دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
تحلیل لجستیک برخی متغیرهای مؤثر بر احتمال بروز اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر در اوایل دوره شیردهی گاوهای هلشتاین ایران
79
88
FA
مریم
مقدم موسیآبادی
کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجندـایران
همایون
فرهنگفر
0000-0001-6615-8853
استاد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجندـایران
hfarhangfar@birjand.ac.ir
مسلم
باشتنی
0000-0002-5390-5474
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجندـایران
mbashtani@yahoo.com
علیرضا
اقبال
کارشناس ارشد مرکز اصلاح نژاد دام و بهبودی تولیدات دامی کشور، بیرجندـایران
10.22059/jap.2013.51384
<strong>در این تحقیق، از 80381 رکورد روزآزمون (صفات شیر، چربی، و پروتئین) سه بار دوشش 80254 رأس گاو شیری زایش اول در 427 گله که در سالهای 1374 تا 1388 زایش داشتند، استفاده شد. براساس نسبت درصد چربی به درصد پروتئین برای ماه اول شیردهی گاوها و درنظرگرفتن نقطۀ آستانهای 12/0-، متغیر وابسته بهصورت دوتایی (کد صفر برای عدم بروز و کد یک برای بروز اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر) تعریف گردید. مدل مختلط خطی تعمیمیافتۀ لجستیک با رویۀ GLIMMIX نرمافزار آماری SAS بر دادهها برازش شد. در مدل آماری، تأثیرات ثابت نوع اسپرم (داخلی یا خارجی) استفادهشده برای تلقیح گاوهای ماده، فصل تولید، سن زایش اول، نژاد گاو (زینه یا اصیل)، و اثر تصادفی پدر قرار داده شد. نژاد گاو بر احتمال بروز کاهش چربی شیر اثر معنیدار نداشت. نسبت احتمالات مقایسۀ دو سن زایش 112/1 برآورد شد که نشان میدهد گاوهایی که در سن کمتر از 25 ماه زایش میکنند 2/11 درصد احتمال بروز کاهش چربی شیر در آنها بیشتر است. برآورد نسبت احتمالات مقایسۀ فصل بهار نسبت به تابستان، پاییز، و زمستان بهترتیب 730/0، 722/0، و 182/1، فصل تابستان به پاییز و زمستان بهترتیب 987/0 و 615/1 و پاییز به زمستان 636/1 بود. احتمال بروز کاهش چربی شیر در دختران گاوهای نر داخلی در مقایسه با دختران گاوهای نر خارجی، به مقدار 8/10 درصد بیشتر بود.</strong>
اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر,اوایل شیردهی,تحلیل لجستیک,گاو هلشتاین ایران,مدل خطی تعمیمیافته
https://jap.ut.ac.ir/article_51384.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51384_071a1825a40a225f8eca1d9bfc14c8ba.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
نقشه یابی ریزماهوارهای جایگاه صفات کمّی مرتبط با صفات لاشه روی کروموزوم شماره یک بلدرچین ژاپنی
89
99
FA
حسن
مرادیان
کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
hasan.moradian@yahoo.com
علی
اسمعیلیزاده کشکوئیه
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
محمدرضا
محمدآبادی
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
mmohammadabadi@yahoo.ca
10.22059/jap.2013.51386
<strong>هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی جایگاه صفات کمّی (QTL) مرتبط با صفات لاشه روی کروموزوم یک در جمعیت F<sub>2</sub> بلدرچین ژاپنی بود. بدین منظور، جمعیتی سهنسلی از آمیزش متقابل دوسویۀ سفید (تخمگذار) و وحشی (گوشتی) بلدرچین ژاپنی ایجاد شد. هشت جفت بلدرچین سفید و وحشی آمیزش داده شد و تعداد 34 پرنده F<sub>1</sub> تولید شد. از تلاقی پرندگان F<sub>1</sub> تعداد 422 پرنده F<sub>2</sub> تولید شد. رکوردهای فنوتیپی وزن اجزای متفاوت لاشۀ پرندگان نسل F<sub>2</sub> ثبت شدند. ژنوتیپ همۀ پرندگان هر سه نسل (472) برای هشت نشانگر ریزماهوارۀ موجود روی کروموزوم شمارۀ یک تعیین شد. آنالیز QTL به روش مکانیابی درونفاصلهای مبتنی بر رگرسیون انجام گردید. پس از آنالیز، QTLهای معنیداری برای صفات وزن سینه، وزن لاشه، وزن سر، و درصد سینه شناسایی شد. نتایج نشان داد که یک QTL معنیدار با اثر ایمپرینتینگ روی کروموزوم شمارۀ یک وجود دارد که بر وزن سینه بهعنوان قطعهای با ارزش اقتصادی مؤثر است. واریانس QTL برآوردشده در پژوهش حاضر برای QTLهای با اثرهای افزایشی، غلبه، و ایمپیرینتینگ بهترتیب در محدودۀ 8/1–3/2، 2/1–2/2، و 5/0–2/2 درصد بود.</strong>
