TY - JOUR ID - 74817 TI - تأثیر اسید آسکوربیک و سالیسیلات پوشش‌دار بر عملکرد و فراسنجه های خونی گاوهای شیرده هلشتاین تازه‌زا تحت تنش گرمایی JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - دهقانی سانیج, مهدی AU - نوروزیان, محمدعلی AU - افضل‌ زاده, احمد AU - اسدی الموتی, علی AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. AD - دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. AD - استاد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. AD - استادیار،گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 22 IS - 2 SP - 211 EP - 221 KW - اسید اسکوربیک KW - تنش گرمایی KW - تولید شیر KW - سالیسیلات KW - گاوهای شیرده DO - 10.22059/jap.2020.286382.623426 N2 - به منظور بررسی اثرات اسید آسکوربیک و سالیسیلات پوشش دار شده در تغذیه گاوهای شیری تازه زا تحت تنش گرمایی از تعداد 44 رأس گاو هلشتاین در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 11 تکرار در هر تیمار به مدت 30 روز استفاده شد. تیمارها شامل: 1) شاهد (جیره بدون افزودنی)، 2) جیره حاوی 30 گرم اسید آسکوربیک پوشش‌دار به ازای هر رأس در روز، 3) جیره حاوی 10 گرم سالسیلات پوشش‌دار به ازای هر رأس در روز و 4) جیره حاوی 30 گرم اسید آسکوربیک پوشش‌دار + 10 گرم سالسیلات پوشش‌دار به ازای هر رأس در روز بود. میانگین تولید شیر گروه دریافت‌کننده سالسیلات پوشش‌دار از سایر تیمارها بیشتر بود (0/05>P). اسید آسکوربیک پوشش‌دار توانست باعث افزایش معنی‌دار درصد چربی شیر، غلظت گلوکز، بتاهیدروکسی بوتیرات و اسیدهای چرب غیراستریفه و کاهش معنی‌دار سلول‌های سوماتیک شیر نسبت به دیگر تیمارها شد (0/05>P). کل مواد جامد شیر، مقدار شیر اصلاح شده براساس انرژی و چربی و نیتروژن اوره ای شیر در گروه دریافت‌کننده اسید آسکوربیک پوشش‌دار بیشتر از گروه شاهد بود (0/05>P). غلظت اوره خون در تیمار دریافت‌کننده اسید آسکوربیک به‌علاوه سالیسیلات پوشش‌دار نسبت به تیمار شاهد کمتر بود (0/05>P). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن اسید آسکوربیک و سالسیلات پوشش‌دار می‌تواند موجب افزایش عملکرد تولیدی گاوهای تازه‌زا نژاد هلشتاین تحت تنش گرمایی شود. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_74817.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_74817_456ce47e847908a55ae645086e319c87.pdf ER -