TY - JOUR ID - 53900 TI - تأثیر ویتامین های E و C و نوع روغن جیره بر عملکرد و فراسنجه های سرم جوجه های گوشتی JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - محیطی اصلی, مازیار AU - قناعت پرست رشتی, معین AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت‌ـ‌ایران AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت‌ـ‌ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 17 IS - 2 SP - 223 EP - 233 KW - جوجه گوشتی KW - روغن سویا KW - روغن کانولا KW - فراسنجه‌های سرم KW - ویتامین E KW - ویتامین C DO - 10.22059/jap.2015.53900 N2 - برای بررسی تأثیرات افزودن ویتامین E و C به جیره‏های حاوی منابع متفاوت روغن بر عملکرد و فراسنجه‏های سرم از 320 قطعه جوجۀ گوشتی (سویۀ راس 308)، در آزمایشی فاکتوریل 2×2×2 و در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. فاکتورهای آزمایشی شامل دو منبع متفاوت روغن (سویا و کانولا) و دو سطح ویتامین E (صفر و 200 میلی‏گرم در کیلوگرم) و دو سطح ویتامین C (صفر و 1000 میلی‏گرم در کیلوگرم) بودند. منابع روغن و ویتامین‏های E و C اثر معنی‏داری بر عملکرد جوجۀ گوشتی نداشتند. استفاده از ویتامین E یا C سبب افزایش کلسترول کل و HDL سرم شد (05/0>P). منبع روغن اثر معنی‏داری بر کلسترول کل و گلوکز سرم نداشت. جیره‏های حاوی روغن کانولا، سبب افزایش HDL و کاهش مالون‏دی‏آلدئید سرم در مقایسه با جیره‏های حاوی روغن سویا شد (01/0>P). جیرۀ حاوی روغن کانولا و ویتامین C، موجب کاهش تری‏گلیسیرید سرم در مقایسه با جیره‏های حاوی روغن سویا و ویتامین C شد (05/0>P). جیره‏های حاوی ویتامین E موجب کاهش مالون‏دی‏آلدئید و افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز سرم شد (05/0>P). براساس نتایج تحقیق حاضر، تغذیۀ جوجه‏های گوشتی با جیرۀ حاوی روغن کانولا، ویتامین C یا E، HDL سرم را افزایش می‏دهد و ویتامین E با تقویت سیستم آنتی‏اکسیدانی سبب کاهش اکسیداسیون لیپیدهای سرم شد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_53900.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_53900_8b5cdc2358e09179fa29a257bb16d365.pdf ER -