@article { author = {Taasoli, Golnaz and Kafilzadeh, Farrokh and Ghadimi, Darab and Loor, Juan and Ballou, Micheal}, title = {The effect of high non fibrous carbohydrates diet on some inflammation related genes expression in lactating Jersey cows}, journal = {Animal Production}, volume = {22}, number = {4}, pages = {529-536}, year = {2020}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2020.303992.623536}, abstract = {The objective of this experiment was to study the effect of diet containing high (40.7 %) non fibrous carbohydrates on some inflammatory and native immunity related genes expression in lactating Jersey cows. Seven lactating multiparous (2.5 ± 0.5) Jersey cows with 71 ± 3 days in milk and 28 ± 6.6 kg of average milk production were used. All cows received a control diet containing low (34.3 percentage of dry matter) non fibrous carbohydrates content for the first 14 days and then were were switched to a diet containing high (40.7 percentage of dry matter) non fibrous carbohydrates content for one week. Blood samples were collected on day 0 (After 14 days of feeding control diet) and days 4 and 7 after feeding high NFC diet. Relative gene expression of seven genes (IL1-β, TNF-α, MNDA, CD74, TLR2, SELECTIN, TGF1-β) were measured. The results showed that gene expression of the pro-inflammatory cytokines (IL1-β and TNF-α) and anti-inflammatory proteins (MNDA, D74, TLR2, SELECTIN, TGF1-β) was down regulated during feeding of high NFC diet (p < 0.05). These data indicated that feeding a high non-fibrous carbohydrates diet caused inflammation and affected immunity system in lactating Jersey cows.}, keywords = {Carbohydrates,cytokine,Dairy cow,Gene,Nutrition,inflammation}, title_fa = {اثر جیره حاوی کربوهیدرات‌های غیر الیافی زیاد بر بیان برخی از ژن‌های مرتبط با التهاب در گاوهای شیرده جرسی}, abstract_fa = {هدف از این پژوهش مطالعه اثر جیره حاوی کربوهیدرات‌های غیرالیافی زیاد (40/7 درصد) بر بیان برخی از ژن‌های مرتبط با التهاب و سیستم ایمنی ذاتی در گاوهای شیرده جرسی بود. برای انجام آزمایش از هفت رأس گاو چند شکم‌زا (0/5±2/5) جرسی با میانگین روزهای شیردهی 3±71 و میانگین تولید شیر 6/6 ± 28 کیلوگرم استفاده شد. گاو در دو هفته اول آزمایش جیره شاهد( حاوی 34 درصد کربوهیدرات غیرالیافی ) و در هفته سوم، جیره حاوی کربوهیدرات غیرالیافی زیاد( 40/7 درصد کربوهیدرات غیرالیافی) دریافت کردند. نمونه‌های خون در روز صفر (انتهای روز 14، که گاوها جیره شاهد دریافت کرده بودند) و روزهای چهارم و هفتم (پس از تغییر جیره) تهیه شد. بیان نسبی هفت ژن‌ مرتبط با سیستم ایمنی شامل ژن‌های TNF-α، IL1β،TLR2 ، SELL، CD74، MNDA و TGFβ اندازه‌گیری شد. بر اساس نتایج حاصل، مصرف جیره حاوی کربوهیدرات‌های غیرالیافی زیاد موجب القاء التهاب و تأثیر بر سیستم ایمنی ذاتی می شود.}, keywords_fa = {التهاب,تغذیه,ژن,سایتوکاین,کربوهیدرات‌,گاو شیری}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_78548.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_78548_48bce3a36c53b0e290040a3a83c7b6de.pdf} }