TY - JOUR ID - 53865 TI - تأثیر استفاده از پسماند گیاهان دارویی در جیره های با نسبت های گوناگون اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 بر عملکرد مرغ‌های تخم گذار JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - موسوی, سیده اسماء AU - مهدوی, سید امیر حسین AU - ریاسی, احمد AU - صادقی سفیدمزگی, علی AD - کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان‌ـ‌ایران AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان‌ـ‌ایران AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان‌ـ‌ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 17 IS - 2 SP - 321 EP - 333 KW - اسیدهای چرب KW - پسماند گیاهان دارویی KW - تغییرات بافتی KW - عملکرد KW - مرغ تخم‏گذار DO - 10.22059/jap.2015.53865 N2 - تأثیر مخلوط پسماند گیاهان آویشن، رزماری، شوید و نعناع فلفلی در جیره‏های با نسبت‏های گوناگون اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 بر عملکرد، وزن نسبی اندام‏های داخلی، فلور میکروبی محتویات ایلئوم و تغییرات هسیتولوژیک رودۀ کوچک و کبد مرغ‏های تخم‏گذار در آزمایشی فاکتوریل 3×2 با سه سطح پسماند (صفر، 5/2 و 5 درصد) و دو نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 (12/15 و 65/1) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و پنج پرنده در هر تکرار بررسی شد. تغذیۀ مرغ‏ها با جیره‏های با نسبت پایین امگا-6 به امگا-3 وزن نسبی طحال، تعداد و قطر غدد لنفاوی غیرمنتشرۀ لامیناپروپریا (05/0P<)، و درصد تولید تخم‏مرغ در میان دورۀ دوم (05/0P=) را افزایش و وزن نسبی و درصد چربی کبدی را کاهش داد (05/0P<). تغذیۀ پرندگان با جیره‏های حاوی پسماندهای گیاهی، طول پرز، تعداد و قطر غدد لنفاوی، تعداد سلول‏های گابلت (05/0P<)، و ضریب تبدیل غذایی (08/0P=) را بهبود داد. غلظت مالون دی‏آلدئید در کبد و جمعیت اشرشیاکلی در ایلیوم پرندگانی که با جیرۀ حاوی 5درصد مخلوط پسماند تغذیه شدند، کاهش یافت (01/0P<). براساس نتایج تحقیق حاضر، استفاده از نسبت پایین اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 یا 5درصد مخلوط پسماند گیاهان دارویی در جیره به‌ترتیب تولید تخم‏مرغ و شاخص‌های سلامت روده و کبد را در مرغ‏های تخم بهبود می‏بخشد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_53865.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_53865_7e2acf31189ee0521b0de3b9fd318eb3.pdf ER -