@article { author = {afshin, mojtaba and Afzali, Nazar and Mojtahedi, Mohsen and Mohammadi, Abas}, title = {Effects of milk thistle seeds, whole plant and extract on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broiler chickens fed aflatoxin B1 contaminated diet}, journal = {Animal Production}, volume = {19}, number = {2}, pages = {403-414}, year = {2017}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2017.62269}, abstract = {The effects of seeds and whole plant powder and extract of Milk thistle (MT) plant in reducing the negative effects of feeding 500 ppb aflatoxin B1 (AFB1) on broiler chickens performance, carcass characteristics and some blood parameters were examined using 192 one-day old chick (Ross 308) in a completely randomized design with six treatments, four replicates and 8 birds per repetition. The experimental treatments included: 1) control, 2) contaminated control (CC), 3) CC + 0.5 percent of MT seed powder, 4) CC + 1 percent MT plant powder, 5) CC + 600mg/kg MT plant extract, 6) CC + 1000mg/kg MT plant extract. Results indicated that feeding contaminated diet reduced body weight gain and increased the feed conversion ratio and alanine aminotransferase enzyme compared with control in whole experimental period (P≤0.05). The inclusion of 1 percent MT plant powder to the contaminated diets improved weight gain and feed conversion ratio in 1-7, 7-21 days and whole experimental period (1-35 days) compared to the contaminated control (P≤0.05). The addition of 0.5 percent MT seed powder, 1 percent MT plant powder and 1000mg/kg MT plant extract to the contaminated diets decreased alanine aminotransferase enzyme (at 35d) compared to the contaminated control (P≤0.05). It was concluded that compared to other treatments, one percent MT plant powder was more effective in reducing the negative effects of feeding AFB1 in broiler chickens.}, keywords = {Aflatoxin B1,Alanine aminotransferase,Broiler Chicken,Carcass,Milk thistle,performance}, title_fa = {تأثیر افزودن بذر، عصاره و گیاه خارمریم بر عملکرد، صفات لاشه و برخی از فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره آلوده به آفلاتوکسین B1}, abstract_fa = {اثر پودر بذر، عصاره و پودر گیاه کامل خارمریم در کاهش اثرات منفی تغذیه جیره آلوده به 500 میکروگرم در کیلوگرم آفلاتوکسین B1 بر عملکرد، لاشه و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی با استفاده از 192 قطعه خروس یک روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه پرنده در هر تکرار، بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) شاهد سالم، 2) شاهد آلوده به آفلاتوکسین، 3) شاهد آلوده + 5/0 درصد پودر بذر خارمریم، 4) شاهد آلوده + یک درصد پودر گیاه خارمریم، 5) شاهد آلوده + 600 میلی گرم در کیلوگرم عصاره گیاه خارمریم، 6) شاهد آلوده + 1000 میلی گرم در کیلوگرم عصاره گیاه خارمریم بودند. در کل دوره آزمایش (یک تا 35 روزگی) تغذیه جیره شاهد آلوده به آفلاتوکسین باعث کاهش وزن بدن، افزایش ضریب تبدیل خوراک و افزایش غلظت آنزیم آلانین آمینو ترانسفراز پلاسما در مقایسه با تیمار شاهد سالم شد (05/0P≤). افزودن پودر گیاه خارمریم باعث بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در یک تا هفت، هفت تا 21 روزگی و کل دوره آزمایش در مقایسه با تیمار شاهد آلوده شد (05/0P≤). افزودن 5/0 درصد پودر بذر، یک درصد پودر گیاه و 1000 میلی گرم در کیلوگرم عصاره گیاه خارمریم به جیره آلوده، سبب کاهش غلظت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز پلاسمای جوجه های 35 روزه در مقایسه با تیمار شاهد آلوده شد (05/0P≤). براساس نتایج این پژوهش، پودر گیاه خارمریم به میزان یک درصد در مقایسه با دیگر افزودنی های مورد آزمایش به منظور کاهش و یا حذف عوارض منفی آفلاتوکسین توصیه می شود.}, keywords_fa = {آفلاتوکسین B1,آلانین آمینوترانسفراز,جوجه گوشتی,خارمریم,عملکرد,لاشه}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_62269.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_62269_9a7e4d4d1871c811c5e34a830753a4c9.pdf} }