@article { author = {Ijadi, Seid Mohammad Reza and Moravej, hossein and shivazad, Mahmood and Mohammadi Ghasem Abadi, Mohammad Hossein}, title = {Estimation of prediction equations for metabolizable energy of soybean meal in diet of broilers}, journal = {Animal Production}, volume = {20}, number = {4}, pages = {589-599}, year = {2019}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2018.259013.623288}, abstract = {This study was conducted to determine the regression equations based on chemical analyses for predicting apparent metabolizable energy corrected for nitrogen retention (AMEn) with nine soybean oil samples available in Iran’s market. Soybean meal AMEn was measured by replacement method with broilers in starter (seven to d 10), grower (21 to d 24) and finisher (31 to d 34) periods through acid insoluble ash marker. The results of current study demonstrated that there are significant difference between chemical analyses data and also biologically determined AMEn of soybean samples available in Iran’s market. The mean of soybean meal AMEn measured in the starter, grower and finisher periods was 1463, 1871 and 2025 kcal/Kg based on dry matter, respectively. Moreover, the difference between estimated value with NRC equation and biologically determined AMEn, in the starter, grower, finisher and whole periods was 34.2, 15.8, 8.9 and 19.7 percent, respectively. Finally, these equations based on coefficient of determination and standard error of prediction criteria are suggested for the starter: AMEn= 47.873×NFE, grower: AMEn= 60.203×NFE, finisher: AMEn= 65.612×NFE and the whole of periods: AMEn=57.923×NFE. As a result, it seems that the equations of current study with accurate AMEn estimation of soybean meals will cause optimum broiler performance.}, keywords = {apparent metabolisable energy,broiler,chemical analysis,regression equations,soybean meal}, title_fa = {برآورد معادلات رگرسیون پیش‌بینی انرژی قابل سوخت و سازکنجاله سویا در جیره غذایی جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {این تحقیق به منظور تعیین معادلات رگرسیونی براساس آنالیز شیمیایی برای پیش‌بینی انرژی قابل سوخت‌و‌ساز ظاهری تصحیح شده برای ازت AMEn)) نه نمونه کنجاله سویای موجود در بازار ایران انجام شد. انرژی قابل سوخت‌وساز کنجاله‌های سویا به روش جایگزینی در دوره آغازین (هفت تا 10 روزگی)، رشد (21 تا 24 روزگی) و پایانی (31 تا 34 روزگی) در جوجه‌های گوشتی و با استفاده از نشانگر خاکستر نامحلول در اسید اندازه‌گیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد که تفاوت معنی‌دار بین داده‌های آنالیز شیمیایی و AMEn اندازه‌گیری شده به روش بیولوژیکی نمونه‎های کنجاله‌های سویا موجود در بازار ایران وجود دارد (05/0P˂). میانگین AMEn اندازه‌گیری شده نمونه‌های کنجاله سویا در سن آغازین، رشد و پایانی برابر1463، 1871 و 2025 کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک بود. همچنین، بین میانگین AMEn برآورد شده با معادله انجمن ملی تحقیقات آمریکا و میانگین AMEn اندازه‌گیری شده به روش بیولوژیکی به ترتیب برای دوره آغازین، رشد، پایانی و کل دوره برابر با 2/34، 8/15، 9/8 و 7/19 درصد اختلاف مشاهده شد. در نهایت، باتوجه به دو شاخص ضریب تبیین و آماره انحراف استاندارد پیش‌بینی در دوره آغازین استفاده از معادله رگرسیونی AMEn = 47.873×NFE، در دوره رشد معادله AMEn = 60.203×NFE، در دوره پایانی معادله AMEn = 65.612×NFE و در کل دوره پرورش معادله AMEn = 57.923×NFE پیشنهاد می‌شود. درنتیجه به نظر می رسد با استفاده از این معادلات می توان تامین دقیق‌تری از AMEn کنجاله سویا و در نتیجه عملکرد تولیدی بهتری از پرنده انتظار داشت.}, keywords_fa = {انرژی قابل سوخت‌وساز,آنالیز شیمیایی,جوجه گوشتی,کنجاله سویا,معادلات رگرسیونی}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_68446.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_68446_530e5aa5f02fc7dc3dc96c3f9d96e28a.pdf} }