TY - JOUR ID - 72618 TI - اثر انجماد با رقیق‌کننده‌های مختلف برکیفیت منی و نسبت جنسیت اسپرم گاو هلشتاین با تکنیک Real-time qPCR JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - رستمی, سپیده AU - بیگی نصیری, محمد تقی AU - نظری, محمود AU - طباطبائی وکیلی, صالح AD - کارشناسی ارشددانش آموخته ژنتیک و اصلاح دام گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران AD - استاد گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران AD - استادیار گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران AD - دانشیار گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 21 IS - 3 SP - 409 EP - 418 KW - آندرومد KW - زرده تخم‌مرغ KW - ژن PLP KW - ژن SRY KW - کروموزوم Y DO - 10.22059/jap.2019.275967.623368 N2 - اثر دو رقیق‌کننده مختلف تریس- زرده تخم‌مرغ و آندرومد بر کیفیت منی و نسبت جنسیت اسپرم گاو هلشتاین در طول فرآیند رقیق‌سازی و انجماد با استفاده از تکنیک real- time qPCR بررسی شد. این آزمایش با استفاده از چهار گاو نر نژاد هلشتاین در سن چهار سالگی و به‌مدت چهار هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد .ژنهای PLP و SRY به ترتیب برای جداسازی قطعات خاصی از توالی های کروموزوم X- و Y- تکثیر شدند. استفاده از رقیق‌کننده آندرومد در مقایسه با تریس- زرده تخم‌مرغ، کیفیت منی در انجماد و یخ‌گشایی را بهبود داد. استفاده از رقیق‌کننده آندرومد موجب افزایش معنی‌دار بیان ژن (PLP( 0/16±1/43، و( p=0/01)  و  کاهش معنی‌دار بیان ژن (SRY(0/11±0/64 و ( p=0/009) در حالت مایع و فرایند انجماد شد. استفاده از رقیق کننده تریس- زرده تخم مرغ باعث کاهش معنی‌دار بیان ژن (PLP (0/06±0/3)، (p<0/0001  و افزایش معنی‌دار بیان ژن (SRY (1/19±0/05)، (p=0/001 در حالت انجماد شد. براساس نتایج، استفاده از منی رقیق کننده آندرومد و منی منجمد شده با تریس- زرده تخم مرغ به ترتیب سبب افزایش ماده زایی و نرزایی در گله گاو شیری می شود. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_72618.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_72618_cbaf1f776fdefa889de424576b705444.pdf ER -