%0 Journal Article %T تعیین ارزش غذایی و عملکرد علوفه سیب زمینی‌ ترشی %J تولیدات دامی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-6776 %A پاپی, نادر %A کفیل زاده, فرخ %A فضائلی, حسن %D 2015 %\ 09/23/2015 %V 17 %N 2 %P 335-345 %! تعیین ارزش غذایی و عملکرد علوفه سیب زمینی‌ ترشی %K تولید گاز %K سیب‌زمینی ترشی %K کربوهیدرات غیرفیبری %K گوارش‌پذیری %K مواد مغذی %R 10.22059/jap.2015.53443 %X این پژوهش به‌منظور بررسی پتانسیل عملکرد و ارزش غذایی علوفۀ سیب‏زمینی ترشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه مرحلۀ رشد گیاه (تیمار) و با چهار تکرار در هر تیمار انجام شد. بخش‏های هوایی گیاه مورد نظر در سه مرحله از رشد (اول: ارتفاع علوفه 150ـ100، دوم: 200ـ150، و سوم: 250ـ200 سانتی‏متر، شروع گلدهی) برداشت و اطلاعات مربوط به میزان تولید در واحد سطح، ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک و نسبت برگ به ساقه ثبت شد. سپس علوفۀ برداشت‌شده چاپر گردید و پس از نمونه‏گیری، ترکیب مواد مغذی و گوارش‏پذیری در نمونه‏های علوفۀ چاپرشده اندازه‏گیری شد. تفاوت در میزان علوفۀ تر و خشک تولیدشده در مرحلۀ اول برداشت (به‏ترتیب 20/45 و 95/15 تن در هکتار) و در مرحلۀ سوم برداشت (00/64 و 85/29 تن در هکتار) معنی‏دار بود (05/0P<). بیشترین مقدار پروتئین خام در مرحلۀ اول (42/13درصد) و کم‏ترین آن در مرحلۀ سوم برداشت (21/9درصد) مشاهده شد (05/0P<). با افزایش سن گیاه، میانگین کربوهیدرات‏های غیرفیبری افزایش یافت (05/0P<). بیشترین و کمترین مقدار خاکستر خام به‏ترتیب در اولین و سومین مرحلۀ برداشت مشاهده شد (05/0P<). گوارش‏پذیری مادۀ خشک و مادۀ آلی تحت تأثیر مرحلۀ برداشت قرار نگرفت. نتایج حاصل از آزمون گاز نشان داد، با رشد گیاه، میزان گاز تولیدی افزایش یافت، به‏طوری‏که بیش‏ترین مقدار آن در مرحلۀ سوم و کم‏ترین آن در مرحلۀ اول برداشت مشاهده شد (05/0P<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که گیاه سیب‏زمینی‏ترشی می‏تواند به‌عنوان منبع مناسب علوفه‏ای مورد توجه قرار گیرد. %U https://jap.ut.ac.ir/article_53443_855909979036c591f057bac53d5c42b6.pdf