دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
همسانهسازی ژن زیرواحد بتا هورمون گونادوتروپین جفت انسانی در پی انتقال ژن به اسپرم خروس
203
212
FA
مهدی
نورانی
کارشناسی ارشد علوم طیور، دانشگاه تربیت مدرس
mehdinoorani87@gmail.com
شعبان
رحیمی
دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، تخصص: بیماری های طیور
rahimi_s@modares.ac.ir
عبدالحسین
شاهوردی
عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان
shahverdi@royaninstitute.org
محسن
شرفی
عضو هیات علمی گروه علوم طیور، دانشگاه تربیت مدرس
sharafi2000@gmail.com
10.22059/jap.2018.208607.623055
<strong>هدف از این مطالعه، همسانهسازیزیرواحد بتای هورمون گونادوتروپین جفت انسانی در ناقل مناسب بود که بتواند از طریق اسپرم در تولید طیور تراریخت به کار گرفته شود. به این منظور زیرواحد بتای این هورمون به کمک یک جفت آغازگر اختصاصی تکثیر و درناقل T همسانهسازی شد. فرآیند ترانسفورماسیون پلاسمید نوترکیب در سلولهای مستعد اشریشیاکلی انجام گرفت و کلونیهای دارای پلاسمید نوترکیب بهوسیله PCR انتخاب شدند. صحت تخلیص پلاسمید ابتدا توسط هضم آنزیمی و نهایتاً به روش توالییابی بررسی شد. پس از آن، زنجیره بتا از ناقلT جداسازی شد و مجددا در ناقل بیانی pcDNA3.1+ همسانهسازی شد. نتایج آنالیز آنزیمی و تعیین توالی نشان داد که پلاسمید نوترکیب hCGβ/ pCDNA3.1+ با توالی صحیح ساخته شد و تطابق کامل با ژن زیرواحد بتای هورمون گونادوتروپین جفت انسانی داشت. می توان نتیجه گرفت که پلاسمید نوترکیب حاوی زیر واحد بتای گونادوتروپین جفت انسانی ساختار مناسبی برای انتقال به اسپرم خروس دارد که می تواند در تولید جوجه های تراریخت به کار گرفته شود.</strong>
اسپرم,پلاسمید,توالی یابی,جوجه تراریخت
https://jap.ut.ac.ir/article_66439.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66439_6aee5a661269655588a2b3f17cd32501.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
بررسی چندشکلی ژنهای Wnt10a و Wnt10b در گوسفند آمیخته افشاری برولامرینو
213
224
FA
سمیه
زمانی افشار
--
s_zamaniafshar@znu.ac.ir
طاهر
هرکی نژاد
دانشگاه زنجان- دانشیار
taher.harkinezhad@znu.ac.ir
عباس
بهاری
دانشگاه زنجان- استادیار
bahariabas@gmail.com
محمد حسین
شهیر
دانشگاه زنجان- دانشیار
shahir_m@znu.ac.ir
10.22059/jap.2018.225760.623156
<strong><span lang="AR-SA">انتخاب دامهای زنده دارای حداقل چربی لاشه در جهت اصلاح گلههای داشتی به افزایش تولید گوشت کشور کمک میکند. اعضای خانواده ژن </span><span dir="LTR">Wnt</span><span lang="AR-SA"> از عوامل مؤثر در تمایز سلولهای چربی هستند. این پژوهش به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">منظور بررسی ارتباط چندشکلی ژنهای </span><span dir="LTR">Wnt10a</span><span lang="AR-SA"> و </span><span dir="LTR">Wnt10b</span><span lang="AR-SA"> با صفات لاشه در 96 رأس گوسفند آمیخته افشاری-</span><span lang="AR-SA">برولامرینو انجام شد. از نمونه خون گوسفندان آمیخته به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">روش فنول کلروفرم </span><span dir="LTR">DNA</span> <span lang="AR-SA">استخراج شد و واکنش زنجیرهای پلیمراز برای تکثیر قطعههای 663 جفتبازی از اگزون سوم و قسمتی از اینترون دوم ژن </span><span dir="LTR"> Wnt10a</span><span lang="AR-SA">و 512 جفتبازی از اگزون سوم ژن </span><span dir="LTR">Wnt10b</span><span lang="AR-SA"> انجام شد. یک چندشکلی و سه تکشکلی (مشاهده آللی متفاوت از توالی رفرنس) در جایگاه ژن </span><span dir="LTR">Wnt10a</span><span lang="AR-SA"> مشاهده شد اما تفاوتی بین نمونه</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">ها برای ژن </span><span dir="LTR">Wnt10b</span><span lang="AR-SA"> وجود نداشت. یک تکشکلی در ناحیه اینترون و یک تغییر تک</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">نوکلئوتیدی از نوع هممعنی و دو تکشکلی در ناحیه اگزون درژن </span><span dir="LTR">Wnt10a</span><span lang="AR-SA"> مشاهده شد که یکی از این تکشکلی</span><span lang="AR-SA">ها </span><span lang="AR-SA">در کدون 139بود. پس از هضم با آنزیم برشی </span><span dir="LTR">Hpa</span><span dir="LTR">II</span> <span lang="AR-SA">در کدون 139، مشخص شد که تمامی افراد در مقایسه با توالی رفرنس دارای ژنوتیپ هموزیگوت موتانت هستند. این </span><span dir="LTR">SNP</span><span lang="AR-SA"> علاوه بر گوسفندان آمیخته در تعدادی از گوسفندان افشاری (دنبهدار) و زل (بدون دنبه) نیز بررسی شد و مجدداً همان نتایج مشاهده شد. براساس نتایج این تحقیق به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">نظر میرسد در این جایگاه از ژن در نژادهای مورد بررسی آلل اصلی </span><span dir="LTR">G</span> <span lang="AR-SA">باشد.</span></strong>
