TY - JOUR ID - 64844 TI - اثر سطوح مختلف عصاره اتانولی تفاله‌ لیموترش بر فراسنجه‌های خونی، پاسخ ایمنی و عملکرد جوجه‌های گوشتی JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - درون, زهرا AU - پارسایی, سیامک AU - خواجوی, مختار AU - نقی ها, رضا AD - گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج AD - دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی، تخصص: تغذیه طیور AD - دانشگاه یاسوج، تخصص: تغذیه طیور AD - دانشگاه یاسوج - تخصص:‌ بافت شناسی دامی/ میکروب شناسیELISA Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 19 IS - 4 SP - 905 EP - 916 KW - ایمینوگلوبولین KW - سیستم ایمنی KW - ضریب تبدیل غذایی KW - فلاوونوئیدها KW - لیپوپروتئین‌های سرم خون DO - 10.22059/jap.2018.228094.623164 N2 - اثر افزودن عصاره اتانولی تفاله لیموترش به آب آشامیدنی جوجه‌های گوشتی بر عملکرد، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های سرم خونی جوجه‌های گوشتی با استفاده از 450 قطعه جوجه یک ‌روزه (مخلوط نر و ماده) سویه کاب 500 در قالب طرح کاملأ تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار و 18 قطعه جوجه در هر تکرار بررسی شد. تیمارها شامل افزودن سطوح صفر (شاهد)، 4/0، 8/0، 2/1 و 6/1 درصد عصاره الکلی تفاله لیموترش به آب آشامیدنی از دو روزگی تا پایان دوره پرورش بودند. افزودن عصاره‌ تأثیر معنی‌داری بر مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل نداشت. ایمونوگلبولین‌های کل تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، اگرچه در جوجه‌های دریافت کننده 6/1 درصد عصاره تفاله لیمو ترش نسبت به دیگر گروه‌های آزمایشی IgM افزایش و IgY کاهش یافت (05/0P<). افزودن عصاره در همه سطوح سبب افزایش پاسخ ایمنی به فیتوهماگلوتینن در مقایسه با گروه شاهد گردید (05/0P<). میزان تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین‌های با چگالی  کم و خیلی کم در سرم خون جوجه‌های دریافت‌ کننده 8/0 و 6/1 درصد عصاره تفاله لیمو ترش به طور معنی‌داری کمتر از دیگر تیمارها بود (05/0P<). بالاترین میزان کلسترول، تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین‌های با چگالی کم و خیلی کم سرم در جوجه‌های دریافت‌ کننده 2/1 درصد عصاره تفاله لیموترش مشاهده شد، که به طور معنی‌داری بالاتر از دیگر تیمارها بود (05/0P<). با توجه به اثرکاهندگی تیمارهای دریافت کننده 8/0 و  6/1 درصد عصاره بر فاکتورهای خونی مثل تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین‌های با چگالی کم و خیلی کم نسبت به تیمار شاهد استفاده از این دو سطح توصیه می شود. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_64844.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_64844_49e06d2c754f183c08e76cf85ba8d887.pdf ER -