per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
521
532
10.22059/jap.2017.62270
62270
Research Paper
تأثیر چندشکلی ژن BMP15 بر صفات رشد و تولیدمثل گوسفند لری بختیاری
Effect of BMP15 gene polymorphism on growth and reproduction traits in Lori-Bakhtiari sheep
پریسا مهوری
p.mahvari92@yahoo.com
1
مصطفی فغانی
mostafafaghani@yahoo.com
2
عباس دوستی
abbasdoosti@yahoo.com
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
دانشگاه آزاد اسلامی- واحد شهرکرد
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
این پژوهش با هدف بررسی چندشکلی ناحیهی اینترون ژنBMP-15 و تاثیر آن بر صفات رشد و تولیدمثل در گوسفند نژاد لریبختیاری با استفاده از روش توالییابی انجام شد. برای این منظور تعداد 100 نمونه خون (80 راس میش و 20راس قوچ) از ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند لریبختیاری شهرکرد جمعآوری وDNA آنها استخراج شد. یک قطعه bp 356 از ژن BMP-15 با استفاده از واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) توسط یک جفت آغازگر اختصاصی تکثیر و کیفیت آن توسط الکتروفورز بر روی ژل آگارز یک درصد بررسی شد. سپس توالی محصول PCR تعیین شد. جهت شناسایی چندشکلیها، توالیهای حاصله با توالی ثبت شده در بانک جهانی ژن مقایسه گردید. نتایج تنها حاکی از وجود یک جهش حذفیD75A) ) در این ژن بود که در این جهش آدنین با فراوانی 2/41 درصد در نوکلئوتید شماره 75 حذف شده بود. تأثیر این جهش در هیچ کدام از صفات رشد و تولیدمثل معنیدار نبود. مطالعه چندشکلی ژنتیکی در سایر بخشهای این ژن به منظور بررسی بهتر ارتباط آن با صفات رشد و تولیدمثل توصیه میشود.
The aim of this research was to recognize genetic polymorphism in intron place of BMP15 gene and its relationship with growth and reproduction traits in Lori-Bakhtiari sheep breed using sequencing method. Blood samples of 80 ewes and 20 rams of Lori-Bakhtiari sheep from breeding station of Shahrekord were collected. DNA was extracted from whole blood and their quality was evaluated using 1% agarose gel electrophoresis. A fragment with the size of 356 bp from extracted DNA was amplified using polymerase chain reaction (PCR) with a pair of specific primers. The PCR products were sequenced. Sequenced result was compared with sequenced gene in world gene bank by Blast program in NCBI. Results founds only a deletion mutation (D75A) in this gene that in this mutation thymine with 41.2% frequency was deleted .This mutation wasn't effect on reproduction and growth traits. Of course, it's better than polymorphisms in other segments of this gene were studied and then decided about effect of this gene on reproduction and growth trait.
https://jap.ut.ac.ir/article_62270_9503157ae1b42777ea152ded64e0f218.pdf
پروتئین مورفوژنیک استخوانی (BMP15)
چندشکلی ژنتیکی
صفات تولیدمثل
صفات رشد
گوسفند لری بختیاری
Bone morphogenetic proteins (BMP15)
Genetic Polymorphism
growth traits
Lori-Bakhtiari sheep breed
Reproductive traits
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
533
543
10.22059/jap.2018.231293.623176
64393
Research Paper
برآورد حساسیت بازده اقتصادی به تغییر در عملکرد تولیدی، تولیدمثلی و حذف در گلههای شیری اصفهان
Estimate of sensitivity of economic efficiency for variety in production, reproduction performances and culling rate in dairy herds in Isfahan
عفت نصراصفهانی
maryam.nasr1396@gmail.com
1
مربی گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور تهران
هدف از مطالعه حاضر، برآورد و مقایسهی حساسیت بازده اقتصادی به تغییرات در عملکرد تولیدی، تولیدمثلی و نرخ حذف اجباری در گلههای گاو شیری بود. به این منظور از اطلاعات ثبت شده در عملکرد سالیانه گلههای تحت پوشش تعاونی وحدت اصفهان و یک مدل زیست - اقتصادی توسعه یافته در نرم افزار DairyVIP، استفاده گردید. میانگین تولید شیر سالیانه، نرخ آبستنی و نرخ حذف اجباری مولدها، به ترتیب 11588 کیلوگرم، 6/18 و 1/18 درصد بود که در این شرایط سود خالص سالیانه به ازای یک رأس مولد، 23310 هزار ریال به دست آمد. هر یک کیلوگرم تغییر در میانگین شیر روزانه به طور میانگین باعث 1353 هزار ریال تغییر در سود سالیانه شد. این در حالی بود که یک درصد تغییر در نرخ آبستنی و حذف اجباری، سود سالیانه را به ترتیب 564 و 321 هزار ریال تغییر دادند. نقطه سر به سر تولید شیر روزانه و نرخ آبستنی برای ثابت ماندن سود سالیانه، بسیار متغیر بود به طوری که افزایش پنج کیلوگرم تولید شیر روزانه توانست تا 1/8 درصد کاهش نرخ آبستنی را تحمل کند؛ در صورتی که برای جبران زیان اقتصادی حاصل از کاهش پنج کیلوگرم تولید شیر روزانه بایستی نرخ آبستنی را تا 6/26 درصد نسبت به شرایط پایه افزایش داد. نتایج این تحقیق می تواند به تولیدکنندگان در شناخت ارزش اقتصادی صفات مهم در سودآوری سالیانه گله و اخذ تصمیمات صحیح مدیریتی برای بهبود سود اقتصادی کمک نماید
The objective of this study was to estimate and compare the sensitivity of economic efficiency to change in productive and reproductive performance as well as involuntary culling rate of dairy herds. For this purpose, A bio- economic model developed in DairyVIP software was used to analysis the registered information’s in the annual performance of dairy farms covered by Isfahan Vahdat cooperation. The net annual profit obtained 23310 × 1000 IRR when the average annual of milk yield, pregnancy rate and annual involuntary culling rate were 11588 kg, %18.6 and %18.1, respectively. The annual profit varied by 1353 × 1000 IRR per 1 kg change in the daily milk yield. While for every 1 percent change in the conception and involuntary culling rate, the annual profit varied by 564 and 321 × 1000 IRR, respectively. The breakeven of daily milk yield and pregnancy rate was too changeable to stay the annual interest, So that an increase in daily milk yield by 5 kg could tolerate a decrease in pregnancy rates up to % 8.1. Whereas pregnancy rate should be increased as much as 26.6% of basic conditions to compensate the economic losses due to a decline in daily milk yield by 5kg. Our finding can help the producers to identify the economic value of important traits in cattle annual profitability and take the optimal management decisions to improve economic benefit.
https://jap.ut.ac.ir/article_64393_d148cce9d268dff62c4ea04f2b390861.pdf
تولید شیر روزانه
سود سالیانه
نرخ آبستنی
نرخ حذف اجباری
نقطه سر به سر
Annual profit
Breakeven
Daily milk yield
Conception rate
Involuntary culling rate
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
545
555
10.22059/jap.2017.230768.623175
64343
Research Paper
اثرات منابع مختلف کربوهیدراتهای غیرالیافی بر تخمیر و تولید گاز منابع علوفهای در شرایط برونتنی
Effects of non-fiber carbohydrates on in vitro fermentation and gas production of various forage sources
سمیه فتحی
s.fathi@ut.ac.ir
1
علی اسدی الموتی
a.alamouti@ut.ac.ir
2
احمد افضل زاده
aafzal@ut.ac.ir
3
محمدعلی نوروزیان
manorouzian@ut.ac.ir
4
گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
عضو هیات علمی دانشگاه تهران - ابوریحان، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان
پردیس ابوریحان/علوم دام و طیور
گروه علوم دام و طیور پردیس ابوریحان دانشگاه تهران - تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ افزودنیها در تغذیه دام/ نوتروژنومیکس
این آزمایش بهمنظور بررسی اثرات تخمیر منبع علوفه در تخمیر همزمان با منابع مختلف کربوهیدراتهای غیرالیافی در یک طرح پایه کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (نه تیمار و سه تکرار) انجام شد. از کاه گندم، یونجه و ذرت سیلوشده بهعنوان منبع علوفه و از نشاسته، ساکارز و پکتین بهعنوان اجزای مهم کربوهیدراتهای غیرالیافی استفاده شد. 2/0 گرم از هر منبع علوفه همراه با 3/0 گرم از هر منبع کربوهیدراتهای غیرالیافی در شرایط آزمایشگاهی به مدت 24 ساعت تخمیر شدند و طی آن الگوی تولید گاز، قابلیت هضم ظاهری، قابلیت هضم حقیقی، تودهی میکروبی، pH و آمونیاک اندازهگیری شد. منبع علوفه و کربوهیدرات بهتنهایی هر کدام بر تولید گاز در زمانهای مختلف انکوباسیون، قابلیت هضم ظاهری، قابلیت هضم حقیقی و همچنین آمونیاک اثر معنیدار داشتند (05/0 > p) هر چند اثر متقابل بین این دو منبع مشاهده نشد. برآورد سنتز توده میکروبی برای منبع کاه از سایر منابع علوفه کمتر بود (14/0 در برابر 16/0 گرم در گرم ماده خشک، 05/0 > P) اما تحت تأثیر منبع کربوهیدراتهای غیرالیافی و یا اثر متقابل دو منبع قرار نگرفت. همچنین، منابع کربوهیدراتهای غیرالیافی اثر معنیداری بر pH محیط کشت داشتند (87/5 برای ساکارز در برابر 05/6 برای پکتین). نتایج این مطالعه نشان داد که اثرات کربوهیدراتهای غیرالیافی در محیط کشتهای همزمان با منابع مختلف علوفه قابلپیشبینی و مطابق با اثرات شناخته شده در شرایط درون تنی بوده و تحت تأثیر اثرات متقابل با منبع علوفه قرار نگرفت.