تغییر تکنوکلئوتیدی,چندشکلی,ژن Wnt,صفات لاشه,گوسفند افشاری
https://jap.ut.ac.ir/article_66629.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66629_a0cf11106adbda06dabd300a88bb4657.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
مطالعه روابط تکاملی و فیلوژنتیکی ژن گلوتاتیون پراکسیداز-۱ در جمعیتهای خزک و رأس 308
225
241
FA
رخساره
نجم الدینی
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
mooud.najm92@gmail.com
غلامرضا
داشاب
هیات علمی دانشگاه زابل، تخصص: ژنتیک و اصلاح نژاد دام/ ژنتیک کمی/ ژنومیکس و انتخاب ژنومیک/ مکانیابی ژنی
dashab@uoz.ac.ir
مهدی
وفای واله
گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
me_va84@yahoo.com
نصرالله
مرادی کر
دانشگاه علوم پزشکی سمنان
moradikor.nasroallah@yahoo.com
10.22059/jap.2018.252055.623260
<strong><span lang="AR-SA">استرس گرمایی یکی از مهمترین عوامل استرسزای محیطی است که تولید طیور در دنیا به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">خصوص در مناطق گرم همانند استان سیستان و بلوچستان در ایران را با چالش همراه کرده است. استرس گرمایی موجب افزایش تولید رادیکالهای آزاد در بدن پرندگان میشود. گلوتاتیون پراکسیداز نقش مهمی به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">عنوان آنتیاکسیدان سلولی در استرس گرمایی ایفا میکند. هدف از انجام این پژوهش، تجزیه تکاملی و فیلوژنتیک توالی نوکلئوتیدی </span><span dir="LTR">GPX-1</span><span lang="FA"> در دو جمعیت راس ۳۰۸ و خزک بود. نمونههای خون از ۱۰ پرنده از دو جمعیت خزک و راس ۳۰۸ به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="FA">طور تصادفی جمعآوری شد (پنج قطعه از خزک و پنج قطعه راس ۳۰۸). </span><span dir="LTR">DNA</span><span lang="FA"> از خون کامل استخراج شد. تکثیر </span><span dir="LTR">PCR</span><span lang="FA"> قطعه ۸۰۰ جفت بازی از </span><span dir="LTR">GPX-1</span><span lang="FA"> با استفاده از یک جفت پرایمر اختصاصی انجام گرفت. سپس محصول تکثیر برای توالییابی </span><span dir="LTR">DNA</span><span lang="FA"> ارسال شد. همردیفی توالی قطعات </span><span dir="LTR">GPX-1</span><span lang="FA"> در مجموع نه هاپلوتیپ و ۱۳ ناحیه متغیر را نمایان ساخت. از ۱۳ ناحیه چندشکل، پنج ناحیه جهشهای نقطهای بودند. ترسیم درخت فیلوژنتیک تشابه ژنتیکی بالایی را در بین دو جمعیت مورد مطالعه نشان داد، اما تفرق در درون جمعیتها نشان میدهد که امکان بهبود، تغییرات ژنتیکی و افزایش مقاومت به استرسهای محیطی در نتیجه انتخاب وجود دارد. نتایج فاصله ژنتیکی و نواحی چندشکل </span><span dir="LTR">GPX-1</span><span lang="FA"> در گونه</span><span lang="FA"></span><span lang="FA">های مختلف درخت فیلوژنتیک را تأیید نمودند. مطالعه فرآیندهای انتخاب مثبت نشان داد که انتخاب و تکامل نقش مهمی در فهم نقش زیستی این ژن دارند.</span></strong>
تکامل,جهش,فیلوژنتیک,گلوتاتیونپراکسیداز,همولوگ
https://jap.ut.ac.ir/article_66058.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66058_5466b6e06f8b3db2cb62f1e095348802.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
تأثیر عصاره تاننی استخراج شده از محصول فرعی پسته با حلالهای مختلف بر تجزیهپذیری پروتئین کنجاله سویا در شکمبه
243
255
FA
پیروز
شاکری
0000-0002-5653-6213
استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
pirouz_shakeri@yahoo.co.uk
حسن
فضائلی
0000-0002-2380-7611
استاد بخش تحقیقات تغذیه دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
hfazaeli@gmail.com
مجتبی
زاهدی فر
دانشیار بخش تحقیقات تغذیه دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
