TY - JOUR ID - 54025 TI - تأثیر دفعات خوراک‌دهی و افزودن روغن گیاهی به جیره ‌بر عملکرد و رفتارهای تغذیه‌ای گاوهای شیرده هلشتاین JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - اکبری پابندی, کامران AU - میرزایی الموتی, حمیدرضا AD - کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان، زنجان Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 17 IS - 1 SP - 119 EP - 129 KW - افزودن روغن KW - ترکیب شیر KW - تولید شیر KW - دفعات خورا‌ک‌دهی KW - رفتارهای تغذیه‌ای KW - گاو هلشتاین DO - 10.22059/jap.2015.54025 N2 - به‌منظور مطالعۀ اثر افزودن روغن به جیره و دفعات خوراک‏دهی بر عملکرد و رفتارهای تغذیه‏ای، از 24 رأس گاو شیرده هلشتاین (12 رأس گاو یک‌بار زایش‌کرده و 12 رأس چند بار زایش‌کرده به‏ترتیب با میانگین وزنی 58±626 و 25±617 کیلوگرم و روزهای شیردهی 44±195 و 39±207 روز) در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 با دو سطح روغن در جیره (صفر و 5/2 درصد) و دو برنامۀ غذایی (یک و سه بار در روز) در قالب طرح بلوک‏های کاملاَ تصادفی استفاده شد. اثر تیمارها بر مادۀ خشک مصرفی معنی‏دار نبود، ولی افزودن روغن باعث کاهش نوسانات خوراک‌خوردن به‌ویژه با یک ‌بار خوراک‏دهی در روز شد (05/0 > P). اثر متقابل بین دفعات خوراک‏دهی و افزودن روغن برای تولید شیر تمایل به معنی‏داری داشت (1/0>P). در گاوهایی که سه بار در روز خوراک دریافت کردند، افزودن روغن به جیره‏ سبب افزایش تولید شیر شد (09/0 =P)، ولی این افزایش در یک ‌بار خوراک‏دهی مشاهده نشد. پروتئین شیر گاوهایی که سه بار در روز جیرۀ حاوی روغن دریافت کردند، کاهش یافت (05/0>P). تغذیۀ گاوها یک ‌بار در روز با جیرۀ حاوی روغن موجب بهبود درصد چربی شیر شد (05/0> P). به‏طورکلی افزودن روغن به جیرۀ گاوهای اواسط دورۀ شیردهی می‏تواند تأثیرات مخاطره‏انگیز کاهش دفعات خوراک‏دهی را کاهش دهد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_54025.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_54025_896ffaa483ed39683a84cd18b84f8ca9.pdf ER -