The aim was to evaluate effects of in vitro fermentation of different forages co-incubated with different types of non-fiber carbohydrates (NFC) on gas production, digestibility, microbial biomass, medium pH and ammonia concentration. A completely randomized design with factorial arrangement (9 treatments and 3 replicates) were used wherein wheat straw, alfalfa hay and corn silage constituted main forage sources and starch, sucrose and pectin were components of NFC. 0.2 g of each forage samples incubated with 0.3 g of each NFC component for 24 h and gas production, apparent and true digestibility, microbial biomass, pH and ammonia concentration measured. Forage and NFC sources, alone but not in combination, had a significant effect on gas production, digestibility as well as ammonia concentration (p<0.05). The estimated microbial biomass was lower for wheat straw samples (0.14 vs. 0.16 g /g DM digested for other forage samples), but was not affected by NFC and its interaction with forage sources (p<0.05). Also, NFC sources affected medium pH significantly with the lowest values for sucrose while the highest for pectin. Results showed that previously known effects of NFC sources in vivo are also consistently observed in vitro while it was not affected by co-incubation with different forage sources.
https://jap.ut.ac.ir/article_64343_1b3e9e033174a79c25e21606e6918861.pdf
پکتین
ساکارز
غلطت آمونیاک
قابلیت هضم
نشاسته
Ammonia concentration
digestibility
Pectin
starch
Sucrose
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
557
567
10.22059/jap.2018.223175.623146
64402
Research Paper
تأثیر لیکوپن و مکمل انرژی بر غلظت ایمنوگلوبولین G در خون و آغوز تولیدی میشهای آبستن
Effect of lycopene and energy supplementation on serum and colostrum IgG concentrations in pregnant ewes
روزبه فلاح
fallah.rozbeh@yahoo.com
1
علی کیانی
kiani.a@lu.ac.ir
2
گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه لرستان، تخصص: فیزیولوژی و تغذیه دام/بیوانرژیتیک در تغذیه/متابولیسم انرژی/تعیین احتیاجات/برنامه ریزی متابولیکی
در این تحقیق تأثیر لیکوپن و مکمل انرژی (ذرت) بر کمیت آغوز و غلظت ایمنوگلوبولین G (IgG) در خون و آغوز میشهای آبستن بررسی شد. تعداد 40 راس میش آبستن چند شکمزا (میانگین وزن 4/8 ± 68 کیلوگرم) در ماهآخر آبستنی با چهار جیره آزمایشی شامل1) جیره پایه (شاهد)،2) جیره پایه حاوی یک گرم لیکوپندر روز (لیکوپن)،3) جیره پایه بعلاوه 300 گرم ذرت خرد شده (ذرت)و 4) جیره پایه حاوی یک گرم در کیلوگرم ماده خشک لیکوپن به علاوه 300 گرم ذرت خرد شده (لیکوپن + ذرت) تغذیه شدند. کمیت آغوز تولیدی در شش ساعت اول پس از زایش با استفاده از تزریق اکسیتوسین اندازهگیری شد. غلظت ایمنوگلوبولین G در خون در روز 14 و روز قبل از زایش و همچنین در آغوز در ساعت شش و 12 پس از زایش تعیین شد. مقدار کمی آغوز در شش ساعت اول در تیمارهای ذرت و ذرت + لیکوپن بیشتر(05/0(P< از شاهد و لیکوپن بود.غلظت خونی ایمنوگلوبولین G میشهای شاهد کمتر(05/0 (P<از تیمارهای ذرت، لیکوپن و لیکوپن + ذرت بود. غلظت ایمنوگلوبولین G آغوز در تیمار لیکوپن + ذرت بیشتر (05/0 (P<از شاهد بود. نتیجه اینکه مکمل کردن جیره میشها در ماه آخر آبستنی با لیکوپن و یک منبع انرژی (ذرت) علاوه بر افزایش غلظت ایمنوگلوبولین G در خون، باعث بهبود کمیت و کیفیت آغوز تولیدی میش ها میشود.
In this study, effect of lycopene and corn supplementation on quantity of colostrum and concentrations of IgG in blood and colostrum in pregnant ewes was investigated.A total of 40 multiparous single-bearing ewes (body weight 68 ±8.4 kg) during last month of gestation were fed with one of the four experimental diets including; basal diet (CON), basal diet plus 1 g/d lycopen (LYC), 300 g/d corn (COR), 1 g/d lycopen plus 300 g/d corn (LYC + COR). Quantity of colostrum production was determined at 6 h post-partum using oxytocin injection method.The IgG concentration in colostrum at 6 and 12 h post-partum as well as at 14 and one day pre-partum was determined. Quantity of colostrum at 6 h post-partum in COR, and LYC + COR was higher (P<0.05) than that in CON and LYC. Blood IgG concentration in CON was significantly lower than COR, LYC, and LYC + CORN. Ewes in LYC+COR had higher (P<0.05) colostrum IgG concentration than ewes in CON. In conclusion, lycopene and corn supplementation during late gestation increased serum IgG concentrations and improved colostrum quantity and quality in pregnant ewes.
https://jap.ut.ac.ir/article_64402_757f30d56508bc4b4064a96647365a00.pdf
آغوز
ایمنوگلوبولین G
گوسفند
لیکوپن
مکمل انرژی
Colostrum
energy supplementation
IgG concentration
lycopene
sheep
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
569
584
10.22059/jap.2017.223461.623149
62819
Research Paper
آثار اندازه قطعات علوفه، فشار پرس هیدرولیک و زمان توقف فشار بر قابلیت ماندگاری و ریزش ذرات بلوک های خوراک کامل
Effects of forage particle size, hydraulic press pressure and pressure dwell time on durability and particles abscission of complete feed blocks
سیروس فراستی
ferasati2004@yahoo.com
1
محمد معینی
mmoeini@razi.ac.ir
2
فردین هژبری
hozhabri@razi.ac.ir
3
حسن فضایلی
h_fazaeli@asri.ir
4
کارشناس جهاد کشاورزی
دانشیار دانشگاه رازی
عضو هیات علمی
عضو هیات علمی-تحقیقات علوم دامی کشور
به منظور تعیین اثرات فشار پرس هیدرولیک در ماشین ساخت بلوک خوراک کامل (بلوک)، زمان توقف فشار و اندازه قطعات علوفه بر قابلیت ماندگاری، ریزش ذرات و ذخیرهسازی بلوکها در انبار، آزمایشی با استفاده از طرح آماری کاملاً تصادفی (12 تیمار و 10 تکرار) با آرایش فاکتوریل (2×3×2) انجام شد. فاکتورها به ترتیب شامل: دو سطح 200 و 220 بار فشار پرس هیدرولیک در ماشین ساخت بلوک خوراک کامل، سه سطح پنج، 17 و 30 ثانیه زمان توقف فشار با دو اندازه قطعات علوفه (یونجه و کاه گندم) کوتاه (میانگین 10 میلیمتر) و بلند (میانگین 30 میلیمتر) با استفاده از مخلوط علوفه به کنسانتره با نسبت 45 به 55 بوند. بلوکهای دارای علوفه بلند یا علوفه کوتاه که با فشار پرس 220 بار و زمان توقف 30 ثانیه فشرده شده بودند دارای بالاترین درصد ماندگاری بودند و بلوکهای با اندازه قطعات بلند یا کوتاه که با فشار پرس 220 بار و زمان توقف 17 ثانیه فشرده شده بودند، به ترتیب حداقل و حداکثر ریزش ذرات را داشتند (05/0P<). بین درصد ماندگاری و مقدار چگالی بلوکها رابطه خطی مستقیمی وجود داشت (001/0P =، 74/0r=). درصد تبخیر رطوبت بلوکهای دارای علوفه بلند با افزایش فشار پرس هیدرولیک، افزایش یافت (05/0P<) که موجب کاهش تکثیر کلنیهای کپک در آنها پس از 35 روز ذخیرهسازی شد اما درصد تبخیر در بلوکهای با علوفه کوتاه با افزایش فشار پرس هیدرولیک، کاهش یافت و از اینرو تعداد کلنیهای کپک در آنها افزایش یافت (05/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد از نظر درصد ماندگاری و قابلیت ذخیرهسازی بلوکهای خوراک کامل در انبار، تولید بلوکها با میانگین اندازه علوفه 10 و 30 میلیمتر تحت شرایط فشار و زمان توقف فشار ذکر شده، مناسب نبود ولی فشار 220 بار و زمان توقف فشار پنج ثانیه مطلوب بود.