zahedifar44@yahoo.com
10.22059/jap.2018.244914.623236
<strong>تاننها توانایی کاهش تجزیهپذیری پروتئین در شکمبه و افزایش پروتئین عبوری به روده کوچک را دارند. این آزمایش باهدف بررسی تأثیر عصاره تاننی استخراجشده از محصول فرعی پسته با حلالهای آب، اتانول 70 درصد و متانول 80 درصد بر تجزیهپذیری پروتئین کنجاله سویا در شکمبه انجام شد. مقادیری از عصارهها به کنجاله سویا اضافه شد تا غلظت تانن اضافهشده به مخلوط به 5/0 و یک درصد رسید. در کنجاله سویای بدون عصاره (شاهد) و کنجالههای سویای عملآوریشده با غلظتهای 5/0 و یک درصد از سه نوع عصاره (شش تیمار)، میزان ناپدیدشدن شکمبهای و پس از شکمبهای و همچنین تجزیهپذیری شکمبهای ماده خشک و پروتئین خام با سه تکرار اندازهگیری شد. برای تعیین میزان ناپدیدشدن و تجزیهپذیری نمونهها در شکمبه، از سه رأس گاو نر اختهشده تالشی با فیستولای شکمبهای، و برای تعیین میزان ناپدیدشدن پساز شکمبهای از دستگاه شبیهساز هضم استفاده شد. فرآوری کنجاله سویا با یک درصد تانن از عصاره آبی، 5/0 و یک درصد تانن از عصارههای اتانولی و متانولی سبب کاهش ناپدیدشدن شکمبهای پروتئین خام گردید (01/0>P)، بدون آنکه میزان ناپدیدشدن ماده خشک و پروتئین خام در کل دستگاه گوارش را تغییر دهد. فرآوری کنجالههای سویا با 5/0 و یک درصد تانن استخراجشده با آب، اتانول و متانول، غلظت پروتئینهای با تجزیه پذیری سریع را کاهش داد (01/0>P). بهطور کلی تانن عصارههای آبی، اتانولی و متانولی محصول فرعی پسته میتوانند تجزیه پروتئین کنجاله سویا در شکمبه را کاهش دهند، هرچند استفاده از عصاره آبی محصول فرعی پسته اقتصادی و کاربردیتر است.</strong>
پروتئین محافظت شده,تجزیهپذیری,عصاره محصول فرعی پسته,کنجاله سویا,in situ
https://jap.ut.ac.ir/article_66033.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66033_3d7935e3305675966c313287bb1103fe.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
تأثیر تغذیه سیلاژ آرتیچوک بر مصرف خوراک، گوارشپذیری و تولید پروتئین میکروبی در گوسفند
257
268
FA
نادر
پاپی
0000-0001-6277-2944
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی ایران، کرج
papinader4@gmail.com
10.22059/jap.2018.247956.623246
<strong>این پژوهش به منظور بررسی تأثیر جایگزین کردن سیلاژ ذرت با سطوح مختلف سیلاژ علوفه آرتیچوک (سیب زمینی ترشی) بر مصرف خوراک، گوارشپذیری جیره و تولید پروتئین میکروبی، با استفاده از 20 رأس گوسفند نر شال با میانگین وزن زنده 3/2±3/65 کیلوگرم انجام شد. چهار جیره با انرژی و پروتئین برابر با نسبت علوفه به کنسانتره 64 به 36 تهیه شد که در آنها سیلاژ علوفه آرتیچوک با نسبتهای مختلف صفر، 180، 360 و 540 گرم در کیلوگرم ماده خشک جایگزین سیلاژ ذرت گردید. جیرهها به چهار گروه دام آزمایشی برای مدت 31 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی تغذیه شد. ماده خشک مصرفی و گوارشپذیری ماده خشک در گوسفندان مصرفکننده جیره فاقد سیلاژ آرتیچوک (شاهد) بهترتیب برابر 2139 گرم در روز و 699 گرم در کیلوگرم و در جیره حاوی 540 گرم سیلاژ علوفه آرتیچوک به ترتیب 2095 گرم در روز و 697 گرم در کیلوگرم بود. جایگزین نمودن سیلاژ آرتیچوک به جای سیلاژ ذرت تأثیری بر مصرف روزانه ماده خشک و مواد مغذی جیره نداشت. گوارشپذیری مواد مغذی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. با جایگزین کردن سیلاژ آرتیچوک به جای سیلاژ ذرت، تغییر معنیداری در تولید پروتئین میکروبی مشاهده نشد. با توجه به نتایج حاصل، جایگزینی سیلاژ ذرت توسط سیلاژ علوفه آرتیچوک تا سطح 540 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره گوسفند، تأثیر منفی بر مصرف خوراک روزانه و گوارشپذیری ندارد. بنابراین میتوان از بخش هوایی علوفه آرتیچوک به صورت یک سیلاژ در تغذیه گوسفند استفاده نمود.</strong>
پروتئین میکروبی,سیلاژ علوفه آرتیچوک,گوارشپذیری,گوسفند,مصرف خوراک
https://jap.ut.ac.ir/article_66057.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66057_7efef1d961b995d4284df7a6128e78c6.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
اثر عصاره گیاه تشنهداری بر راندمان تجزیهپذیری و غلظت ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی در مایع شکمبه با استفاده از دستگاه شبیه ساز شکمبه
269
281
FA
مریم
باقری ورزنه
