%0 Journal Article %T بررسی قابلیت هضم ظاهری منیزیم در ارتباط با وزن بدن، نرخ رشد و آنزیم فیتاز در جوجه‌های گوشتی نرلاین B آرین %J تولیدات دامی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-6776 %A نظری, علی %A احمدی, حامد %A شریعتمداری, فرید %D 2022 %\ 03/21/2022 %V 24 %N 1 %P 59-65 %! بررسی قابلیت هضم ظاهری منیزیم در ارتباط با وزن بدن، نرخ رشد و آنزیم فیتاز در جوجه‌های گوشتی نرلاین B آرین %K قابلیت هضم %K لاین B آرین %K مدل گامپرتز %K منیزیم %K نرخ رشد %R 10.22059/jap.2022.86912 %X این پژوهش به‌منظور بررسی ارتباط بین قابلیت هضم ماده معدنی منیزیم با وزن بدن، مصرف خوراک و آنزیم فیتاز با 120 قطعه جوجه گوشتی نر لاین B آرین پرورش‌یافته به‌صورت انفرادی انجام شد. به پرند‌گان دو جیره استاندارد و جیره مکمل‌شده با یک گرم آنزیم فیتاز (FTU/Kg500) اختصاص داده شد. خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن هفتگی، ضریب تبدیل غذایی در دوره پرورش و قابلیت هضم منیزیم در بازه 28 تا 30 روزگی اندازه گیری شدند. با استفاده از مدل گامپرتز، نرخ رشد، وزن اولیه و حداکثر ظرفیت رشد بررسی شد. نرخ رشد و حداکثر ظرفیت رشد در گروه مصرف‌کننده آنزیم فیتاز بیش‌تر بود (05/0P<). افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر جیره‌های مکمل‌شده آنزیم فیتاز بهبود یافت (05/0P<). قابلیت هضم منیزیم در جیره‌های آنزیم فیتاز نسبت به جیره‌های پایه استاندارد بیش‌تر بود (05/0P<). میزان نرخ رشد مدل‌سازی‌شده بر قابلیت هضم منیزیم تأثیرگذار بود، به‌طوری‌که قابلیت هضم منیزیم در پرند‌گان با نرخ رشد بالاتر (ظرفیت رشدی سریع‌تر)، بیش‌تر بود (05/0P<). همبستگی بین قابلیت هضم منیزیم و افزایش وزن بدن مثبت بود و با افزایش هضم منیزیم، افزایش وزن بهبود یافت (05/0P<). براساس نتایج حاصل، پرند‌گان با پتانسیل رشد بالاتر، توانایی بیش‌تری در هضم منیزیم دارند و این قابلیت هضم در اثر استفاده از آنزیم فیتاز بیش‌تر می‌شود. بنابراین می‌توان در برنامه‌های اصلاح نژاد جوجه‌های آرین توجه بیش‌تری به ارتباط بین استفاده از ماده معدنی منیزیم و پارامتر نرخ رشد نمود. %U https://jap.ut.ac.ir/article_86912_d76067b65090b320021f1e65a3483865.pdf