In order to determine the effects of hydraulic press pressure in the complete feed blocks (CFBs) machinery, with the pressure dwell time and forage particle size on durability, particles abscissionand storage of blocks using a completely randomized design (12 treatments and 10 replications)with factorial arrangement current experiment was conducted. The factors were: two levels of 200 and 220 bar hydraulic pressures in CFB machinery, three levels of 5, 17 and 30 sec dwell time along with two particle sizes (alfalfa hay and wheat straw) of short (average 10 mm) and long (average 30 mm) using forage to concentrate ratio of 45:55. Complete feed blocks with long or short particles with press pressure of 220 bar and dwell time of 30 sec had higher durability andCFBs with long or short particles with press pressure of 220 bar and dwell time of 17 sec had minimum and maximum of particles abscission, respectively (P<0.05). There was a linear relationship between the durability and density of CFBs (P=0.001, r=0.74). With increasing the hydraulic pressure, the evaporation percent of moisture in the blocks containing long particles increased (P<0.05), resulted in non-proliferation of mold colonies after 35 days of storage; but corresponding parameter in the blocks containing short particles decreased and hence the number of visible mold colonies increased (P<0.05).It can be concluded that, in term of durability percentage and storage capability of CFBs, blocks manufacturing with an average 10 and 30 mm under mentioned conditions of pressure and dwell time was not suitable and it seems blocks under conditions of an average forage particle size of more than 10 and less than 30 mm, but hydraulic pressure of 220 bar and dwell time of 5 seconds could be optimum.
https://jap.ut.ac.ir/article_62819_7fc88da3334a55f90d4b5268c712b6d3.pdf
اندازه ذرات
بلوک خوراکی
ذخیره سازی
ریزش ذرات
کپک زدگی
feed block
mold production
particles abscission
Particle size
storage capability
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
585
599
10.22059/jap.2017.228046.623163
63551
Research Paper
اثر تغذیه پروبیوتیک باکتریایی تجاری بر تولید شیر و متابولیتهای خونی میشهای مهربان
Effect of feeding a commercial bacterial probiotic on milk production and blood metabolites in Mehraban ewes
شهاب پاینده
shahab_payandeh@yahoo.com
1
فرخ کفیل زاده
farokhkafilzadeh@gmail.com
2
مدرس در دانشگاه رازی، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ پروبیوتیک های باکتریایی و قارچی/ ترکیب اسیدهای چرب شیر و ترکیب شیمیایی شیر در گوسفند/ اثر آنزیم های پروتئاز بر روی قابلیت هضم خوراک
عضو هیات علمی، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
به منظور تعیین اثر یک پروبیوتیک باکتریایی تجاری بر تولید و ترکیب شیر و برخی متابولیتها و آنزیمهای خونی میشهای شیرده، آزمایشی با استفاده از 16 راس میش نژاد مهربان در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار و هشت تکرار انجام شد. میشها در جایگاههای انفرادی قرار داده شدند و با جیرهای بر پایه 60 درصد علوفه یونجه و 40 درصد کنسانتره به همراه یا بدون پروبیوتیک تغذیه شدند. تولید شیر هر میش به طور هفتگی از هفته یک تا 12 اندازهگیری شد و نمونههای خون در هفتههای چهار، هشت و 12 شیردهی در دو نوبت قبل و بعد از خوراک دادن به دست آمد. دادهها با استفاده از اندازه گیریهای تکرار شده در زمان تجزیه آماری شدند. نتایج نشان داد که، پروبیوتیک اثر معنیداری بر تولید و ترکیب شیمیایی شیر میشهای مهربان نداشت، ولی باعث تغییر در روند تولید شیر شد. همچنین پروبیوتیک باعث افزایش معنیدار در فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز خون در هفتههای چهار و هشت شیردهی در قبل و بعد از خوراکدهی (01/0P<) و آنزیم آلکالین فسفاتاز خون در هفتههای هشت و 12 شیردهی در قبل و بعد از خوراکدهی (01/0P<) شد. فعالیت آنزیم آسپارتات ترانس آمیناز در قبل از خوراکدهی در هفته هشت شیردهی (05/0P<) و قبل و بعد از خوراکدهی هفته 12 شیردهی (01/0P<) افزایش یافت. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، اگرچه پروبیوتیک باکتریایی تجاری اثر معنیداری بر تولید و ترکیب شیر در کل دوره شیردهی نداشت، ولی روند تولید شیر در طول شیردهی و برخی پارامترهای خونی را تغییر داد.
This study was conducted to determine the effect of commercial bacterial probiotic on milk yield and composition, blood metabolites andenzyme activities in lactating ewes based on a completely randomized design (two treatments and eight replicateseach). The ewes were kept in the individual pens and fed a diet based on alfalfa hay (60%) and concentrates (40%) with or without probiotic. Milk production of the individual ewes was measured and sampled weekly for 12 weeks and blood samples were obtained at four, eight and 12 weeks of lactation before and six hours after feeding. Data were analyzed by repeated measurements procedure. No significant differences were observed due to the addition of probiotic in milk production and chemical composition, but it was changed pattern of milk production during lactation period. The probiotic increased (P<0.01) alanine amino transferase and alkaline phosphatase activities both before and after feeding at four, eight and eight, 12 weeks, respectively. Aspartate transaminase activity was also higher before feeding at eight week (P<0.05) and before and after feeding at 12 week (P<0.01) in experimental treatment. Overall, the probiotic has no significant effect on the production and chemical composition of milk of ewes, but could change the pattern of milk production and some parameters of blood plasma in Mehraban ewes during lactation period.
https://jap.ut.ac.ir/article_63551_91b46e13ec4e4ef994652e1ebc74764a.pdf
آنزیمهای خونی
پروبیوتیک
ترکیب شیمیایی شیر
گوسفند
لاکتوباسیلها
Blood enzymes
lactobacilli
Milk chemical composition
Probiotic
sheep
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
601
612
10.22059/jap.2017.229504.623171
63535
Research Paper
تأثیر سطوح مختلف برگ پسته وحشی (بنه)، بر آنزیمهای کبدی، فراسنجههای خونی و شاخصهای عملکردی جوجههای گوشتی
Effect of different levels of wild pistachio leaves (Pistacia atlantica), on liver enzymes, blood parameters and performance indicators of broiler chickens
پرویز اردونی
pordouny2012@gmail.com
1
خلیل مبرزاده
mirzadeh2005@gmail.com
2
طاهره محمدآبادی
t.mohammadabadi.t@gmail.com
3
محمد بوجارپور
m.bojarpoor@yahoo.com
4
دانشآموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنابع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ میکروبیولوِزی شکمبه/ آشنایی کامل با روشهای آزمایشگاهی در تغذیه نشخوارکنندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه رامین خوزستان
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف برگ پسته وحشی بر آنزیمهای کبدی، فراسنجههای خونی و شاخصهای عملکردی جوجههای گوشتی، از 192 قطعه جوجه یکروزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 12 قطعه جوجه (از هر دو جنس) در هر تکراراستفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههای حاوی سطوح صفر (شاهد)، یک، دو و سه درصد برگ پسته وحشی بود. نتایج آزمایش نشان داد که در طول دوره آزمایش، اثر برگ پسته وحشی بر مقادیر خوراک مصرفی و افزایش وزن در دوره آغازین، در مقایسه با تیمار شاهد کاهش معنیدار بود (05/0P<)، اما میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن در دوره رشد و کل دوره بهطور معنیداری تحت تأثیر قرار نگرفت. در همین راستا ضریب تبدیل نیز تحت تأثیر قرار نگرفت. تأثیر تیمارهای آزمایشی بر میزان آنزیمهای AST و ALTمعنیدار نبود، ولی میزان آنزیم ALP تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی کاهش معنیداری داشت (05/0P<). میزان گلوکز، کلسترول کل و HDL کلسترول سرم خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. اثر تیمارهای آزمایشی بر میزان تریگلیسرید و LDL کلسترول سرم خون کاهش معنیدار بود (05/0˂P). باتوجه به نتایج حاصل، برگ پسته وحشی میتواند بهعنوان یک افزودنی گیاهی با خاصیت کاهندگی میزان آنزیمهای کبدی و همچنین کاهش تریگلیسرید و LDL کلسترول در جیره طیور مورد استفاده قرار گیرد.
