TY - JOUR ID - 54769 TI - عملکرد، حساسیت به آسیت و بازده اقتصادی در جوجه‏های گوشتی تحت ‌تأثیر برنامه خوراک‏دهی متناوب آردی ‌-‌ حبه JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - عموئیان خاوه, علیرضا AU - کریمی ترشیزی, محمد امیر AU - شریعتمداری, فرید AD - کارشناس ارشد، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - استادیار، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - استاد، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 18 IS - 1 SP - 85 EP - 94 KW - آردی KW - جوجه گوشتی KW - حبه KW - سودآوری KW - شکل خوراک KW - عملکرد DO - 10.22059/jap.2016.54769 N2 - تأثیر شش نوع برنامۀ خوراک‏دهی متناوب آردی‌ـ‌حبه بر عملکرد و حساسیت به آسیت با استفاده از 480 قطعه جوجۀ گوشتی در پنج تکرار و 16 پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارها شامل 1. جیرۀ آردی، 2. جیرۀ آردی حرارت‌دیده، 3. جیرۀ آردی در دوره‌های آغازی و رشد و در ادامۀ جیرۀ حبه، 4. جیرۀ آردی در دورۀ آغازی و در ادامۀ جیرۀ حبه، 5. جیرۀ حبه، و 6. جیرۀ حبۀ آرد‌شده است. تغذیۀ جیرۀ حبه در کل دورۀ پرورش، مصرف خوراک و وزن را افزایش داد و موجب بهبود ضریب تبدیل ‏شد، اما حساسیت به آسیت افزایش یافت (01/0>P). جیره‌های آردی در تمام دورۀ پرورش کمترین افزایش وزن و نامناسب‌ترین ضریب تبدیل غذایی را ایجاد کردند (01/0>P). مصرف جیرۀ حبه در دورۀ پایانی با مصرف حبه در کل دوره و یا دوره‌های رشد و پایانی، ضریب تبدیل مشابه و مناسب‌تر از جیره‌های آردی داشت (01/0>P). مصرف جیره‌های آردی در چهار هفتۀ ابتدایی یا در کل دوره، حساسیت به آسیت را به‌طور معنی‌داری کاهش داد و با افزایش طول دورۀ تغذیه از جیرۀ حبه این شاخص افزایش داشت (01/0>P). در گروه‌های دریافت‏کنندۀ جیرۀ حبه کمترین هزینۀ خوراک برای تولید یک کیلوگرم وزن زنده و بالاترین سود ناخالص به‏دست آمد (05/0>P). به‌منظور استفاده از مزایای جیرۀ حبه و اجتناب از بروز تلفات زیاد و کاهش حساسیت به آسیت تغذیۀ جیرۀ آردی در دورۀ آغازی و استفاده از خوراک حبه در ادامه توصیه می‌شود.  UR - https://jap.ut.ac.ir/article_54769.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_54769_4d6b8d57cdb9d1c2d0a24b86ccd41128.pdf ER -