TY - JOUR ID - 64821 TI - اثرات رنگدانه های استخراج شده از فلفل دلمه ای قرمز در مقایسه با رنگدانه مصنوعی کانتازانتین بر عملکرد و ماندگاری تخم مرغ در مرغان تخمگذار JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - رضائی, مرتضی AU - ایلا, نیما AD - استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران AD - استادیار تغذیه طیور، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج،کرج ،ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 19 IS - 4 SP - 929 EP - 939 KW - استخراج رنگدانه KW - اکسی کارتنوئیدها KW - پایداری اکسیداتیو KW - شاخص رنگ زرده KW - فلفل دلمه ای قرمز KW - کانتازانتین DO - 10.22059/jap.2018.236836.623203 N2 - این پژوهش جهت ارزیابی اثرات رنگدانه­های استخراج شده از فلفل قرمز در مقایسه با رنگدانه مصنوعی بر عملکرد و کیفیت تخم­مرغ مرغان تخم­گذار انجام شد. تعداد 64 قطعه مرغ تخم­گذار تجاری سویه های- لاین 36-Wدر سن 75 هفتگی به صورت تصادفی به چهار گروه (جیره) آزمایشی شامل: 1- (جیره شاهد بدون افزودن رنگدانه طبیعی یا مصنوعی)، 2- (جیره شاهد + افزودن 25 قسمت در میلیون رنگدانه مصنوعی کانتازانتین قرمز)، 3- (جیره شاهد + افزودن 15 قسمت در میلیون رنگدانه استخراج شده از فلفل دلمه­ای قرمز) و 4 - (جیره شاهد + افزودن 30 قسمت در میلیون رنگدانه استخراج شده از فلفل دلمه­ای قرمز) در 16 قفس‌ مجزا تقسیم شدند. رنگدانه فلفل قرمز ابتدا به وسیله حلال هگزان استخراج و سپس با هیدروکسید پتاسیم صابونی شد. در طول هشت هفته دوره آزمایشی عملکرد، کیفیت تخم­مرغ و شاخص رنگ زرده در مرغان اندازه­گیری و در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید و کیفیت تخم­مرغ تفاوت معنی­داری بین گروه­های آزمایشی نسبت به گروه شاهد نداشت ولی شاخص رنگ زرده در مرغانی که رنگدانه طبیعی یا مصنوعی مصرف کرده بودند به صورت معنی­داری بیشتر از گروه شاهد بود (01/0P<). پایداری لیپیدهای زرده تخم­مرغ در برابر اکسیداسیون در مرغان تغذیه شده با رنگدانه فلفل قرمز بعد از سه هفته نگهداری تخم­مرغ در دمای 18­ درجه سانتی­گراد به صورت معنی­داری بهبود یافت (05/0P<). براساس نتایج این تحقیق، استفاده از 30 قسمت در میلیون رنگدانه استخراج شده از فلفل دلمه­ای قرمز می­تواند جایگزین رنگدانه­های مصنوعی در جیره مرغان تخم­گذار شود. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_64821.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_64821_fbc601e7386dd717c43f8919ef786748.pdf ER -