@article { author = {Dehghan, Sakineh and Mousaie, Amir and Esmaeilipour, OmidAli and Barazandeh, Arsalan}, title = {The effect of zinc-methionine supplement on performance, nutrients digestibility and blood metabolites of fattening lambs}, journal = {Animal Production}, volume = {20}, number = {3}, pages = {411-424}, year = {2018}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2018.254157.623267}, abstract = {In order to investigate the effect of feeding zinc-methionine (Zn-Met) supplementation on growth performance, nutrients digestibility, ruminal fermentation parameters and some blood metabolites, an experiment was conducted on fifteen Kermani male lambs with average initial body weight of 32.1 ± 0.88 kg as a completely randomized design with 3 treatments and 5 replicates for 8 weeks. The experimental treatments were basal diet without supplemental Zn (Control), basal diet plus 50 mg Zn/kg diet of Zn-Met, and basal diet supplemented with 100 mg Zn/kg diet of Zn-Met. The results showed that lambs fed with 100 mg/kg diet of Zn supplementation had lower feed intake than the other treatments (P<0.01). Lambs received 50 mg Zn /kg of diet had higher average daily gain than those on control diet (P<0.05). Lambs fed with Zn supplementation (50 or 100 mg/kg) had better feed conversion ratio than the control group (P<0.05). The apparent digestibility of dry matter, organic matter and neutral detergent fiber (NDF) was higher in lambs fed 50 mg/kg of Zn supplementation than those of the control (P<0.05). However, no difference in fat and acid detergent fiber (ADF) digestibility was observed between treatments. Additionally, feeding Zn-Met supplementation diet had no significant effect on pH and ammonia nitrogen of ruminal fluidas well as serum glucose, total protein, triglyceride and urea concentrations of lambs. According to these results, feeding 50 mg/kg diet of Zn supplemented increases feed nutrients digestibility and compared with 100 mg of the supplement, has better effects on growth performance of fattening lambs.}, keywords = {Biochemical parameters,digestibility,Fattening lamb,Organic zinc,weight gain}, title_fa = {تأثیر مکمل روی - متیونین بر عملکرد، قابلیت‌ هضم مواد مغذی و متابولیت‌های خون بره‌های پرواری}, abstract_fa = {به­منظور بررسی اثر تغذیه مکمل روی - متیونین بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی خوراک، فراسنجه­های تخمیری شکمبه و برخی متابولیت‌های خون، آزمایشی روی 15 رأس بره نر کرمانی با میانگین وزن اولیه 88/0±1/32 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و پنج تکرار به‌مدت هشت هفته انجام شد. تیمارهای آزمایشیشامل جیره پایه فاقد مکمل روی (شاهد)، جیره پایه حاوی 50 میلی­گرم روی در کیلوگرم جیره از مکمل روی-متیونین و جیره پایه حاوی 100 میلی­گرم روی در کیلوگرم جیره از مکمل روی - متیونین بود. نتایج آزمایش نشان داد که بره­های تغذیه ‌شده با جیره حاوی 100 میلی­گرم مکمل روی، مصرف خوراک روزانه کمتری از تیمارهای دیگر داشتند (01/0>P). بره­هایی که در جیره خود 50 میلی­گرم روی دریافت کردند، افزایش وزن روزانه بالاتری در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0>P). بره­هایی که در جیره خود مکمل روی - متیونین دریافت کردند (50 یا 100 میلی‌گرم در کیلوگرم) ضریب تبدیل بهتری داشتند (05/0>P). قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) در بره­های تغذیه ‌شده با جیره حاوی 50 میلی­گرم مکمل روی بیشتر از بره­های گروه شاهد بود(05/0>P). با وجود این، تفاوتی در قابلیت هضم چربی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. تغذیه مکمل روی - متیونین تأثیری بر pH و مقدار نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و غلظت سرمی گلوکز، پروتئین تام، تری‌گلیسرید و اوره بره‌ها نداشت. براساس نتایج این پژوهش، استفاده از 50 میلی­گرم مکمل روی در هر کیلوگرم جیره، قابلیت هضم مواد مغذی خوراک را افزایش داده و در مقایسه با 100 میلی­گرم از این مکمل، تاثیر بهتری بر عملکرد رشد بره­های پرواری دارد.}, keywords_fa = {افزایش وزن,بره پرواری,روی آلی,فراسنجه‌های بیوشیمیایی,قابلیت هضم}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_67382.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_67382_5cd4a5704022824544daac2f319fb8bb.pdf} }