To evaluate the effect of different levels of wild pistachio leaves on liver enzymes, bloodparameters and performance indicators of broiler chickens, 192 one-day old Ross 308 broiler chickens in the completely randomized design, including 4 treatments, 4 replicates and 12 chicks (both sexes), per experimentalunits were used. The experimental treatments includedrationscontaining levelsofzero (control), 1, 2, and 3 percent of wild pistachio leaf powder. The results of this experiment showed that effect of wild pistachio leaf on feed intake and daily gain significantly reduced compared to control treatment in the initial period (P˂0.05), but feed intake and daily gain were not significant in the growth period and total period.The feedconversion ratio was not significantly affected (P > 0.05). The effect of experimental treatments was not significant on AST and ALT, but the ALP enzyme was significantly reduced by the experimental treatments (P˂0.05). The amount of glucose, total cholesterol and HDL cholesterol of serum were not significantly affected. The effect of experimental treatments on triglyceride and LDL cholesterol serum reduction was significant (P˂0.05). According to the results, wild pistachio leaf can be used as an additive plant with reducing feature on liver enzymes and triglyceride and LDL cholesterol in poultry diets.
https://jap.ut.ac.ir/article_63535_71351dfd4ee9fd983a8a55ee31d270de.pdf
آنزیمهای کبدی
برگ پسته وحشی
جوجهگوشتی
خصوصیات لاشه
فراسنجههای خونی
Blood parameters
Broiler Chicken
carcass characteristics
Leaf of wild pistachio
liver enzymes
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
613
625
10.22059/jap.2017.232463.623184
63381
Research Paper
اثر استفاده از مکمل کروم - متیونین بر کاهش اثرات منفی ناشی از تنش فیزیولوژیک در جوجه های گوشتی
Impact of chromium-methionine supplementation on decreasing deleterious effects of physiological stress in broilers
مریم باقری ورزنه
bagheri@irost.ir
1
استادیار پژوهشی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، پژوهشکده کشاورزی، تخصص: تغذیه گوساله و گاو شیری/ ارزشیابی مواد خوراکی و افزودنیهای خوراکی دام/ پروبیوتیک
هدف این مطالعه بررسی اثر مکمل کروم - متیونین بر فراسنجههای خونی و ایمنی جوجههای گوشتی تحت تنش حاد بود. از 126 قطعه جوجه نر نژاد راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و سه تکرار و 14 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارها عبارت بودند از 1) جیره پایه بدون مکمل کروم و تنش (شاهد منفی)، 2) جیره پایه بدون مکمل کروم و تحت تنش (شاهد مثبت)، 3) جیره پایه با 1000 ppb مکمل کروم و تحت تنش. با افزودن 5/1 میلیگرم دگزامتازون در کیلوگرم جیره از روز 18 به مدت یک هفته تنش ایجاد شد و بعد از آن آزمایش تا 46 روزگی ادامه یافت. خونگیری در سن 25 و 46 روزگی انجام شد. تنش سبب افزایش غلظت گلوکز و چربی های سرم خون شد. در 25 روزگی، تغذیه جیره حاوی کروم در پرندگان تحت تنش، سبب کاهش مقدار تری گلیسرید، کلسترول، LDL و VLDL خون شد (05/0 > (P. در 46 روزگی، پرندگان تحت تنشی که کروم را در جیره خود مصرف کردند از تری گلیسرید، LDL ،VLDL بیشتر و HDL کمتری نسبت به دو گروه دیگر برخــوردار بود (05/0 > P). در پرندگان تحت تنش تعداد گلبولهای سفید، درصد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت افزایش یافت (05/0P < ) و در پرندگانی که مکمل کروم مصرف کردند این صفات کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از مکمل کروم در شرایط تنش حاد میتواند نشانههای فیزیولوژیک بروز تنش را کاهش دهد اما ادامه مصرف آن بعد از رفع عامل تنش زا، اثر مثبتی بر این فراسنجهها ندارد.
This study was conducted to investigate the effects of chromium-methionine (Cr-Met) supplementationon the blood and immune parameters of broiler under acute stress. A total of one hundred twenty six broilers were allocated to 3 treatments and 3 replicates (14 birds per replicate) in a completely randomized design. Treatments were: 1) negative control: i.e. basal diet without stress and Cr-Met, 2) positive control: basal diet with stress and without Cr-Met, 3) basal diet with stress and supplemented with 1000 ppb Cr-Met. Stress was induced from day 18 by addition of 1.5 mg dexamethasone per kg of the diet for one week followed by a withdrawal period until day 46. Blood samples were collected on day 25 and 46 of age. Results showed that stress increased blood glucose and lipid concentrations of serum (P < 0.05). The addition of Cr-Met decreased cholesterol, TG, LDL and VLDL on day 25 of age (P < 0.05). However, broilers fed Cr-Met had higher TG, LDL, VLDL and less HDL compared to other treatments on day 46 (P < 0.05). Administration of dexamethasone significantly elevated concentrations of white blood cell (WBC), heterophil (H), and heterophil to lymphocyte ratio (P < 0.05), while these parameters decreased by Cr-Met supplementation on day 25 (P < 0.05). In conclusion, supplemental Cr-Met improved broiler response to physiological stress during the acute stress period. However, broilers did not benefit from feeding Cr-Met supplementation after dexamethasone induced stress.
https://jap.ut.ac.ir/article_63381_4316931d2439daefb27a385ca6865c24.pdf
ایمنی
تنش
جوجه گوشتی
دگزامتازون
کروم آلی
broiler
Dexamethasone
Immunity
Organic chromium
Stress
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
627
643
10.22059/jap.2017.222664.623141
62790
Research Paper
تأثیر پریبیوتیک مانان الیگوساکارید بر عملکرد، جمعیت میکروبی ایلئوم روده، صفات ایمنی و قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در مرغهای تخمگذار تغذیه شده با جیرههای حاوی سطوح مختلف پروتئین خام
Effect of mannan-oligosaccharide prebiotic on performance, intestine ileum microflora, immune traits and ileum nutrient digestibility in laying hens fed diets with different crude protein levels
شکوفه غضنفری
shghazanfari@ut.ac.ir
1
صابر معتمدی
veshare@ut.ac.ir
2
رحمان جهانیان
r.jahanian@cc.iut.ac.ir
3
سمیه زینلی
szeinali@ut.ac.ir
4
دانشیار گروه علوم دام و طیور - پردیس ابوریحان - تخصص:تغذیه طیور
دانشجوی فارغ التحصیل
استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان دانشکده کشاورزی گروه علوم دامی
کارشناس آزمایشگاه ژنتیک دام
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر پریبیوتیک مانانالیگوساکارید برعملکرد، کیفیت تخممرغ، پاسخ ایمنی،جمعیتمیکروبی ایلئوم رودهوقابلیت هضمایلئومیموادمغذیدرمرغهای تخمگذار تغذیه شده با سطوح مختلف پروتئین خام انجام گرفت. از تعداد 150 قطعه مرغ تخمگذار سویه های لاین W-36در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آزمایش فاکتوریل 2×3 استفاده شد. جیرههای آزمایشی شامل سه سطح پروتئین خام (سطح توصیه شده سویه، 95 و 90 درصد سطح توصیه شده) و دو سطح مانانالیگوساکارید (صفر و 1/0 درصد جیره) بودند. کاهش 10 درصدی سطح پروتئین خام جیره سبب کاهش وزن تخممرغ، درصد تخمگذاری، توده تخممرغ و نامناسب شدن ضریب تبدیل خوراک شد (01/0P<). افزودن مکمل مانانالیگوساکارید به جیره، درصد تخمگذاری و توده تخممرغ را بهبود داد (05/0P<).غلظت پادتن علیه نیوکاسل، پاسخ اولیه و ثانویه غلظت پادتن علیه گلبول قرمز گوسفندی در اثر مصرف مانانالیگوساکارید در جیره افزایش یافتند (05/0P<). کاهش پنج درصدی سطح پروتئین خام جیره سبب کاهش مقدار تریگلیسرید سرم خون شد (05/0P<). کاهش پنج و 10 درصدی پروتئین خام قابلیت هضم خاکستر کل را بهبود و کاهش 10 درصدی پروتئین خام قابلیت هضم چربی خام را کاهش داد (05/0P<). افزودن مانانالیگوساکارید به جیره، قابلیت هضم چربی خام را بهبود و جمعیت میکروبی اشریشیاکلی را در ایلئوم روده کاهش داد (05/0P<).بنابراین، افزودن مکمل مانانالیگوساکارید به میزان 1/0 درصد جیره موجب بهبود فاکتورهای ایمنی و فلور میکروبی ایلئوم روده شد. همچنین، سطح 68/15 درصد پروتئین خام جیره از سن 47 تا 57 هفتگی فراسنجههای عملکردی مرغهای تخمگذار را کاهش نداد.