استادیار پژوهشی،پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران، صندوق پستی، 33535111تخصص: تغذیه گوساله و گاو شیری/ ارزشیابی مواد خوراکی و افزودنیهای خوراکی دام/ پروبیوتیک
bagheri@irost.ir
10.22059/jap.2018.255291.623273
<strong><span lang="AR-SA">اثر عصاره گیاه تشنهداری </span><span dir="LTR"><span style="font-size: small;"><span style="font-family: Times New Roman;"> (<em>Scrophularia striata</em>)</span></span></span><span lang="AR-SA">به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">عنوان یک افزودنی برای بهبود بازده تجزیهپذیری مواد مغذی در شکمبه، غلظت کل ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی در یک سیستم شبیهساز شکمبه (رزیتک) بررسی شد. به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">همین منظور از 12 فرمانتور در دو دوره آزمایشی که هر یک 10 روز به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">طول انجامید استفاده شد و پنج روز پایانی هر دوره از مایع درون فرمانتور نمونه</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">برداری شد. تیمارها شامل: گروه بدون افزودنی (شاهد)، گروه دریافت</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">کننده 10 میلیگرم در روز موننسین (موننسین)، گروه دریافت</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">کننده 480 میلیگرم در روز عصاره گیاهی و گروه دریافت</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">کننده 960 میلیگرم در روز عصاره گیاهی بودند. افزودن عصاره گیاهی در هر دو سطح به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">طور معنیداری تولید متان به ازای هر گرم ماده مغذی تجزیه</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">شده را در مقایسه با گروه شاهد کاهش داد (05/0</span><span lang="AR-SA">></span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="AR-SA">). تولید کل اسیدهای چرب فرّار به ازای هر گرم ماده خشک و آلی تجزیه</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">شده در تیمارهایی که عصاره گیاهی دریافت کرده بودند در مقایسه با شاهد و موننسین بالاتر بود (05/0</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P<</span></span><span lang="AR-SA">). آمونیاک تولیدی به ازای هر واحد پروتئین خام تجزیه</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">شده در گروهی که 960 میلیگرم عصاره دریافت کرده بود، پایینتر از گروه شاهد بود (05/0</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P<</span></span><span lang="AR-SA">). تیمار دریافت</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">کننده 960 میلیگرم عصاره، بالاترین غلظت کل ترکیبات فلاونوئیدی، فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی را نسبت به سایر تیمارها داشت (05/0</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P<</span></span><span lang="AR-SA">). بر اساس نتایج این آزمایش، عصاره گیاه تشنهداری را</span><span lang="AR-SA">میتوان برای بهبود راندمان تجزیهپذیری، افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی مایع شکمبه و کاهش تولید متان به جای آنتیبیوتیک مورد توجه قرار داد. </span></strong>
تجزیه پذیری,ترکیبات فایتوژنیک,سیستم شبیه ساز شکمبه (رزیتک),فعالیت آنتیاکسیدانی,گیاه تشنهداری,متان
https://jap.ut.ac.ir/article_66283.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66283_c9da2ffa56b296845b4e2c1f835c637d.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
مقایسه اثر تغذیه زیست یار مخمری در شیر یا خوراک آغازین بر عملکرد رشد، وضعیت سلامت، فراسنجه های خونی و شکمبه ای گوساله های هلشتاین
283
292
FA
محمد
حسین آبادی
دانشجوی دکترا
mhoseinabadi@ut.ac.ir
مهدی
دهقان بنادکی
0000-0001-8448-1371
استاد گروه مهندسی علوم دام، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران
dehghanb@ut.ac.ir
ابوالفضل زالی
زالی
هیئت علمی دانشگاه تهران
zalia@ut.ac.ir
10.22059/jap.2018.227019.623165
