TY - JOUR ID - 59389 TI - بررسی ارتباط چند‌‌شکلی تک نوکلئوتیدی ژن STAT1 با صفات تولید شیر در گاوهای براون سوئیس JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - وفایی, هنگامه AU - حسین پور مشهدی, مجتبی AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 18 IS - 3 SP - 377 EP - 386 KW - ژن KW - صفات تولید شیر KW - نژاد براون سوئیس KW - STAT1 DO - 10.22059/jap.2016.59389 N2 - چند­شکلی تک­نوکلئوتیدی ژن STAT1 با روش PCR-RFLP و ارتباط آن با صفات تولید شیر در گاو­های شیری نژاد براون­سوئیس بررسی شد. تعداد ۹۸ رأس گاو شیری نژاد براون­سوئیس به طور تصادفی از گاوداری­های صنعتی مشهد انتخاب و خون­گیری ازورید دمی انجام شد. استخراج DNA با استفاده از کیت آماده انجام شد. یک قطعه دارای ۳۱۴ جفت باز در ناحیه 3'UTR ژن STAT1 با روش PCR تکثیر و سپس قطعه مورد نظر توسط آنزیم برشی Pag1 هضم شد. فراوانی­های ژنوتیپی و ژنی با نرم­افزار POPGENE (نسخه 31/1) برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم­افزار آماری SAS استفاده شد. میانگین صفات با روش دانکن مقایسه شد. فراوانی ژنوتیپ­های TT، TC و  CCبه ترتیب 23/0 ، 25/0 و 5۲/0 بود. فراوانی آلل­های T و C به ترتیب 35۵/0 و 6۴۵/0 برآورد شد. هتروزیگوسیتی مورد انتظار معادل ۰/۴۵۸ برآورد شد. آزمون مربع کای نشان داد که جمعیت مورد مطالعه در تعادل هاردی­وینبرگ نمی­باشد (05/0P<). تفاوت میانگین الگو­های ژنوتیپی در جایگاه ژن STAT1 برای صفات شیر (شامل تولید شیر، درصد و مقدار چربی شیر و مقدار پروتئین شیر) معنی­دار نبود، ولی برای صفت درصد پروتئین شیر معنی­دار بود (05/0P<). میانگین تولید شیر و مقادیر چربی و پروتئین برای ژنوتیپ CC نسبت به دو ژنوتیپ دیگر بیشتر بود. با توجه به نتایج حاصل، آلل T به عنوان آلل با فراوانی کم شناخته می­شود و وجود آلل C در ژنوتیپ گاو اثر مثبت بر صفات تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین دارد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_59389.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_59389_c889b4676d037920d03faadb4ee105a8.pdf ER -