TY - JOUR ID - 68984 TI - تأثیر سطوح مختلف روی معدنی، نانو و آلی بر جذب روی، پروتئین میکروبی، متابولیت‌ها و ایمونوگلوبولین‌های خون و آغوز در میش و بره JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - حسینی وردنجانی, سیده فروغ AU - رضائی, جواد AU - کریمی دهکردی, سعید AU - روزبهان, یوسف AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران AD - استادیار تغذیه نشخوارکنندگان، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس AD - استادیار دانشگاه شهرکرد، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ بیان ژن/ فیزیولوژی/ دام‌های بزرگ و کوچک AD - دانشگاه تربیت مدرس، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 20 IS - 4 SP - 539 EP - 551 KW - ایمونوگلوبولین KW - پروتئین میکروبی KW - متیونین روی KW - میش KW - نانو اکسید روی DO - 10.22059/jap.2018.265302.623315 N2 - در این پژوهش، تأثیر سطوح مختلف اکسید روی، نانواکسید روی و متیونین روی در جیره‌های پیش و پس از زایش، بر ﻣﺼﺮف خوراک، جذب روی، پروتئین میکروبی، و متابولیت‌ها و ایمونوگلوبولین‌های G، M و A در خون و آغوز میش و بره‌های شیرخوار بررسی شد. آزمایش از 50 روز پیش تا 30 روز پس از زایش اجرا شد. تعداد 60 رأس میش آبستن کردی خراسان در شش گروه آزمایشی (10 تکرار) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی تقسیم شدند. جیره‌های آزمایشی حاوی اکسید روی، نانواکسید روی و متیونین روی معادل با میزان پیشنهادی NRC، و همچنین بیش از نیاز NRC بودند. جایگزینی اکسید روی با نانواکسید روی یا متیونین روی تأثیری بر صفات مختلف در میش نداشت، اما افزایش سطح روی در جیره میش موجب افزایش مصرف روزانه روی، کاهش ضریب جذب روی، و افزایش دفع روی از مدفوع شد (05/0>P). تغذیه میش‌های مادر با منابع مختلف روی تأثیری بر متابولیت‌ها و ایمونوگلوبولین‌های خون بره‌های شیرخوار نداشت. در مجموع، نانواکسید روی تأثیر منفی یا مثبت بر میش و بره‌های شیرخوار نداشت و مصرف متیونین روی به جای اکسید روی نیز موجب بهبود وضعیت متابولیکی دام نشد. از سوی دیگر، افزایش غلظت روی در جیره میزان دفع روی به محیط را افزایش داد. در عمل، استفاده از شکل مرسوم اکسید روی در سطح توصیه NRC برای تأمین نیاز و حفظ ایمنی میش‌ها در دوره پیش و پس از زایش کافی است و نیازی به روی اضافی از منابع دیگر نمی‌باشد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_68984.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_68984_18c6765d7017e040d2d13ff476a5821e.pdf ER -