This study was carried out toinvestigate the effect ofmannan-oligosaccharide prebioticonperformance,egg quality, immune response, intestine ileum microflora and nutrient digestibility in laying hens fed various levels of crude protein. A total of 150 Hy-Line W-36 layinghens were assigned to a 2×3 factorial arrangement of treatments. Experimental diets consisted of 3 levels of crude protein (recommended level for strain, 90 and 95% of recommended level) and 2 levels of mannan-oligosaccharides (0 and 0.1% of diet). Reduction of crude protein to 10% of basal diet resulted in decrease of egg weight, egg production, egg mass and feed conversion ratio (P<0.01). Supplementation of mannan-oligosaccharide into the diet improved egg production and egg mass (P<0.05). Newcastle antibody titer, primary and second antibody response against sheep red blood cell increased by supplementation of mannan-oligosaccharides (P<0.05). Reduction of crude protein to 5% reduced blood serum triglycerides concentration (P<0.05). Reduction of crude protein to 5 and 10 % of diet caused increases in digestibility coefficients of organic matter and Reduction of crude protein to 10 % caused decline of crude fat digestibility (P<0.05). Dietary supplementation mannan-oligosaccharides increased crude fat digestibility and decreased ileal E. coli count (P<0.05). So, supplementation of mannan-oligosaccharide at levels of 0.1% of diet improved immune parameters and intestinal ileum microflora. Similarly, crude protein at levels of 15.68% of diet did not reduced performance parameters of layinghens from age 47 to 57 weeks.
https://jap.ut.ac.ir/article_62790_76da3d627a3b6701ce863722cfdf024f.pdf
پریبیوتیک
پروتئین خام
عملکرد تولیدی
قابلیت هضم مواد مغذی
مرغهای تخمگذار
crude protein
laying hens
nutrient digestibility
Prebiotic
production performance
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
645
656
10.22059/jap.2017.222923.623143
63379
Research Paper
اثر افزودن پودر تره و آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی و بافتشناسی روده باریک جوجههای گوشتی
Effect of Allium ampeloprasum and flavophospholipol antibiotic on performance, some blood metabolites and small intestine morphology of broilers
ملیحه کمالی
kamalimalihe90@yahoo.com
1
مژگان مظهری
mozhgan.mazhari@gmail.com
2
امید علی اسماعیلی پور
omid.esmaeili1@gmail.com
3
روح اله میرمحمودی
mirmahmoodi@gmail.com
4
دانشگاه جیرفت
استادیار/دانشگاه جیرفت، تخصص: تغذیه طیور
دانشیار/ دانشگاه جیرفت
دانشگاه جیرفت
به منظور بررسی اثر افزودن پودر تره و آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول بر عملکرد، فراسنجههای خونی و بافتشناسی روده باریک جوجههای گوشتی، آزمایشی با 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. گروههای آزمایشی شامل 1) جیره پایه، 2) جیره پایه + 02/0 درصد آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول و گروههای 3، 4 و5) جیره پایه + 5/0، 75/0 و یک درصد پودر تره به ترتیب بودند. نتایج نشان داد که مصرف خوراک در تمام دورهها با تیمار فلاووفسفولیپول افزایش یافت (01/0>P). در دوره آغازین تیمار آنتیبیوتیک منجر به بهبود افزایش وزن نسبت به تیمار شاهد شد(05/0P<). در دوره رشد و کل دوره، بیشترین افزایش وزن و بهترین ضریب تبدیل خوراک مربوط به تیمار فلاووفسفولیپول و پس از آن سطوح یک و 75/0 درصد پودر تره بود(05/0P<). افزودن پودر تره منجر به کاهش معنیدار سطح گلوکز، تریگلیسرید و کلسترول سرم خون جوجههای گوشتی شد (01/0>P). نسبت هتروفیل به لنفوسیت به طور معنیداری با سطح یک درصد پودر تره نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0>P). طول پرز و نسبت طول پرز به عمق کریپت با آنتیبیوتیک و پودر تره بهطور معنیداری افزایش یافت (01/0>P). طبق نتایج این آزمایش سطوح 75/0 و یک درصد پودر تره تأثیر مثبتی بر بهبود عملکرد رشد، ایمنی وسلامت روده باریک جوجههای گوشتی داشتند و با در نظر گرفتن ممنوعیت مصرف آنتیبیوتیکها، میتوان از پودر تره جهت بهبود رشد و ایمنی جوجههای گوشتی استفاده کرد.
To investigate the effect of different levels of Allium ampeloprasum powder (AP) and flavophospholipol (FP) on growth performance, blood metabolites and small intestine morphology of broilers, an experiment was conducted on 200, day-old male broiler chicks (Ross 308) in a completely randomized design with 5 treatments, 4 replicates and 10 chicks per each. The treatments consisted of: corn-soybean meal as basal diet (BD), BD + 0.02% flavophospholipol, BD + 0.5% AP, BD + 075% AP and BD + 1% AP. The results showed that feed intake (FI) increased by FP treatment over all periods (P<0.01). Addition of FP, increased WG in starter phase (P<0.05). In grower and whole period the best WG and FCR was observed for FP, 1 and 0.75% AP (P<0.01) treatments. Blood glucose, triglycerides and cholesterol were decreased by AP significantly (P<0.05). Heterophil to lymphocyte ratio decreased significantly by 1% AP compared to control group (P<0.05). Villi height and villi height to crypt depth ratio increased by FP and AP supplementation (P<0.05). Based on results, 0.75 and 1% AP had positive effect on growth performance, immunity and small intestine health of broilers and with regards to restriction on the use of antibiotic in broiler ration, AP can be used to improve growth performance and immunity of broilers.
