TY - JOUR ID - 71700 TI - اثر جایگزینی یونجه خشک با سیلاژ ذرت در جیره‌ی آغازین بر سلامت و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون گوساله‌های نر هلشتاین طی دوره پیش از شیرگیری JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - کنعانی, میثم AU - کارگر, شهریار AU - ضمیری, محمدجواد AU - قریشی, سید مهدی AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد ، دانشگاه شیراز- دانشکده کشاورزی- بخش علوم دامی AD - دانشیار، عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه شیراز، ایران AD - استاد، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز - تخصص:‌فیزیولوژی دام AD - دانشیار،دانشگاه شیراز- دانشکده کشاورزی- بخش علوم دامی Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 21 IS - 3 SP - 321 EP - 328 KW - اسهال KW - پنومونی KW - درمان KW - سیستم ایمنی KW - منبع علوفه DO - 10.22059/jap.2019.276366.623370 N2 - هدف از این پژوهش بررسی اثر جایگزینی یونجه خشک با سیلاژ ذرت در جیره‌ی آغازین دارای بافت آردی بر وضعیت سلامت و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون گوساله‌های نر هلشتاین طی دوره‌ی پیش از شیرگیری بود. در این آزمایش تعداد 30 رأس گوساله‌ تازه متولد شده (سه روزه) با میانگین وزنی 1/28 ± 40/2 کیلوگرم که به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی تقسیم شده بودند استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره آغازین با 10 درصد یونجه خشک بر اساس ماده خشک (شاهد)، جیره آغازین با پنج درصد یونجه خشک و پنج درصد سیلاژ ذرت و جیره آغازین با 10 درصد سیلاژ ذرت بودند. ترکیبات شیمیایی جیره‌های آغازین در همه تیمارها یکسان بود اما محتوای ماده خشک در گروه شاهد بیش‌ترین و در گروه 10 درصد سیلاژ ذرت کم‌ترین بود. غلظت آلبومین خون گوساله‌هایی که با جیره حاوی پنج درصد سیلاژ تغذیه شدند بیش‌تر از گوساله‌های گروه شاهد و 10 درصد سیلاژ ذرت بود (0/05 ≥ P). احتمال ابتلاء به اسهال و پنومونی در گوساله‌های گروه شاهد از سایر تیمارها زیادتر بود (0/05 ≥ P) و شانس کم‌تری هم برای درمان داشتند. تفاوتی میان تیمارهای آزمایشی در دفعات وقوع اسهال و پنومونی و شمار روزهای درگیری با این بیماری‌ها مشاهده نشد اما گوساله‌های گروه شاهد در مقایسه با تیمارهای دیگر روزهای بیش‌تری مبتلا به اسهال بودند (0/05 ≥ P). بر اساس نتایج حاصل، تغذیه جیره‌های حاوی پنج یا 10 درصد سیلاژ ذرت به گوساله‌های نر هولشتاین در دوره پیش از شیرگیری سبب بهبود سلامت گوساله‌ها شده و هزینه‌های دارو و درمان را کاهش می‌دهد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_71700.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_71700_6d053b75f60f5560f380ced756d03b1d.pdf ER -