TY - JOUR ID - 57182 TI - مطالعه خصوصیات الیاف در بزهای آمیخته بومی قم با بز کرکی جنوب خراسان JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - ساور سفلی, سیما AU - صالحی, مهناز AD - استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران AD - مربی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 18 IS - 3 SP - 635 EP - 646 KW - دورگ‌گیری KW - صفات کرک و مو KW - گروه ژنتیکی KW - وزن بیده KW - همبستگی DO - 10.22059/jap.2016.57182 N2 - در این تحقیق، خصوصیات کمی و کیفی الیاف نتاج حاصل از آمیزش بز نر کرکی جنوب خراسان با بزهای موئی ماده بومی قم بررسی شد. از 75 راس بز بومی و آمیخته در محدوده سنی یک تا سه سال برای بررسی صفات درصد کرک و مو، طول دسته الیاف مو و طول دسته الیاف کرک، طول تک تار مو، طول تک تار کرک و قطر کرک استفاده شد. با در نظر گرفتن اثر گروه ژنتیکی، جنس و سن بر صفات مورد بررسی، داده‌ها با نرم‌افزار SAS آنالیز شدند. میانگین وزن بیده بزهای مورد بررسی 4/19±2/300 گرم با حداقل 99 و حداکثر 713  گرم بود. طول تک تار مو در بیده بزهای نر (7/0±8/12 سانتی‌متر) بیش از بزهای ماده (5/0±2/10 سانتی‌متر) بود و در بزهای بومی، آمیخته نسل اول و دوم به ترتیب 6/0±0/12، 4/0±3/10 و 1/1±2/12 سانتی‌متر بود.وزن بیده در بزهای آمیخته بومی با کرکی جنوب خراسان در مقایسه با بزهای بومی قم، 21 گرم افزایش داشت که این تفاوت معنی‌دار نبود در حالی‌که درصد کرک در بزهای آمیخته‌ تقریبا دو برابر بزهای بومی قم بود (01/0p<). بر اساس نتایج تحقیق، دورگ‌گیری بین بزهای ماده موئی قم با بزهای نر کرکی جنوب خراسان موجب بهبود کمی و کیفی الیاف تولید شده می‌شود. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_57182.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_57182_72d92f39744446e4d8afba6a0dac0697.pdf ER -