%0 Journal Article %T بررسی تأثیر عصاره و پودر گیاه ترخون‌ بر عملکرد جوجه‌های گوشتی %J تولیدات دامی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-6776 %A کریمی, کاظم %D 2021 %\ 06/22/2021 %V 23 %N 2 %P 269-279 %! بررسی تأثیر عصاره و پودر گیاه ترخون‌ بر عملکرد جوجه‌های گوشتی %K ترخون %K جوجه گوشتی %K عصاره هیدروالکلی %K فیتوهماگلوتین %K نیوکاسل %K SRBC %R 10.22059/jap.2021.309640.623558 %X به‌منظور بررسی اثرات فرآورده­های گیاه دارویی ترخون بر راندمان رشد، ویژگی‌های لاشه و پاسخ­های ایمنی (سلولی و هومورال) در جوجه­های گوشتی، تعداد 168 قطعه جوجه یک­روزه نژاد رأس 308 در چهار تیمار شامل شش تکرار و هفت جوجه در هر تکرار استفاده شدند. تیمارها شامل 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه+ 500 میکرولیتر عصاره هیدروالکلی ترخون در در هر لیتر آب آشامیدنی، 3- جیره پایه+ یک درصد پودر ترخون به‌صورت سرک و 4- جیره پایه + یک درصد پودر ترخون به‌صورت سرک+ 500 میکرولیتر عصاره هیدروالکلی ترخون در هر لیتر آب آشامیدنی بودند. در دوره‌های آغازین، رشد، پایانی و کل دوره، جوجه‌هایی که فقط یک درصد پودر ترخون در جیره مصرف کردند راندمان رشد بهتری نسبت به سایر تیمارها داشتند، به‌طوری‌که با افزایش خوراک مصرفی در این جوجه­ ها، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک نیز بهبود یافت (P≤0/05). هم‌چنین در این جوجه ­ها، وزن نسبی بورس فابرسیوس و لاشه، بیش‌تر از سایر جوجه­ها بود (P≤0/05). اختلاف معنی­ داری در پاسخ ایمنی سلولی (به‌واسطه ارزیابی تورم پرده پا در پاسخ به تزریق فیتوهماگلوتینین) و پاسخ ایمنی هومورال (از طریق ارزیابی تولید پادتن بر ضدویروس نیوکاسل و هم‌چنین تولید پادتن بر ضد گلبول قرمز گوسفندی تزریقی) بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. براساس نتایح حاصل، استفاده از یک درصد پودر ترخون در جیره جوجه­های گوشتی به‌منظور بهبود راندمان رشد و بازده لاشه توصیه می­شود. %U https://jap.ut.ac.ir/article_81874_50f5ef538032f5eb50c74dd04a3cc248.pdf