TY - JOUR ID - 59524 TI - اثر منبع چربی جیره و اسانس مرزه خوزستانی بر عملکرد، اجزای لیپیدی خون و پایداری اکسیداتیو گوشت در جوجه گوشتی تحت تنش گرمایی JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - ماسوری, بابک AU - سالاری, سمیه AU - خسروی نیا, حشمت اله AU - طباطبایی وکیلی, صالح AU - محمدآبادی, طاهره AD - دانشجوی دکتری /دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - عضو هیات علمی دانشگاه لرستان AD - عضو هیات علمی دانشگاه رامین Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 19 IS - 1 SP - 201 EP - 212 KW - جوجه گوشتی KW - روغن کلزا KW - روغن ماهی KW - کلسترول گوشت KW - لیپید خون KW - مرزه خوزستانی DO - 10.22059/jap.2016.59524 N2 - تاثیر اسانس مرزه خوزستانی (صفر و 400 میلی گرم بر کیلوگرم جیره) و منبع چربی (پنج درصد روغن ماهی، سه درصد روغن ماهی + دو درصد روغن کلزا، دو درصد روغن ماهی +سه درصد روغن کلزا و پنج درصد روغن کلزا) بر عملکرد تولیدی، کلسترول گوشت، پایداری لیپید و اجزای لیپیدی خون جوجه­های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی در یک آزمایش فاکتوریل 2×2×4 با پنج تکرار انجام شد. استفاده از پنج درصد روغن کلزا باعث کاهش ضریب تبدیل خوراک، غلظت لیپوپروتئین­های با دانسیته کم در سرم و میزان کلسترول عضلات ران و سینه در جوجه­های گوشتی در سن 42 روزگی شد (05/0>P). استفاده از 400 میلی­گرم در کیلوگرم اسانس مرزه باعث بهبود افزایش وزن روزانه، کاهش سطح کلسترول سرم و عضلات ران و سینه و کاهش سطح مالون­دی­آلدئید در عضلات ران و سینه شد (05/0>P). اعمال تنش گرمایی در بازه زمانی 22 تا 42 روزگی باعث کاهش معنی­دار ضریب تبدیل خوراک، افزایش کلسترول سرم خون و کلسترول عضله سینه و افزایش سطح مالون­دی­آلدئید عضلات ران وسینه شد (05/0>P). بر اساس نتایج حاصل، استفاده از روغن کلزا یا400 میلی­گرم در کیلوگرم اسانس مرزه خوزستانی تأثیر مثبت بر خصوصیات عملکرد و کاهش محتوای کلسترول عضلات و سرم خون در جوجه گوشتی دارد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_59524.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_59524_438c619962dfa85600807871345f7b05.pdf ER -