TY - JOUR ID - 76934 TI - تأثیر نوع مکمل چربی مصرفی بر تولید و ترکیب شیر و ریخت شناسی پستان در بزهای سانن شکم اول JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - جواهری بارفروشی, هدی AU - صادقی پناه, حسن AU - اسدزاده, نادر AU - پاپی, نادر AU - موسوی پور, فضل الله AD - استادیار،بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور AD - استادیار،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی ایران، کرج AD - کارشناس،آزمایشگاه شیر، آزمایشگاه مرکزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 22 IS - 3 SP - 479 EP - 490 KW - آبستنی KW - بز سانن KW - ریخت شناسی پستان KW - عملکرد شیردهی KW - مکمل‌های چربی DO - 10.22059/jap.2020.292240.623467 N2 - اثر مصرف جیره­های حاوی منابع مختلف چربی بر تولید و ترکیب شیر و ریخت‌شناسی غده پستان 40 رأس بز سانن شکم اول از دو ماه آخر آبستنی تا 12 هفته پس از زایش، موردمطالعه قرار گرفت. بزها براساس میانگین وزن زنده اولیه به چهار گروه 10 رأسی تقسیم و به یکی از چهار جیره­ آزمایشی اختصاص یافتند. جیره­ها شامل جیره بدون چربی، جیره حاوی چربی اشباع، جیره حاوی دانه سویا و جیره حاوی دانه بزرک بودند. نتایج این مطالعه نشان داد در کل دوره، تولید شیر در بزهای تغذیه‌شده با جیره حاوی دانه بزرک بیش‌تر از بزهای تغذیه‌شده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بود (0/05>P). میانگین تولید شیر روزانه در بزهای تغذیه‌شده با جیره حاوی دانه بزرک در هفته­های اول، دوم، سوم، پنجم، دهم و دوازدهم شیردهی نسبت به بزهای تغذیه‌شده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بالاتر بود (0/05>P). درصد پروتئین، لاکتوز، مواد جامد بدون چربی و مواد جامد شیر در بزهای تغذیه‌شده با جیره بدون چربی بالاتر از سایر گروه­ها بود (0/05>P). درصد نسبت چربی به پروتئین در بزهای تغذیه‌شده با جیره حاوی چربی­های غیراشباع بالاتر از سایر گروه­ها بود (0/05>P). مصرف جیره حاوی چربی­های غیراشباع موجب بهبود در حجم، محیط و اندازه­ کارتیه­های پستان شد (0/05>P). در مجموع، استفاده از مکمل­های چربی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع مانند دانه سویا یا دانه بزرک در جیره پیش از زایش و اوایل شیردهی، عملکرد شیردهی را در بزهای سانن شکم اول بهبود می­بخشد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_76934.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_76934_b38a43fd1e8ba2c9d8741a21624c1f65.pdf ER -