<strong>برای بررسی اثرات تغذیه زیست یار مخمری در شیر یا استارتر بر رشد، امتیاز قوام مدفوع، وضعیت سلامت و پارامترهای خونی و شکمبه ای، 30 راس گوساله ماده هلشتاین با میانگین وزن تولد 8/1 ±4/40 در مزرعه گاو شیری تلیسه نمونه از 14-65 روزگی مورد استفاده قرار گرفتند.گوساله ها به صورت تصادفی به سه تیمار اختصاص یافتند که شامل : یک: شاهد (بدون افزودن زیست یار مخمری)، دو: زیست یار مخمری در استارتر، سه: زیست یار مخمری در شیر جایگزین. میانگین اضافه وزن روزانه، وزن بدن و بازده خوراک، تفاوتشان بین تیمارها معنی دار نبود. مصرف ماده خشک در تیمار دو به طور معنی داری کمتر از تیمار کنترل بود (05/0 >P). قابلیت هضم مواد مغذی خوراک، غلظت نیتروژن آمونیاکی، اسیدیته مایع شکمبه و پارامترهای خونی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. امتیاز قوام مدفوع و سلامت در تیمار دو و سه بهتر از تیمار کنترل بود. به صورت کلی گوساله هایی که با زیست یار مخمری در شیر تغذیه شده بودند بهترین وضعیت قوام مدفوع و سلامت را داشتند (05/0 >P).</strong>
زیست یار مخمری,سلامت,عملکرد,فراسنجه های خونی,گوساله های شیرخوار
https://jap.ut.ac.ir/article_66426.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66426_0b9710fc292b81c7f68d9ddbec456f15.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
اثر مکملهای پروبیوتیکی و پریبیوتیکی بر عملکرد تولیدی گاوهای شیری
293
304
FA
مسعود
دیدارخواه
هیات علمی دانشگاه
masooddidarkhah@birjand.ac.ir
هادی
سریر
0000-0001-6073-9315
گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
hsarir@birjand.ac.ir
10.22059/jap.2018.251872.623259
<strong><span lang="FA">هدف از اجرای این آزمایش بررسی تأثیر مکملهای</span><span lang="FA">پروبیوتیکی و پریبیوتیکی بر عملکرد گاوهای شیری هلشتاین بود</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">.</span></span> <span lang="FA">به همین منظور تعداد 40 راس گاو شیری نژاد هلشتاین با تولید شیر روزانه 8/0 </span><span lang="FA">±</span><span lang="FA"> 33 کیلوگرم و وزن اولیه 40 </span><span lang="FA">±</span><span lang="FA"> 700 کیلوگرم در چهار گروه در قالب طرح کاملاً تصادفی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد (جیره پایه)، 2) گروه پروبیوتیک (جیره پایه + چهار گرم پروبیوتیک به ازای هر راس در روز)، 3) گروه پری بیوتیک (جیره پایه + 14گرم پریبیوتیک به ازای هر راس در روز)، 4) گروه سین بیوتیک (جیره پایه + چهار گرم پروبیوتیک + 14 گرم پریبیوتیک به ازای هر راس در روز) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد، میانگین مدت زمان جویدن، نشخوارکردن و خوردن بین جیره</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;"></span></span><span lang="FA">های مختلف آزمایش اختلاف معنیداری وجود داشت (05/0></span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="FA">). بیشترین مدت زمان جویدن، نشخوار کردن و خوردن متعلق به گروهی بود که پروبیوتیک مصرف کرده بودند و با سایر گروهها اختلاف معنیداری داشت (05/0></span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="FA">). با مصرف پروبیوتیک مقدار تولید شیرخام روزانه، تولید شیر با 5/3 درصد چربی و تولید شیر با چهار درصد چربی افزایش پیدا کرد و اختلافمعنیداری (05/0</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P<</span></span><span lang="FA">) با گروه شاهد (جیره پایه بدون افزودنی) داشت. بازده غذایی در جیرههای مکمل</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;"></span></span><span lang="FA">شده با توجه به افزایش تولید شیر خام افزایش یافت. شاخصهای سلامتی، قوام و سیالیت مدفوع در جیرههای مکمل شده بهبود یافت. بنابر این مصرف پروبیوتیک در تغذیه گاهای شیری عملکرد و شاخصهای سلامتی را بهبود می</span><span lang="FA"></span><span lang="FA">بخشد.</span></strong>
پروبیوتیک,پریبیوتیک,سینبیوتیک,قوام مدفوع,گاو شیری
https://jap.ut.ac.ir/article_67050.html
https://jap.ut.ac.ir/article_67050_b84e140e89b7f9a7d993c41a3c09a8c0.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
اثر عصاره هیدروالکلی دو گونه آویشن بر گوارشپذیری مواد مغذی و وضعیت آنتیاکسیدانی جوجههای گوشتی
305
314
FA
محمد
ملک زاده
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
m_malekzadeh57@yahoo.com
میر داریوش
شکوری
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
