%0 Journal Article %T مقایسه عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های خونی، و سودمندی اقتصادی گوساله‌های خالص و آمیخته‌های هلشتاین %J تولیدات دامی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-6776 %A رضاقلی وند, عبداله %A نیکخواه, اکبر %A خبازان, محمد هادی %A مختارزاده, سعید %A دهقان, مجید %A صدیقی, فرزاد %A مختاباد, یوسف %A صفری, فرزاد %A رجایی, عظیم %D 2020 %\ 09/22/2020 %V 22 %N 3 %P 457-469 %! مقایسه عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های خونی، و سودمندی اقتصادی گوساله‌های خالص و آمیخته‌های هلشتاین %K آمیخته‌گری %K افزایش وزن %K بازده لاشه: پرواربندی:گوشت قرمز: نژاد گوشتی %R 10.22059/jap.2020.299267.623513 %X هدف از پژوهش حاضر مقایسه عملکرد پرواری، ویژگی­های لاشه، متابولیت­های خونی و سودمندی اقتصادی آمیخته­های گوشتی با گوساله­های هلشتاین خالص بود. آمیخته­های گوشتی از طریق تلقیح گاو ماده هلشتاین با اسپرم نژادهای شاروله، اینرا95، لیموزین و آنگوس استحصال شد. عملکرد گوساله­های آمیخته با گوساله­های هلشتاین در یک طرح پرواری 11 ماهه با استفاده از 25 راس گوساله به‌ازای هر یک از پنج نژاد (مجموع 125 راس گوساله) مورد مقایسه قرار گرفت. متوسط افزایش وزن روزانه گوساله­های آمیخته بیش‌تر از هلشتاین خالص بود. هرچند اثرات متقابل نژاد و زمان­ پروار معنی­دار بود (p <0/01). خوراک مصرفی گوساله­های آمیخته شاروله و هلشتاین به‌طور معنی­داری پایین­تر از سایر آمیخته­ها بود و ضریب تبدیل خوراک در گوساله­های آمیخته شاروله پایین­تر از سایر گوساله­ها بود (p <0/01). بازده لاشه و گوشت قابل فروش آمیخته­های شاروله، اینرا95 و لیموزین نسبت به آمیخته آنگوس و هلشتاین به‌طور معنی­داری بالاتر بود (p <0/01). آمیخته شاروله غلظت اوره پلاسما بالاتری نسبت به دیگر گروه­های ژنتیکی داشت (p <0/01). محاسبه اقتصادی نتایج نشان داد میزان سود بالاتر کل دوره پروار به‌ترتیب مختص آمیخته­های شاروله، اینرا95، لیموزین، آنگوس و گوساله­های هلشتاین بود. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر، آمیخته­های حاصل از تلاقی نژاد گوشتی و هلشتاین عملکرد پرواری، بازده لاشه، و سود بالاتری نسبت به هلشتاین دارند. %U https://jap.ut.ac.ir/article_77327_720956b8d6c478ddc565c1bb01f5cbd4.pdf