https://jap.ut.ac.ir/article_63379_71084ce566f165c53b004966de618d72.pdf
بافتشناسی روده
تره
جوجه گوشتی
فراسنجههای خون
فلاووفسفولیپول
Allium ampeloprasum
Blood metabolites
broiler
flavophospholipol
intestine morphology
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
657
670
10.22059/jap.2017.214878.623091
62818
Research Paper
تأثیر سطوح مختلف پودر سیر در جیره غذایی بر عملکرد تولیدی، ویژگیهای کیفی تخممرغ و فراسنجههای خونی مرغهای تخمگذار
Effects of different levels of dietary garlic powder on productive performance, egg quality traits and blood parameters of laying hens
ذبیح اله نعمتی
znnemati@yahoo.com
1
رویه محمدی
mohammadi9158770@gmail.com
2
دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز
به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف پودر سیر بر عملکرد تولیدی، کیفیت تخممرغ و فراسنجههای خونی مرغهای تخمگذار تجاری، تعداد 128 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت در سن 58 هفتگی(به مدت پنج هفته) و در قالب طرح کاملا تصادفی در بین چهار تیمار با چهار تکرار و هشت پرنده در هر قفس توزیع شد.جیرههای آزمایشی شامل جیره شاهد و سطوح یک، دو و سه درصد پودر سیر بودند. صفات مربوط به عملکرد و خصوصیات کیفی تخممرغها برای هر یک از تکرارها در سن 61 و 63 هفتگی و میزان فراسنجههای خونی و زرده تخممرغ در پایان دوره اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد درصد تولید تخممرغ و مجموع توده تخممرغ، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند، اما افزودن پودر سیر در سطح سه درصد در مقایسه با شاهد سبب افزایش وزن تخممرغ گردید(05/0P<). افزودن سطح سه درصد پودر سیر در جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد موجب افزایش شاخص عدد هاو به میزان 25/4 واحد شد(05/0P<). مکمل پودر سیر در سطح سه درصد موجب کاهش سطح کلسترول سرم خون و زرده تخممرغ در مرغهای تخمگذار شد(05/0P<). فراسنجههای خونی شامل لیپوپروتئینهای با چگالی بالا، تریگلیسرید و آنزیمهای کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانینآمینوترانسفراز تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. در کل، نتایج نشان داد افزودن پودر سیر به جیره غذایی مرغهای تخمگذار موجب افزایش وزن تخممرغ، بهبود کیفیت سفیده تخممرغ شد و همچنین سیر اثر کاهشی بر میزان کلسترول زرده تخممرغ داشت.
This study was conducted to investigate the effect of different level of garlic powder on the performance, egg quality traits and blood parameters in commercial laying hens. A total of one hundred and twenty eight 58-wk-old Lohmann lite (LSL) hens were allotted into 4 dietary treatment groups replicated 4 times with 8 hens per replicate in a completely randomized design. Experimental diets included of control diet (no supplemented garlic powder) and 3 levels of garlic powder, (1, 2 and 3% of diet). Laying performance traits and egg quality parameters were recorded by replicate at 61 and 63 wk-old. Blood and egg yolk parameters were measured at the end of the trial. Results indicated that egg production percent, egg mass, feed intakeand feed conversion rate were not affected by experimental treatments. However, egg weight was increased by 3% garlic powder compared with the control diet (P<0.05). Haugh unit of eggs increased by 4.25 units, at 3% garlic powder over the control diet (P<0.05). Garlic powder supplementation of laying hen diets at 3% level lead to decreases in serum and egg yolk cholesterol (P<0.05). Blood parameters including high density lipoproteins, triglycerideand liver aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase were not affected by treatments. In conclusion, dietary supplementation of garlic powder improved egg weight and albumen quality of eggs and has also lowering effect on cholesterol content of egg yolk.
https://jap.ut.ac.ir/article_62818_a3923c66be5e37f4298c730888d253db.pdf
آنزیمهای کبدی
زرده
عدد هاو
کلسترول
وزن تخممرغ
cholesterol
egg weight
Hugh unit
liver enzymes
yolk
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
671
684
10.22059/jap.2017.62054
62054
Research Paper
اثر سطوح مختلف مکمل نوکلئوتید بر عملکرد، سامانه ایمنی، ریخت شناسی روده کوچک و جمعیت میکروبی ایلئوم جوجههای گوشتی
The effect of different dietary supplementation levels of nucleotide on performance, immune system, small intestine morphology and ileal microbial population of broiler chickens
محمد صفایی
mohammadsafaei79@yahoo.com
1
احمد حسن آبادی
hassanabadi@um.ac.ir
2
مجتبی طهمورث پور
tahmoores@um.ac.ir
3
دانشجوی دکترا
استاد دانشگاه فردوسی مشهد، تخصص: تغذیه طیور
عضو هیأت علمی
اثر مصرف سطوح مختلف مکمل نوکلئوتید در جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه، وضعیت سامانه ایمنی، ریخت شناسی روده کوچک و جمعیت میکروبی ایلئوم با استفاده از 308 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 مخلوط هر دو جنس در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، هفت تکرار و 11 قطعه جوجه در هرتکرار به مدت 42 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه بر اساس ذرت و کنجاله سویا(شاهد) و جیره پایه حاوی سطوح 05/0، 1/0 و 2/0 درصد مکمل نوکلئوتید بودند. مصرف خوراک، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. نتایج پاسخ سامانه ایمنی هومورالدر سن 35 روزگی نشان داد که غلظت IgMسرم خون در تیمار 2/0 درصد نوکلئوتید نسبت به تیمار 05/0 درصد بیشتر بود (05/0P<).غلظت IgGسرم خون در سن 35 روزگی در تیمار 05/0 درصد نوکلئوتید بیشتر از تیمار 2/0 درصد بود (05/0P<). در سن 42 روزگی، غلظت IgG در تیمار 1/0 درصد مکمل نوکلئوتید نسبت به تیمار شاهد کمتر بود (05/0P<).پاسخ ایمنی سلولی در تیمار حاوی 1/0 درصد مکمل نوکلئوتید در 48 ساعت پس از تزریق فیتوهماگلوتینین بالاتر از تیمار شاهد بود(05/0P<). براساس نتایج این آزمایش، استفاده از مکمل نوکلئوتیدی پاسخ ایمنی سلولی جوجههای گوشتی رابهبودمیبخشد اما تاثیری بر سایر فراسنجهها ندارد.
Effect of different dietary levels of nucleotide supplementation on performance, carcass characteristics, immune system status, small intestine morphology and ileal microbial population of broiler chickens was evaluated using 308 one-day-old mixed-sex Ross 308 broilers in a completely randomized design with 4 treatments and 7 replicates of 11 chicks in each, up to 42 days of age. Experimental treatments included a corn-soybean meal basal diet (control), and the basal diet containing 0.05, 0.1 and 0.2 percent nucleotide supplementation. The results showed that feed intake, body weight gain and feed conversion ratio of the broilers were not significantly affected by experimental treatments. Results of humeral immune system response at 35 days of age showed that the blood serum IgM concentration in 0.2 percent nucleotide group was higher than 0.05 percent group(P< 0.05). Also, Serum IgG concentration in this age in 0.05 percent nucleotide group was higher than 0.2 percent group(P< 0.05). At 42 days of age, serum IgG concentration in 0.1 percent nucleotide treatment was lower than control group (P< 0.05). The cellular immune system response of chicks fed diet supplemented with 0.1 percent nucleotide at 48 hours after Phytohemagglutinin-P injection was higher than control treatment (P<0.05). On the basis of current experiment results, supplementation of broiler dietswith nucleotide improves cellular immune system response but has no significant effect on other parameters of broiler chickens.
https://jap.ut.ac.ir/article_62054_1c78b06dc203f45f5183cfb0e6dc0f3e.pdf
افزایش وزن
اندامهای لنفاوی
ایمنوگلوبولین
بازده لاشه
پرزهای روده
Carcass yield
Immunoglobulin
Intestinal villi
Lymphatic organs
weight gain
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
685
696
10.22059/jap.2018.115540.622823
64478
Research Paper
مقایسه اثر عصاره گیاهی، برهموم، کوکسیدیواستات و آنتیبیوتیک بر سیستم ایمنی، فراسنجههای خونی و عملکرد جوجههای گوشتی چالش یافته با باکتری اشریشیاکلی
Comparison the effect of two herbal extracts, Propolis, Antibiotic and Coccidiostat on Immune System, Blood Parameters and Performance of Broiler Chickens Challenged with E. coli
عباس عاشوری
sayeashouri@yahoo.com
1
شعبان رحیمی
rahimi_s@modares.ac.ir
2
محمد امیر کریمی ترشیزی
karimitm@yahoo.com
3
مسعود طاهر
masoudtaher64@gmail.com
4
علیرضا بهنامی فر
alireza.behnamifar@modares.ac.ir
5
فارغ التحصیل دانشگاه تربیت مدرس
هیت علمی دانشگاه تربیت مدرس
هیت علمی دانشگاه تربیت مدرس
کارشناسی ارشد
کروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
اثرات عصارهی دو گیاه دارویی رزماری و مریمگلی، برهموم، آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین و کوکسیدیواستات با منشأ گیاهی بر عملکرد جوجههای گوشتی چالش یافته با دو سروتیپ اشرشیاکلی (O2K12 و O78K80) بررسی شد. تعداد476 قطعه جوجه گوشتی ماده سویه کاب 500، به مدت 42 روز در یک طرح کاملاً تصادفی در هفت گروه آزمایشی، با چهار تکرار و 17 پرنده در هر تکرار توزیع شدند. دو گروه شاهد منفی و مثبت با جیره پایه بدون افزودنی تغذیه شدند. دو گروه عصارهی گیاهان دارویی، جیره پایه را به همراه عصارهی گیاهان رزماری و مریمگلی به میزان یک میلیلیتر در هر لیتر آب آشامیدنی دریافت کردند. ویرجینیامایسین (10%)، کوکسیدیواستات گیاهی و عصاره اتانولی برهموم به ترتیب به مقدار به مقدار 150، 200 و 500 میلیگرم به هر کیلوگرم خوراک اضافه شدند. همه گروههای آزمایشی بهغیراز شاهد منفی در روز 14 پرورش با دو سروتیپ باکتری اشرشیاکلیچالش داده شدند. عصارههایگیاهیباعثکاهشاشرشیاکلیوسالمونلادر رودهی جوجههای گوشتی نسبت به گروه شاهد مثبت شدند(05/0>P). در کل دوره پرورش، ضریب تبدیل و مصرف خوراک در جوجههایی که عصارههای گیاهی و کوکسیدیواستات گیاهی دریافت کرده بودند نسبت به هر دو گروه شاهد کمتر بود(05/0>P).پرندگان تیمارهای رزماری و برهموم کمترین وزن نسبی سینه را نسبت به سایر تیمارها داشتند (05/0P<). تغذیه عصارههای گیاهی سبب کاهش مقدار کلسترول و افزایش لیپوپروتئین پرچگالی(HDL) شدند(05/0>P). بنابراین، عصارههای گیاهی با بهبود ضریب تبدیل خوراک، کاهش جمعیت باکتریهای مضر و کلسترول خون میتوانند بهعنوان یک افزودنی سودمند و کمخطر در پرورش جوجههای گوشتی موردتوجه قرار گیرند.