mdshakouri@uma.ac.ir
حسین
عبدی بنمار
دانشگاه محقق اردبیلی - تخصص:تغذیه نشخوارکنندگان
abdibenemar@uma.ac.ir
10.22059/jap.2018.245867.623240
<strong><span lang="AR-SA">اثر عصاره هیدروالکلی</span><span lang="AR-SA">دو گونه آویشن و فلاوومایسین بر</span><span lang="AR-SA">گوارش</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">پذیریمواد مغذی و وضعیت آنتی</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">اکسیدانی جوجه </span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">های گوشتی، با استفاده از 128</span><span lang="AR-SA">قطعه</span><span lang="AR-SA">جوجه یکروزه</span><span lang="AR-SA">سویه</span><span lang="AR-SA">راس</span><span lang="AR-SA">308</span><span lang="AR-SA">در</span><span lang="AR-SA">قالب طرح</span><span lang="AR-SA">کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار</span><span lang="AR-SA">بررسی شد. تیمارها شامل شاهد، 05/0 درصد عصاره آویشن دنائی، 05/0 درصد عصاره آویشن کوهی و 1/0 درصد فلاوومایسین بودند. جوجه</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">هایی که در جیره خود فلاوومایسین دریافت کردند، افزایش وزن و ضریب تبدیل بهتری داشتند (05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). تغذیه جیرههای حاوی آویشن اثری بر افزایش وزن نداشت ولی پرندگانی که جیره حاوی عصاره آویشن دنائی دریافت کردند، ضریب تبدیل بهتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). ارتفاع پرز و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در ژژنوم پرندگانی که با جیره حاوی عصاره آویشن دنائی و یا فلاوومایسین تغذیه شدند، بیشتر بود</span><span lang="AR-SA">(05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). سطح پرزها در ژژنوم پرندگانی که با جیرههای حاوی افزودنی تغذیه شدند، افزایش یافت</span><span lang="AR-SA">(05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). تغذیه جوجهها با جیرههای حاوی عصاره آویشن دنائی و فلاوومایسین سبب کاهش ضخامت لایه ماهیچهای در ژژنوم آنها شد (05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی با مصرف عصاره آویشن کوهی و فلاوومایسین افزایش یافت (05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). ابقای نیتروژن در پرندگانی که جیرههای حاوی افزودنی دریافت کردند، بیشتر از پرندگان شاهد بود (05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز خون پرندگان تغذیهشده با عصاره آویشن بیشتر از پرندگان شاهد بود (05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). میزان مالون دیآلدئید گوشت ران پرندگان دریافتکننده جیره حاوی عصاره آویشن کوهی در مقایسه با سایر تیمارها کاهش یافت (05/0</span><span dir="LTR">p<</span><span lang="AR-SA">). بر اساس نتایج این تحقیق، استفاده از 05/0 درصد عصاره آویشن دنائی در جیره جوجههای گوشتی ضریب تبدیل خوراک، شاخص</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;"></span></span><span lang="AR-SA">های ریختسنجی مخاط روده و وضعیت آنتیاکسیدانی بدن را بهبود میبخشد و می</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;"></span></span><span lang="AR-SA">تواند بهعنوان یک ترکیب محرک رشد پیشنهاد شود.</span></strong>
ریخت سنجی,سوپر اکسید دیسموتاز,فلاوومایسین,گلوتاتیون پراکسیداز,مالون دی آلدئید
https://jap.ut.ac.ir/article_66712.html
https://jap.ut.ac.ir/article_66712_a83b6725f1bfa6252d63ad8a71e3fc7e.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
تأثیر نانوامولسیون اسانس میخک بر عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه گندم
315
327
FA
معصومه
نوری
گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
msmnrgmlcmnr@gmail.com
محمدرضا
قربانی
0000-0001-7244-3319
هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان- تخصص تغذیه طیور
ghorbani.mr2010@gmail.com
احمد
طاطار
هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
ahmadtatar@gmail.com
محمد امین
مهرنیا
گروه صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
mamehrnia@yahoo.com
10.22059/jap.2018.254359.623268
