جیرۀ جوجه های گوشتی موجب بهبود عملکرد میشود و میتواند جایگزینی مناسب برای آنتیبیوتیکهای محرک رشد در نظر گرفته شود.</strong>https://jap.ut.ac.ir/article_52231_0ac4f67e5d67606cfab7cc3f5c6e9a50.pdfدانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحانتولیدات دامی2008-677616120140421English Abstractچکیده های انگلیسی175240910.22059/jap.2014.52409FAJournal Article20150107https://jap.ut.ac.ir/article_52409_893b2be67aadc1491707497a93e37043.pdf