The effects of the herbal extracts (Rosemary officinalis L., Salvia officinalis), propolis, virginiamycin antibiotic and the herbal coccidiostat were studied on broiler chickens challenged with two E. coli strains (O78K80 & O2K12). A total of 476 female cobb 500 broilers was allocated in a completely randomized design considering seven treatments with four replicates and 17 birds per each for 42 days. Negative and positive control groups received a basal diet with no supplementation. The two herbal groups received a basal diet with 1 mL of ethanol herbal extracts (Rosemarinus officinalis & Salvia officinalis) / L drinking water, respectively. The virginiamycin (10%), the herbal coccidiostat and the ethanol extract of propolis groups fed the basal diet plus 150, 200 and 500 mg / kg diet, respectively. All groups except negative control challenged with two E. coli strains (O78K80 & O2K12) in 14d of rearing period. Herbal extract decreased the intestinal population of E. coli and Salmonella compared to the positive control (P<0.05). In the rearing period, feed conversion ratio and feed intake in chickens received herbal extracts and herbal coccidiostat were significantly lower than control groups (P<0.05). Birds that received rosemary and propolis had the lowest relative weight of the breast compared to other treatments (P<0.05).Herbal extracts decreased the cholesterol and increased HDL levels of serum (P<0.05). It could be concluded that the herbal extracts can be used as an alternative to antibiotics as growth promoters in broiler chicks.
https://jap.ut.ac.ir/article_64478_df52a69cee3b406119ccbada416f3eec.pdf
اشرشیا کلی
آنتیبیوتیک
برهموم
رزماری
عصاره گیاهی
کوکسیدیواستات
مریم گلی
Antibiotics
Rosemary
Salvia
propolis
Coccidiostat
E. coli
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
697
709
10.22059/jap.2017.229531.623172
62718
Research Paper
اثر کاهش یا حذف مکمل ویتامینی از جیره پایانی بر پایه گندم بر عملکرد، خاکستر استخوان و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی
The effect of vitamin premixes reduced or withdraw in wheat based finisher diet on performance, bone ash, and immunity response of broiler chickens
ناصر خاکشور
na.khakshoor67@gmail.com
1
حیدر زرقی
hzarghi@yahoo.com
2
حسن نصیری مقدم
yashar@um.ac.ir
3
احمد حسن آبادی
hassanabadi@um.ac.ir
4
گروه علوم دامی- دانشگاه فردوسی - دانشکده کشاورزی
دانشگاه فردوسی مشهد- دانشکده کشاورزی - گروه علوم دامی، تخصص: تغذیه طیور
دانشگاه فردوسی مشهد - تخصص: تغذیه طیور
استاد دانشگاه فردوسی مشهد، تخصص: تغذیه طیور
این آزمایش به منظور مطالعه اثر کاهش و یا حذف مکمل ویتامینی از جیره پایانی برپایهگندم بر شاخصهای عملکردی، راندمان لاشه، خاکستر استخوان درشت نی و پاسخ ایمنی همورالدر جوجههای گوشتی با استفاده از 350 قطعه جوجه خروس گوشتی راس 308 در قالب طرح کامل تصادفی با هفت تیمار، پنج تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار یک (شاهد)؛ تغذیه با جیرهی بر پایه گندم حاوی 5/2 گرم بر کیلوگرم مکمل ویتامینی در کل دوره پرورش، تیمارهای دو، سه و چهار؛ کاهش سطح مکمل ویتامینی جیره به 25/1 گرم بر کیلوگرم به ترتیب از سنین 25، 31 و 37 روزگی و تیمارهای پنج و شش و هفت؛ حذف کامل مکمل ویتامینی جیره به ترتیب از سنین 25، 31 و 37 روزگی بودند. نتایج نشان داد؛ کاهش سطح مکمل ویتامینیجیره به 25/1 گرم بر کیلوگرم از سن 25 روزگی تأثیر معنیداری بر شاخصهای عملکردی نداشت. حذف کامل مکمل ویتامینی جیره از سن 25 روزگی باعث کاهش معنیدار (05/0P<) شاخصهای عملکردی شد. راندمان لاشه، خاکستر استخوان درشتنی و پاسخ ایمنی همورال جوجههای گوشتی علیه تزریق گلبولهای قرمز گوسفندی تحت تأثیر کاهش و یا حذف کامل مکمل ویتامینی جیره از سنین مختلف (25، 31 و 37 روزگی) قرار نگرفتند. نتیجهگیری میشود که امکان کاهشسطحمکملویتامینی در جیره پایانی بر پایه گندم جوجههای گوشتی وجوددارد.
This experiment was carried out to study the effect of vitamin premix (VP) reduce/withdraw of finisher wheat based diet on growth performance, carcass efficiency, tibia bone ash, and humoral immune response of broiler chickens. Three hundred and fifty, one day-old male broiler chicks (Ross 308) were used in a complete randomized design (CRD) experiment with 7 treatments of 5 replicates and 10 birds each. The dietary treatments were: T1 (control), fed the basal diet containing 2.5g VP/kg of diet; T2, T3 and T4, The reduce dietary VP levels to 1.25 g/kg of diet from 25, 31 and 37 day of ages respectively; T5, T6 and T7, The complete withdrawal dietary VP from 25, 31 and 37 day of ages respectively. The results showed; reduced dietary VP levels to 1.25g/kg of diet from 25d of age did not impair effects on growth performance. The complete withdrawal dietary VP from 25d significantly decreased growth performance (P<0.05). The reduced/ withdraw dietary VP levels from 25, 31 and 37 day of ages had not significant effects on carcass efficiency, tibia bone ash, and humoral immune response to SRBC injection. It is concluded that it is possible to reduce the vitamin supplements in finisher broiler wheat based diets.