بلدرچین ژاپنی,صفات لاشه,طرح F2,نشانگرهای ریزماهواره,نقشهیابی QTL
https://jap.ut.ac.ir/article_51386.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51386_8c7cddf6ee5f5de5b6fe84d1c1b417fa.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
چندشکلی اگزون شماره 2 ژن پروتئین مؤثر بر تمایز استخوانی 15 (BMP15) و ارتباط آن با صفت چندقلوزایی در بز نژاد نجدی
101
107
FA
الهام
جاودان
کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)، ملاثانیـایران
javdan_e@yahoo.com
جمال
فیاضی
0000-0002-3459-7736
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)، ملاثانیـایران
j_fayazi@asnrukh.ac.ir
صالح
طباطبایی
استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)، ملاثانیـایران
محمدتقی
بیگی نصیری
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)، ملاثانیـایران
: mt_nassiri@yahoo.com
10.22059/jap.2013.51387
<strong>هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی چندشکلی ژن BMP15 که در کنترل شرح و بسط فولیکول در تخمدان، نرخ تخمکگذاری، و باروری نقش حیاتی دارد، است. نمونههای خون از 91 بز نجدی مربوط به سه موقعیت جغرافیایی شمال غربی، جنوب شرقی، و مرکز استان خوزستان بهطور تصادفی انتخاب شدند. بعد از استخراج DNA، تکثیر قطعۀ 235 جفت بازی از اگزون دو ژن BMP15 با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی انجام شد و قطعات مورد نظر توالییابی شدند. سپس رابطۀ بین ژن مذکور و صفت چندقلوزایی با نرمافزار آماری SAS بررسی شد. نتایج حاصل از توالییابی با نرمافزار Vector NTI، سه جهش در باز 529 از نوع T به G و در باز 530 از نوع C به G و در باز 576 از نوع T به C را مشخص کرد. همچنین بیشترین میانگین چندقلوزایی مربوط به الگوی AA بود. بهطورکلی، جهشهای نقطهای یافتشده در ژن مورد بررسی، بر نرخ تخمکگذاری در بز مؤثر است. ازاین رو امید است با انتخاب براساس نشانگر بتوان صفت مطلوب چندقلوزایی را در جمعیت بز نجدی افزایش داد.</strong>
بز نجدی,توالییابی,ژن BMP15,نرخ تخمک گذاری,PCR-SSCP
https://jap.ut.ac.ir/article_51387.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51387_4af93f9c42cf8a0c38f9b8b008ef16e1.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
تأثیر منابع گوناگون روی بر عملکرد، غلظت مواد معدنی و فراسنجههای خون بره زندی
109
115
FA
مختار
ملاکی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
mmallaki@ut.ac.ir
محمد علی
نوروزیان
استادیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
manorouzian@ut.ac.ir
علیاکبر
خادم
دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
10.22059/jap.2013.51388
