TY - JOUR ID - 54018 TI - بررسی اثر منابع آلی و غیرآلی در باند کردن عناصر معدنی در شرایط برون تنی JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - قدرت, علی AU - یعقوب فر, اکبر AU - ابراهیم نژاد, یحیی AU - اقدم شهریار, حبیب AU - قربانی, ابوالفضل AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران AD - استاد بخش تحقیقات تغذیۀ دام و طیور، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 17 IS - 1 SP - 39 EP - 49 KW - باند شدن مواد معدنی KW - پرلیت KW - جو KW - فیبر جیره‌ایی KW - گندم DO - 10.22059/jap.2015.54018 N2 - در این آزمایش، توانایی پلی‏ساکاریدهای غیرنشاسته‏ای از دو منبع گندم و جو به‌عنوان منابع آلی و پرلیت به‌عنوان منبع غیرآلی در باندکردن کاتیون‏های منگنز، آهن، روی، و مس در شرایط برون‏تنی بررسی شد. مقدار رطوبت، پروتئین، خاکستر، عصارۀ اتری، کل کربوهیدرات، NDF، ADF، ADL، فیبر خام، ویسکوزیته، سلولز، همی‏سلولز، کل فیبر جیره‏ای گندم، و جو اندازه‏گیری شد. ظرفیت باندکردن منگنز، روی، آهن، و مس در شرایط فیزیولوژیکی تقلیدشدۀ معده، روده، و کولون در گندم، جو و پرلیت در شرایط آزمایشگاه اندازه‏گیری و مقایسه شد. تیمار اسیدی موجب حذف بیشتر مواد معدنی اندوژنوس به‏جز آهن شد. دانۀ جو بیشترین ظرفیت باندکردن عناصر مس (48/44 درصد)، روی (07/11 درصد)، و منگنز (16/5 درصد) را در شرایط رودۀ کوچک؛ و پرلیت ظرفیت باندکردن کمتر برای عناصر مس (41/1 درصد)، روی (74/1 درصد)، و منگنز (76/0 درصد) را در مقایسه با جو و گندم نشان داد. بیشترین مقدار خروج مواد معدنی در شرایط اسیدی در هر سه مادۀ خوراکی به‌ترتیب برای عناصر منگنز، روی، مس و آهن بود و بیشترین مقدار باندشدن در منابع آلی در شرایط تقلیدشدۀ رودۀ کوچک به‌ترتیب به عناصر آهن، مس، روی، و منگنز تعلق داشت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که الیاف جیره‏ای قابلیت دسترسی مواد معدنی را کاهش می‏دهند. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_54018.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_54018_899743c92ee6dd906f5f668aae560a0c.pdf ER -