%0 Journal Article %T تأثیر سطوح مختلف روغن کلزا و اسانس آویشن باغی بر عملکرد، صفات ایمنی و ریخت‌شناسی روده جوجه‌های گوشتی %J تولیدات دامی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-6776 %A عباسی, محمد علی %A غضنفری, شکوفه %A شریفی, سید داود %A احمدی گاولیقی, حسن %D 2021 %\ 09/23/2021 %V 23 %N 3 %P 395-408 %! تأثیر سطوح مختلف روغن کلزا و اسانس آویشن باغی بر عملکرد، صفات ایمنی و ریخت‌شناسی روده جوجه‌های گوشتی %K آنتی‌اکسیدان %K جوجه‌های گوشتی %K روغن‌ گیاهی %K ریخت‌شناسی روده %K سیستم ایمنی %R 10.22059/jap.2021.306922.623549 %X تأثیر اسانس آویشن باغی و روغن کلزا بر عملکرد، صفات ایمنی و ریخت‌شناسی روده با استفاده از 432 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 به‌صورت آزمایش فاکتوریل 3×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل سطوح مختلف اسانس آویشن باغی (صفر، 300 و500 ppm) و روغن کلزا (یک، سه و پنج درصد) با نه تیمار و چهار تکرار بررسی شد. در کل دوره پرورش، جوجه­ های دریافت‌کننده سه درصد نسبت به یک درصد روغن کلزا و جوجه­ های دریافت‌کننده 300 ppm نسبت به بدون اسانس آویشن باغی افزایش وزن بیش‌تری داشتند (p<0/05). استفاده از سه درصد روغن کلزا+ 300 ppm اسانس آویشن باغی باعث افزایش درصد ران نسبت به یک درصد روغن کلزا شد. در سطوح یک و پنج درصد روغن کلزا با افزایش سطح اسانس آویشن باغی به جیره، غلظت‌های کلسترول و LDL خون کاهش و HDL خون افزایش پیدا کرد (p<0/01). سطوح سه و پنج درصد روغن کلزا+ 300 و 500 ppm اسانس آویشن باغی در جیره جوجه­های گوشتی باعث افزایش درصد لنفوسیت و تیتر آنتی­بادی علیه بیماری نیوکاسل و کاهش درصد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت خون شدند (p<0/05). جوجه­ های دریافت‌کننده جیره حاوی اسانس آویشن باغی بیش‌ترین نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت را داشتند (p<0/01). براساس نتایج به‌دست‌آمده، می­توان از سطح سه درصد روغن کلزا+ 300 ppm اسانس آویشن باغی در جیره جوجه­های گوشتی جهت بهبود عملکرد، توان ایمنی و صفات بیوشیمیایی خون استفاده کرد. %U https://jap.ut.ac.ir/article_82917_37fe754d8fc58d3ed097316fcde125db.pdf