@article { author = {محیط, اردشیر and Alimoradi Tamrin, Zahra and Darmani Kohi, Hassan and gavi hosseinzadeh, navid}, title = {Effect of xylanase and galbanum essential oil‎ (Ferula gumosa Boiss) supplementation of wheat-based diets on performance and intestinal microflora of ‎broiler chickens}, journal = {Animal Production}, volume = {20}, number = {1}, pages = {1-14}, year = {2018}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2018.231919.623178}, abstract = {In order to investigate the effects of Galbanum essential oil (GEO) and xylanase on performance and intestinal microflora of broiler chicks, a total of 160 one-day old chicks (Ross 308 strain) were used to four dietary treatments based on a completely randomized design in a factorial arrangement. The factors included were xylanase (0 and 0.2 gr/kg of diet) and GEO (0 and 0.1 gr/kg of diet). During the experimental periods (0-10 d, 11-24 d and 25-42 d), body weight gain (BWG), feed intake and feed conversion ratio (FCR) were measured. At days 21 and 42 of age two chicks from each replicate were slaughtered to determine carcass characteristic and ileal microbial populations of E. coli and Lactobacillus. Adding enzymes to the diet increased BWG in growing period and improved FCR in the growing and in the entire period of the experiment. At 21 day of age, GEO supplementation alone or GEO and xylanase as mixed significantly (P}, keywords = {Broiler Chickens,Galbanum essential oil,Micro flora,performance,Xylanase}, title_fa = {اثر آنزیم زایلاناز و اسانس باریجه‎ (Ferula gumosa Boiss) ‎در جیره‌های بر اساس دانه گندم بر عملکرد تولیدی و میکروفلور روده جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر آنزیم زایلاناز و اسانس باریجه برعملکرد ‌تولیدی و میکروفلور روده جوجه‌های گوشتی، از تعداد 160 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملا" تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2، با چهار تکرار و 10 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 42 روز، استفاده شد. فاکتورها شامل آنزیم زایلاناز در دو سطح ( 0 و 2/0 گرم) و اسانس باریجه در دو سطح (0 و 1/0 گرم) بود که به هر کیلو جیره مصرفی اضافه شد. در طول دوره پرورش وزن بدن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی و تلفات به‌صورت دوره‌ای اندازه‌گیری شد. در روزهای 21 (میان دوره) و 42 (پایان دوره) 2 قطعه جوجه از هر تکرار جهت تعیین خصوصیات لاشه کشتار شدند و به منظور بررسی جمعیت میکروبی باکتری اشرشیاکلی و لاکتوباسیلوس ایلئومی، از مواد داخل روده‌ جوجه‌های ذبح شده نمونه‌گیری شد. افزودن آنزیم سبب افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره رشد ونیز بهبود ضریب تبدیل در کل دوره آزمایش شد (05/0PP). به طور کلی نتیجه گیری می‌شود که استفاده از مخلوط آنزیم و اسانس می‌تواند برای بهبود عملکرد جوجه‌های گوشتی قابل توصیه باشد.}, keywords_fa = {اسانس باریجه,آنزیم زایلاناز,جوجه گوشتی,عملکرد,میکروفلور}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_65612.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_65612_bd5ed3a4dcfeff6033be2b1089ceba7a.pdf} }