<strong><span lang="FA">به</span><span lang="FA"></span><span lang="FA">منظور بررسی اثرات نانوامولسیون اسانس میخک در جیرههای بر پایه گندم بر عملکرد جوجههای گوشتی، آزمایش حاضر با استفاده از 280 قطعه جوجه گوشتی (راس 308</span><span lang="FA">، </span><span lang="FA">مخلوط دو جنس) در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار انجام شد.تیمارهای آزمایشی شامل: 1) شاهد، 2) شاهد به همراه آنزیم، 3) شاهد به همراه 200 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس میخک و 4 تا 7 به</span><span lang="FA"></span><span lang="FA">ترتیب شاهد به</span><span lang="FA"></span><span lang="FA">همراه 200، 150، 100 و 50 میلیگرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک بودند. نتایج آزمایش نشان داد که در کل دوره پرورش، مصرف خوراک و افزایش وزن گروه دریافت</span><span lang="FA"></span><span lang="FA">کننده 200 میلیگرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک نسبت به تیمارهای شاهد و آنزیم کاهش یافت (05/0</span><span lang="FA">≥</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="FA">). در کل دوره آزمایش، ضریب تبدیل خوراک تیمارهای حاوی اسانس میخک و 50 میلیگرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک نسبت به گروه شاهد بهتر بود (05/0</span><span lang="FA">≥</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="FA">). غلظت تریگلیسرید سرم در تیمارهای حاوی نانوامولسیون اسانس میخک نسبت به تیمار حاوی آنزیم کاهش یافت (05/0</span><span lang="FA">≥</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="FA">). وزن نسبی بورس فابریسیوس در تیمارهای حاوی اسانس و 200 میلیگرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0</span><span lang="FA">≥</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="FA">). استفاده از اسانس و سطوح 200، 150 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک در جیره جوجههای گوشتی باعث کاهش جمعیت باکتریهای اشریشیاکلای محتویات سکوم شد (05/0</span><span lang="FA">≥</span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="FA">). به</span><span lang="FA"></span><span lang="FA">طورکلی نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از نانوامولسیون اسانس میخک در جیره جوجههای گوشتی بر پایه گندم ممکن است باعث کاهش جمعیت باکتریهای اشریشیاکلای محتویات سکوم گردد. </span></strong>
جوجههای گوشتی,عملکرد,فلور میکروبی سکوم,گندم,نانوامولسیون اسانس میخک
https://jap.ut.ac.ir/article_67016.html
https://jap.ut.ac.ir/article_67016_2772a910872464c9a7714c7d814864c6.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
تأثیر مصرف پروبیوتیک بر برخی فراسنجههای خونی و محور سوماتوتروپیک گاوهای شیری هلشتاین در شرایط تنش گرمایی
329
337
FA
امیرحسین
نصیری
گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
amirnasiri@ut.ac.ir
ارمین
توحیدی
0000-0002-3288-1709
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تخصص: فیزیولوژی دام
atowhidi@ut.ac.ir
ملک
شاکری
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، تخصص: تولیدمثل/ کشت سلول/ سلول های بنیادی/ نانوتکنولوژی
mshaker@ut.ac.ir
مهدی
ژندی
0000-0003-2886-9747
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تخصص: فیزیولوژی تولیدمثل
mzhandi@ut.ac.ir
مهدی
دهقان بنادکی
0000-0001-8448-1371
استاد گروه مهندسی علوم دام، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران
dehghanb@ut.ac.ir
10.22059/jap.2018.254666.623270
<strong><span lang="AR-SA">مقاومت به انسولین، تغییرات گلوکز، انسولین و </span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">IGF-I</span></span> <span lang="AR-SA">خون (محور سوماتوتروپیک) در گاوهای شیری تغذیهشده با مخمر زنده فعال پروبیوساک در شرایط تنش گرمایی (شاخص تنش گرمایی=82) در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. در این آزمایش، تعداد شش رأس گاو حداقل یکبار زایش کرده در دو گروه تیمار (دریافت </span><span lang="AR-SA">چهار گرم پروبیوتیک روزانه به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">ازای هر رأس با غلظت 10<sup>9</sup>×15</span><span lang="AR-SA">واحد