<strong>تأثیر منابع گوناگون روی (آلی و معدنی) بر عملکرد، غلظت مواد معدنی، و فراسنجههای خون برههای زندی با استفاده از 18 رأس بره نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار بررسی شد. تیمارها عبارت بودند از: جیرۀ فاقد مکمل روی (شاهد)، جیرۀ حاوی ppm 25 روی معدنی (رویـسولفات) و جیرۀ حاوی ppm 25 روی آلی (رویـپپتید). وزن نهایی، افزایش وزن روزانه، و مصرف خوراک برههایی که در جیرۀ خود روی آلی دریافت کرده بودند از سایر تیمارها بیشتر بود و ضریب تبدیل بهتری داشتند (05/0P<). از غلظت مس و آهن در خون برههایی که با جیرههای حاوی روی (آلی و معدنی) تغذیه شدند، کاسته شد، ولی غلظت روی در خون آنها افزایش یافت (05/0P<). تعداد گلبولهای سفید خون در برههای با تیمار رویـپپتید از سایر تیمارها کمتر بود (05/0>P). باتوجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد میشود که ppm 25 روی آلی به جیرۀ برههای پرواری اضافه شود.</strong>
بره پرواری,زیستفراهمی,سلولهای خونی,مصرف خوراک,منابع آلی
https://jap.ut.ac.ir/article_51388.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51388_47ebff8c7033e92e39fefdf1b5468b1d.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
اثر لسیتین و نمک صفراوی بر عملکرد، هضمپذیری مواد مغذی و مورفولوژی روده در جوجه های گوشتی
117
126
FA
فرشته
جمیلی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
abujournal@ut.ac.ir
فرید
شریعتمداری
0000-0003-1639-6030
استاد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، تربیت مدرس
shariatf@modares.ac.ir
محمدامیر
کریمی ترشیزی
استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، تربیت مدرس
10.22059/jap.2013.51389
<strong>تأثیر امولسیفایرها در جیرۀ حاوی چربی بر عملکرد جوجههای گوشتی، با استفاده از 192 قطعه جوجۀ گوشتی آمیختۀ تجاری رأس 308 در شرایط پرورشی استاندارد در آزمایش فاکتوریل 3×2 با دو نوع چربی (چهار درصد روغن سویا یا ضایعات اسید چرب) و سه نوع امولسیفایر (بدون امولسیفایر، 5/0 درصد نمک صفراوی، و یک درصد لسیتین) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه جوجۀ گوشتی نر در هر تکرار انجام شد. افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل تحت تأثیر نوع چربی جیره قرار نگرفت، ولی جیرههای حاوی روغن سویا به میزان بیشتری مصرفی شدند (05/0>P). افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذا، با افزودن امولسفایرها به جیره بهبود یافت (05/0>P). طول و عرض پرزها در دودنوم و ژژونوم، عمق کریپت در دودنوم تحت تأثیر نوع چربی قرار نگرفتند ولی عمق کریپت در ژژونوم و عرض پرز در ایلئوم پرندگانی که در جیرۀ خود اسید چرب سویا دریافت کردند، بیشتر بود (05/0>P). افزودن نمک صفرا و لسیتین به جیره، انرژی متابولیسمپذیر ظاهری را افزایش داد (05/0>P).بهطورکلی، افزودن لسیتین و نمک صفراوی به جیرههای حاوی روغن سویا یا اسید چرب آن، با افزایش سطح جذب در دئودنوم و افزایش انرژی متابولیسمپذیر جیره، میزان افزایش وزن روزانه، و ضریب تبدیل غذا در جوجههای گوشتی را بهبود میبخشد.</strong>
امولسیفایر,جوجه گوشتی,چربی,عملکرد,مورفولوژی روده,هضمپذیری
https://jap.ut.ac.ir/article_51389.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51389_413d2536cf23b039d383996b3398d6ab.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
اثر سطوح متفاوت سیلیمارین بر عملکرد، خصوصیات لاشه و وضعیت آنتیاکسیدانی جوجه های گوشتی
127
138
FA
روح الله
ابراهیمی
دانشجوی دکتری، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، خوزستانـایران
rohollah.ebrahimi@gmail.com
طاهره
محمدآبادی
استادیار، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، خوزستانـایران
t.mohammadabadi.t@gmail.com
محسن
ساری
استادیار، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، خوزستانـایران
mohsensare@yahoo.com
سمیه
سالاری
0000-0003-2202-2633
استادیار، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، خوزستانـایران
somayehsallary@yahoo.com
محمدجواد
ضمیری