https://jap.ut.ac.ir/article_62718_681ebab09debd87ae06ba0b5f27ebd6a.pdf
ایمنی
جوجه های گوشتی
جیره پایانی
عملکرد رشد
مکمل ویتامینی
Broiler Chickens
Finisher diet
growth performance
Immune
Vitamin premixes
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
711
726
10.22059/jap.2017.136546.622964
63788
Research Paper
اثر سطح پروتئین و توازن الکترولیتی جیره پایانی بر عملکرد، فراسنجههای خون و ریختشناسی روده جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی
Effects of digestible protein and electrolyte balance level in finisher diet on performance, intestine morphology and blood parameters of broiler chickens under heat stress
بشیر قاسم پور
g-golian@yahoo.com
1
ابوالقاسم گلیان
g_golian@yahoo.com
2
احمد حسن آبادی
ha_ahmad@yahoo.com
3
دانشگاه فردوسی مشهد
استاد تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
استاد تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
این آزمایش بهمنظور بررسی اثر سطح پروتئین قابلهضم و توازن الکترولیتی جیره پایانی بر عملکرد، فراسنجههای خون و بافتشناسی روده با استفاده از تعداد 500 قطعه جوجه گوشتی مخلوط دو جنس سویه راس308 در قالب طرح کاملاً تصادفی و بهصورت فاکتوریل 5×2 با دو سطح پروتئین قابل هضم (5/16 و 19درصد) و پنج سطح توازن الکترولیتی (150، 200، 250، 300 و 350 میلیاکیوالان در کیلوگرمجیره) در دوره پایانی (25 تا 42 روزگی) با پنج تکرار 10 قطعهای انجام شد. جوجهها از 42-28 روزگی به مدت هشت ساعت روزانه تحت تنش گرمایی 2±32 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. افزایش سطح پروتئین اثری بر افزایش وزن دوره پایانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی نداشت. مصرف خوراک و ضریب تبدیل جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره 5/16درصد، بیشتر از 19درصد پروتئین بود (05/0<P). بیشترین افزایش وزن و کمترین ضریب تبدیل در توازن 200 میلیاکیوالان مشاهده شد که تفاوت آنها به ترتیب تنها با تیمارهای 300 و 150 میلیاکیوالان معنیدار نبود. بیشترین افزایش وزن در جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی 5/16درصد پروتئین و 200 میلیاکیوالان توازن الکترولیت مشاهده شد(05/0<P). سرم جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 19درصد در مقایسه با 5/16درصدپروتئین قابل هضم، دارای تریگلیسیرید کمتر اما پروتئین کل، کراتینین و اسید اوریک بالاتری بودند (05/0<P). افزایش پروتئین جیره از 5/16درصد به 19درصد، تأثیری بر ویژگیهای بافتشناسی روده نداشت. تغذیه جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی با تعادل الکترولیتی 250 میلیاکیوالان، مساحت سطح پرز را افزایش داد (05/0<P). بر اساس نتایج حاصل، در دوره پایانی پرورش جوجههای گوشتی در شرایط تنش گرمایی، جیره حاوی 5/16درصد پروتئین قابل هضم و توازن الکترولیتی 200 میلیاکیوالان توصیه میشود.
This experiment was conducted to evaluate the effect of varying levels of digestible protein (DP) and dietary electrolyte balances (DEB) during the finisher period on performance, blood parameters and small intestine histology of broiler chickens exposed to heat stress. A total of 500 mixed sex chickens (Ross 308) were used in a completely randomized design as a 2×5 factorial arrangement with two levels of DP (%16.5 and %19) and five levels of DEB (150, 200, 250, 300 and 350 meq/kg of diet)with five replicates of 10 birds each during the finisher period. The chicks were exposed to heat stress of 32±2 °C for eight hours/day during 28-42 days of age. Increasing DP levels did not have a significant effect on weight gain under heat stress during the finisher period. Feed intake and feed conversion ratio (FCR) of chickens fed 16.5% DP diet was significantly more than 19% DP fed birds (P<0.05). The highest weight gain and lowest FCR were observed in chickens fed 200 mEq/kg of diet EBD which were significantly different only with 300 and 150 mEq/kg EBD treatments. The highest weight gain was observed in broilers fed diet containing 16.5% DP and 200 mEq EBD. Broilers fed diet containing 19% DP in compare to those fed 16.5% DP had lower plasma triglycerides and higher total protein, creatinine, and uric acid contents. Increasing digestible protein from 16.5% to 19% had no significant effect (P>0.05) on small intestine morphology. Diet containing 250 mEq/kg of diet EBD significantly (P<0.05) increased villi surface of small intestine in chickens suffering heat stress. It is concluded that, feeding of broiler chickens exposed to heat stress during the finishing period with diet containing 16.5% digestible protein and 200 mEq/kg dietary electrolyte balances is recommendable.
https://jap.ut.ac.ir/article_63788_12f6995d10066c1bd3218398d3332c13.pdf
پروتئین قابلهضم
تنش گرمایی
توازن الکترولیتی جیره
جوجه گوشتی
عملکرد
Broiler Chickens
dietary electrolyte balance
digestible protein
heat stress
Performance
per
دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان
تولیدات دامی
2008-6776
2382-994X
2017-10-23
19
3
727
738
10.22059/jap.2017.217495.623114
63534
Research Paper
بهبود کیفیت منی قوچ بعد از فرآیند انجماد - یخگشایی با استفاده از سطوح مختلف کوآنزیم Q10
Improvement of the ram semen quality after freezing-thawing process using different levels of coenzyme Q10
حسین دقیق کیا
hdk6955@gmail.com
1
زهرا بلوکی
z.blooki@gmail.com
2
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
هدف این مطالعه بررسی تأثیر آنتیاکسیدانی کوآنزیم Q10 بر کیفیت منی قوچ بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی بود. از 5 قوچ قزل دوبار در هفته و در 5 تکرار اسپرمگیری شد. این آزمایش شامل 5 تیمار، کوآنزیم کیوتن در چهار سطح (5/0، 1، 2 و 5/2 میکرومولار) و گروه شاهد (بدون آنتی اکسیدان) بود. قبل از رقیقسازی اسپرمها از نظر حجم، تحرک و میزان اسپرم غیرطبیعی مورد ارزیابی اولیه قرار گرفتند. نمونه های منی در رقیق کننده بر پایه تریس- لسیتین رقیق شده، در مدت دو ساعت و در دمای C°4 سردسازی شده و بعد در پایوتها کشیده و منجمد شدند. پارامترهای جنبایی، زندهمانی، یکپارچگی غشاء، اسپرمهای غیرطبیعی، میزان مالون دی آلدهید، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز بعد از یخگشایی اندازهگیری شدند. نتایج آنالیز بیانگر افزایش جنبایی کل در نمونههای با 5/0 و 1 میکرومولار از آنتیاکسیدان کوآنزیم Q10 نسبت به گروه شاهد بود (05/0>P). نمونههای با 5/0 مولار کوآنزیم Q10 کمترین درصد اسپرمهای غیرطبیعی و سطح پراکسیداسیون چربی را نسبت به گروه شاهد داشت (05/0>P). زندهمانی، یکپارچگی غشاء پلاسمائی و تحرک کل در تمامی گروهها از گروه شاهد بهتر بود (05/0>P). پارامترهای VCL، VSL و VAP در گروههای دریافت کننده 5/0، 1 و 2 میکرومولار کوآنزیم Q10 در مقایسه با گروههای دیگر بهبود یافت (05/0>P). گروه دریافتکننده 5/2 میکرومولار از کوآنزیم Q10 نسبت به سایر سطوح، تأثیر بهتری بر فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، داشت. یافتههای این بررسی نشان داد افزودن 5/0 و 1 میکرومولار کوآنزیم Q10 باعث بهبود برخی فراسنجههای اسپرم بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی شد.
The aim of this study was to investigate the antioxidant effect of coenzyme Q10 on ram semen quality after the freezing-thawing process. Five Ghezel rams were used for sperm collection twice a week in five replicates. This experiment consisted of 5 treatments, coenzyme Q10 at four levels (0.5, 1, 2 and 2.5 μmol) and control group (without antioxidant). In this study, motility, viability, membrane integrity, abnormality parameters of sperm, malondialdehyde, total antioxidant capacity, glutathione peroxidase and superoxide dismutase activity were measured following freeze-thawing. The results showed that the total motility in samples with 0.5 and 1 μM of coenzyme Q10 antioxidant was significantly higher than the control group (p< 0.05). Samples with 0.5 μM Coenzyme Q10 had the lowest percentage of abnormal sperm and lipid peroxidation level compared to the control group (p< 0.05). Viability, plasma membrane integrity and total motility were better in all treated groups compared to the control group (p< 0.05). The VCL, VSL and VAP parameters were improved in groups receiving 0.5, 1 and 2 μM coenzyme Q10 compared with the other groups (p< 0.05). The group receiving 2.5 μM coenzyme Q10 had the best impact on the superoxide dismutase activity than other groups. The results of this study showed that adding 0.5 and 1 μM Coenzyme Q10 improved some of the sperm parameters after the freezing-cracking process.
https://jap.ut.ac.ir/article_63534_603b73881a1779be7e8e1b0272607bed.pdf
آنالیز اسپرم
حفاظت انجمادی
قوچ قزل
کوآنزیم Q10
لسیتین
Cryopreservation؛ Coenzyme Q10؛ Ghezel Ram؛ Lecithin
Sperm analysis؛