شمارش</span><span lang="AR-SA">کلنی/گرم</span><span lang="AR-SA">) و شاهد (عدم دریافت پروبیوتیک) از 21 روز قبل</span><span lang="AR-SA"> از زایش تا هشت هفته بعد از زایش جهت بررسی تغییرات گلوکز، انسولین و </span><span dir="LTR">IGF-1</span><span lang="AR-SA"> خون و تست تحمل گلوکز قرار گرفتند. تفاوت معنیداری بین گروه شاهد و تیمار از نظر سطح گلوکز، انسولین و </span><span dir="LTR">IGF-I</span><span lang="AR-SA"> خون در روز 60 پس از زایش وجود داشت و منجر به افزایش غلظت این فراسنجههای خونی در گروه تیمار نسبت به شاهد شد (05/0></span><span dir="LTR"><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">P</span></span><span lang="AR-SA">). پروبیوتیک تأثیر بر شاخصهای تست تحمل گلوکز نداشت. در نتیجه استفاده از پروبیوتیک</span><span lang="AR-SA">پروبیوساک اثر مثبتی بر عملکرد محور سوماتوتروپیک و بهبود کارایی حیوان داشت و میتواند راهکار مناسبی برای افزایش عملکرد گاوهای شیری در شرایط تنش گرمایی باشد.</span></strong>
تنش گرمایی,تست تحمل گلوکز,دوره انتقال,گاو شیری,مخمر
https://jap.ut.ac.ir/article_67420.html
https://jap.ut.ac.ir/article_67420_033fd1a1004c9aaf23f8ae34913ee313.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
20
2
2018
07
23
مطالعه اثر داربست پلی-ال-لاکتیک-اسید در تمایز استخوانی سلولهای بنیادی مزانشیمی جدا شده از بافت چربی اسب
339
349
FA
بهناز
بگشلوی افشار
گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، گلستان، ایران
behnaz97@gmail.com
رضا
راه چمنی
گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، گلستان، ایران
r_rahchamani@yahoo.com
عبدالله
محمدی سنگ چشمه
گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ورامین، ایران
amohammadis@ut.ac.ir
احسان
سیدجعفری
گروه زیست فناوری، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران
seyedjafari@ut.ac.ir
یوسف
مصطفی لو
گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، گلستان، ایران
mostafaloo@yahoo.com
10.22059/jap.2018.213538.623084
<strong><span lang="AR-SA">هدف از این مطالعه بررسی امکان جداسازی سلولهای بنیادی مزانشیمی از بافت چربی اسب و مطالعه بازده تمایز استخوانی این سلولها در شرایط کشت تک بعدی (در ظرف کشت بافت پلاستیکی) و سه بعدی (روی داربست های پلی-ال-لاکتیک-اسید) بود. بافت چربی به روش بیوپسی از ناحیه قاعده دم اسب تهیه و سلولهای بنیادی مزانشیمی با کمک هضم مکانیکی و آنزیمی از بافت چربی جدا شد. سلولها بنیادی جداشده، در دو شرایط جداگانه شامل شرایط ظرف کشت بافت پلاستیکی (گروه شاهد) و شرایط داربست پلی-ال-لاکتیک-اسید با سه تکرار، به رده استخوان تمایز داده شدند. در طول 21 روز تمایز آزمون</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">های آلیزارین رد، اندازهگیری آنزیم آلکالینفسفاتاز و اندازهگیری میزان کلسیم رسوبی برای ارزیابی راندمان هر یک از این شرایط در تمایز سلولها به رده استخوان مورد استفاده قرارگرفت. دادهای حاصل در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه شدند. رنگآمیزی آلیزارین رد به</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">عنوان یک آزمون کیفی نشان داد در هر دو شرایط سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">شده از بافت چربی اسب میتوانند به رده استخوان تمایز یابند. با این حال سلولهای بنیادی مزانشیمی کشت داده شده روی داربست پلی-ال-لاکتیک-اسید در مقایسه با سلولهای کشت داده شده در شرایط ظرف کشت بافت پلاستیکی دارای فعالیت آنزیم آلکالینفسفاتاز و مقدار کلسیم رسوبی بیشتری بودند. یافته</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">های این مطالعه نشان داد استفاده از داربست</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">های پلی-ال-لاکتیک-اسید امکان رشد و تمایز بهینه سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق</span><span lang="AR-SA"></span><span lang="AR-SA">شده از بافت چربی اسب را به رده استخوانی فراهم میسازد. </span></strong>
بافت چربی,پلی-ال-لاکتیک-اسید,تمایز استخوانی,داربست,سلولهای بنیادی مزانشیمی
https://jap.ut.ac.ir/article_67051.html
https://jap.ut.ac.ir/article_67051_d00af18559dc50f1afd7973ea4adf227.pdf