استاد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیرازـایران
mjzamiri@gmail.com
محمدتقی
بیگی نصیری
0009-0000-8552-6666
استاد، دانشکدۀ علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، خوزستانـایران
mt_nassiri@yahoo.com
10.22059/jap.2013.51390
<strong>به منظور بررسی تأثیر سطوح متفاوت سیلیمارین (صفر، 100، و 200 میلیگرم در کیلوگرم جیره) بر عملکرد، خصوصیات لاشه، برخی فراسنجههای خونی، و وضعیت آنتیاکسیدانی جوجههای گوشتی از 120 قطعه جوجۀ گوشتی سویۀ راس 308 در سه تیمار با چهار تکرار و 10 قطعه جوجۀ گوشتی در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. نتایج آزمایش نشاندهندۀ آن است که استفاده از 200 میلیگرم سیلیمارین، وزن روزانه را در دورۀ آغازین افزایش و در کل دورۀ پرورش کاهش داد و ضریب تبدیل خوراک را در دورۀ آغازین، رشد، و کل دورۀ آزمایش افزایش داد (05/0P<). استفاده از سطوح 100 و 200 میلیگرم سیلیمارین در جیره، بهترتیب بازده لاشه و وزن نسبی سینه را افزایش داد (05/0P<). افزودن 200 میلیگرم سیلیمارین به جیره باعث افزایش معنیدار غلظت مالوندیآلدهید (05/0P <) و نسبت هتروفیل به لنفوسیت (01/0P<) و کاهش معنیدار فعالیت سوپراکسید دسموتاز (05/0P <) شد. براساس نتایج پژوهش حاضر، استفاده از سیلیمارین در جیرۀ جوجههای گوشتی در شرایط بدون تنش و بیماری، وزن نسبی لاشه و سینه را بهبود داد، ولی بر وضعیت اکسیداتیو پرنده اثری ندارد.</strong>
جوجه گوشتی,خصوصیات لاشه,سیلیمارین,عملکرد,وضعیت آنتی اکسیدانی
https://jap.ut.ac.ir/article_51390.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51390_6af463d61dc617711ed8aa207839e44d.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
تأثیر استفاده از آویشن و آنزیم کمین بر عملکرد و متابولیتهای خون بلدرچینهای تخمگذار ژاپنی
139
148
FA
سهراب
آذرفر
کارشناس ارشد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
abujournal@ut.ac.ir
علی
نوبخت
استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
anobakht20@yahoo.com
یوسف
مهماننواز
استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
10.22059/jap.2013.51391
<strong>این آزمایش بهمنظور بررسی اثر استفاده از سطوح متفاوت گیاه دارویی آویشن (<em>Thymus vulgaris </em>L.)و آنزیم کمین بر عملکرد و متابولیتهای خون بلدرچین تخمگذار ژاپنی با استفاده از 240 قطعه پرندۀ تخمگذار (شش تا دوازدههفتگی) در آزمایش فاکتوریل2×2 با دو سطح پودر آویشن (صفر و 75/0 درصد) و دو سطح آنزیم کمین (صفر و 05/0 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار و هر تکرار با 15 قطعه بلدرچین مادۀ تخمگذار از سن شش تا یازدههفتگی انجام شد. اثر متقابل آویشن×آنزیم بر عملکرد تخمگذاری معنیدار نبود، ولی وزن تخم در پرندگانی که جیرههای حاوی آویشن دریافت کردند، بیشتر بود (05/0>P) و میزان اسیداوریک خون و ضخامت پوستۀ تخم پرندگانی که با جیرۀ حاوی آنزیم و آویشن تغذیه شدند، افزایش یافت (05/0>P). براساس نتایج تحقیق حاضر، استفاده از آویشن و آنزیم میتواند تأثیرات مثبتی بر وزن تخم و ضخامت پوستۀ تخم در بلدرچینهای تخمگذار ژاپنی داشته باشد.</strong>
آنزیم کمین,آویشن,بلدرچینهای تخمگذار,عملکرد,متابولیت های خون
https://jap.ut.ac.ir/article_51391.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51391_fa124cddf2b8e9a20f4e05479253274b.pdf
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
15
2
2013
09
23
چکیده های انگلیسی
1
7
FA
10.22059/jap.2013.51392
https://jap.ut.ac.ir/article_51392.html
https://jap.ut.ac.ir/article_51392_fa7c0b050709e6ed2d9cb7d3aa05e15e.pdf